Mi az a programozás?
2003-08-05T09:29:37+02:00
2003-09-03T22:46:08+02:00
2022-07-01T15:01:23+02:00
 • Van kiadva egy large IDE driver update, azt telepítetted?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (Vidékre nem megyek!)


  Nagy hiba! Hozzáértő emberek szerint a generációs konfliktusokat úgy lehet megelőzni, ha az ember olyan messze megy, hogy az anyukája ne tudja egy délután alatt végiglátogatni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem sem jutott eszembe (meg a hozzáértés is hiányzott), idézem magam :

  telepítettem, majd a Control Center(?)-ben megpróbáltam a lilo-ból eltávolítani a a második
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig van ilyen!
  Nekem is volt win98 alatt, aztán nekiestem diskedittel... 3-ból 2 partíció csont nélkül visszajött, a harmadikon meg kiderült, hogy megsérült a FAT mindkét példánya, úgyhogy azt csak részben tudtam visszaállítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Értem, de nem vagyok róla meggyőződve. Azt látom, hogy amig csomóan élnek programozásból/weblapkészítésből szakirányú végzettség nélkül, addig nem ismerek olyan iskolát Budapesten, amiről azt hallottam volna: Oda érdemes menni mert az jó iskola! (Vidékre nem megyek!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ilyesmi nálam fel sem merül, ha a lilo-n változtatni akarok akkor fogom a szövegszerkesztőt, megszerkesztem a /etc/lilo.conf fájlt és kiadom rendszergizdaként a lilo parancsot.
  Amúgy a lilo sérülése nem túl nagy tragédia, régebben amíg 9x-et majd NT4-et használtam úgy havonta telepítettem újra a wint és ez mindig egy-egy lilo visszaállítást igényelt mivel a W$ szó nélkül agyonüti a lilo-t. A végén már behúnyt szemmel is meg tudtam volna csinálni . Persze amióta 2k van fenn a linux mellett sokat felejtettem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tönkremenni még nem láttam így partíciót, de a céges W98SE scandiskje sokszor javítja ilyen esetben a "rendszertöltő szekciót" - nálam tuti gagyi a HW, szerintem nálad sem tökéletes...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nem nehéz konkrétizálni: tanuld ki a szakmát, szánj rá mindent és azután vállalj munkát, tartsd magad naprakészen. Jó programozóvá, elismert szakemberré lenni áldozatot kíván, szvsz. nem kicsit.

  Az élet bármely területén (mióta nem vegytiszta szocializmus/kommunizmus van) sokat számít hogy mikor és hova lépsz be - itt sincs univerzális recept, marad az általánosság - aki mer, az nyer.

  Szerencse mindenhez kell.

  Én nem az ExKandó-informatikát mondtam (az BP-n volt), hanem a Számítógéptechnikai Intézetet Fehérváron (90-es évek közepén sok exVideotonos mérnök tanított).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem a WinME alatt szokott szétszállni egy-egy "A rendszer helytelenül lett leállítva" (tényleg, csonttá fagyot Windowst hogyan lehet helyesen leállítani???) esemény következményeképp a második diszk partíciós táblája (érdekes módon csak a Windows-os partícióé, és csak a második diszken) szokott elmászni, amit -most már- "simán" egy db Linux-os bootflopival rakok rendbe...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az nem gond ha hosszú, de ez nem is volt olyan hosszú. Inkább az a problémám, hogy általánosságokon túl nem túl sokat mond a mai helyzetről. Ezekben a népdalokban biztosan van igazság. De konkretizálni nehéz, áttenni számítástechnikai környezetben.
  Ráadásul nem is igaz. Az informatikában nagyon sokat számít, hogy a megfelelő pillanatban lép-e be az ember. Szerencsével kevés tapasztalat után is sikereket el lehet érni, míg a hosszú tanulás nem egyáltalán nem garantálja a sikert.

  Iskolára visszatérve: Budapesti BMF-képzésekről kinek van információja (a volt Kandón és a volt Bánki Donáton is van informatika oktatás).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Iskolatémában: én nem bántam meg a Kandó SzGTI-t Székesfehérváron (Alkalmazástechnika). 7 év munkaviszony után is azt tudom mondani, hogy az életre nevelt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Mandrake veszélyes volt(?), egy ízben a frissen telepített Linuxomat vesztettem el úgy, hogy az első vinyóra telepítettem, majd a Control Center(?)-ben megpróbáltam a lilo-ból eltávolítani a a második vinyó működésképtelen particióit. Már a CC kiakadt, majd nem sikerült az újraindítás sem - kernel panic, nincs meg az /etc... Gondolom, egy root bootfloppyval rendbehozható lett volna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Véleményem szerint a jó programozóvá válás feltételei nem változtak az elmúlt párszáz évben. Régen a leendő mesterek világgá indultak, akár más országokban inasnak álltak, és csak akkor tértek haza, ha kitanulták a szakmát. Csak ezután foglalkoztak családalapítással, vagyongyarapítással, stb.
  Ma a korhangulat ennek nem kedvez, ma minden azonnal kell, pedig a tudás megszerzéséhez idő és elszántság szükséges, ahogy népdalunk is mondja:
  "Aki dudás akar lenni,
  pokolra kell annak menni,
  ott kell annak megtanulni,
  hogyan kell a dudát fújni."
  vagy modernebb(?) megfogalmazásban a Nightwish-től:
  "All of my songs can only be composed of the greatest of pains,
  Every single verse can only be born of the greatest of wishes"

  Persze, a tanulást egy idő után be kell fejezni, és meg kell kezdeni az életet...

  Bocs, ha unalmas/hosszú volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kb 94 óta használok linuxot (az első linuxom kb 30 db 1.44-es floppyn volt, 0.9x-es kernellel), kb 6 féle disztribet és egyszer sem fordult elő velem hogy a linux megette volna bármelyik partíciómat. Ezzel szemben a win már jó néhányszor agyonverte az MBR-t, ezt persze ki lehet javítani de elég idegesítő hogy egy rendszer feltételezi hogy más rajta kívül nincs is a világon.
  Stabil Mandrake verzióról nem tudok ami rosszul partícionálna, persze telepítés előtt kérdez olyat hogy mit akarsz: egyedi partíciónálást, vagy használja a szabad helyet, esetleg szedjen le mindent és használja az egész winyót. Ha ez utóbbit mondtad neki akkor ne csodálkozz
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nakem igenis van humorom!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 11. Hatarozottan emlékszem hogy ezt a hibát már kijavítottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben van valami, bar szerintem ez esetben inkabb alaposabb tervezesre lehet szukseg, ami kiterjed arra, hogy az adott technologia valoban optimalis-e a problema megoldasara.


  Félreértettél. Tételezzük fel, hogy az Active Directoryval kell dolgoznod és azt is, hogy ezúttal megmondták, hogy az ADSI a megfelelő technológia. Azonban a technológia csekély ismerete esetén nem tudsz sem annyira tervezni, sem olyan hatékonyan/hibamentesen fejleszteni, mint kellene. A feature viszont tegnapra kell, tehát gyorsan átfutod, amennyire tudod és belevágsz.

  Ez van így néha a való világban.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Koszonom a tobbieknek hogy igy vedenek, de en nem akartam kotekedni, max picit en is ironikus voltam

  Szerintem te nem irtál még hoszabb progit.

  Ezt nem tudom mire alapoztad ?
  Ui. eleg nagy nemzetkozi projektecben vettem es veszek reszt, ahol tobb tucatnyian dolgozunk a rendszeren, es ilyen esetben nagy hiba lenne az altalad emlitett szazalekos idoeloszlas. Az hogy esetleg akkor is alkalmazod ha egyedul irsz egy rendszert meg nem vallik hatranyodra.

  Egyebkent milyen kategoria a "hosszabb progi" ? Kifejezi a forraskod hossza a rendszer bonyolultsagat ?

  Ha egy kezdő olyan progit tudna egyedül irni ,mint én ,hát ..

  Jo lenne ha korul irnad te mit ertessz ez alatt ? Csak hogy milyen projekt volt ?

  A lényeg pedig a végeredmény, amit egy teszteléssel foglalkozó cég tesztelt több féle configon, és nem találtak benne hibát.

  Ez persze nem jelenti azt hogy hibatlan a program. Mondjuk azt sem amit pBoy emlitett, de teny hogy ismerni kene mire terjedt ki a teszteles, ui. csak a kovetelmenyek megletere, hibamentessegre, hibaturokepessegre, ja es milyen "coverage"-t volt a tesztnek (boccs nem tudok ra jo magyar szot, nagyjabol kod lefedettseget akar jelenteni)...
  Bar azt elmondhatjuk hogy hibatlan software nincs, max egy jo es korultekinto design hibaturobbe teheti a rendszert. Amugy allitolag a Microsoft software-inek az egyik legjobb az 1000 kodsorra eso hibak aranya... bar ezt nehez leellenorizni...

  Azt a lehetőséget kihagytad, hogy esetleg dolgozhatsz olyan technológiával, amit nem ismersz mélyen. Ez gyakran súlyosan megnöveli a fejlesztési, hibakeresési és tesztelési időszakot.
  pBoy:
  Ebben van valami, bar szerintem ez esetben inkabb alaposabb tervezesre lehet szukseg, ami kiterjed arra, hogy az adott technologia valoban optimalis-e a problema megoldasara.

  Van olyan, ahol 90% a tervezés, és majd a Rational Rose vagy micsoda legenerálja a kódot.
  dark100
  Evvel is picit vitatkoznek, ui. a Rose nem fogja neked megirni a business logic-ot, bar tenyleg sokat segithet es elmossa a hatarokat a tervezes es az implementalas kozott. De ha mar valasztani lehet akkor inkabb Together Controlcenter, az kb. 2-3 nagysagrandel hasznalhatobb CASE eszkoz...
  (ez volt a reklam helye )

  +persze szent a beke
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nincs semmi probléma,csak nálam így működik a dolog.A lényeg pedig a végeredmény, amit egy teszteléssel foglalkozó cég tesztelt több féle configon, és nem találtak benne hibát."


  Hát erre én tényleg csak azt tudom mondani, hogy akkor nem tesztelt alaposan az a cég, és rossz munkát végzett...

  Én nem láttam még olyan bonyolultabb programot, amiben ne lett volna hiba...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • azért ebbe a post-ba nem kevés irónia is szorult és tényleg sz** a windóz, de mióta a mandrake megette 2 partíciómat, vhogy jobban tisztelem...
  (igen, linux-hoz rettenet láma vagyok...de azé megpróbáltam..és megfizettem a tanulópénzt)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez valóban attól függ, ki mit programozik. Van olyan, ahol 90% a tervezés, és majd a Rational Rose vagy micsoda legenerálja a kódot. Van ahol 0% tervezés, lásd Windóz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igy van ahogy irod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nincs semmi probléma,csak nálam így működik a dolog.A lényeg pedig a végeredmény, amit egy teszteléssel foglalkozó cég tesztelt több féle configon, és nem találtak benne hibát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vilagert sem akarlak cikizni, de szvsz kb ez egy kezdo szazalkos aranya lehet...


  Azt a lehetőséget kihagytad, hogy esetleg dolgozhatsz olyan technológiával, amit nem ismersz mélyen. Ez gyakran súlyosan megnöveli a fejlesztési, hibakeresési és tesztelési időszakot.

  Márpedig sajnos az új technológiákban való _elmélyedésre_ gyakran igen kevés idő jut.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na fiúk ezt légyszíves beszüntetni mielőtt egymásnak ugrotok! Ismeritek egymást hogy ennyire tudjátok a másik milyen módszert használ ill. milyen hosszú programot ír? Vagy csak feltételeztek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egy kezdő olyan progit tudna egyedül irni ,mint én ,hát ..
  Szerintem te nem irtál még hoszabb progit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a vilagert sem akarlak cikizni, de szvsz kb ez egy kezdo szazalkos aranya lehet...

  Mondjuk ezzel jol lehetne merni ki milyen szinten van. Szerintem el kell juss arra a szintre ahol a problema megertese, analizalasa, megoldas tervezese teszi ki a min. 40-50%-at az raforditott idonek!
  Hidd el megterul ! Es en inkabb tesztelest irnek mint hibakeresest, ui. nem ugyanaz!

  Nem igaz az sem hogy bizonyos dolgokat nem lehet elore latni, csak rossz modszert alkalmazol, erre valo a ciklikus fejlesztes, top-down megkozelites, azaz a problema minel nagyobb absztrakcios szintjevel kezdve, es lepesrol lepesre haladva...

  Amit meg igy sem lat elore az ember, hat kerem ahhoz kell a tapasztalat, es jo sok szivas eveken keresztul
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én hosszú programokat írok.Ha százalékban próbálom leírni a progizást , 10 % problémamegoldás , 40 % gépelés , 50 % hibakeresés .Az utóbbi adóthat a tervezés elmaradásából, de sajnos ilyen a téma, hogy nem nagyon lehet mindent előre megtervezni.Plussz egy bizonyos bonyolultság felett előjönnek olyan hibák, ütközések, amiket képtelenség előre látni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • SZétoffoljátok a topicot... de ez a "Programírók körében használatos, elterjedt kifejez ések" eszémletlen jó

  Ja, mi is az a programmozás?
  "A számítógép számára érthető instrukciók sorozata, mely az adatok megfelelő számításaival és mozgatásaival egy feladat megoldását célozza"
  Na jó én nem ezt gondolom róla, csak most olvastam Nyugat-magyarországi Egyetem: Egyetemi Informatikai Központ >> itt. Egyébként ha már ide írok, akkor elmondom: a programozás nekem (is) a problémamegoldást jelenti. A pötyögés teljesen másodlagos, mert nem írok hosszú programokat.

  Tetris foreva'

  Coldfrire
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nullProgramírók körében használatos elterjedt kifejezések

  Ez nagyon jó!

  Még adalék:
  1. Azt még nem inplementáltam.
  2. Egyszerű dolgokat a végére hagyom
  3. Azt nem lehet megcsinálni. Holnapra kész legyen?
  4. Még csak hajnali fél 5 van? Gyerek még az idő...
  5. Ilyen bug nem is lehet.
  6. Nálam ment :)
  7. Részletezzed a környezetet is, az Access Violation semmitmondó...
  +1. Hozzá még kólát
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd