MP3 - Legális , vagy sem
2003-07-15T13:02:57+02:00
2004-06-22T16:37:49+02:00
2022-07-27T11:27:51+02:00
 • Nem tudom ide kene-e irjam

  Nem. Keress egy Warez site-ot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom ide kene-e irjam de azert megkerdezem nem tudtok olyan weblapot ahonnan ingyenesen lehet letolteni metal zenet pl. helloween-t
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még 1 kis probléma

  Mi van akkor ha én itthon fejlesztgetek a gépemen (itt is minden legális) de pl letöltöttem a princess új albumát mp3-ban mert meg akartam hallgatni mielött megveszem (1. album is legális) jön a police aszongya' itt van 12 db mp3 nincs audijó cédéd hozzá viszem a gépedet!!!!
  Namost én meg nem adom oda a vinyómat max ha agyon lő a police, hogy miért nem:
  rajta van 12 db progi forráskódja amiből 3-at jelenleg is nagyüzemben fejlesztek ami az ÉN szellemi tulajdonom ill. az ügyfelem adatbázisa is nálam van elemzés céljából (ami ugye üzleti titoknak minősül) én harmadik félnek nem adhatom ki (szerződés is így van megírva ugye) (persze a szerv az más:( ). Arról nem is beszélve hogy kötnek a határidők stb. Éhen dögleni meg a rendőrség miatt sem fogok a saját munkáimat még a rendőrségnek sem adom oda csak majd ha jogerős végzést hoz hozzá... aztán inkább pereljen a nyomozás akadályoztatásáért mint hogy elbukjak akár egy cégemet is. A forrást meg végképp nem adom oda egy ilyen bagázsnak, mivel ez szintén lehet titkos is (bár nem az) de mi van akkor ha én egy világrengető hiper-szuper kódot fejlesztek? Azt is adjam oda? na neeeee inkáb write cd, aztán delete, format, winyó fölhöz csap tűzbe dob stb.....
  Mert ugye ha én elbukom a cégemet azt mondja a jog hogy mehetek kárpótlásért, ami ugye ügyvédi stb költséggel jár namost amire idáig jutok addigra éppen a buszvégen koldulok mert az ügyfelek által indított perek elviszik mindenemet. És még ha idáig el is jut a szegény polgár akkor is hogy mondod meg 1 nagy cégnek hogy tessék má' megérteni én ártatlan vagyok nem loptam semmit csakhát a BSA..... Nahhh szóval ez tiszta gáz akkor inkább 1 fejlövés a rendőrtől.....

  Kary
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ártatlanság vélelme... ugye? Én is ezt mondtam. A kapcsolódó téma a PH!-n. A #97-es hozzászólásnál kezdődik ez a téma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztonsági másolatot a magyar nyelvű(!) licenc alapján készíthetsz, ha az ezt megengedi. DE. Magánszemélyre nehéz ráhúzni a vizes lepedőt, ugyanis nem vagy köteles(!) számlát kérni a szoftverről, nem vagy köteles azt megőrizni, nem vagy köteles az eredeti médiát megőrizni, (pl. megrágta a kutya...) Ne tessen nevetni, az egyik ismerősöm kisgyereke játszadozott valami CD-vel meg a kutyával...

  Cégeknél, vállalkozásoknál gond, mert ott jogilag a vállalkozás tulajdonában lévő gépen és adathordozókon csak jogtiszta szoftver lehet.

  Az, ha valamilyen cryptofs-t használsz, nos, az róka fogta csuka: nem bizonyítható a jogtalan birtoklás, viszont visszatarthatják az eszközt a jogerős döntésig...

  Nem tételezhetik fel, hogy a crypto-fs nem jogtiszta anyagot tartalmaz, mert az ütközne az ártatlanság vélelmével. Neked pedig jogodban áll elfelejteni bármit...


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről beszélgettünk a múltkor egy másik fórumban. Ha minden igaz, ilyenkor a lehető legrosszabbat tételezik fel (tehát leegyszerűsítve például ha találtak egy másolt CorelDraw! 11 CD-t, azt feltételezik majd, hogy az összes kódolt CD-n ennek a másolata van). Továbbá ez a nyomozás hátráltatása, stb., szóval nem jó ötlet. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Belekukkantottam Moby blogjába és ezt találtam.

  Szerintem jogos amit ír, hasonlóképp látom én is a dolgokat. Irtó szimpatikus pasas, jellegzetes zenével. Nyáron egy nagyon jó koncertet nyomott a BS-ben, én minden percét élveztem.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont a matrica (pontosabban az érte az Artisjusnak fizetett díj) ellentételezi a törvényben biztosított szabad felhasználás keretében történő másolás lehetőségét.

  Itt van még egy vonatkozó cikk:Hogyan másolhatunk legálisan?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szasztok!

  Az addig OK, h. ha a rendor hazkutatasi paranccsal jon, elviheti a gepet, stb. De mi van akkor, ha a vinyo+a CD-k jo kis 256 bites kulccsal titkositva vannak? Kiszedik az emberbol a jelszot? Es ha atmeneti memoria zavarban szenved?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen,boltban csak ilyen értékesíthető. Olyasmi ez, mint a zárjegy. Mutatja, hogy legálisan lett beszerezve és az Artisjus-nak betömték a száját
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a matricás cd-től eltölthet a büszkeség, hogy mekkora király jogkövető ember vagy.
  asszem kb. ennyi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A nyers CD-k árában meg úgyis benn van a jogdíj, amit csak azért fizetek ki az Artisjusnak, hogy rájuk zenét ill. más anyagot rögzíthessek. Akkor hol itt a probléma?


  Valaki el tudna magyarazni pontosan mire is jo a matrica azon kivul, hogy tobbe kerul a nyers CD tole?
  En elvezek valami elonyt ha ilyen CD-t veszek? Vagy ez kotelezo jelleggel ott kell legyen,e s boltban csak ilyen ertekesitheto?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem azt kell igazolnod, hogy nem vagy bűnös, hanem a használati jogodat (mivel a szoftver esetében a tulajdonjog a fejlesztőnél marad). Ez minden jószág (autó, ingatlan) esetében így van.

  Kíváncsian várom egyébként, hogy a hatóság mikor fog megjelenni a zenészeknél, átkutatni a fénymásolt kottáikat, vagy az egyetemistáknál, átkutatni a fénymásolt jegyzeteket... Egy komolyabb könyv ára lazán meghaladja egy zenei CD ötszörösét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bár nem vagyok jogász, sztem nem nekem kéne igazolni, hogy nem vagyok bűnös, hanem bírósági tárgyaláson kell rámbizonyítsák, hogy bűnös vagyok és annyi idok nem elég, hogy nem tudtam ártatlanságomat bizonyítani.

  Ennyiből bárkit lecsukhatnának, aki nem tudja bizonyítani, hogy élete során nem követett el bűncselekményt. Vagy azért is elítélhetnének, mert nem tudom bizonyítani, hogy a szomszéd városban (ahol még sohasem jártam - de ezt nem tudom bizonyítani) elkövetett gyilkosságért nem én vagyok a felelős. Az adathordozó, amit megtalálnak nálam az nem bizonyítja azt, hogy illegális kereskedelemmel foglalkozom. Főleg ha mindenből (zene, film) csak 1 példányt találnak nálam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Sting által elént tárt törvénycikkben ugyebár az szerepel, hogy MÁSOK számára számítógéppel készitett... MAgyíarul, ha letöltök az Internetről 50 giga MP3-mar és 200 giga filmet majd kiírom magamnak CD-re, azt ez a törvény nem tiltja.
  A nyers CD-k árában meg úgyis benn van a jogdíj, amit csak azért fizetek ki az Artisjusnak, hogy rájuk zenét ill. más anyagot rögzíthessek. Akkor hol itt a probléma?

  Van valami más jogszabály is, ami MO-on érvényes és az MP3-akra vagy a filmekre vonatkozik?

  Kicsit offtopic: Sztem azokat a cégeket kéne büntetni, akik technikailag lehetetlenné teszik azt (ill. igyekeznek ezt tenni), hogy az általuk gyártott programokat másolni tudják. Mindenkinek joga van biztonsági másolatot készíteni az illető progiról, kivéve, ha azt a licenszszerződésben megtiltották. Mégis találkozni olyan elsősorban játékokkal, amiket csak egy crack után lehet használni. A crack legyártása viszont illegális, ha jól tudom.

  Abból pedig anyagi károm származhat, ha nem tudok valamiről biztonsági másolatot készíteni.

  Sőt ha azt a licensz-szerződésben nem írják külön, akár 225 biztonsági másolatot is készíthetek SAJÁT, terjesztés nálküli felhasználásra.

  Jogilag meg abba is bele lehetne kötni, hogy ha egy biztonsági másolatot használok (mivel az eredeti tönkrement) és lévén egy fejlesztőeszközről van szó, anyagi bevételem származik a használatából, akkor bűncselekményt követek-e el?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • legyenek jó kutyák, tudják mi a dolguk. ezenkivül te irtad, tegyenek feljelentést. de ne kotorásszanak a zenecd-k között, pl.

  Ha egyszer eleve házkutatási paranccsal jön, akkor _bármit_ átvizsgálhat. Ha pedig valami olyan dolgot talál nálad, ami esetében alapos a gyanú, hogy illegális, akkor le is foglalhatja, bűnjelként, további vizsgálat céljára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi van akkor, ha kiírom a számokat audióba, nyomtatok hozzájuk szép színes borítót (vagy nem) és a "piacon vettem"....? Akkor miben találhatnak bűnösnek? (Nincs rajtam sapka? )

  Onnantól kezdve, hogy az illegális kópiák hozzád kapcsolhatók (ha a te lakásodban találták meg őket, elég triviális) rajtad a bizonyítási kényszer, azaz neked kell hitelesen igazolnod, hogy azok nem a te tulajdonod, nem te készítetted őket, hanem más, és te jóhiszeműen (azt hitted eredeti) vetted azt meg. Ha ezt nem tudod bizonyítani, akkor rád húzzák a vizes lepedőt, és kész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem vagyok jogi szakértő, de ha csak a véleményemet kérdezed, akkor a válaszom az, hogy szerintem ha a licenszszerződés megengedi, akkor készíthetsz. A törvény - mint minden más téren is - csak egy keretet határoz meg, amelytől a polgári szerződésekben (mint pl. egy licenszszerződés is) a felek kölcsönös megegyezéssel bizonyos pontokban eltérő feltételeket is megszabhatnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem. rosszabb esetben pedig cakkpakk mindent visznek, és ha a későbbi elszámolás végett kész vmi papirt, ráirja a törzs, h "1 db számitógép". (bár ez egy régebbi történet)

  de szerintem a bsa is tudja, nem a mezei userekkel van gond, hanem aki abból él, hogy megir havi 500 cd-t. ha börtönt nem is, de komoly pénzbüntetést teljesen jogosnak tartok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "35. § (1) Magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére


  Akkor ez azt jelenti, hogy biztonsági másolatot sem készíthetek a legálisan megvásárolt szoftverről? Akkor sem, ha a licenszszerződés ezt kifejezetten megengedi?

  Kapitány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • amit házkutatási parancs nélkül nincs joga végigtúrni még a rendőrségnek sem.

  házkutatási parancs nélkül nem hiszem hogy odaadom neki a vinyómat
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem úgy megy ez technikailag, hogy beviszik a laborba a gépet, jobb esetben csak a hdd-t, de a cd-k között nem kotorásznak? És szerintem nem is kotorászhatnak, mivel a cd-ken az ember általában a saját szellemi tulajdonát tárolja, amit házkutatási parancs nélkül nincs joga végigtúrni még a rendőrségnek sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még, hogy esetleg eredetileg nem azért ment ki, ha talál valamilyen más illegális árut/tevékenységet (is), már csak hivatalból is feljelentést kell tennie ellened a rendőrnek.


  ezzel az erővel a pincébe is lemehetne megnézni, lent van e esetleg pár hulla.
  legyenek jó kutyák, tudják mi a dolguk. ezenkivül te irtad, tegyenek feljelentést. de ne kotorásszanak a zenecd-k között, pl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi van akkor, ha kiírom a számokat audióba, nyomtatok hozzájuk szép színes borítót (vagy nem) és a "piacon vettem"....? Akkor miben találhatnak bűnösnek? (Nincs rajtam sapka? )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jött hozzánk az adóellenőr, ellenőrizni a cég adóügyeit. Az ellenőrzés napokon át tartott. Aztán a végén összebarátkoztunk vele és lemásoltunk a laptopjáról az mp3-akat, jó sok volt rajta.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még, hogy esetleg eredetileg nem azért ment ki, ha talál valamilyen más illegális árut/tevékenységet (is), már csak hivatalból is feljelentést kell tennie ellened a rendőrnek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz a BSA-nak semmi köze az MP3-hoz vagy DivX-hez, ezek szoftverekre vannak kitenyésztve. MP3-mal tudtommal a RIAA meg idehaza az Artisjus foglalkozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A program végeztével jó eséllyel pályázol megannyi ms marketing anyagra, amivel a hűdenagyonstabilésjócuccokat tukmálnák rád és ugyanakkor vagy beszerzel/veszel (tőlük) valami legálisat, vagy potenciális BSA céltáblává válhatsz, mert az adataid már megvannak. (Ez mind csak saját vélemény/képzelgés és lehet - sőt biztos - , hogy nem lesz igaz....Ámen)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • még egy apró adalék, miszerint iskolában oktatási céllal elég sok mindent elő lehet adni:

  38. § (3) Nem minősül iskolai oktatási célú előadásnak az iskolai táncmulatság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintetek aki a campus csomagot megrendelte annak van mitől tartania?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd