C# tanulas..
2006-02-06T21:36:27+01:00
2007-02-25T14:13:45+01:00
2022-07-26T11:36:17+02:00
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ez nem jó könyv. Az msdn meg szerintem kemény egy szűznek...
  ingyen IDE.. gyenge dokumentacio..

  Azért én a gyenge doksin elgondolkoznék
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello! Lehet, hogy kicsit késve, de egy kis help a C# tanuláshoz. Amit az első válaszban kaptál linket, az nagyon jó. Nekem megvan a nyomtatható változata is. A Kiskapu kiadónak van egy nagyon jó könyve: C# mesteri szinten 21 nap alatt. A könyv cirka 6-7000 Ftba kerül. Kapsz hozzá egy cd-t is, amin rajta van a .NET Framework (ingyenesen le lehet tölteni az Mikroszoft honlapjáról) illetve kapsz egy SharpDevelop nevű környetet, a könyv alapján gyönyörűen meg lehet tanulni Visual C#-ot programozni dinamikusan. Továbbá megkapod az összes könyvben tárgyalt program forráskódját. A legnagyobb segítség pedig az MSDN Library. Egyetlen egy baj van vele: angol. Viszont ebben minden benne van. Jó tanulást :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Cége válogatja. Van, ahol először személyiség majd szakmai tudás alapján szűrnek - van, ahol fordítva. Miután ez pl. nem HR vagy PR munkakör, szoptásra nem kell számítanod, inkább egy kellemes fél-egy órás beszélgetésre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy az ügyvezetővel beszélgetsz

  Helyesbitek:
  azt mondták az ügyvetető igazgatóval kell beszélnem (lehet, hogy ért a .NET-hez nem?)..
  Akkor inkább személyiségre vonatkozó kérdések jöhetnek szóba?
  persze ha még programozó is akkor bármi lehet..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem.
  Egyébként az első körön túl vagyok.
  Ott beszéltem egy sráccal aki fejlesztő volt, de nem .NET-es hanem JAVA-s volt.
  Igazából kerestek JAVA-st is, de megkérdezte, hogy mennyire vagyok otthon a .NET-ben és lenne-e kedvem abban fejleszteni JAVA helyet.
  Én erre válaszolva elmondta, hogy miket csináltam eddig .NET-be meg, hogy azért a JAVA egy fokkal jobban megy (régebb óta foglalkozom vele).
  Végül Ő azt mondta, hogy meg van velem elégedve, de sajnos Ő nem vehet fel (merthogy Ő a JAVA-s csapatnál van nem a .NETnél).
  Aztán már másnap vissza is hivtak, hogy beszélnem kellene egy .NET fejlesztővel (egyébként holnap) és majd Ő dönt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sokban függ attól (miután nem ügynökségen keresztül mész), hogy kit gondol alkalmasnak a cégtől a szondáztatásodra.

  Lehet, hogy az ügyvezetővel beszélgetsz. Őt egy-két sablon C# kérdésen kívül (objektum és osztály, mi a tulajdonság, mi az öröklődés) jobban éredkli a személyiséged (tűréshatárok, 'jó' és 'rossz ' tulajdonságok) és jó esetben általános a fejlesztői szemléletmód: mondj fejlesztőeszközöket, verziókövetőket, mi a nant, mi a ncover, mi a svn vagy mi a ado.net.

  Ha fejlesztőt kapsz, ott jó eséllyel elmerültök a C# vagy a .NET mélységeiben (ez nyelvi elemektől a komponensek speciális tulajdonságai, hibái átbeszélésén át minden lehet), és sokkal inkább a csavart fogja látni benned, ami passzol vagy nem az ő gépezetébe.

  Ügyes húzás szerintem h ha tesztet töltetnek ki veled próbálj egy kérdésre minnél több helyes választ adni - még ha egyet várnak is csak -, hogy lássák milyen professzionális, sokoldalú, jó problémamegoldó kezdő ül velük szemben. Például ha a VS.NET2005-ben használható tesztelésről kérdeznek, ne csak az IDE-be épitettről hanem például az NUnitról is irj pár mondatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Első leendő munkahelyem :)

  Amúgy már kérdezték...
  Ahoz képest, hogy ott is pályakezdőket kerestek..
  Szakmai kérdés csak 1xű volt, de azért ezt megkérdezte.

  Esetleg valami szakmai kérdésre van ötlet?
  pályakezdői pozició.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én ezt kérdezném:

  Hány éves fejlesztői múltja van?

  :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok !

  Ki mit kérdezne, ha le akarna tesztelni egy potenciális .NET /C#/ programozót?

  Azért 1-2 kikötés:

  - nem vérprofit
  - de nem is tök kezdők
  - a feladat: szoftverfejlesztés
  - lehetség feladat: csapatban egy vállalatirányitási rsz fejlesztése
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszönöm, ez így teljesen jól érthető volt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • unsafe:
  A .NET-es programban kétféle kódblokk van, safe és unsafe. Ami nincs explicit megjelölve unsafe-ként, az safe. Ami safe, az garantáltan nem fog a memóriában rondaságokat csinálni meg szivárogni, mert még ha meg is próbálnád, a fordító visszaanyáz, hogy mégis ezt hogy képzeled. (Amikor külső modult, pl. egy rendszer dll-t hívsz és az csinál rondaságokat a memóriában, az más. De bizonyos rendszer dll-ek hívási konvenciója nem is teszi lehetővé, hogy ne unsafe context-ben hívd.)
  Az unsafe kódblokkban viszont lehet pointerezgetni (IntPtr) meg csúnya hívásokat végrehajtani, viszont ekkor a kódodnak teljesen megbízhatóként kell telepítődve lennie a rendszeren, különben a framework megtagadja a futtatást.
  Röviden: ha el lehet kerülni az unsafe-et, tedd azt. Ha nem lehet, az emberek nagyon csúnyán fognak rád nézni, és menthetetlenül el fogsz kárhozni.

  ref/out:
  A ref paramétert inicializálni kell, az out-ot nem feltétlenül. Példa:
  int i; int j=0; Valami(ref i); // hiba Valami(ref j); // helyes int k; int l=0; Valami2(out k); // helyes Valami2(out l); // helyes

  tömbök:
  Az int[,] az egy olyan 2D int tömb, aminek minden sora/oszlopa ugyanolyan hosszú. Vagyis olyan, mint egy táblázat. Egybefüggő memóriaterületet foglal el, és a 2. dimenzió tömbjeit nem kell külön lefoglalni, mint egy jagged array-nél. Példa:
  int[,] tomb1 = new int[2,3]; tomb1[0,2] = 125; // helyes int[][] tomb2 = new int[2]; tomb2[0][2] = 125; // helytelen tomb2[0] = new int[3]; tomb2[1] = new int[5]; // helyes tomb2[0,2] = 125; // helyes tomb2[1,4] = 345; // helyes
  Ennek megfelelően az int[,,] 3 dimenziós, az int[,,,] 4d-s, stb.

  A virtual kulcsszót olyan method elé kell kiírni, amit a leszármazott osztály potenciálisan felülbírálhat. Az override kulcsszó kiírásával történik a felülbírálás.
  class A { public virtual string Valami() { return "A"; } } class B : A { public override string Valami() { return "B"; } } A a = new A(); Console.WriteLine(a.Valami()); //"A" a = new B(); Console.WriteLine(a.Valami()); //"B"
  Vagyis az objektum típusának megfelelő metódus hívódik meg a tároló változó típusától függetlenül. Ha az alaposztályban nem adsz meg implementációt, akkor a class és a method elé egyaránt ki kell írni, hogy abstract (a virtual ilyenkor nem kell), ezeket kötelező felülbírálni override-dal.

  Ha még nem zavarodtál bele kellőképpen, akkor bemutatlak a new kulcsszónak is, ez nem felülbírálja, hanem eltakarja az alaposztály megfelelő metódusát:
  class C : B { public new string Valami() { return "C"; } } A a = new C(); Console.WriteLine(a.Valami()); //"B" Console.WriteLine( ((C)a).Valami() ); //"C"
  Vagyis az előzővel ellentétben az dönti el, hogy melyik metódus hívódik (B.Valami vagy C.Valami), hogy az objektumot tároló változó milyen típusú.
  Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy öröklési láncok vannak, az override hozzáad egy láncszemet a lánc végéhez, a new meg az eredeti mellé egy új láncot kezd. A változó típusa határozza meg, hogy melyik láncban vagyunk, az objektum típusa pedig azt, hogy abban a láncban pontosan hol.

  Ami nem virtual vagy abstract, azt nem lehet override-dal felülbírálni. Ami override, azt alapból felül lehet bírálni, kivéve ha még a sealed is elé van írva.
  New-zni viszont mindent lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok !

  Megint "okosodtam" picit C#-bol.
  Ismét van néhány kérdésem.
  Csak annyi, hogy mire való.
  Nem kell semmi kód, ilyesmi (az van a tutorial-ba ahol olvasom, csak nem értettem meg mindent).

  - unsafe mire való? (olvastam, hogy valami low-level API hivás?)
  - ref, out között mi a különbség?
  - több dimenziós tömböknél: int[,] ..
  mi ez a , benne? néha több is van

  hirtelen ennyi ha van még irok
  előre is köszönöm


  szek:

  - virtual ?
  - override ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem, a javában nincs "klasszikus" protected.
  C#-ban a protected az csak az öröklő osztályokban elérhető, az internal az pedig az adott kódegységen (assembly, leggyakrabban megfelel 1db exe-nek vagy dll-nek, illetve javában package) belül érhető el.

  Az idézett cikkben amúgy van pár pontatlanság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közbe találtam a neten jó néhány olyan doksit, ami különbségeket és hasonlóságokat magyaráz el a 2 nyelv között..
  Lenne is itt 1 kérdésem.
  Remélem nem lesz ebből gond, hogy a tudástárba, de tényleg csak (elvi) kérdés!
  Találtam ezt az oldalt, ahol egy Java programozó ir a C#-ről.
  Fel vannak sorolva C# kulcsszavak és mellette a JAVA-s megfelelője.
  Remélem nem néztem rosszul, de ezt irja:

  A C#-beni internal az a Java-ban a protected.
  C# protected --> Java-ban nincs megfelelője.

  Most akkor a C#-ben 2 kulcsószó van a Java-beni protected-re ?
  Ha igen, akkor mi a különbség ?
  köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A perl és az assembly nem hiszem hogy gond lenne. A lisp és különösen a prolog más kérdés, különösen ez utóbbi tud nagyon idegen lenni egy programozónak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja persze. Megneznek sok profi Javast amint gond nelkul elsajatit egy Prologot vagy Lispet, perlt vagy assemblyt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van egy
  1 jól megalapozott JAVA tudáso
  d, akkor semmilyen más nyelv elsajátítása nem fog gondot okozni, egy kifejezetten a nyelvnek szánt irodalommal. Szvsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok !

  Arra esetleg nincs valami könyv vagy doksi vagy bármi, hogy ha úgy szeretnék megtanulni C#-et, hogy már 1 jól megalapozott JAVA tudásom ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sziasztok
  egy olyan kerdesem lenne, hogy 2 gep kozotti kommunikaciot C# segitsegevel, milyen komponensek segitsegevel erdemes megoldani. Esetleg van e vaalmi jo oldal ahol van errol jo leiras
  elore is koszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennyire nem akartam durvan fogalmazni, de egyetertek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sipos Marianna könyve annyit sem ér, mint amennyit a papírgyűjtésen adnak érte kilóra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok !

  Engem az érdekelne, hogy a C# 21 nap alatt c. könyv elolvasása után mivel érdemes tovább lépni ?
  Amitket én néztem:
  - Hatékony C# (Bill Wagner)
  - Progamozás élesben C# (Dr. Sipos Marianna)

  Szerintetek melyik jobb ? (vagy persze ha valami másik könyv jobb akkor légyszives a cimét irjátok le)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Találtam, köszönöm.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, ilyet kerestem.
  Gondolom az túl nagy kérés lenne, hogy magyarul...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • codeproject.com, gdi+ -t nézd,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Arról keresek valami leírást, hogyan lehet egy formra rajzolni.
  Érthetőbben: van egy programom, ami kiszámol néhány adatot, ezek alapján kéne hogy egy rajzot készítsen. De sehol nem találtam róla infot, hogy lehet ilyesmit csinálni. Tudtok esetleg vmi webcímet, ahol találok?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mármint 21 nap alatt, nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd