Windows vs Linux forráskód, modularitás...

silent
Windows vs Linux forráskód, modularitás...
2003-08-06T13:50:53+02:00
2003-08-07T15:08:18+02:00
2022-11-02T02:50:37+01:00
 • ez a realtime dolog piszkal

  szoval, ha jol emleXem nem a te prg-d volt a dolog!?

  orulnek, ha megtudnad milyen modon lett realtime a process ebben az esetben es, h melyik win verzion futott

  egyebkent tenyleg ahhoz a feladathoz realtime os kelhetett
  megj.:
  a realtime nem az tisztan az ido-t jelenti, hanem a garantalt valaszidot es ez nem mind1

  varmom a reszleteket, h a legenda valosagga valjon
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudtommal addig nem léphetek a következő fázisba, amíg nem hoztam létre legalább 1 felhasználót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A telepítés végén ne adj hozzá felhasználót, csak a Computer Management-ben :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy kérdés, ami már elég régóta érdekel. Xp telepítésénél meg tudjátok oldani, hogy ne kapjon minden felhasználó rendszergazda jogkört akit a telepítésnél hozunk létre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudsz meggyőzni :) Ragaszkodom a bevált rendszerhez, ez kielégíti a jelenlegi igényeimet (kivéve az említett TS hiányát).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi Finrod, az erre alapuló hozzászólásodat félreértettem. Az a valaki meg asszem minden esetben én voltam, és nem mondtam, hogy "sokkal' jobb, mint a Linux...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • XP-ről jót még nem hallottam


  Akkor most hallasz. A virtuális desktop végre használható, és kis ügyességgel a felszín kinézetre szinte KDE szintre hozható...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • egyetertek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez talán azért van, mert most inkább az a szemléletmód, hogy mindent a lehető legegyszerűbbre, mert az átlag user úgy sem használja. De ezeket elő lehet csalogatni azért.

  Ez olyan, mint az NTFS jogok állítgatása a Biztonság fülön. Mert ugyebár alapból ilyen fül nincs mostanság :) De csak egy opciót kell kikapcsolni a megjelenésnél és visszaáll a régi dolog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [irona/poen]
  van automtion a korabban emlitett alkalmazasban, igy tudom "vezerelni" script-bol, de ehhez egy szovoszek is kellett, mert ugy osszefonodot a script hosttal
  [/ironia/poen]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • bred: Én jelenleg még 2k-n ülök és ennek roppant egyszerű oka van: if it's not broken, don't fix it. Plusz egy csomó rosszat hallottam az XP-ről. A beépített TS támogatás hiányzik kicsit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szokatlan lett volna a jo szo
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • van pl ez a jelszo kezelgetes a kf kiszolgalokhoz ez 2k-ban jobb volt, de van xp-hez is ua ablakocska csak a megfelelo cpl-t elerhetove kell tenni, ilyen aprosagok
  de egyebkent teljesen elgedett vagyok vele
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mire gondolsz az elrejtéssel kapcsolatban?

  Mert nekem pl. semmi bajom az itthoni XP-mel. Az igaz, hogy én telepítés után rászánok 10 percet, hogy Win2k-t csináljak belőle megjelenés területén :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az xp tényleg jobb, sok mindenben újabb a 2k-nál. Ami a beállításait illeti, tényleg eléggé utána kell "ásni", hogy megtalálja a kívánt beállítási lehetőséget... Na ez végülis nem mindenre vonatkozik, és szerintem hamar meg lehet szokni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az W2K-nál nyit


  Mármint természetesen csak akkor ha a Microsoft termékeiről beszélünk, mielőtt valaki belekötne :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pBoj csak neked: XP jo !
  bar adminisztralasnal jol el vannak rejtve a dolgok a 2k-hoz kepest
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cégnél 98 van, és ez sajnos elég gyakran összeomlik.


  Ja, azt hittem az operációs rendszerekről beszélünk :) Az W2K-nál nyit és egyelőre ott is zárul, XP-ről jót még nem hallottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A windowsról már sajnos sokszor bebizonyosodott, hogy nem egészen úgy működnek a dolgok, mint ahogy a nagykönyvben megvan írva.


  Na ez fix! Nem mundérbecsület, de nekem tényleg nincsenek gondjaim sem idebent, sem otthon a w2k-val. Most konkrétan lassan 1 hónap az uptime ezen a gépen (fagyás/megborulás legalább egy éve nem volt) és ez csak egy sima w2k prof fejlesztőgép, rendesen megnyúzva. A régi szép 9x-es időkben 1 nap 1 crash legalább, na az tényleg fix.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, a nincs lehetőséged értem úgy, hogy nincs közöttük az a különbség hozzá adott programokban szolgáltatásokban, stb., mint mondjuk egy gnome és egy kde között.
  "Nem tudom, milyen windowst használsz" A windows... A cégnél 98 van, és ez sajnos elég gyakran összeomlik. Viszont az otthoni xp azért stabilabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De igenis szerintem keverjuk ide, ha a user interface-en vegzett akcio meg bir szakitani egy max. prioritasu real-time processzt, aminek az lenne a dolga hogy ne lehessen megszakitani. Ez a velemenyem szerint osszefonodasokat jelent az utemezo es a user interface kozott

  Ezt kifejtenéd? Valahogy nem igazán világos számomra hogyan jön össze a real-time prioritás, a megszakítás, meg a júzer interfész egymással...

  es egyebkent is a Microsoft is azt allitja, hogy az Internet Explorer nem tavolithato el a Windows-bol.

  Ez a közös kódbázis, hierarchikusan egymásra épülő szolgáltatások miatt van.

  Moduláris attól lesz valami, hogy jól különválasztható, diszkrét darabokból áll, amelyek egymástól függetlenül cserélhetők.

  Az IE egyébként eltávolítható a rendszerből. Ami nem távolítható el, az az IE és mellett még vagy egy tucat másik alkalmazás (pl. help, varázslók, karbantartó felületek, stb.) alapját képező HTML megjelenítő motor. De ez sem azért nem távolítható el, mert össze van drótozva bármivel is, hanem mert akkor minden őt használó program használhatatlanná válna. (Őt eltávolítani kb. olyan, mint ha egy Linuxon a libc-t szednénk le.)

  Ezzel szerintem bizonyitott hogy tobb az osszedrotozas (ertsd felesleges integracio), a Windows-ban mint a Linux-ban.

  "integráció"!="összedrótozás"!="modularitás"

  "integráció" = ~egymással együttműködésre felkészítés
  "összedrótozás" = ~valaminek olyan módon történő elkészítése, hogy abban minden mindennel összefügg, nincsenek jól különválasztható rétegek és felületek, ebből következően ezek nem is csereberélhetők
  "modularitás" = ~az összedrótozás ellentétje, amikor jól meghatározható részekből épül fel a rendszer. a rendszer elemei nem feltétlenül működőképesek egymás nélkül (hiszen funkcionálitás alapján hierarchikus rendbe lehetnek szervezve), de elméletileg mindegyikük szabadon cserélhető a többi elem változtatása nélkül is
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [poen]
  sejtelmes, misztikus, suttogo hang, tavolba meredo tekintet:

  A windowsról már sajnos sokszor bebizonyosodott, hogy nem egészen úgy működnek a dolgok, mint ahogy a nagykönyvben megvan írva.

  [/poen]

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen két külön process. Ebben igazatok van. Viszont a gyakorlat mégis mást mutat... A windowsról már sajnos sokszor bebizonyosodott, hogy nem egészen úgy működnek a dolgok, mint ahogy a nagykönyvben megvan írva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ironia ott volt, szoval meg 1x sem volt

  egyebkent shell cuccoknal gyakori, ha elrontod, nekem is volt shell ext irogatasnal
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, ez alapján nagyobb az összefonódás, de ez nem feltétlenül pozitív. Először is nincs lehetőséged arra, hogy más ablakkezelőt használjál.

  Ez egyszerűen nem igaz. Windows alá is létezik számos kiegészítő ablakkezelő rendszer, ami átalakítja a felület megjelenését működését, sőt, akár még a shellt is lecseréli. Sőt, továbbmegyek, egy pucár "egylemezes" NT kernelen is bármikor futhatna bármilyen más grafikus rendszer, mint a GDI. Annak, hogy senki nem csinál ilyent az az egyszerű oka, hogy nem érdemes.

  Ha linux alatt elszáll az ablakkezelőd, könnyedén ki tudod lőni, mivel van konzolod, és helyreáll a rendszered.

  Ennek a gyakorlati jelentősége asztali rendszerek esetén elég kicsi, mert ettől még az éppen szerkesztett szöveg/grafika/adatbázis éppen úgy elveszik.

  De windows alatt pont az összefonódás miatt, ha elszáll akár a böngésződ, az rántja magával a munkaasztalodat is.

  Nem tudom te milyen Windows-t használsz, de az enyémen semmi baja nem lesz a desktopnak ha a böngésző esetleg megpusztul. Nem mintha egyébként az asztal "halála" bármilyen szempontból is hatással lenne akármelyik másik alkalmazásra (azaz pl. ha az asztalt újra kell indítani, attól még az éppen szerkesztett dokumentumaim is megmaradnak).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem birom ki:
  [ironia]
  felhivtak az ms -tol, h az alkalmazasomat feltetlenul fonjam ossze a html-lel !!
  [/ironia]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • LOL :) Nekem az elrontott shell cuccaim csináltak ilyet, a végén scriptből gyilkoltam ki és inditottam újra az explorert :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [ironia]
  jelenleg egy olyan alkalmazast fejlesztek amely megjeleniteshez mshtml-t hasznalja
  ahanyszor fejlesztes kozben elszal a programom magval rantja a munkaasztalomat
  [/ironia]
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De igenis szerintem keverjuk ide, ha a user interface-en vegzett akcio meg bir szakitani egy max. prioritasu real-time processzt, aminek az lenne a dolga hogy ne lehessen megszakitani


  Neked egy realtime operációs rendszerre van szükséged. Interaktív user mode process nagyon helyesen ne kapjon full realtime prioritást. Csinálhatsz ilyet, használj Windows 3.1-et "kooperatív multitaszkinggal" (vicces).

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • na jo a "folyamatkep" nevek nem ezek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd