Mégis lesz Java a Windows-okban
2003-10-08T10:20:42+02:00
2003-10-20T09:09:22+02:00
2022-07-27T16:32:40+02:00
 • A Microsoftnak nem kotelessege a Java-t beletennie. Ugyanigy az Internet Explorert sem kotelessege beletennie.[A Microsoftnak nem kotelessege a Java-t beletennie. Ugyanigy az Internet Explorert sem kotelessege beletennie.

  De ha az IE-t beleteszi, akkor azt a full funkcionalitasaval teszi bele. Az pedig applet-ek futtatasat is jelenti. Az pedig Java-t jelent, megpedig CSAK a Java specifikacionak megfeleloeket!!!!

  Ergo ha az IE-t beleteszi, akkor vagy nem tehet bele applet-eket (valoszinutlen, mivel rengeteg internet banki rendszer Java alapu), vagy KOTELES BELETENNI A SUN Java-jat, vagy valamely azzal kompatibilis Java-t. Valaszthat a Sun es az IBM kozott, vagy irhat egy sajatot, ami viszont koteles hogy atmenjen a SUN Java compliance tesztjein.
  /quote]
  Ha mát problémát generálunk belőle: igen, így gondolom.
  Szvsz az ügy itt azoknak a felhasználóknak az elérése, akik használják a Wint -s mivel szinte csakis az alapbeállításokat használják, jó lenne, ha nem izolálná a M$ őket sem. Aki el akar mélyedni a pc-ben, az úgyis keres alternatív (tehát jobb ) alkalmazásokat. De az "alapfelhasználók" is a piac része, tehát a termékhasználat-izoláltságuk miatt szinte csak az M$ termékeit használják.
  A win szerintem egy kommunához hasonlít: Szép környezet, szinte mindent megkapsz csak ne lépj ki a kapun, ne nézz ki az ablakon. Pedig a win-en túl is van élet!
  üdv:tv
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért hozzátenném, hogy jelenleg nincs érvényben semmilyen kötelező összecsomagolás. Júniusban egy háromtagú feljebbviteli bírói tanács hatályon kívül helyezte az előzőleg erre utasító bírói döntést.

  msnbc: news, video and progressive community. Lean Forward.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyetemista éveim körül jó darabig a hideg kirázott már a gondolatra is hogy nem windows-al kell dolgoznom. Még az is lehet hogyha lett volna internet, ugyanilyen lelkesen hirdettem volna a windowst mint most te."

  En pedig forditva. MArmint egyetemista idokben unix, ma win. Szerintem ebben van valami torvenyszeruseg, ezert amugy amikor szakmai velemenyt alkotok, mindig tudom, hogy nem teljesen objektiv (mint ahogy senkinek sem az a velemenye) megha ez nem is latszik a velemenyeimbol. Ne gondold, hogy valami windowson nevelkedett feltorekvo 'ficsur' vagyok, aki nem lat tovabb a kalapja karimajanal, pont ellenkezoleg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó, én megértem mindkét oldalt és hajlok arra, hogy a monopóliummal érvelők véleményét fogadjam el a témában (bárcsak valaki tökönrúgná Straub Eleket is).

  Ugyanakkor a precedens ciki meg egyébként is vérzik az egész a rosszindulattól, bár adott esetben ez abszolút mindegy. Miért ciki a precedens? Mert ennyi erővel bárkit lehet bármire kötelezni, holnap meg kötelez az állam, hogy mondjuk adjam ingyen a termékem két kecske kompenzációért cserébe, mert sokaknak kellene, nekem meg "úgysem kerül semmibe".

  Komolyabbra fordítva a szót, a java-sok most is tudnának futtatni beépítés nélkül Javát, csak fel kell ismernie a Windowsnak és szólni, hogy innen meg innen letöltheti, innen meg innen akár CD-ről is telepítheti.

  A Borland ennyi erővel ugyanúgy követelhetné, hogy az ő runtime libraryjai (mondjuk az összes verzió) legyen a rendszer része, elvégre sok programot irtad Delphiben és ez is a felhasználókat szolgálná.

  Szóval mindig gáz, amikor az állam ennyire belenyúl a gazdaságba, bár valóban szükségesnek tűnik néha (mondom: én más megoldást preferráltam volna, de a monopóliumdolog stimt).

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont a bongeszo teljes funkcionalitasahoz hozzatartozik a HTML 3.0 specifikacio tamogatasa is (mivel benne van a feature listajaban).

  Emiatt a BONGESZO teljes funkcionalitasahoz igenis kell a Java.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egyébként most java alapú fejlesztőeszközben dolgozom minden nap, a jedit nevű java editort használom, és ha néha sakkozni támad kedvem azt egy (nem melleslleg biztonságos) java appletben teszem.

  Egyetemista éveim körül jó darabig a hideg kirázott már a gondolatra is hogy nem windows-al kell dolgoznom. Még az is lehet hogyha lett volna internet, ugyanilyen lelkesen hirdettem volna a windowst mint most te. De ma már nem így van. A windowson túl is létezik ám világ

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de azért abban ugye egyetértesz, hogy a win32 apit durva hiba volt beletenni a windowsba, hiszen a user soha nem fog ablakkreáló függvényeket hívogatni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont a HTML 4.01-es verziójából már az <!-- > tagot is kivették, helyét az <object> vette át, tehát a HTML teljes funkcionalitásához nincs szükség Java-ra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "rendszer definíció szerint nem elsősorban a usert szolgálja"

  A regivagasu definicio szerint igen, manapsag uj szelek fujnak, uj igenyek, uj megoldasok, elkepzelhetetlen egy modern oprendszer kenyelmi szolgaltatasok nelkul. Ha megszokod a kenyelmet nem szivesen mondassz le rola, ilyen az en esetem is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "A Java windowson nem a vegfelhasznalo kenyelmet noveli, hanem a fejlesztoet, ezert elhibazott a koncepcio, nem windowsra"  Ilyen a alapon a windows is egy elhibázott konzcepció, mert a 95%-a nem a felhasználót szolgálja, hanem a feljesztőét.

  Természetesen ez marhaság, az operációs rendszer definíció szerint nem elsősorban a usert szolgálja ki hanem a ___felhasználói___ progragromakat. Ahogy a java runtime environment is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne felejtsuk el, hogy a szoftvernek a felhasznalot kell kiszolgalnia, es nem a fejleszto munkajat kell konnyitenie. A Java windowson nem a vegfelhasznalo kenyelmet noveli, hanem a fejlesztoet, ezert elhibazott a koncepcio, nem windowsra valo.
  A Windows ma state of the art technologianak szamit jo sok hardware-en.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tovább megyek. Mi szükség van a Windowsra egy rendszeren? CSak a sz+ivas van vele, lassitja a rendszert, lassu, es csunya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A java most is 'rossz' a windowson, ruh_ellem, hogy egy normalis uninstallert nem voltak kepesek irni hozza, rohadtul lelassitja a bongeszomet, raadasul hol mukodik hol nem, addig nem jutott el a 'kiforrot' java, hogy a hibauzeneteket ki lehessen masolni a clipboardra a messageboxbol, telerakja a system-tray-emet ugyanolyan h%uje java ikonocskakkal, es egy csomo-csomo aprosag van meg, ami miatt utalom ha a 'rossz' sunos jvm foglalja a draga processzor idomet es a memoriamat. Meg a flash-nel is jobban utalom. Ez pedig mar nagy szo.
  Valaki arulja el, hogy mi szukseg van windowson java 'kliens'-re (azaz nem j2ee-re). CSak a sz+ivas van vele, lassitja a rendszerem, lassu, es csunya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A regi awt alapu appletek es a winfos default java-ja (igenis van defaultban java a windows-ban, amit az ie hasznal, csak command line jvm-et nem kapsz hozza esetleg) tema azert megerdemel par szot:

  1. Azok az AWT osztalyok nem olyan rosszak am. Nativ kodot tartalmaznak, tehat nem olyan lassuan mint a Swing.

  2. A default java-hoz tartozo library-k, valamint a Microsoft VM-je sajnalatos modon nem voltak a Java specifikacioval osszhangban. Viszont ott volt mindenhol. Emiatt a szabvany Java-nak megfelelo programok nem feltetlen futottak hibatlanul a default JVM-el. Ennek hatasara konnyu volt ramondani a Java-ra azt hogy szar, mert nem megy rendesen, holott csak a Microsoft implementacio volt (direkt) hibas. EMIATT tiltottak meg a Microsoftnak a sajat JVM-jenek a terjeszteset Java nev alatt (implicite elkovetett hitelrontas).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez az olyan oldalra tevedsz, ez varhato esemeny. ugyanis a html 3.0 specifikacio (ami eleg regi darab) RESZE az <applet> tag.

  ergo a teljes funkcionalitas (full html ertelmezes) eleresehez kell a Java. hogy te a teljes funkcionalitast nem hasznalod az egy dolog. azt a fejleszto elore nem tudja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért szvsz ne örülj. Az hogy rajta van a telepítőlemezen nem jelenti azt hogy default települ is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha arra gondolsz, hogy az MS és a SUN technológiák sikeresen nyírják egymást, akkor igazad van. Azonban van sok hely, ahol még Java van. Sőt azt is vedd (vegyétek) figyelembe, hogy csak azért volt ilyen kevés hely, mert az MS csak pluginben tette lehetővé (ez pedig nem volt default a telepítéskor) a Java 2 használatát. Enélkül pedig csak a régi AWT alapú appletek működnek, ami kb. a html form szintjén mozog csak. Viszont mostanra a Java 2 már az IE-ben is ott lesz és ez lehetővé teszi a kiváló minőségű swing appletek írását. Az én cégemnél például rengetek WEB-es alkalmazás így készül. Tehát tényleg kötelező a JAVA-t betenni az IE-be, mert az nemcsak egy plugin, hanem a .NET mellett a másik olyan platfor, ami kiváló hálózatos, programozási környezetet nyújt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • na igen, persze csak akkor ha józan paraszti észnek tekintjük, amikor valaki ugyanúgy kezel egy globális monopóliumot, mint egy átlag gazdasági szereplőt. Mert ez szerintem nagyon is ellentmond a józan paraszti észnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem jelen pillanatban az egyik gépemen nincs JVM. De működik az IE-rajta...


  Az IE-nek nincs szüksége JVM-re, hisz nem Java-ban írták.

  Az más kérdés, hogy ha olyan oldalra tévedsz, ahol Java Applet van, akkor kelleni fog, de máskor nem szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A makrogazdasági logika (és így a gazdasági bíróság logikája is) eltér a józan paraszti észtől. Ha ez utóbbira bíznánk a gazdaságot, hamar Szomália lenne az egész világból.

  A java forgalmazását azért kellett rákényszeríteni a M$-ra, amiért például a Pannont arra, hogy kössön roaming szerződést a Vodával. (Egyébként micsoda őrült ötlet, hogy a Pannon technikai segítséget nyújtson saját konkurenciája felneveléséhez?!?!) Akinek sérti az igazságérzetét a köz (és nem a $un vagy a M$) érdekében meghozott döntés, annak javaslom, hogy olvasson utána például a BeOS halálának, hogyan is történt... Lehet persze azt mondani, hogy győzzön a jobbik, csak az a baj, hogy nem a jobbik győz, hanem a gazdagabbik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Sun elérte, hogy az inkompatibilis Java-t kivegyék (nagyon helyes).
  Miért kellene az IE-hez Java? Van benne akár egyetlen olyan funkció vagy rész, ami igényelné? Nincs. Az IE szempontjából a JVM is ugyanolyan kiegészítő (amit bizonyos weboldalak igényelnek, de nem az IE!), mint bármelyik plug-in (és a JVM is pont ugyanúgy ActiveX vezérlőként működik). Vagy az összes plug-in fejlesztő összes plug-injét (létezőt és jövőbenit) is mellékelni kellene?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem hogy barmi esely lenne arra hogy a .NET framework integralasat megtiltsak. Sot azt sem hiszem hogy ezt barki megprobalna elerni.

  A Sun se azt akarta hogy a Java-t vegyek ki, hanem hogy egy inkompatibilis Java-t vegyenek ki.

  Ami viszont a Java-t illeti: igenis van alkalmazas ami Java-t igenyel. Ugy hivjak: Internet Explorer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is valami ilyesmire gondoltam. Mondjuk a desktop egy része lesz .NET-ben és nem elsősorban jogi okok miatt, hanem hogy eleve felfűtve induljon a .NET.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • calc.exe :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért van egy olyan része is a dolognak, hogy ha a MS akár egyetlen az OS-ben defaultként jelenlévő alkalmazását is portolja .NET alá, akkor teljes joggal teszi bele a .NET framework-ot a rendszerbe alapértelmezetten, hisz ez mindenképp szükséges az OS-hez adott programok futtatásához.

  És az az alkalmazás akár egy kalk.exe is lehet, onnantól kezdve nincs az a bíróság, aki meg tudná tíltani a .NET beépítését.

  Viszont ha nincs egyetlen olyan alkalmazás sem (és tudtommal nincs) a defaultként települő Windowsban, ami Java-t igényel, megkérdezhető, hogy akkor minek kell bele Java alapértelmezetten?


  Szerintem ez logikus következtetés. Emiatt nem értem az olyan hozzászólókat, akik kötelezően belerakatnák a Java-t a rendszerbe, de egyetértenek azzal, hogy vegyék ki az IE-t és a MediaPlayer-t a rendszerből...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért írtam hogy ez bonyolult probléma. A .NET végül is elég nagy mértékben a Java konkurrenciája, na most ha ezt az M$ beépíti a saját oprendszerébe akkor ez azért enyhén a monopol helyzettel való visszaélés minősített esete, mivel így a .NET elterjedését a java ellenében finoman szólja kissé befolyásolja a M$ pozíciója az oprendszerek piacán...

  Egyébként a java akkor is szívni fog ha a M$ beépíti. Ennek több oka is van: az első a java tervezésénél elkövetett bakik (PL. minden új progi új jvm), a másik pedig hogy nagyot csalódnék a M$-ban ha a windows indítása után nem egy betöltött, inicializált .NET motor várná a usereket, azaz amígy egy .NET-es progi szinte azonnal indulni fog, addig a java-s progik szép lassan teszik majd ugyanezt. És míg egy .NET-es progi alig fog plusz erőforrást igényelni a rendszertől addig a JVM-et használó progik bizony zabálni fognak (továbbra is). Azaz a M$ igazán nem sokat kockáztat ezzel a lépéssel, sőt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • igen
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az rendben van, hogy így történt, de a per arról szólt, hogy ne terjeszthessen a MS inkompatibilis Java VM-et (és nem is teheti). Innentől nem is okoz veszteséget. De ha - amíg a jogsértő magatartás fennállt - veszteséget is okozott volna, nevetséges, hogy "kártérítésként" akár csak átmeneti időre is a konkurencia (mert a Sun már a .NET miatt is az) termékét legyen köteles terjeszteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • már leírtam egyszer ebben a topikban: a microsoft tudatosan aláaknázta a Java-t, erről konkrét bizonyítéka volt a bírónak, ezért úgy döntött, hogy a további károkozást megelőzendő a Microsoftnak szállítania kell a Javat. További intézkedésig. Amíg el nem döntik milyen módon kell kompenzálnia a microsoftnak. Ami bármi lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mindegyik lejátszódat az MS adta?

  Az MS-nek kellene az orrom alá dugni a választékot? Hmm...

  De visszatérve a Java-ra: ha a választék biztosítása miatt kell a Sun java-ját beépíteni, akkor tegye mellé az IBM-ét is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd