Hamis reklámok miatt perlik a számítógépgyártókat

Hamis reklámok miatt perlik a számítógépgyártókat
2003-09-22T13:55:55+02:00
2003-09-23T13:15:41+02:00
2022-05-12T13:26:56+02:00
 • Szerintem nem az a legnagyobb baj, hogy nem egyértelmű mindenki számára, hogy most 1000-el vagy 1024-el számoljon. Ez ugyanis tényleg nem sokat oszt/szoroz...


  A sajnálatos inkább az, hogy vannak olyan emberek akik ebből problémát csinálnak és ilyen gusztustalan pereskedésekkel akarnak haszontszerezni...


  Azért miért nem pereskednek, hogy a FAT is foglal helyet és a Clusterméret miatt nem 316 bájtot foglal egy 316 bájtos fájl... Mert az átlagfelhasználó számára ez sem világos szerintem :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az eddig kilobájtoknak nevezett egységeket elkezdjük kibibájtoknak hívni

  Én már ehhez öreg vagyok
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen én is arra gondolok, hogy a megnevezésen kell változtatni, nem a technológián
  Indítsunk kibi, meg mebi kampányt!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az a baj, hogy az a szokás nem véletlenül alakult ki, azaz nem arról van szó, hogy mindössze egy rossz és hibás gyakorlatot kellene kiverni az emberek fejéből. Pontosabban ez maximum az elnevezéssel kapcsolatban lehet igaz, ti. hogy pl. "kilo" helyett "kibi"-t kellene mondani, de nem az 1024 vs. 1000 váltóval kapcsolatosan.

  Hiszen utóbbi pont azért lett annyi amennyi, mert bináris alapú rendszerekben értelemszerűen mindig csak 2 egész számú hatványaival egyező számú ábrázolási tartományokat és halmazokat lehet kialakítani. Azaz nem igazán lehet/érdemes 1000*1000*1000 bájt tárolására alkalmas memóriát kialakítani, hiszen az 1024*1024*1024 cellából álló memória előállításához képest még drágább is lenne.

  Innentől kezdve logikus, hogy a bináris rendszereket jellemző számokat az emberek nem tíz valamely hatványa + egy szám szorzataként akarják megnevezni, hiszen ez sosem vezetne kerek számokhoz - szemben azzal a megoldással amikor kettő hatványaival osztják le a mérőszámokat.

  Tehát biztos nem az a megoldás, hogy széppen áttérünk a számítástechnikában is az 1000-es alapú váltószámok használatára, hanem maximum az, hogy az eddig kilobájtoknak nevezett egységeket elkezdjük kibibájtoknak hívni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van egy 2GB RAM-os gépem, akkor a teljes memóriát ki tudom írni egy 2GB-s vinyóra?


  Egyetértünk abban, hogy ma káosz van. Hogyan jelenthet egy dolog egyszer ezt, egyszer meg azt? Az én álláspontom az, hogy a hivatalos és szabványos prefixek az 1000 hatványai szerint működnek. Ettől eltérően a számítástechnikában történeti okokból - szerintem alapvetően hibásan - mást értenek ezen fogalmak alatt. Én megértem, hogy az 1024-et kilo-nak nevezik, mert ez a szokás, de itt egy szokás áll szemben egy nemzetközi szabvánnyal, és számomra nem kérdéses, hogy melyik az erősebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A monitornál az átló a CRT fizikai átmérőjét adja meg, külön szokás megadni a látható átmérőt, azonban az itt használt 1 inch az pontosan annyim mint a máshol, és nem pl. 23mm.

  A tápegységnél, ha jó, akkor a csúcsterhelés lehet annyi, meghatározott feltételek mellett. (egyes kimenetek árama, hűtés, bemenő feszültség, időtartam, stb.)

  CD/DVD esetén a sebesség a maximális sebességet jelöli (jobb esetben így is írják: "up to 48x"

  A hálókártya pedig 100 Mibit/sec-cel tud kommunikálni, ha csak két kártya beszélget. a kb 70%-os "limit" a CSMA/CD miatt van. (Lásd pl. a token-alapú rendszereket, ahol a ull sebesség kihasználható)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért csak úgy kapásból fel tudnád sorolni, mennyi RAM van a gépedben, a videó kártyádban, mennyi RAM-ot tud kezelni a Windows? Ha van egy 2GB RAM-os gépem, akkor a teljes memóriát ki tudom írni egy 2GB-s vinyóra?
  Rendben van, hogy a káoszt meg kell szüntetni, de az nem a kezdetektől létezik, marketing fogásból mesterségesen okozták.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • unatkozó emberek... ilyenért pereskedni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz akkor kellett volna perelni, amikor a 2^10-t kilo-nak nevezték
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az 1,6 literes autómotor pedig csak 1590 cm^3.
  A kilo, mega, giga nekem SI pefixeknek tűnnek, amiknek van egy szabványban rögzített jelentése. Szépen néznénk ki, ha mindenki saját maga definiálhatná, hogy neki mit jelent a kilo. A boltosnak pl 800-at, a mérnöknek 1500-at, stb
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Számítógépen a byte végződés esetén a 1024 volt a szorzó ősidők óta. Kezdetben a winchestereknél is. Aztán elkezdték a winyónál az 1000-es szorzót (szvsz akkor kellett volna perelni). Mondjuk én is elég dühítőnek tartom ezt, úgy látszik a PC környékén a gyártók azt csinálnak amit akarnak. Ez kb. az a kategória amikor a hangszóró gyártók a féltégla nagyságú hangszórócskára ráírják hogy 10000W ami persze nem teljesítményt csak típust jelez
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy a PC tele van ilyen csalásokkal:

  -CRT monitor: 19"-os képcső valójában 18",..
  -300 W-os táp valójában felrobban, ha ennyire terhelik (3.3,5,12 volton együttesen).
  -Winchester: ld. lent
  -CD, DVD: a megadott sebesség valójában a fele, vagy 2/3-a a csomagoláson feltüntetettnek.
  -Hálókártya: 100 MBIT/s sebesség csak elméletben létezik...
  ...
  Elvileg ezek miatt is lehetne jogosan pereskedni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem tök felesleges vitázni, elhangzott a link a International Electrotechnical Commissionös szövegre, innentől kezdve a kocka el van vetve.:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor nezzük az írható DVD lemezt. 4.7GB, azaz 4.7*1,073,741,824=5,046,586,573 [byte]. Elvileg ennyi byte fér(ne) rá.
  A valóságban 4486MB azaz 4,486*1,048,576=4,707,057,664 [byte]. Na ez visszaosztva 1,000,000,000-mal = 4.7[valami].

  Szegény nagyok, szegény nagyok!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én csak azt furcsállom, hogy az amerikaiak megint problémát csinálnak egy általánosan elfogadott dologból.

  Nem nagyon emlékszem olyan merevlemezemre - pedig 20 MB-osnál kezdtem :) - ahol nem így számolták volna, és érdekes módon engem soha nem zavart ez a dolog.


  Ez megint csak egy mondvacsinált botrány, és néhány ember így próbál pénzt kipréselni a nagyokból. Én speciel undorodom az ilyen próbálkozásoktól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Hagyományos" az 1000-es szorzó? Frászt. Kb. a 200 MB-os vinyók idején álltak át rá (nyilván akkor kezdett számottevő lenni a különbség). Ha a Linux kernel levlista archivumában keresgélsz, meg is fogod találni azt az időszakot. Az egyik fickó azt javasolta, hogy az 1000-es váltót hívják "commercial megabyte"-nak.

  Amúgy minden más számítástechnikai eszközben a "normális" számolást használják. Vagy felétek lehet kapni 537 MB-os RAM modult?

  Aztán már egészen halkan jegyzem csak meg, hogy némelyik tisztességesebb vinyógyártó (nem a cikkben szereplők) még a mai világban is a bináris számolást használja. Tehát egy 80 GB-os vinyó tényleg 80*2^30 byte-os. Meg is lepődtem rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A memória, winchester, stb. kapacitás számításánál a kilo, mega, giga hagyományosan mindig 1024-es szorzót jelent


  A wincesternél hagyományosan az 1000-es szorzóval számolnak a gyártók. Elvileg ők tartják be a szabványt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért megnézném az eladó fejét, amikor kérek egy 80 gibibájtos winyót:
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a linket, ezt kerstem, csak nem találtam hirtelen meg. (Van, ahol infós vizsgán "reload"-ot kap a delikvens, ha ezt nem tudja...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz ember vagy :)

  Ez volt a helyzet a cikk írásának pillanatában. Azóta elfogadták az új előtagokat, ahogy látható is ebben a táblázatban: Prefixes for binary multiples
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a lényeg:
  Yet a kilobyte, as computer experts know, is actually 1,024 bytes, and a megabyte is really 1,048,576 bytes.

  De majd kiderül, mit mond erre a bíróság...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tovább nem olvastad? :) Ez a probléma leírása, aztán elmondják, mit találtak ki rá megoldásként.
  Egyébként én sem hallottam/láttam még sehol senkit *bi előtagokat használni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • The kilo, mega and giga prefixes, borrowed from the International System of Units, the modern metric system, designate 1,000, 1 million and 1 billion respectively. Yet a kilobyte, as computer experts know, is actually 1,024 bytes, and a megabyte is really 1,048,576 bytes.

  Ezt a linken olvastam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk én még nem hallottam olyat hogy valaki egy kibiByte RAM-ot allokáljon.

  A memória, winchester, stb. kapacitás számításánál a kilo, mega, giga hagyományosan mindig 1024-es szorzót jelent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy apró dologról nem kellene megfeledkezni...:
  kilo=1,000
  Mega=1,000,000
  Giga=1,000,000,000
  kibi=1024
  Mebi=1024*1024
  satöbbi... Lásd a
  NIST vonatkozó oldalát pl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd