PHP legelőről

PHP legelőről
2005-04-14T19:22:35+02:00
2005-04-16T07:58:26+02:00
2022-11-01T00:55:35+01:00
 • Jó, akkor belehúzok. Tegnap este már-már sikerem is volt. Micu php-je már otthon működni lászik, ami biztató...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De alant pont ezt kérdeztem, hogy létezik-e olyan, hogy valaki "felhasználói szinten" php ismerő, mert én ennyit szeretnék, mivel nem hiszem, hogy valaha is egyetlen fillért fogok ilyesmivel keresni, nem vagyok már tizenéves, sőt huszon sem. Túl a pályaválasztáson. egyszerűen csak szeretnék kevésbbé hülye lenni. És egyetlen életemben megalkotott honlapot annyira jóra csinálni amennyire lehet.


  En is csak azert tanultam meg a PHP-t hogy a sajat lapomat szebbe, jobba fejlesszem. Aztan most keszul az elso webaruhaz, penzert...Es mar var egy masik projekt is, meg tobb penzert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még valami eszembe jutott a manualról: Ott olyan korrekt példák vannak, hogy megérted, hogy mit csinál pl. egy függvény, de magát a példát soha nem fogod alkalmazni. Pl. http://hu.php.net/manual/hu/function.str-replace.php (a hozzászólásokat ne nézzétek...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na nem mintha én nem ezt irtam volna:)

  Te nem ezt írtad. Legfeljebb ezt gondoltad. Bocs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na nem mintha én nem ezt irtam volna:)

  Szemléletváltás =
  'az illetőnek halvány lila gőze sincsen arról, hogy hogyan is működik egy webes alkalmazás'
  aztán majd leszen.

  (A nyelveknél természetesen azok alkalmazására gondoltam. De elismerem, félreérthető lehet, ha valaki félre akarja érteni:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A 'webes nyelvek' azért más állatfajta mint a C, C++ vagy Pascal mert némi szemléletváltás szükséges hozzá. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra - senkinek. Több, a desktop-programozásban anyagilag és pozicióban megbecsült programozót láttam már hümmögni (utólag) egészen egyszerű webes problémán.

  Szvsz ez nem a nyelvvel összefüggő probléma, hanem abból ered, hogy az illetőnek halvány lila gőze sincsen arról, hogy hogyan is működik egy webes alkalmazás (értve ez alatt a szerver/kliens-architektúrát, a HTTP állapotmentességét, a diszkrét futási meneteket CGI esetén, stb.) ill. abszolút nincs tapasztalata non-lineáris programozási feladatok megoldásában.

  Hasonló problémáktól szenvednek azok is, akik konzolos alkalmazások fejlesztéséről térnek át valamilyen eseményalapú/-vezérelt keretrendszerre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A vita kicsit valóban elkanyarodott a lényegtől.

  A 'webes nyelvek' azért más állatfajta mint a C, C++ vagy Pascal mert némi szemléletváltás szükséges hozzá. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra - senkinek. Több, a desktop-programozásban anyagilag és pozicióban megbecsült programozót láttam már hümmögni (utólag) egészen egyszerű webes problémán.

  Ha az angol megy, akkor klasszikusan a w3cSchools oldalát ajánlom.

  Ha nincs kedved magyar anyagra vadászni a neten, akkor a php24 óra alatt könyv is megoldás. Egy tanács, ha adhatok: már az elején se kössenek le a könyv példái. Változtass rajtuk sokat, egészitsd ki őket vagy éppen ird magadtól újra. A PHP oldalán -magyarul - minden alapdolog fent van: http://hu2.php.net/manual/hu/langref.php
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem gondolom, hogy hivatott vagyok az ilyen viták eldöntésére. De alant pont ezt kérdeztem, hogy létezik-e olyan, hogy valaki "felhasználói szinten" php ismerő, mert én ennyit szeretnék, mivel nem hiszem, hogy valaha is egyetlen fillért fogok ilyesmivel keresni, nem vagyok már tizenéves, sőt huszon sem. Túl a pályaválasztáson. egyszerűen csak szeretnék kevésbbé hülye lenni. És egyetlen életemben megalkotott honlapot annyira jóra csinálni amennyire lehet.
  Egyszóval momentán nem gondolnék elmélyülni semmiben, ami nem a célhoz visz közelebb.
  A cél momentán csak annyi, hogy egy honlapon legyen legalább egy "interaktív" lap és tudjam mi történik azon. Igazából meg sem kéne értenem semmit, de még ott sem tartok, hogy föl bírnám tenni korrektül a freewebre, amit Micu megoldott. De ugye jön a hétvége azalatt kétszer is megtanulhatom a PHP-t
  Bár sajna, ha jól értem, amit eddig értek az nem fog menni, ami megy a java scripttel, hogy találsz egy oldalt, amin van valami, ami pont azt csinálja, amit te szeretnél és lecseréled a lecserélendőket...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Félreértesz, nincsen szó Java vs C++ vitáról.

  A vita tárgya az, vajon honnan érdemes elkezdeni a tanulást egy nem hivatásos programozónak készülő embernek.

  Többek véleménye szerint hasznos, ha az jelölt megmártózik sokmindenben, és az általános alapjai segitségével, némi rálátással kezd el ismerkedni más dolgokkal.

  Szerintem ez a hobbi vagy csak épp az ismerkedésnél járó programozóknál ez szükségtelen. Egyrészt - ezzel Sting egy mondatára is utalnék - Javaban is sok a hibalehetőség (kasztolás, példányositás stb. itt is alapvető), kiváló a hibakezelése (talán mélységeiben nem annyira, mint a C#-é, de alapokról van szó), de pár órán belül 'sikerélményt' nyújt.

  Sikerélmény:
  Ablakok, gombok, némi feltételes működés - persze nem formdesignerrel eltakarva. A sima C++ világban a 'Hello World' után mi jön? if, while, switch, for, templatek, OOP... Nélkülözhetetlen, de ne töményen és sokkoló módon egy műkedvelőnek.

  Felsőoktatásban C++ alapkövetelmény és maradjon is, félreértés ne legyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, melyikőtök kezdte a C/C++ vs. Java vitát, de szerintem azzal a nyelvvel kell kezdeni, amiben nincsenek túlbonyolítva a dolgok. Szerintem érdemes először egy webes scriptnyelvvel kezdeni, erre jó a php és a javascript. Én js-sel kezdtem és sokkal egyszerűbbnek tartottam, mint a C-t. Egyszerű volt a stringek, változók, függvények kezelése. Nem kellett include-olni headereket és ami megfogott benne, kapásból grafikus volt. Mostanában kezdenék programozni C-ben openGl-lel, de egy ablak nyitáshoz is vagy 5 funkció kell. (WinAPI-t nem szeretnék használni...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én pedíg a manuálból kezdtem...

  Addíg csak annyit tudtam a php-ről, hogy server oldali. Addíg azt hittem, hogy az oldal teljes tartalmát a php-vel kell kiíratni. Ahoz képest ma már egyszerűbb kódokat gondolkodás nélkül, bonyolultabbakat manual-lal megértem. Megvan ugyan a php 24 óra alatt pdf-ben, de eddíg nem igazán használtam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A php 24 óra alatt megtalálva, letöltve
  Köszönöm
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ámulatbaejtő a szolgálatkészségetek.
  Minden tanácsot megfontolok majd.
  Azt hiszem nekem könyvvel kell kezdeni, mert nem vagyok semmiben sem képben. Max html, de még ay is túlzás. Utoljára a c64-emet programoztam, azóta fölhasználok.
  Akkor egy kicsit módositok a kérdésen. Lehet-e az ember php-fölhasználó és ehhez mi kell. A fölhasználó alatt azt értem, ami én vagyok általában, hogy nem értem, de azért meg tudom csinálni nagyjából...
  Ja és, ha van valahol valakinek egy 24 óra alatt PHP pdf-je azt megköszönném.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyit hozzádobnék a témához hogy egyetértek Sting-el, aki heti 2 órától többet akar programozni, teljesen mindegy hogy mit, nem árt megbízható alapokra építeni. Véleményem szerint fél év alatt a C nyelv simán elsajátítható egy olyan szinten, hogy stabil alapokat biztosítson a későbbiekben.

  (De természetesen nem kötelező, ez gyakorlatilag csak neki lenne előnyös)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azonban - és ez valóban vita tárgya lehet, mint ahogyan az is - kérdés, valóban az a helyes tanitási módszer, hogy megtanitjuk (rossz esetben beleverjük) a programozgatni szándékozó embernek az általános nyelvek minden alapvető (és nem alapvető) elemét és úgy kb. a full OOP paradigmát?

  Nem kell mindenre megtanítani a delikvenst, de a rossz szokások kialakulását (illetve a "szokások", koncepciók kialakulásának teljes hiányát) meg kell akadályozni. Ezt meg csak úgy lehet, ha olyan nyelvet/eszközt használ az ember a tanításra, ami futásidejű hibákkal és helytelen, megbízhatatlan működéssel "bünteti" a rossz szokásokat. Szerintem.

  Mégegyszer: nem a hivatásos programozókról beszélek.

  Én sem azokról (ezért írtam, hogy "kivéve persze olyan helyzeteket ahol valaki előre tudja, hogy ezeken a nyelveken kívül és túl soha nem akar majd mással dolgozni"). Akinél a "túl sok utánaolvasás, hibalehetőség, a figyelem 'szétfolyásával' jár és elkedvtelenedéshez vezet", az amúgy is egyértelműen alkalmatlan programozónak. "Műkedvelni", amatőr szinten persze a programozást is lehet (de az ilyen embert legfeljebb programírónak, nem programozónak hívjuk).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a professzionális programozó/tervező képzésről irtam.

  Azonban - és ez valóban vita tárgya lehet, mint ahogyan az is - kérdés, valóban az a helyes tanitási módszer, hogy megtanitjuk (rossz esetben beleverjük) a programoz
  gat
  ni szándékozó embernek az általános nyelvek minden alapvető (és nem alapvető) elemét és úgy kb. a full OOP paradigmát?

  Szerintem ez nem célravezető. Túl sok utánaolvasással, hibalehetőséggel, a figyelem 'szétfolyásával' jár - ez pedig elkedvtelenedéshez vezet.

  Azt gondolom, az a jó módszer, ami sikerélményt és tudást is ad. Idővel mindenki arra mehet, ahova akar - és nem úgy emlékszik a kezdetekre, hogy 'Hú de véres volt'. Mégegyszer: nem a hivatásos programozókról beszélek.

  (Hovatovább, a Microsoft aszisztálássa mellett - arányaiban mindenképpen - egyre kevesebb C++ kóderre van szükség. Ellenben a szolgáltatás-komponens nézőpontú VB.NET/C#/Java programozóra igen.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ráadásul: Java-ban (vagy éppen C#-ban) a programozás kezdeti nehézségei könnyebben átjut. (Nem fog memóriaszivárgásra, elhagyott pointerre vagy szörnyűséges generativ templatek közt vergődni.) Nem mellékesen pedig kicsit ráhegyez a tervezői látásmódra (mert mégiscsak elég massziv komponensekkel dolgozhat).

  Pont az általad előnyként említett dolgok (pointerek hiánya, referenciák automatikus számlálása, konkurrencia-kizárás, stb) azok, amik alkalmatlanná teszik a Java-t "tanulónyelvnek". Ti. ilyen környezetben a delikvens nincs rákényszerítve arra, hogy objektumainak, pufferterületeinek, stb. életútját, állapottereit és az azok közötti átmeneteket megtervezze, átgondolja (hiszen praktikusan nem tud olyan kódot írni, ami mondjuk megsemmisítése/felszabadítása után akar hivatkozni egy objektumra v. egy memóriaterületre). Ezen tapasztalatok megszerzése és a megfelelő készségek elsajítása viszont kulcsfontosságú az ezeket a szolgáltatásokat nem vagy csak részben biztosító nyelvekben (C, Pascal, PHP, stb.) történő programírásához.

  Ugyanezen okból tartom hibának a Basic tanulónyelvként történő használatát is (amiről azért szerencsére mára már a legtöbb helyen leszoktak). Kivéve persze olyan helyzetekben ahol valaki előre tudja, hogy ezeken a nyelveken kívül és túl soha nem akar majd mással dolgozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen 'mószertanok' többsége a megszokásból adódik. Ha megnézed a tanrendet - bármelyiket szerintem -, folyamatos változást látsz. Az eltolódás a C++/Java irányba tart, lassan akár kezdésként is.

  Ennek oka az, hogy a tárgyak csak szépen lassan jönnek és kopnak. Kb. 7-8 éve a JATE-n a Java speckol volt. Ma akár fő tárgyak épülnek rá. A Pascallal forditott a helyzet.

  Másrészt igaz, hogy az ilyen bevezetés hasznos, mert egyrészt a kedves fiatal hallgató rálátást kap az evolúciós fejlődésre, és némileg rászorul az absztrakciós, általánositó képességére. Ellenben én nem tartom ezt olyan fontosnak egy kezdő, akár hobbi programozónál. Az if számára Javaban, Cben, C++ban, C#-ban is if. Osztályok sincsenek egy kezdő elött Javaban...egy static main a lényeg és kész.

  (Persze mindez saját véleményem szintén:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem mondtam hogy igazam van, egyéni vélemény.

  De egy-két tény ami talán mellettem szól:
  -szerintem programozási alapok nélkül nem pont a Java osztályaiba kéne belevetni magát a delikvensnek.
  -másrészt az egyetemek nagy részén(köztük BME) bevett szokás hogy C-vel(esetleg Pascal-al) indítanak, majd C++, utána Java.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem tévedsz.

  Javaban ugyanazok az 'alapok' elsajátithatóak, mint C-ben vagy C++-ban. Minden vezérlési szerkezet, ciklus, OOP feature adott.

  Ráadásul: Java-ban (vagy éppen C#-ban) a programozás kezdeti nehézségei könnyebben átjut. (Nem fog memóriaszivárgásra, elhagyott pointerre vagy szörnyűséges generativ templatek közt vergődni.) Nem mellékesen pedig kicsit ráhegyez a tervezői látásmódra (mert mégiscsak elég massziv komponensekkel dolgozhat).

  Idővel, ha a feladat és a kedve úgy kivánja, úgyis átáll C++-ra. Ha nem, akkor pedig legalább nem utálta meg az egészet, úgy ahogy van:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Java-t meg sztem nem érdemes komolyabb alapok nélkül. (C, Cpp).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Eppen ezert nem soroltam fel a c/c++ nyelveket. Persze ha az embernek van esze hozza (es turelme, h probalgassa) a pointeres "bohockodas" nem okozhat kulonosebben nagyobb gondot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen egyetértek, C, Cpp mindenképpen jobb választás kezdésnek. De ha egész napját 1 kód értelmezésével töltötte, akkor nem biztos hogy a C-s pointerek, és a Cpp-s class-ok a kedvencei lesznek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PHP 24 ora alatt indulasnak jo lehet, de csak ovatosan azzal a konyvel, mert - szerintem - hibas szemleletet mutat, es egy kezdo konnyen raszokhat az egeszre.
  Mellette erdemes adamster altal javasolt linket is olvasgatni, fol hivjak olyanokra a figyelmed, amit a PHP 24 ora alatt nem.
  Appservert meg felejsd el. Szedjel le egy Apache-t, egy MySQL-t, es egy php-t, majd egyenkent, kezzel configold be oket (a prog.hu-n van jo doksi php configrol). Hidd el, jobb ez igy, kicsit talan jobban moge latsz a dolgoknak.
  Ismerkedj meg a http protokollal. Nem kell az rfc-t kivulrol fujnod, de legy tisztaba a nagyvonalu mukodesevel (aszinkron kapcsolat, kapcsolat felepitese, fejlec informaciok, sutik, ilyesmik).
  Ismerd meg a php.ini-t. Ne hasznalj register_globals-t, a php _minden_ hibauzenetet dumpoljon kenek. Csak igy tanulhatsz meg tiszta kodot irni. Imadom az olyan embereket, akik ilyesmit kovetnek el:
  ... if ($variable){ .... } ...
  Ez lehet, h naluk faszan megy, de amint egy olyan kornyezetbe kerul, ahol erzekenyebb a hibajelzes, php kidobja a hibat, ezaltal biztosra elkuldve a fejlecet, aztan meg csak pislognak, h miert nem megy a suti, hova tunt a session.
  Sok szekercet a tanulashoz. Gyakorolj, probalkozz, keresgelj a neten, nezzed masnak a kodjat, probald meg felfogni, h mit csinal.
  Ha eleg szorgalmas vagy - es van mar rutinod a programozas teren - akkkor pillanatok alatt meg lehet tanulni.
  Ha meg most probalkozol programozassal, akkor mindenkepp egy tisztesseges nyelvet keretik megtanulni (Pacal, Java, C#), sokat tud segiteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!

 • az egész napomat ezzel csesztem el.

  Én több évet
  csesztem már így el
  , de ha így fogod fel, ne számíts sok jóra.. Ha nem okoz örömet, sikerélményt, akkor csak felesleges
  idő-elcseszés
  és nem lesz belőled semmi.
  Egyébként egyetértek az előttem szólókkal, de a legjobban úgy tanulod meg, ha nézegeted a forráskódokat, aztán ha már sejted mi mit csinál, elkezdesz átírni benne pár dolgot, így meglesz a sikerélményed. aztán már ha ismersz (jó)néhány alap dolgot, elkezdhetsz írni egy helloworld-öt, később egy vendégkönyvet, fórumot, stb...
  AppServ: szerintem inkább egy korábbi verziót tölts le, ne ezt a 2.4-est, mert ebben már php5 van, meg elsőre kicsit gázos benne a phpmyadmin. bár inkább az előbbi a fontos, mert ahogy mondtad sok régi kódot találtál, ezekben pedig van néhány fgv ami php5-ben már nem úgy néz ki...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mi a bajod a PHP hivatalos kézikönyvével. Nem én vagyok az egyetlen aki onnan tanulta meg. Ráadásul különösebb gondok nélkül. Teljesen érthető, egyetlen hátránya(akinek ez hátrány) hogy egyes részei csak angolul vannak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Forráskód olvasgatásával az ágyban?? Érdekes módszer. Szerintem inkább gép mellett forrásbújás, valami nem értés, programozás majd csodálkozás sokkal hatásosabb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Manual jó, ha tudod, mit keress. De abból megtanulni a PHP-t...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én a jól bevált http://hu.php.net/manual/hu/index.php -t javaslom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem is jó lehet a szabadban fekve PHP-t tanulni (de ne a legelőn, mert ott sok a tehénsz@r), de kódolni szerintem inkább menjél be, kényelmesebb ülve.

  Hülyeséget félretéve. A PHP 24 óra alatt tényleg jó könyv, ha nem akarod egyből megvenni, akkor TANULMÁNYOZÁS CÉLJÁBÓL letöltheted valahonnan a Zinternetről .
  Illetve ezután, ha tudsz már valamit, akkor az a legjobb mód, ha veszel néhány felkommentezett PHP-programot, kinyomtatod, és este az ágyban addig olvasgatod, amíg el nem alszol... Ez az olvasd a kódot-írd a kódot módszer, egy kis alapműveltséggel sokkal hatásosabb, mint egy könyvet elolvasni. Utána már lehet tanulni, ha valamit konkrétan nem értesz. bár ha konkrétan van problémád, arra már könnyen találsz megoldást a Gugli segítségével.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd