JAVA vagy .NET a jövő? (állás szempontból, nem technikailag!!!)
2003-09-19T10:45:37+02:00
2003-09-28T17:32:41+02:00
2022-07-27T17:02:42+02:00
 • "Itt van például most a Model Driven Architecture. "

  Most!?

  MAr ezer eve itt van, es nincs tul sok koze a CORBA-hoz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt vitatnám, hogy a CORBA felett elment az idő. Csak nézze meg valaki a Object Management Group oldalt és látja mennyire pezseg az élet. Itt van például most a Model Driven Architecture. A CORBA nemcsak az ORB, hanem szolgáltatások halmaza is. Végezetül ismét kiemelném, hogy léteznek jó CORBA implementációk is, csak (OpenOrb, Orbit, ...). Kár lenne a CORBA-át például a VisiBroker tudása alapján minősíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Web services-nek tenyleg van jovoje, csak nem kell tulreagalni. Nagyon jo ragasztoreteg, de a tranzakciokepes web services-t meg csak tervezgetik.

  A CORBA felett feltehetoen tenyleg eljart az ido, tekintve hogy nagyon regen nem jottek ki uj verzioval a specifikaciobol, es kiegeszites is reg jott ki. Szerintem a sullyeszto fele vette az iranyt.

  Viszont az nem igaz, hogy a CORBA implementaciorol szolt. A CORBA pont hogy kommunikaciorol szolt: megmondta hogy lehet nyelvfuggetlenul RPC stilusban kommunikalni. Csak egy kicsit nyogvenyelos volt a megvalositas.

  Az RMI mellesleg nem volt pofon a IIOP-nak. Mar csak azert sem mert boven parhuzamosan keszultek. Meg azert sem, mert nem egy retegben vannak (az RMI az invokaciorol szol, az IIOP pedig serializaciorol, az RMI-nek volt egy sajat protokollja ami az IIOP-val volt egy retegben, es a CORBA-nak is egy, ami az RMI-vel (IDL-ek)). Valamint az RMI-over-IIOP-t meg nem egyes implementaciok teszik elerhetove, hanem az EJB2.0 szabvany resze.

  A web-servicesnek meg semmi koze kommunikacios szempontbol sem az IIOP-hoz sem az RMI-hez. Neki a HTTP-hez es az XML-hez van koze.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ámen

  (nabazz, egy sima "ámen"-re kiirja, hogy "Túl rövid a hozzászólás", ezert most rizsazok egy kicsit)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Vitriát meg szerintem ne keverjük ide, az egy másik műfaj (alkalmazásintegráció).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, szerintem a Web Services a stratégiai irány.

  Mit szólsz az Apache AXIS-hoz? Ismered?


  Nem tudom, nem ismerem; és nem is ez a lényeg. Szerintem a Web Services-re alapuló dolgok nem azért fognak elterjedni, mert egy-egy implementáció olyan haj, de jó, hanem azért, mert egy általánosn, platformfüggetlenül használható, gazdag szemantikájú összeköttetési, kommunikációs módszert jelentenek. Egy-egy adott esetben természetesen fontos tényező lesz az adott implementáció minősége, de nem ez lesz a meghatározó a globális elterjedés szempontjából.

  Ugyanez vonatkozik a CORBA-kijelentésemre is. Amit írtam neked, hogy egy-egy izolált eset nem jellemző, az nem értékítélet volt a CORBA felett (bár természetesen megvan róla a véleményem), hanem az egyedi eset jelentéktelenségéről szólt a statisztikai sokaságban.

  A CORBA fölött szerintem meg eljárt az idő. Volt elég ideje arra, hogy bebizonyítsa hasznosságát és elterjedjen, de nem tette meg. Régebben olvastam olyan véleményeket, hogy azért nem terjedt kellőképpen, mert az általa definiált szolgáltatás-definíciókat nem implementálták elég széles körben, meg hogy az ORB-ok nem elég egyforma működésűek, stb. -- bevallom, ezzel részleteiben nem vagyok tisztában. Amit látok, az az, hogy

  egyrészt a CORBA ugyanolyan kváziszabványos valami, mint a UNIX vagy az EJB: van egy szabvány, amit mindenki implementálhat, de az egyes implementációk között van annyi eltérés, hogy ne legyenen triviálisan csereszabatosak. Ez persze természetes, mert az egyes gyártóknak valahogyan meg kell különböztetniük egymástól az azonos alapra épülő termékeiket; valmilyen okot kell ugyanis szolgáltatniuk vevőik számára, hogy az ő terméküket vegyék, és ne a konkurrenciáét.

  másrészt a CORBA sokkal inkább szólt gépen belüli implementációról, mint kommunikációról. A Java RMI már nagy pofon volt az IIOP-nak (bár egyes EJB-implementációk tudtommal elérhetővé teszik a kombinációt), a Web Services pedig alapvetően nem különbözteti meg a kettőt egymástól.

  Ráadásul a Web Services szabványokban mind a Javás, mint a CORBÁs, mind a COM és .NET tábor egyetért, úgyhogy sikerre van ítélve. Csak nézz be a Welcome to the WS-I Organization's Web site-ra, és nézd végig a tagok névsorát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valamit valamiért. Esetleg megnézed hogy hol tart a Gnome windowsra portolása (a CORBA része kész van-e). Bár szvsz a lib/wrapper kombináció jobb ötlet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legtöbb nyelv rendelkezik c-s lib elérési lehetőséggel innentől kezdve a dolog szvsz meg van oldva (csinálsz egy C-s libet ami a CORBA klienshez kapcsolódik, azt pedig el tudod érni akár pythonból akár bármi másból).


  Ugy erted, csinalok egy C-s bridge-et, azan minden nyelvhez, amit tamogatni akarok csinalok egy wrappert? Ez kicsit munkaiigenyes, ahhol kepest, hogy adok egy COM feluletet, es minden nyelv, ami tud COM-ot, automatikusan hasznalhatova valik. (Az alkalmazas, amihez a pluginok keszulnek jelenleg menthetetlenul Windows-hoz van kotve)

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Siemens-Nixdorf DX-5. 233MMX, 196 MB EDO RAM. 30GB HDD. Win2k+IIS5 + SuSE 8.0. Minőségi darab. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • WoW. Pontosan milyen vas? Memoria/HDD, es milyen OS? (Ha linux akkor melyik disztribucio?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legtöbb nyelv rendelkezik c-s lib elérési lehetőséggel innentől kezdve a dolog szvsz meg van oldva (csinálsz egy C-s libet ami a CORBA klienshez kapcsolódik, azt pedig el tudod érni akár pythonból akár bármi másból). Mondjuk C libet még nem csináltam CORBA-val de nem igazán látom miért ne lehetne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "k. regen neztel Java programot."


  Finrod: tényleg igazad van. Kipróbáltam, és a Tomcat még 233MMX-en is meglepően jól fut. Elővettem az öt éve porosodó Java könyveimet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem egy progit kell 26 fele nyelven megirni, hanem ha olyan alkalmazast irsz, ami a felhasznalok altal bovitheto, akkor celszeru, ha ezeket a bovitmenyeket minel tobb nyelven/kornyezetben ossze lehet hozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, én még csak C++-ból corbáztam. Igazság szerint eleve azt sem nagyon értem hogy miért kell egy progit huszonhatféle nyelven megírni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat igen, pont emiatt a dilemma miatt inditottam a masik topicot. CORBA alatt a dinamikus nyelvekhez is kell IDL? Nincs olyasmi, mint a COM Dispatch, ahol semmi elozotes stub generalas nem kell?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Végül is ha a multiplatform nem követelmény akkor használhatod a GNOME Corba implementációját, ő rengeteg nyelvhez tartalmaz IDL fordítót. De nem megy csak *nixon. Van ugyanakkor a COM ami szintén sokféle nyelvet támogat - de nem megy csak windowson. Szép az élet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En sem a Web Service-ek elterjedese miatt tartom jonak, hanem azert, mert ezzel valami 'DCOM light' szerut lehet alkotni, ahol a szerver nem kotelezoen Windows. Mindegy, ezzel fogok jatszani egy kicsit a kozeljovoben, aztan leirom a tapasztalatokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • persze ertem en, hogy a HTTP connectionless, es ezert nem megy, de szerintem a szeleskoru elterjedese a webservice-nek emiatt nem varhato (szigoruan SZVSZ)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, nem is erre gondoltam, hanem a 'dual interface' vagy az event-re, a szerver nem tud visszaszolni a kliensre, ez azert szerintem elegge limitalja a kliens-szerver architektura erejet. Pl. egy chat szervert sem tudsz megcsinalni web service-ben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Maga a kapcsolat stateless, mert HTTP, de ez nem akadaly. Ha belepek a prog.hu-ra, es utana minden oldalletoltesnel megjelenik a nevem, az ebbol a szempontbol mar stateful. Gondolom ez a szolgaltatas is session szeruen mukodik, itt van rola bovebb info (kosz a linket Sting): http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/cos..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "SOAP/WSDL birdge mindket iranyban, tehat pl egy unix-on mukodo web service tavoli COM objecktumkent tud viselkedni egy Windows-os gepen. Ez is eleg erdekes otlet."

  Ezen csodalkoznek, eddig ugy tudtam, hogy a soap kizarolag stateless kommunikaciot tesz lehetove.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Másrészt a CORBA az egy specifikáció, aminek N+1 darab implementációja van, ellentétben a COM/COM+/DCOM-mal, aminek lényegében csak egy implementációja van.


  Acsi, nekem nem a CORBA-val mint speckoval, hanem pont ezekkel az implementaciokkal volt gondom. Peldaul amikor en kuzdottem vele, akkor nem lehetett olyat csinalni, hogy kicserelem a CORBA implementaciot, ujraforditok, aztan hipp hopp megy minden, illetve problemas volt a kulonbozo implementaciok kozotti egyuttmukodes, lehet, hogy ez mostanra valtozott.

  COM-bol valoban csak egy implementacio van, de - mint azt a masik topicban mar irtam - ez tenyleg szinte minden Windowson elerheto nyelven hasznalhato mind szerver mind kliens megvalositasara, JavaScript-tol Visual C-ig.

  Most gyurom a COM+ -os temat, es ezt meg tesztelnem kell, de elvileg alapbol benne van egy COM - SOAP/WSDL birdge mindket iranyban, tehat pl egy unix-on mukodo web service tavoli COM objecktumkent tud viselkedni egy Windows-os gepen. Ez is eleg erdekes otlet.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eszem agaban sincs rosszat mondani rola, Te viszont mondhatnal egyket jo szot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt a cím: WebServices - Axis
  Kérlek próbáld ki mielött rosszat mondasz róla...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szertnem tudni vajon mitol esett le a .NET-es fijuk alla, talan ez az axis jobb mint a .NET soap implementacio?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Merre van ez az axis?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tetszett, amit írtál! Köszi!
  A Webservices felé halad a világ, mondod... Mit szólsz az Apache AXIS-hoz? Ismered? Volt egy IT-s konferencia nálunk és még a lelkes .NET rajongóknak is leesett az arcuk, amikor látták az axis-t működés közben.
  Még annyit szeretnék kérdezni Tőled, hogy ezek szerint Neked magával a CORBA specifikációval gondod. Tudod ennek a részei: az alap ORB, a CORBA services és a CORBA magasabb szintű szolgáltatások. Ismered ezeket a speckókat, hogy ilyen sommás a véleményed?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak röviden, de nem állom meg, hogy ne válaszoljak.

  1. Hogy egy adott helyen egy CORBA-implementáció kielégíti az adott igényeket, az egy jó és szerencsés dolog, de önmagában nem bizonyítja, hogy az egész koncepció üdvözlendő és előremutató lenne. Ugyanígy az egy helyen bebukiott implementáció sem cáfolja szükségszerűen ugyanezt.

  2. Nem vagyok meggyőződve, hogy a legnagyobb érték a kód hurcolhatósága gépről gépre. Nagyobb értéket vélek felfedezni a különböző szoftverpetformok közötti együttműködésben. Szimpla újraírásnak általában nincs nagy hozadéka: befektetetsz egy csomó melót a portolásba, a végén megkapod ugyanazt a funkcionalitást. A járulékos haszon általában nem szokott elég lenni a migrációhoz.

  3. Szolgáltatások elérése platformfüggetlen módon: úgy tűnik, hogy a Web Services szabványsorozat az, amerre a világ halad. Ebbe a világba érdekes módon beletartoznak a mind COM, mind a CORBA, mind a Java támogatói és pártolói, úgyhogy komoly politikai esélyt látok arra, hogy ez tényleg alkalmas lesz platformsemleges kapcsolatok kiépítésére.

  4. Java vs .NET: óvatosan az összehasonlítással. A Java nyelv a C#-pal, a CLR a JVM-mel még összehasonlítható, utána azonban vigyázni kell, hogy az egyes platformokból mekkora szeletet veszel be.

  Szó esett a COM+-ról: ez leginkább a J2EE konténer-szolgáltatásaihoz hasonlít, de mindkét esetben (sőt, mondhatnám, hogy mindhárom, idevéve a COM+ elődjét, a Microsoft Transaction Servert is) kicsit más a scope. Ha a Windows Servert, mind alkalmazás-kiszolgálót nézed, akkor azt meg konkrét termékekkel (WebLogic, WebSphere, JBoss, etc) kell összehasonlítani.

  Teljesítmény-összehasonlítás, stb-ről majd legközelebb (de azért érdemes megnézni a PetStore - PetShop párharcot).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért nem értem, hogy mi a baj a CORBA-val, mert egyrészt nálunk remekül használható (például VITRIA).
  Másrészt a CORBA az egy specifikáció, aminek N+1 darab implementációja van, ellentétben a COM/COM+/DCOM-mal, aminek lényegében csak egy implementációja van. Itt az implementáció alatt nem azt értem, hogy fut-e több operációs rendszeren, hanem azt, hogy nézd meg ezt a helyet:

  http://adams.patriot.net/~tvalesky/freecorba.html

  és láthatod, hogy csak free CORBA megvalósítás mennyi van. Összefoglalva: Azért mert egy konkrét CORBA neked nem jött be még ne következtessünk arra, hogy az szar... Szerintem inkább jó. Nekem főleg a Java-ban megvalósított OpenORB tetszik, de lehet, hogy csak azért mert azt ismerem jobban.
  Egyébként mindenki tudja mi az a CORBA?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd