Css jelene...

Css jelene...
2005-11-12T21:01:13+01:00
2005-11-24T06:36:17+01:00
2022-10-31T13:00:39+01:00
 • Javaslom a HTML helyett rögtön XHTML szerint tanuld. A w3schools.com oldalain van referenciák ehez is és CSS-hez is, minden tagnek megtalálod a leírását és hogy milyen böngészőkkel kompatibilis.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Bocs hogy mindenkit letegeztem!
  Infós fősulis vagyok, és nagyon érdekel a webprogarmozás. A HTML -lel, a PHP -vel és a CSS-sel együtt ismerkedem, folyamatosan vizsgálva IE alatt és Firefox alatt a lapokat. Rengeteg problémába ütköztem. Főleg a design az ami problémát okoz. Miből érdemes tanulni? Könyvekből, kódból vagy...?
  Már szívtam vele annyit.........
  Nincs valami leírás, hogy melyik böngésző mit támogat? slave
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • internet explorerben a táblázat 1 cellája kerül ki akkor - ha már mindent feldolgozott benne - ami van

  tehát ha 1 cellában 1 hosszú, sokoldalas szöveg lenne - az 1-2-3-x másodpercet 'várni fog
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nah pár szót szólok.

  Részemről végetért a css azon része, melynek feladata a táblák helyett rétegek alkalmazása...

  Egyszerűen amíg a szoftvergyártók nem tudják értelmezni azt a fogalmat, hogy szabvány, addig értelmetlen az egész. És ha a mai nap minden ismert böngészőnek kijönne egy olyan verziója,ami korrektül kezel mindent, akkor is azt mondom legalább 1 év kellene, mire mindenki áltállna, sőőőőt, sztem ha az új windows majd esetleg egy 'jó' böngészővel jön ki, lehet még akkor is kevés az 1 év...

  Tény, hogy lehet az ismert böngészőkre jó dives kódot írni, de mi a lényege az esztétikai szépségnek (ami egyik oly sokszor emlegetett előnye a rétegeknek), ha esetleg egy css ban van 2-3 oldalnyi hack, módosítgatás, stb...

  Aztán jönnek az ilyen dolgok hogy [!--if ie-] és akkor más csseket ie-nek, áhh, nem, egyszerűen én azt mondom 1 usert nem éri meg elveszíteni csak azért mert ie5.5 öt használ esetleg...

  CSS nek, legalábbis ennek a részének még nem jött el az ideje, szóval nekem kb annyi, hogy alap formázások, rollover effektek készitése, és kész, mert a többi értelmetlen, és idegölő dolog.

  Kb másfél hónapos szopsá után annyittudnék tanácsolni, hogy őrült statikus, egyoldalas, bemutatkozó jellegű honlapokhoz esetleg mehet a dives réteges megoldás, és csak css alapozás, de bármi komolyabb desing, bármi komolyabb projekthez értelmetlen/kivitelezhetetlen ez a megoldás, és max az idődet fogja elrabolni, és a hajadat tépnéd a végén.

  Jóéjt, én visszatérek a táblák birodalmába, és várok, míg eljön a mi időnk
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A pingkérés nem találta meg az állomást (http://ro7i.cc/) Ellenőrizze a nevet,
  és próbálja meg újra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen, sztem ezt nagyon nem is lehet megoldani, nekem azt kellene, hogy bal oldalt full heightban egy lefter ( hát ha van footer, meg header, miért ne lehetne lefter is?:DD ) Tehát ez a lefter bal oldalt 100 pixel szélesen lefele ismétlődjön a footer aljáig. Az oldalam fő része egy absolute posiciált réteg, ami ugye left: 100 px.. Ebben van a header, a header alatt egy dinamikus tartalom, és ugye alul a footer. Annyit meg tudtam csinálni, hogy footer mindig tapad aljához, ha a dinamikus tartalom megkívánja, akkor meg tolja lefele... De egy nagy gond van, a lefter ennek ellenére mindig csak addig meg "le", amig a dinamikus tartalom alja van, tehát igy a footer és a dinaimkus tartalom alja között ( ha nem elég magas dinamikus rész) teszem azt van egy 50 pixeles rész... ahol persze a lefter is hiányzik.

  A leftter operában be tudom tedni min-height: 100% -ra, és akkor azzal nincsen gond, ie persze bugzik... A legnagyobb gond, amit sztem nem is nagyon lehet orvosolni, hogy a footer és a header közötti dinamikus réteg akkor is kitöltse a rendelkezésre álló helyett (pl a háttérszínével) ha csak annak az első 5 sorában van valami tartalom... Tehát ez az amit nehéz orvoslni, hogy két réteg közzöti "rés" teljes kitöltése, nomeg persze ieben vami hackot tenni a min-height-ra:)

  Olvastam ilyeneket, hogy javascript stb de hát az ronda.

  Táblás megoldásnál (igaz elég rondán csináltam) nem volt gond, volt egy kétoszlopos tábla, bal oldalán volt egy 100 pixel széles 'lefter', jobb oldali oszlop pedig maga a main cucc, ebbe egy fix magasságú header, egy fix magasságú footer, és a középső din. tart. táblának meg beraktam egy 100% magasságot:) Ez minden böngészőben ment, egyszerűen a headert felnyomta, a footer meg le, és nem volt gond....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Externet. Pingre mit mond?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyik a szolgáltatód?

  Nekem chello.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, nekem bejön mindennel, csak kicsit lassú.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár hónappal ezelőtt még én is a táblákkal szenvedtem. Szépen, lassan haladok a css-sel, de nagyon megéri áttérni.
  Én spec. úgy voltam vele, hogy nekiálltam 2 lapomnak, hogy na most ezt <div>ekkel csinálom meg. Elsőre 2 óra után adtam fel, másodikra még ennyit sem hagytam magam izzadni.
  Aztán ahogy belekaptam egyre többször használtam. Táblákban egy kis float:left; <img> meg ilyesmik. Aztán rájöttem, hogy totál felesleges a táblákkal erőlködni, mert <div>ekkel is meg lehet ugyanezt csinálni.
  Simán középre teszem az oldalaimat, ebben pedig már absolute pozícionálok.
  Azt mondjuk fogalmam sincs, hogy hogy csinálnám meg, hogy egy portálszerű lap mind2 szélső oldala a footerig érjen akkor is, ha nincs tartalma.
  Asszem hasonlóra utalt a topicnyitó is. A height-tel vannak bizony bajok, de egyébként nagyon jó dolog.

  Meg aztán azt nem tudom, hogy ...xhtml...
  Ok. Valid a lap meg minden. Elméletileg ezt aztán már nagyon látja egy mobileszköz is vagy ilyesmi. Na de mit kezd vele, ha eleve úgy indul a lapom, hogy:
  css --- div#site{ width:780px; ... } html ---- <div id="site">

  Ez merült fel bennem a témával kapcs. Lehet hosszú lett
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez sehová sem mutat:

  http://ro7i.cc/

  Nem talál ilyet.
  Ezt a címet írtad?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jézusom, azta, nagyon durva az oldal:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ez elég rossz szokás, nemtudom mire alapozódik. Nézd meg pl. ezt, kb 680 darab képből áll össze :) Na jó ez csak vicc, vagyis elrettendő példa. Srác fogott egy 800*600-as rajzterületet, ráföstötte a weboldalt, feldarabolta és úgy ahogy volt beleszórta a html-be :)

  Egyébként az ilyen "látványos" betöltődés ellen kezd divatba jönni a preloader a websitokon is, ami szerintem egész hasznos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amugy vhol régen olvastam, hogy a tábla csak akkor kerül ki a képernyőre, ha benne ugymond minden lefutott, mig ha divekkel dolgozol, az amint megérkezik, azonnal lefut, és megjelenik, vagy mi:) Nah jo, lehet hülyeséget mondok, de vhol olvastam:D

  Jó persze ha valami őrült jo neted van, tegnap vásárolt géppel, akkor érdes mind1, de hát ugye ha vki programopz, akkor a legrosszabat feltételezi, tehát 28.8kbites betárcsázos net netscape 1.0, 468 dx2 16 megabájt edo rammal:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ezt megjegyzem, köszi.

  De nem hinném, hogy akkora lenne a külömbség. Majd ha mutatnekem valaki két ugyanolyan oldalt ahol az egyik table-ös a másik meg div-es és érzékelem a külömbséget akkor meg leszek győzve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, sztem is!

  Egy dolog szól ez ellen, hogy esztétikailag 'rondább'. Legalábbis rámragadt régről egy alapelv, hogy mindent tegyünk háttérbe, és kép csak az legyen, amin link van, és lehet rá kattintani... Annó ezt annyira belém verték, hogy nehéz leszokni róla:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tábla ellen meg ezeregy érv van:)
  pl futásidő 'sokkal' nagyobb
  esztétikailag ronda
  kevsébé bővíthető stb...

  Amugy divekkel engem pl az idegesitett, főleg a 3 column default elrendezéssel, hogy sok helyen bal: width: 20% , középső: padding-left: 20%, padding right: 20%, width: 80%, és a job oldali pedig width: 20%

  Legalábbis valami nagyon hasonlo elgondolás, és 55ezer helyen tutirialként mindenhol ez szerepel, egy dologra nem gondolnak, mi van akkor, ha valaki ezt nagyon kis felbontáson nézi, vagy egyszeráen lekicisnyiti az ablakot, és az egész összecsúszik... Pl elkezded csökkenti a szélességet, a középső ben a szöveg elkezd 'futni', egyre keskenyebb,m majd végül minden egymásra csuszik, és a görgő mégsem jelenik meg:) Nah ezeket nem szeretem, és sajnos rengetegen használják ezt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az első szerintem jobb. A div pozicionálásra és bizonyos dolgok "összefogására" való, a kép az meg kép.
  A második ráadásul méretben is nagyobb lenne, mert akkor mindegyik képhez külön kell megírni az ID-t? Így még a bővíthetőségét is elveszti, mert ha új menüpontot akarsz, akkor a css-ben is új ID-t kell felvenned rá
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ez akkora negatívum, hogy nem éri meg a több lehetőséget nyújtó megoldást használni, szebb, átláthatóbb struktúrált forrást írni, gyorsabban töltődő oldalt készíteni? Mellesleg erre az ugrálásra nagyon egyszerű megoldás létezik: ki kell tölteni a div width tulajdonságát...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egy érvem van a divek ellen és a táblázatok mellett. Mégpedig az, hogy amikor az oldal betöltődik a táblázat általában szépen rendezetten felépül. A Div-es megoldás esetén pedig az oldal eggyes részei folyamatosan helyet és méretet váltanak. Szóval amikor betöltődik az oldal, azt látni, hogy minden ide oda ugrál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez tényleg jobb módszer, így opera is jól kezeli, és nem jelenik meg az a fake köz az oldal alján:)

  Amugy mi a célszerű, background, vagy img? Tehát lehetőség szerint mindent képet egy réteggel megvalósítani, aminek a háttere maga a kép, tehát csomo div, és background-image, vagy inkább szépen forráskódban <img src..> cuccal?

  Tehát van egy sor, amiben van 5 kép, akkor csinálni egy fő réteget, ami pl 500pixel hosszú, 20 pixel magas, #navbar1 img { float: left} , és

  <div id="navbar1">
  <img src="navbar1a"></img>
  <img src="navbar1b"></img>
  <img src="navbar1c"></img>
  .
  .
  </div>

  vagy inkább minden képnek csinálni egy divet és

  <div id="navbar1">
  <dib id="navbar1a"></div>
  .
  .
  .
  .
  </div>

  Neten mind2 megoldást lehet keverve látni, nemtom lehet ez csak esztétitaki probléma, hogy pl ha divekkel csinálom, és az összes kijelölése parancs csak a szöveget fogja kijelölni az oldalon, mig ha img vel akkor szinte az egész oldalat kijelöli...

  Nemtom:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • legnagyobb szopás az lesz, hogy majd esetleg kijön longhorn, vagy vista, vagy mifene, és tényleg lesz hozzá jó böngésző, de akkor is nyakunkon fog maradni egy rakás xps, ie6.0-s user, aki az elkövetkezendő években tuti nem fog váltani... és akkor mire lesz jó majd css 3 meg ilyenek:) áhhh
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egy dologra leszek majd kiváncsi amúgy, hogy ie 7 mit fog hozni:D most leszedtem beta verziot, megproábltam telepiteni, gépem kifagyott:) Nem tudom, ez mennyi jó sejtet:D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • sajnos csak egyszer, elég ronda desing, van 10 menüpontom, 3 sorban, mind különböző kép, magasság, nagyság, stb, azért is # használtam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De hogyha #nava a:hover akkor miért a div-nek adod ID-ként? Nem kell a div, hiszen úgyis block (gondolom csak emiatt van ott). A másik hiba pedig, hogy ID-t akkor használunk, ha azon az oldalon csak egyszer használod fel. Itt viszont gondolom nem 1 db menüpont lesz az oldalon, tehát class:

  a.nava { display: block; background-image: url(images/nava/nava.jpg); width: 91px; height: 18px; } a.nava:hover { background-image: url(images/nava/navaon.jpg); }

  A menüpontok pedig:
  <a class="nava" href="#">valami</a> | <a class="nava" href="#">valami2</a>...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nemtom, nálam minden relative helyezkedik el, egy realtive layerben van absolute posicinálva egyedülikét a footer, felette minden szépen sorban, header, nav1, nav2, maincontent stb...

  igaz én igy szoktam használni

  #nava a
  {
  display: block;

  background-image: url(images/nava/nava.jpg);
  width: 91px;
  height: 18px;
  }

  #nava a:hover
  {
  background-image: url(images/nava/navaon.jpg);
  }

  és akkor <div id="nava"><a href="#"></a></div>

  mind1, már annyira nem érdekel, rögtön kiesi ka szemem az utóbbi napoktól:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a.nav, a.nav:link, a.nav:visited { display: block; height: 30px; width: 167px; background: #353132; margin-bottom: 0px; text-align: left; color: #ffffff; text-decoration: none; line-height:31px; overflow:hidden; } a.nav:hover { display: block; height: 30px; width: 167px; color: #ffffff; text-decoration: underline; background: #282828; }

  Nekem így működik mindennel, persze lehet hogy nem egyről beszélünk. Ez egy sima menüsor, hover-re változik a link háttere, ami egy display:block. Itt van még néhány példa.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem operával egy gondom van, megcsináltam, hogy a footer az alapból tapadjon a böngésző aljához, ha pedig a köztes tartalom nagyobb, akkor szépen tolja lefele.. Itt semmi gond, a köztes tartalom ugye a header meg a footer között van, szépen megy minden, de mikor a headerbe egy sorába beletettem rollover effektet cssel megcsinálva, egyszeráen megőrül az egész, és ha van 1 db 10 pixel magas rolloverem, akkor az oldal alján megjelenik egy 10 pixeles rés, ha 3 db 10 pixel magas rollovert teszek a sorba, akkor az aljánál megjelenik 30pixeles rés, és igy tovább:)

  Rolloverhez sima a, a:hover használok, display: block cuccal, és durr, megzakkan... és persze ha az oldal desingjábáan van 10 rollover effekt, akkor van egy bazi nagy rés alul, a footer, és a böngésző alja között... mozilla/ie jol viszi:)

  Szóval, nah jo, nem is mondok semmit
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát azért ilyen mélyen nem kell foglalkozni a dologgal, ha IE/Firefox/Opera + Linux alól valamivel (Konqueror) megnézed a siteot és jó, akkor már ráfogható, hogy működik minden böngészővel.

  Operában eddig még nekem csak a háttérképpel is 0px margóval volt bajom: a háttér illeszkedik a felső margóhoz (0px, tehát semmi hely), a táblázat viszont hagy 15-20 pixel helyet, mintha lenne egy üres bekezdés a lap tetején, ezáltal lejjebb csúszik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen, nem találtam a jó szót rá: szopás:)

  Jaja, ienél vannak érdekes dolgok a pixelek terén, ilyen default magasságok stb.. Sokszor azt hiszem, mintha ie nem pixelben dolgozna, hanem köbméröld/inchnégyzet mértékegységben... Aztán akkor ilyenkor jönnek a -200px marginok, meg a hackok, meg minden. És végül rájön az ember (2-3 nap szopás után), hogy ieben min olyan magas kell legyen egy réteg, mint a benne érvényes betűméret nagysága:) Persze azért legújabb operában is vannak cifra dolgok, meg mozillában...

  Safarit még nem láttam, de rémhirek terjengenek:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd