n*100e lehet a Linux végfelhasználói ára

n*100e lehet a Linux végfelhasználói ára
2003-08-06T16:22:34+02:00
2003-08-18T19:03:54+02:00
2022-07-01T09:10:41+02:00
 • (Gyakorlatilag egy memoármodullal vette ez illető az OEM XP-t, és nem akart új vincsit venni... végül vett (( 30G, amiből 28 ott áll üresen...)


  Az OEM-et nem erre talaltak ki, az egesz OEM konstrukcio feltetelezi, hogy akitol veszed a vasat az tudja, hogy mi a palya. Normal esetben az OEM szoftver nem egeralatet, hanem komplett gep melle megy, ahol a gep gyartoja/osszerakoja installal.

  Tehát NEM a füzet_ben_ hanem a csomagolás_on_, hogy a vásárlás _előtt_ megismerhesse a potenciális vevő azt, hogy mit is vesz... No mindegy.


  Ez a dobozosra igaz, OEM cuccot nem a plocrol veszed le a tobbi hw mellol. Az, hogy magyarhonban ez maskent mukodik egy dolog.

  (Gyakorlatilag egy memoármodullal vette ez illető az OEM XP-t, és nem akart új vincsit venni... végül vett (( 30G, amiből 28 ott áll üresen...)


  Miert, mire hasznalja a gepet, hogy semmilyen program nem kell neki?

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most már tudom, hogy kell neki közel 1G, de... HA eladható (márpedig igen...), akkor rá kellene írni, hogy mi kell hozzá... Nem hiszem, hogy sokat rontana a dezájnján az OEM csomagnak az, ha ráírnák, hogy 1.5G HDD, ennyi ram, annyi GHz-es proci, trallala...

  Tehát NEM a füzet_ben_ hanem a csomagolás_on_, hogy a vásárlás _előtt_ megismerhesse a potenciális vevő azt, hogy mit is vesz... No mindegy.

  (Gyakorlatilag egy memoármodullal vette ez illető az OEM XP-t, és nem akart új vincsit venni... végül vett (( 30G, amiből 28 ott áll üresen...)

  Így lett az olcsó OEM-cucc duplaannyi, mint ami eredetileg az árcédulkán szerepelt


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a Debian Woody default kernelét nem bántja az SCO (csak a 2.4 utáni kerneleket pereli)

  Jelenleg a publikus infókból ez derul ki, viszont az SCO-tól nem lehet semmi jót várni. Mellesleg egy 2.2-es kernel backport csak ideiglenes lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amúgy Pl. a Debian Woody default kernelét nem bántja az SCO (csak a 2.4 utáni kerneleket pereli)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Visszatérve arra, hogy a $CO lépése mit jelent, illetve jelent-e valamit per pillanat Európában, illetve Magyarországon?

  Abszolút semmit. Később: talán, de ez sem fenyeget a közeljövőben. Ugyanis:

  1. szeptemberben döntenek az EU-s SW szabadalmakról (elutasítás esetén ugrott az SCO joga)
  2. az amerikai per talán úgy 2005-ben lesz jogerős, ha eljut odáig
  3. ha mindkettő megvalósul, akkor egy EU-s per is kell a licenszek jogalapjához
  4. az USÁ-ban folyó per folyamán közelező nyilvánosságra hozni a kifogásolt részeket, így egy esetleges elmarasztaló döntés meghozatala esetén már nem fog a kernel a jelenleg vitatott részekkel rendelkezni
  5. ha a legeslegrosszabb következik be, akkor még mindíg át lehet könnyedén állítani a szervereket pl. FreeBSD-re, az otthoni felhasználókat meg úgysem tudják üldözni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nemeteknel villamgyorsan kimondattak a birosaggal, hogy amig nincs konkretum, addig kuss legyen, mas EU orszagbol sem nagyon jonnek a hirek, szerintem a jogaszaiknak egyelore nincs idejuk az EU szabalyozassal fogalkozni, ugyhogy nem ugralnak. Mo-n egy kerdes van, BSA-tag-e a SCO

  Ha viszont vesz valaki egy Windows tetszőleges verziót, kap hozzá egy darab kis füzetet, ami szép szines ábrákon bemutatja, hogy tedd fel a gépedre[...] nyúlj a telefonhoz, hogy az XP miért nem megy fel egy tisztára gyalult 1G méretű vinyóra?


  System Requirementsben ott van, hogy 1.5G a javasolt, OEM fuzetecskeben ez ertelemszeruen nincs benne.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt ne nekem mondd, hanem zellernek, aki az RTFM-et (talán nem is tudja mit jelent?), man-t és a satöbbi (itt vajon mire gondolhatott?)

  Read The F* Manual, csak hogy Sting megnyugodjon, a satöbbi pedig mindaz, ami nem fér bele a man-ba és az info-ba (Az összes Howto, a /usr/doc/* könyvtár, valamint a forráskód is), egyébként az MSDN-nel, mint utána írtam is, nem igazán ezeket, hanem a weben elérhető doksikat lehet és kell hasonlítani, mondjuk úgy, hogy a google-on keresem az információt.

  A nagy különbség, hogy aki vesz/kap/másoltat magának 5-7 CD-re egy komplett Linux-disztribet, az megkap 2-3 CD-nyi doksit. CD-árban, illetve ha megvesz egy dobozos terméket, abban benne van egy rakat kézikönyv, amiben pl. a /etc/* dolgok le vannak írva, jobbára elég rendesen.

  Ha viszont vesz valaki egy Windows tetszőleges verziót, kap hozzá egy darab kis füzetet, ami szép szines ábrákon bemutatja, hogy tedd fel a gépedre. Ha felmegy. Ha nem, akkor máris nyúlj a telefonhoz, hogy az XP miért nem megy fel egy tisztára gyalult 1G méretű vinyóra? Mert csak: neki 1.2G kell minimum. De akkor miért arra panaszkodik, hogy nincs partíció (tényleg nincs), illetve ha W9x-ből csináltam, akkor meg arra, hogy van partíció, de ő azt biza nem használja???

  Visszatérve arra, hogy a $CO lépése mit jelent, illetve jelent-e valamit per pillanat Európában, illetve Magyarországon?

  Nos, erről további vélemények???
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg kint vannak az image-k.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És úgy egyébként mi ennek az MSDN-nek a jogi státusza ? Én úgy tudom hogy csak véletlenül került ki egy ideig...


  Azt nem tudom, de már jó ideje véletlenül kint van :) Úgy emlékszem, egyszer az MSDN Libraryt lehetett letölteni véletlenül, ami az említett CD-s, DVD-s játék.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És úgy egyébként mi ennek az MSDN-nek a jogi státusza ? Én úgy tudom hogy csak véletlenül került ki egy ideig...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves Progzmaster!

  Igen, elolvastam. Nem látom, hogy hol szítottam fel a flame-et, a topikban eddig kulcsérv volt, hogy a Linux és egyéb nyílt forrású projektek leírásai, manjai, howtoi mennyivel jobbak, és milyen jó, hogy a netről ingyen leszedhetőek. ERRE írtam, hogy nesze, az MSDN-t is le lehetett szedni, de akkor már rögtön probléma a mérete... Érdekes módon az opensource dolgoknál még soha nem jött elő a hatalmas méret gondja, ellenben már sokan attól elélveztek, hogy _ingyen letölthető_. Teccik érteni a kontrasztot és a kettős mércét...?

  Így utólag sajnálom, hogy egyáltalán hozzászóltam...:(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Már megint...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt a demagógiát! Úgy emléxem, szinte állandó érv a Linux mellett, hogy letölthető...


  Kedves mrzool!
  Elolvastad amit írtam, vagy csak replyztél?
  Ez nem linux vs. Windows hozzászólás volt, amit a végén oda is írtam, hanem beépített help vs MSDN lib (ha már valaki szóbahozta ezt a témát is)! Ezzel nem cáfoltam semmilyen állítást, és nem is valaminek a cáfolatára érkezett figyelemelterelésként.

  Teccik érteni?

  Az a jó az ilyen topicokban, hogy mindenki mindenbe beleköt, még a betonba is. Egyébként tök érdekes hogy a Windows-os kollégák nyitnak egy topicot hogy milyen egy rakas ... a linux, meg a GPL licensz, meg a szabadszoftver csak rossz lehet, rontja a piacot, aztán a végén a linuxosoknak van nagy arca, ha hozzászólnak... (Lásd 'Feltűnt már...?' topic, meg hasonlók).

  Egy ideje csak korlátozottan szoktam hozzászólni ilyen témákhoz, mert bármit ír az ember "mindig a m$ fun-oknak van igaza" feeling van. Ti sem vagytok semmivel különbbek, csak egy picit többen. Egy kicsit vissza kéne venni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lehet => kell
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy MSDN Library, es akkor nem lehet tolteni. Viszont a kereses/rendszerezes meg mindig nagyon gaz.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • letölthető... Kösz szépen modemmel 3CD...


  Ezt a demagógiát! Úgy emléxem, szinte állandó érv a Linux mellett, hogy letölthető... Nicsak, egy MS termék is letölthető (volt), ingyen - de az már nem jó...! Azt hiszem Sting roppant frappáns választ adott erre a mentalitásra néhány posttal korábban:

  "Jó taktika, hogy ha cáfolatot nyer valamilyen állítás, akkor gyorsan belekötünk valami másba. Nehogy úgy nézzek ki, hogy a másiknak már megint igaza van."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [quote óradíjnak hányszorosa az MSDN Library ára [...] Kevesebb, mint 2 munkanap!


  Persze aki hobbyból programozik annak ez nem játszik... Havi 70000-ből...

  DOS alatt sikerült megtanulnom programozni autodidakta módon a Turbo/Borland Pascal illetve Borland C++ helpjéből, meg aztán ott van Ralf Brown intlistje... Csak 6Mb, de ascii text, és állítom hogy aki már mindent tud belőle az hazudik.

  Ehhez képest Visual C-ben még csak szórakozni tudok; vettem egy két kötetes Visual C++ könyvet, amiből aztán csak azt sikerült megtanulni hogyan kell használni, meg egy két apróságot. Az hogy csinálok egy programot ami semmit nem csinál nem nyűgözött le, merthát adatbáziskezelésről nem beszél, hálózatkezelésről nem beszél, soros/párhuzamos/USB/egyéb port kezelési lehetőségekről nem ír, az online help az MSDN lenne, amim nincs, újabban letölthető... Kösz szépen modemmel 3CD...

  Amúgy én is inkább híve vagyok a kézzel írt kódnak, nem nagyon szeretek RAD toolokkal kódot kattintgatni. Elrejti mit is kellene csinálni...

  Ez persze nem kapcsolódik a Linux/Windows flamehez, csak ha már az MSDN-ről volt szó, leírtam a véleményem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, de ne felejtsd el hogy míg linux alatt ezek az infók mindenkinek a rendelkezésére állnak, addig win alatt csak azoknak akik pengetnek érte.

  Ez nem igaz. Az MSDN webes változata, vagy a Platform SDK mindenki számára ingyenesen elérhető - ezt kb. 3x írom le ebben a témában.

  Tehát pengetni nem az információkért, hanem azokért azok könnyű elérhetőségéért, minőségi prezentációjáért, valamint a plusz magyarázó anyagokért kell (pl. az MSDN Library több könyv részleges vagy teljes változatát tartalmazza elektronikus formában). A vonaton is eldöntheti mindenki, hogy nyomorog a másodosztályon, vagy átul némivel több pénzért az elsőre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont Te meg azt ne felejtsd el, hogy ahhoz, hogy egy Windowst tudjál üzemeltetni, nem szükséges Man-ok meg ilyen jellegű dokumentációk olvasgatása. Elég kattintgatni :)

  Legalábbis az általános dolgokhoz nem szükséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze, de ne felejtsd el hogy míg linux alatt ezek az infók mindenkinek a rendelkezésére állnak, addig win alatt csak azoknak akik pengetnek érte.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így igaz. Én is a CD-s verziót használom.

  Csak annyit tennék hozzá, hogy nemrég szabadon letölthetővé tették az MSDN akkori legújabb verzióját. 3 CD, ha jól emlékszem innen is volt rá link.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De miért lenne így?

  A Delphis könyveimért is kemény pénzeket fizettem...

  Kevés olyan könyv van, amit le lehet tölteni, mert ez komoly veszteség a kiadónak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az is megfelelne ha a CD-re tennék fel vagy PDF-ben letölthetővé tennék. Linuxos programozáshoz/felhasználáshoz is lehet kapni rengeteg könyvet jó pénzért...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem mégsem ismeritek az MSDN-t.

  Egyrészt van a webes MSDN. Annak használatáért nem kell fizetni, tök ingyenes, tehát nem került pénzbe - akár csak a man, vagy akármelyik "program weboldala".

  Aztán van a Platform SDK és annak dokumentációja, ami ugyan nem mérhető össze az MSDN Library-val - hiszen elsősorban csak referencia-jellegű dokumentáció -, de szintén ingyenesen letölthető, és azért nagyon sok minden megtalálható abban is.

  Végül pedig van a 3CD-s/1DVD-s MSDN Library, ami nem webes, hanem a HTML helpen alapul, és kb. 10x jobban használható (kezelhetőség szempontjából), mint a webes MSDN. Na, ez már nem ingyen van, de legalább a 10x-esét éri annak 60e (!) Ft-nak amit fizetni kell érte.

  Mindenki kiszámolhatja magának, hogy az óradíjnak hányszorosa az MSDN Library ára, azaz hány óra felesleges szívás és/vagy webes keresgélés elkerülése után fordul át profitábilissá a megvétele. Kevesebb, mint 2 munkanap!

  Ha valaki szerint az MSDN-nel összemérhető alternatíva a man + "az összes program weboldala" (amik persze mind eltérő szerkezetűek, stílusúak, minőségűek, és amit az embernek magának kell kézzel meg- és átkeresnie), hát... arra nem tudok nagyon mit mondani...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint te még nem láttad az MSDN-t.
  Én már láttam. Meg kell mondjam hogy a Borlandos helpek után nagyon nem tetszett...

  Erre nem tudok mit mondani. Én használom mindkettőt, és nincs semmi bajom velük. A HTML Help pedig nekem speciel jobban tetszik a hagyományosnál (amiben a Borlandos helpek készültek). De ez is szubjektum.

  A Gnome-ot és a KDE-t nem is a man alapján kell programozni. Mindkettőnek megvan a saját dokumentációja html-ben, le lehet tölteni a gtk.org, gnome.org weblapjáról.

  Ezt ne nekem mondd, hanem zellernek, aki az RTFM-et (talán nem is tudja mit jelent?), man-t és a satöbbi (itt vajon mire gondolhatott?) hármasát egyenértékűnek jelentette ki az MSDN-nel. (Utóbbi ugyanis programozási információkat is tartalmaz gyakorlatilag minden API-ról, aminek köze van a Windows-hoz, és ami a Microsoft készített.)

  Egyrészt van egy a Microsoft Press által kiadott "Windows XXX Registry Guide" nevű könyv
  Érdekes, nekem ilyet a win2k mellé nem adtak. Pedig jóval többe került mint a netről letöltött Mandrake

  Jó taktika, hogy ha cáfolatot nyer valamilyen állítás, akkor gyorsan belekötünk valami másba. Nehogy úgy nézzek ki, hogy a másiknak már megint igaza van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, nekem ilyet a win2k mellé nem adtak. Pedig jóval többe került mint a netről letöltött Mandrake


  Megfogtad a kérdés lényegi részét: Ne keverjük az offline és az online doksit, illetve az adott rendszer részét képező ("jár hozzá") és a külön megvehető doksit.

  A man, az info, illetve a /usr/doc az "jár" a rendszerhez, a howto-k text-ben, html-ben akárhogy. Plusz az összes program forráskódja.

  Abban valóban hibáztam, hogy az MSDN-t a man és társaival hasonlítottam össze... A man-t a help-pel kell összevetni... Az MSDN-t pedig az összes program weboldalának az összességével ))

  A man semmire sem jó, írta nagytudású kollégánk... Nos, nekem van egy, a hetvenes években készült man-gyűjteményem, nyomtatásban... A hardverfüggő részek kivételével (tehát pl. a C-függvények leírásai) gyakorlatilag a teljes anyag ma is korrekten használható.

  Egyébiránt láttam az MSDN-t, nekem sem tetszett... (Kissé browserfüggőnek tűnik...)

  Ami pedig a RAD-eszközöket illeti... Volt "szerencsém" ilyennel készült kódot javítani: ronda volt... (Még a lex generálta C-kódnál is rondább)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Egyrészt van egy a Microsoft Press által kiadott "Windows XXX Registry Guide" nevű könyv
  Érdekes, nekem ilyet a win2k mellé nem adtak. Pedig jóval többe került mint a netről letöltött Mandrake"

  Miért adtak volna? Az átlagfelhasználót nem érdekli. Akit érdekel, az meg vegye meg. Az én kezemben is volt ilyen könyv :)


  Mellesleg tényleg nagyon sok registry beállítás van az MSDN-ben is benne. Azok, amik általában felmerülnek a problémamegoldásokban.


  De tényleg miért kellene minden információt könyvként hozzá adni a rendszerhez??? Jobb lenne, ha minden Windows 2000-hez adnának egy komplett Win2k Resource Kit-et, és egy egyéves MSDN Developer előfizetést???

  Lehet, hogy sokan mondanák, hogy legyen, de kevesebben kérnék ezt, ha emiatt 3-szor annyiba kerülne egy Windows OEM verzió...


  És ugyebár a könyvet nem CD írással sokszorosítják....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • " Ha teszem azt létezik rá egy Delphi komponens vagy egy OCX és ezt használja a fejlesztő akkor az ilyen típusú vevő azt fogja mondani hogy a feladat 90%-át megoldja ez a komponens, akkor a maradék 10%-ra nem fogok túl sokat fizetni"


  Ezért nem teljesen ugyanaz a dolog szerintem:

  - Hisz arra még mindig mondhatod, hogy "az csak egy komponens"

  - A megrendelők komponenesek között általában nem szoktak kutatgatni! Ehhez nem értenek, de a kész programok között azért szét szoktak nézni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek szerint te még nem láttad az MSDN-t.

  Én már láttam. Meg kell mondjam hogy a Borlandos helpek után nagyon nem tetszett...

  Ezzel szemben nekem Linux-szal kapcsolatosan az volt a tapasztalatom, hogy a man kb. semmire sem jó

  A Gnome-ot és a KDE-t nem is a man alapján kell programozni. Mindkettőnek megvan a saját dokumentációja html-ben, le lehet tölteni a gtk.org, gnome.org weblapjáról.


  Egyrészt van egy a Microsoft Press által kiadott "Windows XXX Registry Guide" nevű könyv

  Érdekes, nekem ilyet a win2k mellé nem adtak. Pedig jóval többe került mint a netről letöltött Mandrake
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Áldalában free szoftver olyasmire szokott születni ami sokakat érdekel (és általában olyasmire ami nem áll túl távol az átlag gyík gondolkozásától). Azaz Pl. Klingon-Magyar szótárat el tudok képzelni, de a házinyulak szexuális életét a csillagok állásával összhangban elemző szoftvert aligha A free szoftver íróját is az motiválja hogy sokan használják a programját, így ha speciális területre kell sw azt csak akkor csinálja meg GPL alá ha magának csinálja. Ha pedig piacképes a dolog akkor nagyobb valószínűséggel fejleszt ő is pénzes szoftvert belőle (mivel a nyúlelemző szoftver nemigen hozná meg számára az erkölcsi elismerést, legalább az anyagi meglegyen). Azaz Pl. jó GPL-esnek egy kisebb játék (Kb. C64-es szintű dolgok de jobb grafikával, ami még egy-két geek idejébe beleférnek és nem haladják meg a képességeit de ez itt komoly korlát - a legtöbb ilyen játékprogi a grafikán bukik el), jó egy programozással kapcsolatos dolog (beszállni a mono, gcc, apache, stb fejlesztésébe), jó valamilyen gép emulációja (vice, uae, stb), vagy fájlrendszer, CD-író progi, kernel fejlesztés de nyúlelemzést senki nem fog ingyen csinálni neked. Ugyancsak nem fognak komoly üzleti szoftverek elGPL-esedni: ezekben sok száz favágással teli munkaóra van ami egy programozó számára nem igazán vonzó. Kisebb dolgokat megcsinálhat ilyet is az ember lelkesedésből de ezekben csak addig van kihívás amíg az ember el nem jut arra a szintre hogy igazán jól meg tud csinálni egy nagyobb rendszert. Ugyancsak nem lesznek soha komoly játékok GPL alatt (hiányzó grafika, zene, stb).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd