Hogyan legyek profi Delphi-s ?
2003-07-22T09:48:13+02:00
2003-07-22T21:28:22+02:00
2022-07-19T06:51:53+02:00
 • A delphi olyan mint egy jó nő, sokat kell vele foglalkozni. Kellenek a szakkönyvek, de azokban sincs (nem is lehet) meg minden. Ha már az alapfeladatok jól mennek, akkor csak a saját kreativitásod, és a tudásod visz előrébb. És természetesen érdemes látogatni a Delphis oldalakat a neten.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Delphi általában árukapcsolt, legalább egy RDBMS-el jól ki kell jönnöd a piacképességhez (IB, MSSQL, ORA, stb).

  Ha nem ezen a területen szeretnél mozogni, akkor az alapos API ismereket ne hagyd ki, beleértve szálak, COM, IPC, WMI, AD, whatever és főleg hálózat minden mennyiségben.

  Újjgyakorlatnak fenti témában egy IRC kliens tökéletesen megfelel. Kellenek bele szálak (DCC vagy több szerver támogatás), kell hozzá hálózat (az IRC kifejezetten szépen tervezett ilyen szempontból, egyetlen bugot leszámítva) meg minden más, pl. megcsinálhatod, hogy ActiveScript-en keresztül lehessen scriptelni a klienst (COM).

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért a mostanában nár 1,5 évet jelent, szóval azt már tudom, mit nem tudok. De erről a szintről nem tudom hirtelen, merre tovább. Annyi az isneretlen dolog, hogy nem tudom, melyik a fontos, minek veszem / venném hasznát a való életben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem:

  munkahely, levelezőlisták, web/usenet, változatos feladatok.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A helyzet az, hogy ha mostanság kezdtél Delphi-vel foglalkozni, akkor 2-3 év múlva még nem leszel _gyakorlott_ programozó. (Ezt a szintet nem is tudom hogy nevezik, de ez talán lényegtelen is)


  Ahhoz ugyanis leginkább sok munkatapasztalat kell, ezt pedig otthon nem fogod tudni megszerezni.


  Tehát konkrét javaslat:

  1. Tanuld meg a Delphit alkalmazni valamely szinten (azért ne "kétklikkes programozóként")

  2. Keress valami munkát! Oda ugyebár nem fognak "gyakorlotként" felvenni, inkább kezdőnek. Ez nem számít, csak így lehet csinálni.

  3. A munkád mellett nagyon sokat olvass szakmai körökben, és ismerd meg a technológiákat. Ez a lényeg!


  Ugyanis a gyakorlott programozó nem attól lesz jó programozó, hogy fejből tudja X nyelv összes függvényét.

  Inkább attól, hogy nagyon sok technológiát és bevett szokást ismert, és egy megoldandó feladatra kapásból tud 2-3 lehetséges megoldási lehetőséget, melyből ki tudja választani a legmegfelelőbbet.


  Ez a lényeg, ugyanis akinek nincs ilyen technológiai ismerete, az "csak kóder" nem pedig fejlesztő...

  Tudod: "akinek csak kalapácsa van, az mindent szögnek néz..."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kódolni kell benne, mindig új (új típusú és eddig nem ismert komponensekre, rutinokra, API-kra épülő) feladatokat megoldva. Csak így lehet tapasztalatot szerezni, és csak így válhatsz a nyelv igazi mesterévé.

  A könyvek segítenek az elején, de pusztán azokból, sok-sok ezer óra gyakorlás nélkül senkiből sem lesz penge kóder se Delphi-ben, se másban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdvözlet !

  Eddig egyedül foglalkoztam a Delhivel de ez már kevés. A kérdés az lenne, hogyan fogjak neki, mit nézzek át, mit kezdejek el tanulni, milyen programokat írjak, hogy 2-3 év múlva azt mondhassam, tudok Delphiben programozini és gyakorlott progrmozó vagyok ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd