Hordozható COM alternatíva
2003-07-25T01:09:47+02:00
2003-07-26T17:23:40+02:00
2022-06-29T07:00:46+02:00
 • Szia!

  Az ACE+TAO-t itt fejlesztik, kb 10 meterre tolem
  A CORBA-val nekem a fo gondom az, hogy kicsit olyan, mint a 'rak', egyszeruen beleeszi magat az alkalmazasba, mindenhol ott van, folyamatosan oda kell ra figyelni. Emellett nehezkes, es a kulonbozo gyartok orb-ok egyuttmukodese, haaat.
  A COM-ban azt szeretem, hogy - legalabbis Python alatt - egyszer kellett megirnom azt az osztalyt, ami az admnisztracios reszt vegzi (regisztralas, unregsztralas, stb. 4k karakter), es a COM szerverekben tobbet mar egyaltalan nem kell ezzel a resszel foglalkoznom, meg hogy Python, C++, JavaScript, stb, barmiben lehet csinalni.

  Kozben utataneztem az XPCOM-nak: ez egy nagyon igeetes dolog, nagyjabol olyasmi, amit keresek leszamitva az 'elosztottsagot', de meg nagyon gyerekcipoben jar, az Mozillan belul is csak nehany komponens hasznalja meg.

  Az EntireX egy nagyon erdekes dolog, ezzel ha lesz idom el fogok jatszani.

  A tippeket koszonom mindenkinek, egyelore ugy latom, hogy nincs olyan alternativa, ami miatt erdemes lenne belevagni a dologba. Ez valoban egy olyan terulet, ahol az Open Source vilagnak lepni kellene, es lehetoleg egy iranyba.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg ACE+TAO?
  Az ACE-t használtam már, a TAO meg CORBA, azt nem ismerem.
  Open source, multiplatformos, szép nagy, ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ps1: A KDE-nek is megvan a maga KParts-a és a Gnome-nak is a bonobo-ja. A gond csakugyan az hogy a szabvány az a dolog amiből kevesebb több lenne... Ha minden KDE fejlesztő nekiállna Gnome-ot fejleszteni az M$ pár év múlva lehúzhatná a rolót...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Türelem remotingot terem. A monoval egyenlőre nem ez a fő baj, hanem hogy a M$ szabadalmaztatott egy csomó dolgot a .NET-ből így az egész dolog jövője picit 2-séges (nem tudni mikor dönt úgy az M$ hogy holnaptól a mono project nem implementálhatja ezeket a dolgokat (ADO.NET, ASP.NET, stb). Ehhez képest még nem is halad annyira rosszul a dolog...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én már programoztam régebben CORBA-ban GCC-vel, igaz webes alkalmazást és nem GUI-t, nekem annyira nem volt szörnyű, bár igaz hogy túl mélyen nem mentem bele a dologba, csak IDL-eket csináltam és megcsináltam a függvényeket az IDL compiler által generált kód mögé. A mico nevű jószágot használtam anno, van pár demó is hozzá amiből el lehet indulni. A Delphi 6 és Kylix3 is elég szépen támogatja, bár ő igazából a Visibrokert szereti.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, eleg szomoru :/ A linuxosok ahelyett, hogy ket (v. n+1) ablakozo rendszert fejlesztenek, valami strategiailag hasznosabbal is foglalkozhatnanak...

  Nezem, hogy all a mono, hat nem kihagytak a Remotingot belole? Kihagytak a REMOTINGOT!
  Az egyik lefontosabb, az atjarhatosagot elosegito, hosszutavon a linuxra valo atterest olcsobba tevo .NET reszt...

  <off>
  Van egy olyan erzesem, hogy ha annak idejen nem a linux valik elterjedte, hanem valami winhez hasonlo mikorkerneles, modularis, komponens alapu oprendszert fejlesztene a free vilag elore kidolgozott strategiaval, akkor az MS sokkal jobban szorongatott helyzetben lenne...
  </off>
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • wParam: koszi, megnezem ezeket, bar egyre inkabb ugy tunik (kozben en is folyamatosan keresek), hogy a CORBA-n kivul nincs hordozhato alternativa, csak nagyon komoly kompromisszumokkal :(

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A celplatformok a Win32 es Linux/BSD lennenek. A Wine-t nem tudom mire erted, de egy termeket nyilvan nem lehet ugy kiadni, hogy ehhez Wine kell. GNOME+CORBA tema: A Gnome nekem is eszembe jutott, de a gnome win32-n meg finoman szolva sem tokeletes. CORBA: Programoztatok Ti mar CORBA-ban? Aki nalunk komolyan benne vol ilyen fejlesztesekben az fejvesztve menekul a szo hallatan.

  XPCOM-mal (a Mozilla keresztplatformos probalkozasa) talalkozott mar valaki?

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami a legjobban hasonlít a COM-hoz, az Miguel de Icaza előző projectje, a Bonobo. HA megnézed az interface-neveket, illetve a funkspeceket, döbbenetes hasonlóságokra fogsz bukkanni, kezdve az IUnknown-nal :). Viszont a fene tudja, milyen állapotban van, különösen most a mono-nyomulás közepette.

  Elvileg vadászhatsz még más platfromon elkövetett DCOM-implementációkra is; valaha létezett még Linuxra is. Ha kell, akkor van esélyed, hogy előássak valamit, egyébként meg mintha a Software AG környékén lenne érdemes turkászni. Rémlik még valamin EntireX nevű cuccos is, de ezt majd Google bátyánk megtalálja neked :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért ? A Gnome-ban egész jól műxik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát attól függ, mire akarsz portolni :) Mintha a Gnome-nak lenne valami hasonló component megoldása.

  Esetleg Wine? :)

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CORBA kizarva
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy win32 alkalmazasunk, az egesz teljesen COM alapu, kb mint a Word, Excel, stb. (Intenziv GUI van benne) Szinten COM-ra epulo plugin rendszeren lehet kulso modulokat csatolni hozza, ami marha kenyelmes, mert ilyet tud a C++, VB, Python, JavaScript, stb, a komponens futhat tavoli gepen (DCOM).

  Ha tfh. ugy dontenenk, hogy szeretnenk portolhatova tenni a cuccost, milyet kornyezetet/technologiakat kellene megvizsgalnunk? A fentihez hasonlo bovithetoseg es az Excelhez hasonlo scritelhetoseg alapveto fontossagu.

  netchan
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd