Jogszerű az adatok tárolása?

Jogszerű az adatok tárolása?
2005-12-03T13:34:35+01:00
2005-12-05T11:06:48+01:00
2022-10-31T12:40:36+01:00
 • Ami szerintem irányadó lehet, az az MTE alapdokumentuma, majd minden "jogi nyilatkozat" az egyes webhelyeken innen merít (akár tudta nélkül is:) ). Ha egy webhely JNy-ata azt mondja, hogy ő logolja az ipdet, akkor ezt vagy elfogadod vagy nem. Utóbbi esetben távozz onnan :)

  Rosszmájúan hozzátenném, hogy az ip címek logolása főként azoknak szokott fájni, akik valami törvénybe ütközőt próbálnak csinálni a neten (jellemzően hackerek és pedofilok). Akinek nem inge,természetesen ne vegye magára.

  Enegm is zavar pár dolog persze, pl. hogy szem. adatokat kiszolgáltatnak tudtom nélkül cégeknek stb. Ez egyébként törvényes. A törvény azonban nem mondja ki, hogy ha kérem x céget hogy töröljenek a marketing-adatbázisukból, akkor ezt meg kell tenniük. Én már próbálkoztam ilyen levéllel, persze sikertelenül :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • fel vagyok csigázva, úgyhogy meg is nézem

  Ha megnézed, írd ide röviden, légyszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na jó, de mi a különbség az informatika-jogász és a jogász között, aki a megfelelő szakosodást elvégezte?

  Tartok tőle, ez megint valami foximaxi szak. De most már fel vagyok csigázva, úgyhogy meg is nézem neten.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a programozásban fokozódik a jogi kérdések száma /licence-k száma, bonyolultsága; esetleg egyszer nálunk is bevezetik a szabadalmakat/, akkor ez az informatika-jogász egy jól tejelő szakma lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor én se, sőt most se nagyon, de ilyen kérdésekben mindenképpen jól jönne egy, mert ez már egy speciálisabb szakterület.
  Lehet, hogy egyszer majd az internetes jog is külön szakterület lesz. (Ha már nem az)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megmondom őszintén, sok értelmét nem látom. Valaki legyen jogász, aztán majd megfelelő szakvizsgákkal és szakirányokkal válasszon területet. De nyilván az ELTE is próbál megélni, és piacképes(sic!) szakokat kiötölni.

  (Vagy ez nem is jogász, hanem jogi asszisztens, ami más.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És én még milyen jót röhögtem a markomba, amikor az ELTE bejelentette az informatikus-jogász kart.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem változik, hanem
  változhat
  . Ez azonban két dolog miatt irreleváns: egyrészt a szolgáltató ezt logból tudja előfizetőhöz kötni, másrészt a nyilt neten ne lehet különbséget tenni dinamikus IP között. Ebből is adódóan mindegyikre ugyanaz vonatkozik.

  Megjegyzés: valaki ide édesgethetne egy IT jogászt, hogy hasonló esetekben saját tapasztalataiból és olvasmányélményeiből kiindulva igazitson el minket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt nem egészen értem. A dinamikus IP nem azt jelenti, hogy minden belépéskor változik?
  (Tudom, hogy a társaság, aki kiadja az IP-t, annak 3 hónapig még tárolni kell, hogy ki mikor melyik IP-t kapta, de ez, ha jól tudom, elég sokpecsétes titok.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az adatvédelmi biztos gyakorlatában az IP cím – amennyiben annak ismeretében a felhasználó azonosítható – személyes adatnak tekintendő (Avtv. 2. § 1. pont).

  Obh.hu, Péterfalvi Attila

  Az általános ismert személyes adatok mellett (név, lakcím, bankszámlaszám) az IP cím, e-mail cím és egyéb elektronikus azonosító, akár a titkosítás során használt kulcsok is személyes adatnak minősülnek.

  MATISZ

  Tehát ezek alapján személyes adat, aminek a "kezelése" nem törvénysértő, viszont ha már nyilvánosságra hozod, az igen. (Pl. a fórumban kiírod a neve mellé, de az is, ha a statisztikában kiírod az utolsó 10 látogató IP-jét.)

  Egyébként van egy másik szabály is (amit most nem találtam meg) ami úgy rémlik kifejezetten azt mondja, hogy a szerverüzemeltetőknek bizonyos ideig MEG KELL őrizni az ilyen adatokat. (Nyilván ennek a weboldalon való IP-rögzítéshez semmi köze, csak megjegyeztem.)

  Mert egy tetszőleges szerver üzemeltetője nem tud beazonosítani IP alapján

  Igen, de az is beaznosításnak számít, ha kiírod, hogy [zsolti] IP-je 123.123.123.123, tehát nem kell ahoz engem megnevezni vagy kiírni a lakcímem, elég ha összefüggésbe hozod egy másik "adatommal".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem érdekelne, hogy az IP-cím személyes adat, vagy sem. Mert a linkelt tv. 2. §/1. szerint lehet így is úgy is értelmezni.
  Mert egy tetszőleges szerver üzemeltetője nem tud beazonosítani IP alapján, viszont a szolgáltató igen. Ill. még ő sem tud, csak az előfizetőt. Mert a személy nem az előfizető gépe, hanem aki mögötte ül.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor tanulnak meg az emberek a feltett kérdésre válaszolni???


  Majd ha te is megtanulod használni a keresőt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi, hogy a kérdésemre válaszoltál.
  Szeretem az ilyet. Mikor tanulnak meg az emberek a feltett kérdésre válaszolni???
  Üdv: Szil.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az már szerintem kifogásolható


  Akkor kifogásold :) Kezd a szolgáltatódnál. Egyébként mi a felháborodásod tárgya? Ha jogait vannak, akkor kötelezettségeid. Mégpedig az, hogy rendesen viselkedj egy webhelyen - ennek fenntartásához pedig szükség van arra, hogy valamilyen szinten beazonosítható legyél a későbbiekben, ha valami rosszat tennél.

  De ha ez ennyire zavar, és a személyiségi jogaid sárbatiprásának érzed, ha a IP-d ot lapul egy logfájlban, akkor használj proxyt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szervusztok!
  Kérdésem az lenne, hogy egy honlap tulajdonosa jogosan gyűjt információt a honlapjára látogatókról.
  Mert az egy dolog, hogy tárolják, hogy milyen böngészővel nyitottam meg és milyen oprendszert használok. Sokra nem megy vele.
  De az, hogy mentik az ipcímemet, melyik nap és hány órakor nyitottam meg,az már szerintem kifogásolható.
  Ehhez kell külön engedély, vagy ezek teljesen nyílvános adatok, és bárki bármikor rögzítheti őket??
  Válaszaitokat előre is köszönöm.
  Üdv: Szil
  ui.: Bocsi, hogy ebbe a rovatba tettem, de jobbat nem találtam neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd