Delphi vs CBuilder programfutási sebesség?
2003-07-23T22:50:14+02:00
2003-07-24T07:36:26+02:00
2022-07-27T18:07:50+02:00
 • Ha ügyviteli progit írsz és jól csinálod akkor a program által használt prociidő nagy részét az SQL szerver eszi meg, a maradék nagy részét az OS (ablakok, vezérlők megjelenítése), egy falásnyit a VCL/CLX és az RTL (string kezelés), a maradékot a programod. Persze ha atombomba robbanás szimulációt írsz az másik eset.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az volna a kérdésem, hogy ha ugyanazt a programot megírom Delphiben ill. CBuilderben, lesz-e jelentős sebességkülönbség a két program futási idejét tekintve?


  Attól függ hogy írod meg.
  A VCL sebességén nemnagyon változtat egyik sem, mivel ugyanaz a Windows.

  A döntést inkább az ízlésed döntse el, ha áttekinthető kódot szeretnél én a Delphit javaslom.

  Az kód optimizációról meg csak annyit, hogy szerintem a Borland ugyanazt vagy vm hasonlót tett bele mindkettőbe. Valószínűleg elég volt nekik 1x megírni.

  Érdemes még megnézni hogy optimizál pl a Delphi, próbáld meg gyorsabban megírni assemblyben pl ezt:

  procedure proba; var I:Integer; begin For I:=1 to 1000000 do begin end; end;
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel egyrészt a Delphi és BCB kb. 90%-ban ugyanazt a rutinkönyvtárt (a Delphi-ben írt VCL-t) használja, valamint mivel egy átlagos alkalmazásban kb. a teljes futási idő hasonló százalékában dolgozik az OS kódja (és csak 10 százalékban a programé), ezért egészen biztos, hogy a legtöbb esetben gyakorlatilag nem mérhető különbség a két eszközzel készült azonos műveleteket végző programok sebessége között.

  Természetesen minél számításigényesebb egy-egy program, annál inkább befolyással van futási sebességére a használt fordító, de ebben az esetben is egészen biztosan csak minimális különbséget mutatkozhatnak két olyan magasszintű nyelvben, mint a C++ és a Delphi készült implementációk között.


  Amiben viszont egyértelműen drasztikus sebességkülönbség van a két programnyelv között, az maga a fordítási folyamat: azonos feladatot megvalósító BCB kód fordítása akár 10x (szélsőséges esetben még többször) több ideig tarthat, mint a Delphi változaté.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Az volna a kérdésem, hogy ha ugyanazt a programot megírom Delphiben ill. CBuilderben, lesz-e jelentős sebességkülönbség a két program futási idejét tekintve?

  Úgy hallottam hogy a sima C++ kb 1,5-ször lassabb mint az assembly, illetve hogy a pascal elég lassú... Namost kíváncsi lennék hogy ez a Delphi ill CBuilder esetén hogyan is van...

  kösz

  Tamás
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd