Mi az, hogy rezidens program?
2003-08-01T21:40:34+02:00
2003-08-02T21:02:48+02:00
2022-06-29T09:05:23+02:00
 • Köszi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ja igen, a kérdésre is válaszolhattunk volna. c(++)-ben is, mint ahogyan pascal és sok más nyelven is lehet tsr programokat irni.

  Itt találsz egy osztálykönyvtárat a c++-os egyszerübb mókoláshoz.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenkinek köszi a segitséget!

  A forráskodrol meg annyit, hogy láttam ASM forráskódot (nem értem az ASM-ert) és gondoltam létezik ilyen C-ben is!
  De mind1!

  Még1x köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • IS. Mivel forráskód is kell, feltételeztem, hogy vmi ilyesmi lesz készülőben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a nagy többségnek fogalma sincs, hogy pl. mi az a Message, Instance, Handle, és hogy néz ki egy eseményvezérelt progi belülről.


  Azert eleg gyorsan elojonnek ezek a dolgok, ha ugy kell Windows GUI-t programoznod, hogy csak a win32 api-t hasznalatod

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezen látszólag felesleges tudás hiányában jönnek az olyan kérdések itt a fórumon, hogy miért van az, hogy egy gombbal elindítasz egy hosszú ciklust, mely figyel egy változóra, és ha egy másik gombbal átállítod ezt a változó, akkor miért nem lép ki a ciklusod...


  Valaki meg állandóan Threadeket akar létrehozni, ami persze bizonyos esetekben érthető, de a legtöbb esetben felesleges erölködés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De miért neked címztem ? :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja :)

  Én Borland Pascal alatt nyomtam a Win3.1-et. A mai programozók alól kiveszi ezt a felületet a Delphi, és a nagy többségnek fogalma sincs, hogy pl. mi az a Message, Instance, Handle, és hogy néz ki egy eseményvezérelt progi belülről.

  Ezen látszólag felesleges tudás hiányában jönnek az olyan kérdések itt a fórumon, hogy miért van az, hogy egy gombbal elindítasz egy hosszú ciklust, mely figyel egy változóra, és ha egy másik gombbal átállítod ezt a változó, akkor miért nem lép ki a ciklusod...

  Ezt, kb. 10-szer hallottam már, pedig olyan egyszerű a megoldás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahh köszi, így már teljes a kép! :) Kérészéletű x86 assemblys pályafutásom során magam is csináltam ilyesmit, bár már csak arra emlékszem élénken hogy egyszer bentragadtam a seregben hétvégére alegységnek, elővettem egy x86 assembly könyvet, kiolvastam, majd írtam egy VESA-s grafikus felületű egér pointeres valamit kockás spirálfüzetbe, majd hétfőn egy barátomnál begépelve működött elsőre... :) Igaz előtte már sok sok éve C64-en és Amigán programoztam assemblyben demókat szóval nem volt akkora kaland, de mégis jólesett. Aztán amikor meglett az első használható PC-m akkor ráfeküdtem a C-re Win3.1 alatt (az volt ám a kaland! :) a többi meg már történelem... Oh, kicsit elkanyarodtam a rezidens programoktól. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem mondtál hülyeséget. A dolog lényege hogy a DOS egy egytaszkos rendszer volt, de néha akadtak olyan dolgok amiket jó lett volna ha más program alól is elő lehetett volna hívni. Ilyen volt Pl. a SIDEKICK nevű kis rendszer ami egy szövegszerkesztőt, számológépet meg már nem emléxem miket még tartalmazott. Ezek úgy működtek hogy magukra irányítottak interruptokat és nem az int21-gyel léptek ki hanem egy másik DOS-os megszakítással ahol egy regiszterben lehetett megadni hogy hány paragrafus (16KB) a program ami a RAM-ban marad. Régi DOS-os programozással foglalkozó könyvekben vannak (többnyire assembly) példák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Daemon ma már inkább a Windows NT service Linuxos megfelelője

  tényleg nem kötekedlsből, de inkább win*-ok (..) *xos megfelelője:)

  Dale: *xos rendszerekben (és gondolom másokban is) egy démon - mint pl. crond - foglalkozhat időzitett végrehajtással (mint a windowsban a feladatütemező), vagy felelhet a hangkártyáért, ergo nem feltétlen a hálózattal vannak elfoglalva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Daemon=Disk and Execution Monitor - kicsit már elkanyarodott eredeti kifejezésétől, ma már igazából ezt a Kernel végzi. A Daemon ma már inkább a Windows NT service Linuxos megfelelője, mint ahogy Dale mondta.

  A rezidens programok pedig a trojanok.

  Ez még fordítva se stimmel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én inkább szemethúnytam fölötte... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, ez az én fülemet is megcsapta :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A rezidens programok pedig a trojanok.


  Erre a kijelentésedre csak egészen picit legyél büszke
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mi a Daemon név eredete, Google biztos rálelne. A legtobb Daemon kiszolgáló programként funkcionál, tehát folyamatosan a memóriában van és várja a parancsokat hogy mit kellene tennie, bizonyos protokollokon keresztül. Az Apache webserver is egy Daemonként fut a memóriában, és alapból a 80-as TCP porton várja a csatlakozókat és az ő kéréseiket, hogy kiszolgálja őket (service). Hirtelen nem is tudok olyan ismert Daemont mondani ami nem egy Internetes szolgáltatással van kapcsolatban, de mivel nem Linuxot használok, ezt nem is érzem igazi hiányosságnak. :) Tehát leegyszerűsítve, a Daemon ugyanaz mint Windows platformon a Service.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem pedig az érdekelne, hog ymi az a Daemon(részben választ kaptam az előbb, de kicsit bővebben kéne). És miből ered a név?
  A rezidens programok pedig a trojanok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A "rezidens program" kifejezés leginkább az MS-DOS idejében volt használatban, szerintem... Konkrétan annyit tesz hogy olyan program ami a memóriában marad. Mivel a DOS környezetben nem tudtál több programot párhuzamosan futtatni (multitask) így az egér drivert meg hasonló dolgokat el lehetett pakolászni így a memóriában és kisajátított IRQ-kon keresztül elérni... Mai megfelelője lehet a Windows Service vagy Unix környezetben a Daemonok.

  De nyugodtan javítsatok ki ha hülyeségeket beszélek! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki el tudja nekem magyarázni, hogy mikor rezidens egy program és, hogy mi is az?

  Esetleg egy kis C forráskódon elmagyarázni?

  Köszi elöre is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd