Igaz -e, h borland pascalban protected módban nem lehet overlay-t alkalmazni?
2005-04-21T22:01:01+02:00
2005-04-25T15:43:26+02:00
2022-07-27T03:40:25+02:00
 • Nem igaz, hogy a lemezre menti. Ha lehet, az 1 megán felüli memóriába lapozza át. Egyébként egyetértek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a xp még akkor is lefogla másfél giga vinyórészt ramként ha csak 200 Mb-ot használ.


  Ezt csak a lapozófájl töredezésének megakadályozása miatt csinálja, és így tényleg gyorsabb, mint ha menet közben változtatná a méretet. Egyébként ki is lehet kapcsolni ezt a dolgot, ha annyira zavar: beállítasz 0 MB-ot a lapozófájl kezdeti méretének, és kész...

  Egyébként, mint Ivn is mondta, a lapozás gyakorlatilag helyettesíti az overlay-t is. Ha ugyanis kevés a memória, a programkódot nem írja ki az oprendszer a lapozófájlba, hanem egyszerűen eldobja, és ha majd megint kell, a futtatható fájlból tölti vissza. Tehát ugyanazt csinálja, mint az overlay, de teljesen automatikusan, és csak akkor, ha kell.

  Ha viszont van még szabad memória, gyorsabban fut a progi teljesen memóból, mintha folyton a vinyóról töltenéd be overlay-jel...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Félreértettél. A Protected Mode-ban nem tudod feleslegesen pazarolni a memóriát, mert azért ő is lekorlátozz téged, viszont nagyobb szabadságot ad (nincs 550-620-as határ). És megszünteti azokat a programozási funkciókat, amit az Overlay nyújtott neked, mint szolgáltatás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • igen, a vinyo miatt tényleg lassabban dolgozik, de a mai procik, és a gyors vinyók ezt már gyorsan megoldják, de az nem mindegy hogy mennyire van kihasználva a memoria. csaboka megjegyzése is jo. persze! a xp még akkor is lefogla másfél giga vinyórészt ramként ha csak 200 Mb-ot használ. fejlett rendszerek. I'm mindentbetöltök. egyébként köszi a sok hozzászólást, a lényeg hogy kiderült tud-e kezelni ov technikát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A fejlett 32 bites oprendszerek lapozást használnak (azaz a nem használt memóriát kiírják vinyóra), tehát nem kell neked szenvedned az overlay-jel. Ha kevés a memória, az oprendszer elintézi a vinyóra írást, ha meg van elég, akkor gyorsabban fut a progi, mert nem kell a vinyóhoz hozzáférnie.

  Mint előttem is mondták, az overlay elavult tachnika, csak DOS alatt volt értelme.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Pascal overlay kezelője nem teszi lehetővé (legalábbis nem emléxem rá), hogy manuálisan megszervezd, melyik unitokat melyikekkel cserélhetünk le. Így aztán, ami overlayelve van az overlayelve van. Az overlay-manager ész nélkül cserélgeti az unitokat, sorban, ahogy használatra kerülnek.
  Ez jelentős programlassulást eredményez, lévénhogy diszkről kell beolvasnia az éppen felhasználandó modult. Szóval mindennek ára van, nem úgy van az, hogy megspóroltam ennyit és ennyit, oszt milyen szép vagyok. Optimalizálni is csak úgy tudsz, hogy a gyakran használt unitokat nem overlayeled.

  Egyébként a BP7, ami képes protected modeba fordítani pascal programokat, tudja kezelni a dll-eket. Próbálkozz azokkal. (azt ne tőlem kérdezd, hogy mit fog szólni a 32 bites win, a 16 bites dll-ekhez, mert nem próbáltam)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • és ez számodra azt jelenti, hogy felesleges ezt alkalmazni? hát ha már van sok ramunk, zabáltassuk fel, végül is. Az ov unitok ezzel a technikával történő alkalmazása egy programban a legnagyobb méretű unithoz szükséges erőforrást öleli fel és erre másolja az éppen kívánt unitot. és szerintem nem lenne túl jó dolog ha minden egyes unitot egymás után töltenénk be a memo-ba akár négyszeres helyet elfoglalva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az OVERLAY használata akkor szükséges, amikor nagy programok fejlesztése esetén az átlapolási technika használata válik szükségessé. Ezzel a technikával a rendelkezésre álló szabad memória méretét (550-620 Kbájt) meghaladó méretű programok is előállíthatók.

  PROTECTED MODE lehetővé teszi az 1 Mb fölötti memóriaterület elérését, és több program párhuzamos futtatását.

  Ergo teljesen felesleges overlay technikát alkalmazni protected mode-ban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • véleményem szerint a sok memória nem ad okot arra, hogy pazaroljuk, ha ez így lenne akkor a manapság igen elterjedt memofaló programokhoz jutnánk., ha írhatunk egy progit ami 2k eszik mért csináljunk olyat ami 4k eszik
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem mit ad?
  fejtsd ki bővebben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Felesleges, mert az overlay-t a real módú szűkös memóriaméret miatt alkalmazták, védettben meg van, ha nem is akármennyi, de jóval több.
  Persze megpróbálhatod, csak be kell szerezni hozzá az overlay.tpp-t. Már ha egyáltalán van olyan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi értelme a protected mode-ban overlay technikát alkalmazni?
  Tisztában vagy azzal, hogy mit "ad" a protected mode?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hello

  nos igaz-e vagy nem?, próbálkozzak overlay technikát alkalmazni, vagy felesleges?

  köszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd