Webapp fejlesztés miben, hogyan érdemes
2003-09-02T06:48:01+02:00
2003-09-04T08:11:49+02:00
2022-06-29T04:41:42+02:00
 • Ha a Delphi-hez vagy szokva, jól jöhet a JBuilder...
  Viszont ha webalkalmazást fejlesztesz, és már egy kicsit benne vagy a témában, akkor
  rászánhatod majd azt a max. két hetet, hogy megtanuld az Eclipse-t. És utána azt fogod használni.
  Ha az Eclipse mellett döntesz:

  Fejlesztőeszköz: Eclipse, 0 Ft.

  Nézzük tovább...
  Alkalmazásszerver tekintetében a Tomcat-et javasolnám, egyszerűen ezzel foglalkoznak most a legtöbbet, ezért ez tűnik a legkiforrottabbnak, és ennél a legvalószínűbb hogy egy esetleges problémádra választ találsz neten. Továbbá egy pluginen keresztül lehet "integrálni" az Eclipse-el.

  Alkalmazásszerver: Tomcat, 0 Ft.

  A webkiszolgáló ugye win esetén adott, a tomcathez iis esetén régóta van már plugin. A linuxon meg gondolom úgyis ott figyel egy Apache httpd.

  Adatbázis tekintetében a következőt tudnám javasolni. Próbáld meg a lehető legkevésbé függővé tenni az alkalmazásod attól, milyen SQL adatbázis áll mögötte. Ez azt jelenti, hogy ha lehetséges, próbálj megmaradni az SQL azon (szabványokban azért leírt) részhalmazánál, amelyet többé-kevésbé minden SQL adatbázis támogat. Persze itt legtöbbször a hatékonyság ellen dolgozol. Ha emiatt, vagy más szempont miatt nem tudod a fentit felvállalni, akkor pedig igyekezz úgy kialakítani az alkalmazást, hogy egy jól elkülöníthető adatbáziskezelő layer legyen benne. Ebből írsz egyet MSSQL-hez, egyet meg a linuxos adatbáziskezelődhöz. Persze ez dupla munka.
  A linuxon futó adatbáziskezelőnek pedig a PostgreSQL-t ajánlanám, már csak azok alapján is, amit eddig ebben a topicban olvastam. Ja, és Eclipse-ből tudod kezelni, pluginnel.

  Adatbázis: PostgreSQL, 0 Ft.

  Ezzel a három megtakarítással milliós nagyságrendű összeget takarítasz meg magadnak, miután ilyen sikeresen megcsapoltad az ingyenszoftvereken dolgozó szerencsétlenek munkáját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Webes felületen tényleg szinte 0 a gyakorlati tapasztalatom de valamikor ezt is el kell kezdeni és ha lehet akkor már fizessék is meg:) Amúgy a szerencse az, hogy nem 1ből lesz netes a dolog kezdetben csak helyi hálón fog működni ezért van időm a biztonsággal szüttyögni. A Javas-könyvek teljes tárháza itt van a hátammögött a polcon 1 pedig elöttem:)
  Amikor Java-t nyomtam (kb 4 éve) akkor én azt notepad-al csináltam:) Nekem akkor is tetszett, csak most kicsit parázok mert a teszt verziót minél elöbb produkálni kéne és mellette 7 másik progit is karban kell tartani úgyhogy agyhalál... :) C-t Delphi-t úgyanígy kezdtem el... Csipem az izgalmas indulásokat:)

  Kary
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Webes alkalmazások fejlesztése nem igazán úgy műxik mint a Delphi, itt nem igazán vizuális a fejlesztés (kivéve a .NET webforms de szvsz az sem az igazi). A JSP-t akár egy notepaddal is csinálhatod, de persze egy NetBeans vagy egy JBuilder sokat lendít a dolgon. Első körben én először is vennék egy-két könyvet (Java, JSP) hogy az alapokkal tisztába legyek.
  Ps. Elég nagy bátorságra utal úgy bevállalni egy nagy webes melót hogy nincs semmilyen webes tapasztalatod...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

  Úgy veszem észre, hogy a többség Java mellett voksolt, ha a keresztplatformot is figyelembe vesszük. Az Eclipse cuccot megnéztem, hát hogy is mondjam, igazándiból nem túl sok mindent láttam benne, ami felcsigázott (Delphi felülete után).
  Az lenne a kérdésem, hogy ha már Java, akkor milyen más fejlesztő cuccot érdemes beszerezni Eclipse nagyon fapadosnak tűnt, bocsi lehet, hogy én vagyok béna, de ezek a pluggin cuccok megrémítettek. Milyen gép kell ezekhez a Java fejlesztésekhez XP alatt Mert az 1.7-es AMD 512 RAM-mal nagyon lassú (NetBeans-t nézegetem éppen).
  A NetBeans-ben található "komponensek" száma mondhatni igen kevés. Pl.: Az adatbázis kapcsolatot manuálisan kell megcsinálni "komponens" nélkül? (persze ez a régi jó clipperes időszakra emlékeztet "mindent manuálisan" persze nem gáz csak szokatlan, a delphi "csináljunk meg mindent a fejlesztő helyett" koncepciója után:D). Illetve megnéztem a JBuilder-t (8-ast asszem) a maga kis 800 eFt-s árával. Ott közel olyan komponens szám volt, mint a Delphiben, persze szervlethez gondolom nem kellenek ezek a dolgok, de mégis kicsit rémisztő. Tényleg a szervlet írást jobban elő tudja segíteni a JBuilder, mint pl.: a NetBeans, illetve érdemes-e Enterprise-t venni az ilyen fejlesztésekhez ha esetleg JBuilder lesz a győztes a fejlesztő cuccok között? Java-hoz is létezik olyan mint a delphis Torry?:) Ez a NetBeans ingyenes? Melyik fejlesztő cuccot érdemes használni. JBuilder árát már tudom, nem olcsó de hát ha érdemes megvenni akkor majd spórolok:). Milyen egyéb cuccok kellenek egy ilyen webapp-hoz (SQL szerver adott 1enlőre MSSQL az legalább nekem is legális) IIS van az XP-ben de ha vállalatiban tehát a végfelhasználói dolgot nézzük milyen szervert érdemes rájuk erőltetni? Vagy jó az IIS-is (ugye a 2000-ben is az van)? Mert akkor érdemes nekem is olyat használni a fejlesztés alatt (ugye kevesebb a hiba lehetőség). Kell-e még valami más esetleg. Pl.: Fent van a gépen 1 webszerver 1 virtualm. és már megy is a dolog vagy kell még valami speckós cucc (pl.: az a Tomcat)? Ha tudtok esetleg árat is írni a cuccok mellé, akkor azt nagyon megköszönném, mert akkor úgy tervezem a költségeket. Minél előbb ki kéne adnom a tervet, ha esetleg ti gyorsabban tudtok infót adni az nagyon nagy segítség lenne. Ez az Oracle dolog azért nem fog menni, mert az első megrendelő nem fog egy 20 useres MSSQL-t kukába dobni és venni helyette Oracle-t amit meg is értek mert én sem tenném meg.

  Köszi

  Kary
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Apache::OWA egy "glue" az Apache és az Oracle RDBMS között, a "tényleges" melót az Oracle oldalon végzi a PL/SQL Web Toolkit.

  Ha pedig az adatbázis-oldal alá RAC-ot rac, izé, rak valaki, ám tegye...

  Én használtam ezt a megoldást, elég kellemes dolgokat tud... (Egyébiránt -gyanítom- az oprocmgr is hasonló glue az Apache és a Web toolkit között, csak mondjuk átírták C-be (mod_perl alapban van az Oracle IAS http-szerver részét képező Apache-ban...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hat hogy utalom a free szotfvereket. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és mi az a rettenetes rémhír amit terjesztek rólad?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • privátban legyetek szívesek ezt folytatni (ha folytatjátok)!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "nem vagy tisztában azzal mi a személyeskedés"

  Akkor szallj le rolam, igy jobb? Egy sima, ertelmes kerdest tettem fel, amire te elkezdtel gyanus kovetkezteteseket levonni velem kapcsolatban, es azt az interneten terjeszteni.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ez nem egy mérés, de hogy nulla információtartalma van, az azért erős túlzás. Arra messzemenően alkalmas, hogy céfolja a topikban is előforduló tévhitet, hogy egy java szerver sok erőforrást igényel.

  Persze érdeklődve várom, hogy valaki más is veszi a fáradságot, és közzéteszi a saját esetleg ellentmondó, esetleg pontosabb mérését...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nálunk egy java szerver 2000 konkurens usert bír el, egy perl szoftver 60-at, és az utóbbi alatt van a jóval erősebb gép


  Ennek a mondatnak ebben a formajaban 0 az informaciotartalma. (egy java szerver, egy perl szoftver)

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én nem preferálnám a Java-ban való fejlesztést, maximum akor, ha a hardvert is én adom el a megrendelőnek


  Ha ezen azt érted, hogy a java több erőforrást eszik mint a perl, akkor erősen eltérnek a tapasztalataink. Nálunk egy java szerver 2000 konkurens usert bír el, egy perl szoftver 60-at, és az utóbbi alatt van a jóval erősebb gép...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es ne felejtsuk el, boszme rendszerrol volt szo az elejen :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A perl nem alkalmas igazan nagy rendszerek kezelesere.

  Nincs clustering support benne, nem tudom milyen a tranzakciokezeles tamogatottsaga benne, van-e benne ketfazisu tranzakciokezeles, stb.

  Ezek nelkul nagy rendszerek fejlesztesere nem alkalmas.

  Arrol nem is beszelve hogy a kod karbantarthatosaga sokkal gyengebb, nincsenek hozza integralt fejlesztoeszkozok, a debug-olasi lehetosegei nem tudom milyenek.

  Perl-be jellemzoen nem irnak adaptereket a nagy rendszerekhez, es ha esetleg C++-os adaptert se irtak, akkor perl-bol a kulso rendszert nem tudod integralni.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor maradjunk a sima RDBMS+OWA package meg Apache+modperl és Apache::OWA Apache::DBI, aztán husss... Már megy is a dolog egészen Yoool, és hagyjuk ki a Java-t

  Az Orion appserv-vel igazad lehet, de én nem preferálnám a Java-ban való fejlesztést, maximum akor, ha a hardvert is én adom el a megrendelőnek ))

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem vagy tisztában azzal mi a személyeskedés
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na most ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy az IAS-ben nincs J2EE container.

  Ha van, akkor az szerintem meg mindig az Orion application server. Amit te mutattal, az a HTTP server. Elismerem, ez ugy tunik mintha tenyleg Apache-ot tartalmazna.

  De sajnos az Application server az szerintem tovabbra is az Orion kicsit megturkalva.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elkerheted. Es szerintem meg oda is adjak, ha fizetsz par millio forintot, es kapsz ezek szerint egy 1.3.19-es apache forrast bugfixekkel.

  A fontos resz az a sor vegen van:

  ... mod_oprocmgr/1.0

  Ez bizony arra mutat, hogy ott van egy modul, ami az Oracle specifikus reszeket tartalmazza :)

  Azt nem vennem biztosra hogy ezt is odaadjak :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "De ha amúgyis annyira utálod a free szoftvereket, akkor nem értem miért érdekel a forráskódjuk."

  Kizarolag jogi szempontbol erdekelt a dolog.
  Egyebkent meg semmi kozod, hagyj fel leci a szemelyeskedessel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a GPL az egyetlen free open source liiszensz, az Apache Apache liszensz alatt megy, amihez nem tartozik, hogy a származtatott munka forrásának publikusnak kell lennie.

  De ha amúgyis annyira utálod a free szoftvereket, akkor nem értem miért érdekel a forráskódjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez azt jelenti, hogy elkerhetem az Oracletol a HTTP szerveruk forraskodjat?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kapaszkodj... AZ IAS (Internet Application Server), a 8i, 9i egy HEAD / HTTP/1.0\\\\\\\\n\\\\\\\\n kérdésre a következőt válaszolja...:

  HTTP/1.1 200 OK Date: ... Server: Oracle HTTP Server Powered by Apache/1.3.19 (Unix) mod_oprocmgr/1.0 Last-Modified...

  Satöbbi. Amit esetleg illik elkerülni, az a -mára már talán kimúlt- OAS (Oracle Application Server)

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gondolom, Oracle IAS-t :) ajánlgatsz ami egy egybecsomagolt RDBMS és Apache páros.  Eszemben sincs.

  Oracle RDBMS-t ajanlgatok. Ez az adatbazis szekcio volt ha megfigyelted.

  Amugy az Oracle IAS az nem apacheot, hanem Orion application server-t tartalmaz. Na ezt nagy ivben keruld el.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az MS a Lognhornal megcsinalja ebben a tekintetben a tutit, ha joltudom erosen szeretnek osszeolvasztani a DirectX-et a GDI-vel, ha ezt sikeresen megteszik lehetoseg nyilik normalis flash szeru grafikat csinalni flash nelkul is.


  windowson
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jjja, és ha a Java mellett döntesz, akkor esetleg Remote AWT.
  Bár sajnos ebből úgy nézem, h. IBM tulajdon lesz. Nemrég még egy emberke valami nyíltforrású licensz alatt írta. El is jutott egész sokáig, azután hirtelen eltűnt minden.
  Ez valami olyasmi amúgy, hogy a kliens oldalon minden úgy néz ki, mintha egy Java alkalmazást indítanál el, vannak menüid, gombeok, abakok, minden, de a mögöttes kód a szerver oldalon marad (nem tudom, pontosan hol van kettévágva a megjelenítés, és a többi része az alkalmazásnak).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem írnám le a Flash-t ilyen téren. Ha a feladat olyan jellegű, az egész klienst megcsinálhatod Flash alapon, hogy elfutkározzon a standalone Flash playerben, és XMLSocketen keresztül kommunikáljon a szerverrel.
  Van egyébként még egy alternatíva, ha ilyen csillogó villogó grafikus, script-vezérelt dolgokat akarsz kliensoldalra, akkor SVG. Bár ha közel a határidő, akkor felejthető (nincsenek rendes fejlesztőeszközei, még nem igazán támogatott).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • " Kijon az uj standalone Flash viewerevel, sot, a Netscape es a Mozilla a mai napig tamogatja szerintem a Netscape plugin specifikaciot."

  Hm, az MS nyilvan nem fogja ilyen drasztikus lepesre elszanni magat, masreszt nemhinnem hogy rovid tavon, talan meg kozeptavon sem jarna jol a Macromedia.

  A Flash-t minden normalis ember utalja, latszik, hogy nem illeszkedik bele egy szep HTML lapba sehogyansem, lassu ha scrollozod, a refresh sem az igazi.

  Bizom benne, hogy az MS a Lognhornal megcsinalja ebben a tekintetben a tutit, ha joltudom erosen szeretnek osszeolvasztani a DirectX-et a GDI-vel, ha ezt sikeresen megteszik lehetoseg nyilik normalis flash szeru grafikat csinalni flash nelkul is.

  Standalone Flash Viewer? Ugyanmar, hol allna meg a helyet onallonan? Elsosorban reklam celbol alkalmazzak, egyedul ez az, ami eletben tartja (ezt a gagyi vackot).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oracle: van mindenre, egyike a nagy jatekosoknak, megbizhato, nagy teljesitmenyu, csak draga.


  Gondolom, Oracle IAS-t :) ajánlgatsz ami egy egybecsomagolt RDBMS és Apache páros.
  Ha hozzávesszük, hogy igen jól skálázható (RAC), és piszok jó eszközök vannak a fejlesztéshez... Tény, hogy drága, de ha multiplatformos kell, nem nagyon tudok mást kiötölni, ami mögött biztos support van.

  A DB2 sem rossz megoldás (IBM WebSphere), még nem használtam.

  Ha nem olyan vészesen nagy mégsem az igény, a LAMP (Linux-Apache-MySQL-PHP) is labdába rúghat -- Jóval kisebb performanciával, fejlesztési "kényelemmel", illetve biztonsággal...

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • " Ergo a Microsoft nem veheti ki a Flash tamogatast, csak akkor ha az egesz ActiveX tamogatast (ill. tamogatast a jelenlegi verziora) kiveszik."

  Errol van szo.

  Anelkul, hogy jobban ismernem a konkret szabadalmi problemat, anelkul hogy megalapozott feltetelezesekbe bocsatkoznek, es anelkul hogy eltekitnenek a Flash-el szembeni ellenszemvemtol (azaz most tobbszorosen szubjektiv velemenyt formalok) megfontolnam az MS helyeben az ActiveX technologia elavultsaganak kihirdeteset, es megragadnam a lehetoseget a .NET erositesere, mindezt ugy, hogy a koltsegeket a fejlesztokre haritanam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, es megvalami.

  Ha a Microsoft kinyirja az ActiveX-et, a Macromedia azzal csak jol jar.

  Kijon az uj standalone Flash viewerevel, sot, a Netscape es a Mozilla a mai napig tamogatja szerintem a Netscape plugin specifikaciot. Az Operat nem tudom.
  Ezzel megnone azoknak a bongeszoknek az azsioja.

  A Microsoft ezzel a huzassal csak veszithetne.

  Ja, es nem tudom mikor jar le az EOLAS szabadalma. Nem tudja valaki? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd