Delphi?

Címkék
Delphi?
2005-04-21T20:05:59+02:00
2005-05-14T15:20:59+02:00
2022-10-31T23:35:36+01:00
 • Szia. Ha még nem kezdted el a tanulást én a Delphi-t javasolnám.
  Hogy miért ?
  A delphi sokkal könnyebben megtanulható, egyszerűbben kezelhető mint a C++. Igaz kicsit kötöttnek érezheted magad benne de 1 programnyelvnek szerintem jó.

  A félreértések elkerülése végett:
  A C++ nyelv nagyon sokoldalú és szerintem az egyik legjobb is. Rengeteg minden íródik benne, nagyobb a szabság, de viszont egyedül könyvből megtanulni elég nehéz. (saját vélemény)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem hiszem hogy a C++ után lenne jobb a Delphi. Perzse én a C-hez nem értek, de az alapján amit tudok róla, a szemléletmódja valahol a az ős-, és az object pascal között áll. Azért sem ebben a sorrendben ajánlanám, mert a C++ után behatároltnak fogja érezni a Delphi-t, mint nyelv, pedig ez nem igaz, csak más szemlélet kell hozzá. Ez abból jól átjön, hogy ha néztetek már Delphi-re portolt C++ kódot (Quake2), akkor láthatjátok, hogy Delphi mércével mérve ocsmány berhelés, C++ mércével mérve meg gondolom nevetséges, de mint mondtam, ahhoz nem értek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jól van, jól van, sok sikert, senki sem mondta, hogy hagyd a fenébe, csupán azt tanácsoltuk, hogy kezdetnek kisebb dolgokat próbálj megcsinálni, hogy legyen sikerélményed is, és ne menjen el a kedved az egésztől rögtön az elején.
  Mert (most nem lenézlek, vagy ilyesmi, csak ismerem a programozás természetét) tutira gondolom, hogy ha kezdetnek egy zenegép-soft-on keresztül próbálsz megtanulni programozni, akkor az a program biztos hogy soha sem fog elkészülni (max. 1-2 év múlva, amikor már lesz elég tapasztalatod/tudásod, és újra kezded az egészet előről), ugyanis a programozás nem csupány annyit jelent, hogy ismerünk egy programot leíró nyelvet (programnyelvet), hanem a "programozás" szvsz. egy komplett szemléletet takar, rengeteg háttértudással.
  Javaslom, hogy próbáld betartani a fokozatokat, először mondjuk egy szimpla "Hello World" program, aztán bekérünk egy szöveget, megszámoljuk benne a karaktereket, esetleg ugyan ez fájlból olvasva, eztán mondjuk egy hót egyszerű telefonkönyv-nyílvántartó, ilyesmi.
  Persze, lehet (bár nem tartom valószínűnek, mivel azért elég bonyolult egy ilyen), hogy vért izzadva összehozol elsőre valami zenegép-soft-ot, de nagyon fognak hiányozni azok a tapasztalatok, amiket a kisebb próba-programok kreálása közben sajátíthatsz el.
  Gondolom, hogy amikor autodidakta módon nekikezdtél műszerészkedni, akkor sem rögtön az elején egy humanoid robotot terveztél, hanem mondjuk szétszedtél egy trafót, egy tévét, egy erősítőt, közben biztos sokat olvastál, esetleg csináltál egy saját kis erősítőt, majd amikor 3-4 -ik próbálkozásra összejött, akkor esetleg építettél egy amatő rádió-jeladót, meg sok kisebb kütyüt, és komolyabb dolognak ezek után, fokozatosan álltál neki.
  Gondolom, érted mire gondolok.
  Egy szó mint száz, sok sikert, kódolásra fel!

  p.s.: Szerintem C++ -val kezdd, már csak azért is, mert több platformra elérhető, mint a Delphi, és ha a C++ -t megtanulod, akkor azt mondják, utánna már a Delphit is könnyen el tudod sajátítani.
  Meg ugye általában a legtöbb libet C/C++ -ban írják, és így esetleg könyebben illeszthetők egy C++-os programhoz - ha van Delphi portjuk is, akkor is könnyebben megérted őket, mivel érted a C/C++ -ban írt kódjukat.
  Én mindenképp a C++ -t javaslom! (De előtte egy ici-pici C)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • KÖszönöm mindenkinek a segítséget.
  Aki azt irta ne kezdjem el azoknak üzenem, hogy autodidakta műszerész vagyok, valamint műszaki lapokban is publikáltam...
  valahol el kell kezdeni, és komolyan venni a kihívásokat.
  Üdv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha lehet szólnom én most tanulom
  nagyon jó delphi könyvet lehet letölteni
  Ingyenes könyvek itt
  Itt szerepel a delphi5-is (még rálehet találni remélem).
  Vagy a linkkatalógus.hu oldaláról is ide vezet a link.(néha nem működik a szerv de általában megy )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Véleményem szerint mind a Delphi, mind a C++ tanulható. Ha nem programozol semmilyen nyelven, akkor szinte mindegy. Sokak szerint egyszerűbben tanulható a Delphi. Ezt nem merném kijelenteni. Az tény, hogy más-más szemlélet kell a két nyelvhez, de ezek nálad valószínüleg még most fognak kialakulni.
  Én programozok delphiben és C++ ban. Na meg még pár nyelven, de az első programozási nyelv, amivel megismerkedtem az a C64 BASIC volt.

  Könyvek:
  Delphihez kezdetnek ajánlanáma a Baga Edit - Delphi mákép c. könyvet, majd Marco Cantu - Mastering Delphi könyvét.

  C++ hoz nem tudok jó könyvet ajánlani, mert azt már a fejlesztőkörnyezethez mellékelt helpből, és a neten található írásokból tanultam
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hy!
  Én a Delphit elég "könnyen" megtanultem, De a C++ eléggé egy "..." programnyelv. Mindenképpen a Delphit ajánlom. Aztán később fogod szidni a Delphit, hogy ezt így nem lehet, azt meg úgy nem. Megtanulsz egy második prognyelvet, és rádöbbensz, hogy mégiscsak egyszrűbb lett volna Delphiben. (Én legalábbis így jártam.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is c++ -ra szavaznék, már csak anyagi megfontolásból is, mert ha tömegesen szeretnéd alkalmazni ezt a dolgot, akkor linux alá, c++ forrást sokat találsz mp3 lejátszóra, és akkor ott a linux is ingyé van, csak a kérdés ott kezdődik, hogy a vizualitás mennyire fontos. Mai tudásommal, én kicsit unelegánsan oldanám meg a dolgot. írnék egy kylix kezelőfelületet, ami meghívna egy bármi másban megírt mp3 lejátszót akár c-ben, ha nagyon akarsz rajta mósosítgatni, de ha nem én akár egy mpg123-at is meghívnék a progiból.
  A kylixban meg gyorsan összedobhatsz minimális delphi vagyis pascal tudással és egy nagy adak photoshop-al egy látáványos kezelőfelütetet.

  Ez nem elegáns megoldás, de semmi tudással, talán a legtakarékosabb, és legkönnyebb.

  Remélem segítettem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na ugye.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "meg azt is fogják mondani - teljesen jogosan -, hogy ha még sohasem programoztál, akkor tán nem egy zenegép-softtal kéne kezdeni..."

  Pont ezt akartam mondani
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Áá, nem feltétlen!
  Nemrégiben egy billiérd-klubban láttam, hogy bekapcsolját a zenegépet (nem tudom a pontos típusát): meglepődtem, hogy az valójában egy PC, és Win98SE futott rajta!
  Miutá a ScanDisk (biztros áramszünet volt... ) lefutott, autorunba alindult egy soft, ami azt a jellegzetes kezelőfelületet mutatja.
  A program gondolom nem csinál mást, mint mp3-akat játszik le.
  (Meg biztos van egy soros-porti pénz érzékelője.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Saját példám: Delphit azért kezdtem tanulni, mert akartam írni egy programot ami szerintem hiányzott a piacról, és érdekelt. Ma átlagosan 200 felhasználó használja naponta.

  Meg szabad tudni közelebbit a programoról?

  (Amúgy nem mondtam, hogy ne csinálja, csak felkészítettem, hogy mire számítson. )

  Kérdezőnek:
  Lénygeében tök mindegy, ha még semilyen nyelven nem tudsz programozni.
  De azért mégis csak a C++ felé hajlanék, onna majd több felé tudsz menni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ÉN IS SZERETNÉM HASZNÁLNI!!!!!!!!!!!!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Zenegép ?
  Akkor inkább ismerkedj a microcontrollerekkel ...
  ASM
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én viszont pont az ellenkezőjét írom. Nyugodtan kezdje zenegép progival. Olyan kell amiben van kihívás és érdekli.
  Saját példám: Delphit azért kezdtem tanulni, mert akartam írni egy programot ami szerintem hiányzott a piacról, és érdekelt. Ma átlagosan 200 felhasználó használja naponta.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki mongyon' má' Visual Béziket is!
  Csak a rend kedviért!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a4
  Az lenne a kérdésem, hogy aki még nem ismer semmilyen programozási nyelvet, és zenegép soft-ot szeretne irni annak mit javasoltok?


  A4-es félfamentes
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Állítólag a delphit könnyebb megtanulni.
  Azért írom, hogy állítólag mert C++ -t nem tanultam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csakazértis: php
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (na, itt is flame lesz...)

  Hali!
  Én azt mondom, hogy C++.
  Ezt még sokan fogják mondani.
  Erre meg sokan azt fogják mondani, hogy "dehogy C++, inkább Delphi!".
  (meg azt is fogják mondani - teljesen jogosan -, hogy ha még sohasem programoztál, akkor tán nem egy zenegép-softtal kéne kezdeni...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Üdv mindenkinek!
  Az lenne a kérdésem, hogy aki még nem ismer semmilyen programozási nyelvet, és zenegép soft-ot szeretne irni annak mit javasoltok?
  Delphi? C++ valami más?
  Nagyon megköszönném ha tudnátok pár könyvcimet amit mindenképp érdemes beszerezni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd