Nyilvantarto progi Delphiben

Nyilvantarto progi Delphiben
2005-10-24T19:54:45+02:00
2005-11-03T14:13:13+01:00
2022-10-31T13:50:33+01:00
 • Szia!
  Jol latod, eleg kezdetleges a program, de nem elsosorban ennek a ledokumentalasara keresek eszkozoket (elmeletit,gyakorlatit), mert az most nem az en feladatom. A ket linket hamarosan atnezem, de szerintem valami hasonlora gondoltam igy latatlanban. A program kozben fejlodik, csak az ujabb "prototipusokat" mar nem teszem fel idohiany miatt. Koszi a valaszt es a linkeket
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem itt nagyon elméleti síkon folyik a társalgás. Mert az a program, amit láttam, nagyon kezdetleges. Ezt nem bántásként mondom, de még van mit fejlődnie. Tökmindegy, milyen modellezési módszereket ismersz, úgyis alkalmazkodnod kell egy adott tervezőszoftver által nyújtott lehetőségekhez, feltéve, ha szoftveresen tervezed a dolgokat. De szerintem - most nehogy megsértődj - ehhez a szoftverhez nem sok tervezés kell, legalábbis amit én láttam belőle. Mert 5 tábla nagyon egyszerű kapcsolatokkal, tárolt eljárások, view-k, domain-ek, UDF-ek nélkül szerintem nem annyira bonyolult, hogy a dokumentációs módszeren kelljen vekengeni jó hosszú időn keresztül. Ilyen módszereket tényleg csak relatíve nagy rendszerek esetén szoktak alkalmazni.

  Elég sok adatbázist megterveztem már és két eszközt találtam elfogadhatónak: Embarcadero ER Studio és Sybase PowerDesigner.

  Alex
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet hogy ismétlem magam, de tulajdonképpen mi a te feladatod ebben az egészben? Távol álljon tőlem, hogy rosszindulatú legyek, de mintha elárasztottak volna rövidítésekkel és tartalom nélküli homályos fogalmakkal, s most próbálsz a semmibe kapaszkodni.

  Szerintem: Ha egy adott (pl. vállalati) rendszer RÉSZÉT képező adatbázist kell dokumentálni, egy lehetséges út a következő. Először leírja az ember normális magyar nyelven, összefüggő mondatokban, hogy az adatbázis mire jó, és mit csinál. Aztán leírja, kicsit részletesebben, hogy hogy csinálja (kitérve a kapcsolatokra, konzisztencia-ellenőrzésekre stb). Végül csatolja a gráfjellegű ábrát, ami a táblákat és a kapcsolatokat pókhálószerűen ábrázolja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Az adatszerkezetek megvannak, csak a megfelelo minosegu dokumentalashoz keresek modszereket. Maradjak az E-R modellnel es az adatfolyam, use case diagrammoknal, vagy nezzek utana a tobbi diagrammos technikanak is ? (pl. egyed-funkcio matrix, egyed elettortenet) sajna nem ismerek tul sokat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is hülyeségnek tartottam amikor régen a SZÁMALK-nál tanították. Aztán a fősulin is tanították de akkor sem hatott meg igazán, végül a diplomamunkámat is úgy kellett megcsinálnom, ez alkalommal egy picit beleástam magam a dologba, kiderült hogy nem is annyira rossz. Más kérdés hogy azóta sem nagyon használtam, bár egyes elemeit igen. És közben volt olyan projectem ahol rájöttem hogy az elfogadott és aláírt rendszerterv nem is olyan rossz dolog
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A topicod felütéséből úgy gondoltam, hogy te most egy nyilvántartó-progit hackelsz, és nem egy vállalati informatikai rendszer kialakításában veszel részt - ezért próbáltam erőltetni a különbség kimutatását. De lehet, hogy nem értettem jól valamit, és mégiscsak használható lesz az az SSADM... Főleg, ha ezt követelik...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár éve az akkori cégem kötelező SSADM-tanfolyást tartott azoknak a részlegeknek, amelyeknek a vezetőség szerint erre szüksége(?) volt. Nem vagyok az a mindent lefikázó típus, de a többi szerencsétlennel együtt, akinek a mindennapi munkája nagyon is gyakorlati feladatokból állt (adatbázisszerkezetek viszonylag értelmes kialakítása és az adatok viszonylag kevéssé elszúrt kezelése), csak a fogam szívtam az egészen. De legalább van még egy papírom a nagy semmiről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az SSADM anno informatikai rendszerek tervezésére volt kitalálva. Azt hogy mit melyik táblába kell tenned azt nem tartalmazza - az nem is feladata egy szervezési módszertannak, legalábbis szvsz - az SSADM arra való hogy a userekből kipréseld hogy milyen rendszert szeretnének, ezt szépen ledokumentáld és ezzel lefedezt a s*gged arra az esetre ha a user a fejlesztés vége előtt egy héttel kitalálja hogy ő mégsem ilyen lovat akart volna és ezért szét akarja rúgni azt , általában ez a fejlesztési folyamat legkritikusabb része, ha már tudod mit akar a user a fizikai adatszerkezetet megtervezni nem olyan nagy feladat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • akkor feleslegesen vartam tole gyakorlati technikakat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • komplex rendszerek tervezesenek modszertana
  ...

  Komplex rendszerek, de nem adatbázisrendszerek! Annyi köze van a kettőnek, hogy manapság mindenhol ott vannak a számítógépek, ergo az adatbázisok is. Az SSADM gyakorlatilag színtiszta elmélet. Biztos jó egy-két dologra, de adatbázist tervezni?... Ha valakinek már sikerült, meséljen róla!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha eloveszem az eloadas anyagat, az az SSADM rol szol, csak az a gond vele, hogy tulsagosan elmeleti, nem ter ki reszletesen semmire. Nehany szoftverfejlesztesi konyvet nezegettem, de az alapvetoen UML-lel foglalkozik.
  Annyi remlik az SSADMrol, hogy relacios adatbazison alapulo komplex rendszerek tervezesenek modszertana, de hogy pontosabban hogyan kellene kovetnem az eloadason hangzottakat, az a nem tiszta. De gondoltam, hogy gyakorlati dolgokrol megiscsak a mar dolgozo fejlesztoket kene kerdeznem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy hamarosan le leszek állítva, de az SSADM, meg az "adatfolyam", meg egy-két kifejezés, amit említettél, szerintem nem tartozik szorosan(?) a relációs adatbázisok tervezéséhez. Az SSADM egy nagyobb léptékű, elméleti valami elkészítéséhez jó, az adatbázisnak pedig fogalmi-fizikai-logikai szintjei vannak, bár soxor csak a fizikai terv készül el (jó esetben ). Ez pedig, leegyszerűsítve, a táblák, és a táblák közötti kapcsolatok megtervezését jelenti. Műszaki könyvtárakban tengernyi ezzel foglalkozó anyagot lehet találni, van köztük csontszáraz, és van egészen olvasmányos is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugy ertem, hogy a fejlesztesnel a relacios adatbazison van a hangsuly, nem pedig az objektumok allapotan/viszonyan,stb. A delphi itt csak hasznalt nyelv. ertsd "relacios" project nev alatt most az egeszet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javaban vagy c++ ban meg nem akartunk dolgozni, mert szinte minden mas csoport oo-s projectet csinal


  Hmmm? Hogy is értsük ezt? A Delphi is, a Java is, meg a C++ is OO...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit az E-K (E-R) modellre ismertem ra, csak ott ellipszisek a mezok, teglalapok a tablak, rombuszok a kapcsolatok a tablak kozott (pl. kolcsonzes a film es a tag kozott), vonalakkal osszekotve. Ezt megcsinaltam, hogy segitsem a tobbieket.
  Egyebkent mi relative nem is allunk rosszul, azt leszamitva, hogy a tobbiek a csapatban meg a Delphihez se ertenek (van kozottunk tanarszakos is), mas csapatokhoz kepest. Mindenesetre en se vagom a delphit, csak a regi pascalos korszakbol maradt valami, nehany dolgot probalgatok benne (BDE nagyon nem tetszik). Adatbazis kezelest meg tanultam a gimiben egy even at (Suse + JDS). Javaban vagy c++ ban meg nem akartunk dolgozni, mert szinte minden mas csoport oo-s projectet csinal. De lehet, hogy ok jartak jobban, nem tudom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos, ebben én abszolút nem vagyok illetékes, de szerintem ilyenkor egy adatbázis-tervet kell készíteni, ami úgy néz ki, hogy kockák között nyilak mutogatnak ide-oda. Ez eddig majdnem SSADM, csak a kockák és a nyilak jelentenek mást. (A kockák a táblák, a nyilak a kapcsolatok. A kockákba mezőneveket és adattípusokat kell írni.) De nyaggasd őket erőszakosabban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Olyan problemam adodott, hogy
  nem tudom, hogy mi keruljon bele a specifikacios tervbe. Gondolok itt diagrammokra (adatfolyam,E-R biztos).
  Az SSADM-ben van erre konkret szabaly, hogy hogyan kell felepulnie? (Azok ismet "elfoglaltak" , akiknek ez lenne a feladata )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Küldtem privit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem jelent senkinek problemat, akkor
  fokent elmeleti kerdeseimmel maradok itt, nem akarom teleszemetelni a tudastarat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!
  A tarolt eljaras ugyanugy szabvanyos, ahogy az SQl vagy rendszerenkent valtozik? Ha tudsz peldakat kuldeni, megkoszonnem, de az sem baj, ha nem, majd rakeresek. Pillanatnyilag a tervezes fontosabb az implementalasnal,
  specifikacios terv hatarideje miatt. Csak nyaggathatom a tobbieket, hogy tessek dolgozni... mintha az en dolgom lenne, es nem a "projektmenedzsere". meg szerencse, hogy csak egy jegy mulik a dolgon.
  Koszi a valaszt.
  Egyebkent van ertelme a piacra egy olyan nyilvantarto programot dobni, ami csak nyilvantart? - gondolom nincs sok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tárolt eljárás nagyon röviden: kibővített SQL-rutin, amiben pl. vezérlőszerkezeteket is lehet használni. Beépül az adatbázis-fájlba (GDB), a szerver oldalon fut le, gyors, optimalizált, és a segítségével teljesen, vagy majdnem teljesen el lehet választani az SQL-kódot a befogadó nyelvtől. Ha nem haragszol, nem tartok több előadást erről, tengernyi anyagot találsz a témáról. Nem bonyolult, hidd el, és bele fogsz szeretni. Ez a betöltögetős dolog sem rossz, de ilyet legfeljebb Paradoxnál illik csinálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi!
  A gond az, hogy nem tudom hogy nez ki egy tarolt eljaras. Tanultam regebben egy even at adatbaziskeztelest, de ez kimaradt az anyagbol. Mindenesetre majd utananezek.

  Lehagytam a funkciok kozul nehany fontosat, ezek kesobb kerulnek bele a progiba: pl. visszahozas(idore,kesve),
  kesesi dij nyilvantartasa a tagoknal, stb.

  Csak nem tudom, hogy date adattipussal hogyan tudok manipulalni (pl. ra kovetkezo nap, vagy +12 ora), tud valaki segiteni? sql- en belul ezt meg tudom oldani, vagy a delphi datetime-javal probaljam?(bocsi, ez tudastarba valo, de annyi kerdesem van, hogy nincs ertelme mindegyiknek topicot nyitni, csak osszezavarna mindenkit, ha nyitnek 20 tudastar topicot) Egyebkent is a ravezetes fontosabb, onnan megirom en, nem kell megirni helyettem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, jól feladtad a labdát, ugye felkészültél? Első kérdésem: miért nem használsz tárolt eljárásokat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Velemenyeket varok, ugyanis elkezdtem az egyik oramra egy nyilvantarto (videokolcsonzo)(ugyvitel,szamlazas nincs) progit irni, felulet ok, adatbazis ok(tervezve, normalizalva).
  Interbase komponensek Firebird embedded szerverrel.
  Funkciok: filmek, tagok, kolcsonzesek, arkategoriak,(+ napi, havi bevetel )listazasa. Ezeknel uj felvetele, modositas, kereses, torles. Javaslatokat varok, hogy mit felejthettem ki, mit hogyan erdemes megcsinalni... ilyenek. A selecteket a konnyebb modositas erdekeben kulso fileokbol olvasom be. Sajna az uj felvetele, modositas, stb. funkciok sql-jeit nem tudom kulon valasztani a felulettol... Tervezem egy betolto modul irasat, ami nyelvi fileokbol felcimkezi a feluletet, beolvassa a beallitasokat. Specifikacios terv meg nincs leadva szerencsere. Abrakat csinaltam a progihoz, csak sajna sajat jelolessel, nincs koze az adatfolyamhoz, meg E-R (E-K)modellhez... A programot itt lehet megnezni:
  progi oldala
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd