php+mysql+flash - vállalatiránítási rendszer???
2003-07-11T11:18:27+02:00
2004-05-07T07:14:42+02:00
2022-07-27T12:43:08+02:00
 • Szó szerint vett vállalatirányítási rendszert nem érdemes a fennt sorolt eszközökkel erőltetni, csak gondolj bele, hogy milyen felhasználói felülettel rendelkezne, milyen sebességgel, a flash-t nagyon gyorsan kiverném a fejemből....

  Mi a végnél BaaN-t használunk, nagyon jó. Előnye, hogy query-ket lehet rá írni, amit az intraneten kersztül futtatunk ASP oldalon. Inkább keressetek egy olcsó rendszert és azt egészítsétek ki a saját magatok által írt lekérdezésekkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ez milyen verziós JavaScript-et igényel? Mert az én könyvemben ilyen nincsen :)

  Hat ezt meg nem mondom Neked, de manapsag mar megy. Amugy textRange obj kell hozza. Ezt mar tudjak regebb ota.

  Amugy ez most csak azert lett ilyen bonyolult, mert nekem ez maskos input mezo keszitesehez kellett. Es persze ezt mondjuk egy Delphi tudja alapbol, de itt is csak egyszer kellett megcsinalni, es hasznalhatom igy:
  <input size=15 maxlength=12 type=text mask="c1-2n3-5r[xzy]" onkeyup="checkMask()">
  Es ide olyan szoveget irhatsz csak be, ami 1-2 betuvel kezdodik, ami 3-5 szam kovet, majd az xyz karakterek kozul valamelyik.

  Felho

  u.i. 1 eve meg nem voltam ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy ilyen rendszer esetén a webet nyugodtan el lehet felejteni. Láttam már ilyen progit működni (pedig az csak számlázott) de a felhasználók igen sűrűn emlegették a fejlesztők anyukáját. A webes user interface ma még nem az igazi erre. A másik dolog a MySQL, ez szép és jó mondjuk egy webes fórumhoz vagy a regisztrációidat nyilvántartani, stabilabb is mint egy fájl alapú dolog (dbf, mdb, paradox) de ma már azért erre komolyabb dolgokat is lehet használni (Postgresql, Firebird, SAP DB hogy csak az ingyeneseket említsem). A PHP mondjuk a terhelést bírná azzal nincs gond (az ilyen alkalmazásoknál a munka nagy része úgyis az SQL szerverre hárul) de mondjuk nem az a programnyelv amivel nagyobb lélegzetű dolognak nekiállnék. Akkor már inkább JSP. De nagyobb ügyviteli rendszert eleve nem csinálnék webesre, arra ott a Delphi/Kylix.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha ilyen szinten érdekel a js, akkor szerintem tölts le egy jó mant és hozzá az általad preferált böngésző domját. igy elég gyorsan meg lehet oldani minden problémát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a kódot, át fogom nézni, esetleg alkalmazni.


  Ez milyen verziós JavaScript-et igényel? Mert az én könyvemben ilyen nincsen :)


  Azért így ránézésre nem egyszerű a megoldása. Erre mondtam azt, hogy minden sokkal körülményesebb mint mondjuk Delphi-ben. De örülök, hogy ez megoldható.

  kb. 1 éve tettem fel itt ezt a kérdést, akkor mindenki hallgatott vagy azt mondták, hogy nem oldható meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hubert: pedig meg lehet csinálni...:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az opensource adatbázisok legnépszerűbbike a mysql összeházasodott
  a sapdb -vel:
  416 Requested Range Not Satisfiable  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  érdekes implementációk vannak benne

  Mire gondolsz?

  Felho
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • <a href="http://www.care2x.com/">www.care2x.com</a>
  Egy példa arra vonatkozólag, hogy mit lehet kihozni a PHP/MySQL párosból. Igaz, hogy csak egy kórházi informatikai rendszer, de GPL-es és egész érdekes implementációk vannak benne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • pBoy-nak igaza van abban, hogy nem szereti a MySQL-t. Én sem, de néha ezt kell használni :(


  A probléma az, hogy szerintem a MySQL jelenleg "jogtalanúl" van a népszerűségi lista élén :)

  Ezalatt azt értem, hogy még INGYENES eszközök között is van jópár olyan SQL szerver, mely simár ráver a MySQL-re. Elég csak pl. az Interbase/Firebird-re gondolni.

  A MySQL szerintem csak azért van ennyire elterjedve, mert jókor volt jóhelyen :) És mivel ez van elterjedve, erre van igény. pl. Hiába fejlesztenék most Interbase-re, ha nem találok szolgáltatót, aki hajlandó tárterületet biztosítani rá!!!

  pl. MSSQL-re lehet találni (többek közt, akár Axelero is) itthon szervert, de ezek ára nagyságrendel eltér a MySQL-es megoldásoktól.


  Tehát véleményem szerint az "alternatív SQL szerverek" csak akkor tudnak majd elterjedni itthon is, ha már fillérekért lehet rá hosztingot szerezni.

  pl. ahogy most néztem az egyik szolgáltatót: 200 MB + PHP + MySQL, havi 8500 nettó. Ez egy kis szolgáltató.

  Viszont "kb ugyanez" az Axelero-nál, MSSQL-el és ASP-vel már 15900 + áfa. Oké, hogy "nagyobb" szolgáltató, de nem ennyivel :)


  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiányosságokon mit értesz?
  Tárolt eljárások, triggerek, generátorok, stb.


  jogos. viszont tudtommal az első kettő az új verzióban benne lesz, többiről passz. bár tudom az emberek felét ez nem boldogitja, a másik felének meg tök mindegy:)

  Néhány éve már vannak más kispénzű embereknek szánt nem gagyi játékszerek a piacon, IB6/Firebird, Postgres és SapDB kulcsszavakkal.


  és itt van mellé még egy. hát ilyen az élet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Ide masolom ket file tartalamt.
  Enn anno ezeket hoztam ossze IE alatt. Mozilla alatt is meg lehet elvileg csinalni, de akkor nem volt ra szuksegem (intranetes alkalmazas).
  ////----textboxba_karakter_beszurasa.html----
  <html> <head> <script> function setCursorPosition( inputObj ) { if ( inputObj.createTextRange ) inputObj.cursorPos = document.selection.createRange().duplicate(); } function insertAtCursor (inputObj, char) { if ( inputObj.createTextRange && inputObj.cursorPos ) { var cursorPos = inputObj.cursorPos; cursorPos.text = cursorPos.text.charAt(cursorPos.text.length - 1) == ' ' ? char + ' ' : char; } else inputObj.value += char; } </script> </head> <body> <form name="formocska"> <input type=text name="textecske" onSelect = "setCursorPosition(this)" onClick = "setCursorPosition(this)" onKeyup = "setCursorPosition(this)"> <input type="button" value="Beszur egy harmast" onClick = "insertAtCursor(document.formocska.textecske, 3)"> </form> </body> </html>

  ////----textboxban_hol_a_kurzor.html----
  <html> <head> <title>Kurzor pozíció</title> <script> function validate( inputObj ) { var reValidChars = /[\\\\\\\\w\\\\\\\\d\\\\\\\\@\\\\\\\\.]/; var reValidFirst = /[\\\\\\\\w]/; var reAt = /\\\\\\\\@/; var keyTyped = String.fromCharCode(window.event.keyCode); var cursorAt = inputObj.cursorAt; var objValue = inputObj.value; if (!reValidChars.test(keyTyped)) { window.event.keyCode = 0; } if (cursorAt==0 && !reValidFirst.test(keyTyped)) { window.event.keyCode = 0; } if (keyTyped=='@' && reAt.test(objValue)) { window.event.keyCode = 0; } if (keyTyped=='.' && !reValidFirst.test(objValue.charAt(cursorAt-1))) { window.event.keyCode = 0; } } function setCursorPosition( inputObj ) { if ( inputObj.createTextRange ) formocska.poziciocska.value= inputObj.cursorPos = -document.selection.createRange().move("character",-1000); } </script> </head> <body> <form name="formocska"> <input type=text name="textecske" onSelect = "setCursorPosition(this)" onClick = "setCursorPosition(this)" onKeyup = "setCursorPosition(this)" onKeyDown = "setCursorPosition(this)" // onKeyPress = "validate(this)" value=""> <input name="poziciocska" value="0" size="3"> </form> </body> </html>

  Ok, hogy vannak Validator és Template osztályok, de azért ez még mindig elég körülményes nekem.

  Ez tenyleg csak attol fugg, hogy mennyi idod, energiad van megfelelo keretrendszer elkeszitesere.

  Az en formkezelo osztalyom pl.
  new form
  item = form->addElement
  item->setAccesskey
  item->setHintText
  item->setValidationRule( szam, email, regexp, stb. )
  Es ez alapjan kepes egy default megjelnitesre is, automatikus JS ellenorzo kod generalasa, automatikus szerveroldali ellenorzes, hibauzeneteket szepen kiteszi a mezok melle, stb.

  Es ennel meg vannak profibbak is, egyik srace pl. egyszeru config file alapjan kapcsolotabal szerkeszteset megvalosito formreszletet general automatikusan, stb.

  Felho
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg, ha már itt tartunk. Hogy lehet megcsinálni a szövegbeszúrást?

  Amire nekem szükségem lett volna:

  - Adott egy chat ablak, HTML alapokon.
  - Van néhány link mely a megfelelő szöveget beszúrná az aktuális pozícióba. Ezek egyszerű smile-k.

  A feladat az, hogy az éppen input-ban gépelt szövegbe beszúrni egy ":)" szöveget az aktuális pozícióba. A problémám az volt, hogy nem tudom lekérdezni az aktuális pozíciót és nem tudom úgy módosítani az inputot, hogy az általam megadott pozícióban maradjon a kurzor.


  Szóval?


  Ui: Ok, hogy vannak Validator és Template osztályok, de azért ez még mindig elég körülményes nekem.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Egy szöveg beszúrása egy input-ba az aktuális kurzorpozícióba.

  Pedig ezt is meg lehet csinalni, igaz ez mar nem tartozik a trivialis feladatok koze.

  Továbbá csináltam már néhány apróbb webes fejlesztést PHP-ben és jópár komolyabbat Delphi-ben ahhoz, hogy érezzem a natív W32 felület és a webes felület közötti fejlesztési időkülönbséget és lehetőségeket.

  Ez teny, ezzel nem is szeretnek vitatkozni, mindent hasznaljunk a neki megfelelo celra. Viszont PHP-ban is letrehozhatsz olyan keretrendszert, amivel sima formos feluletek "osszedobasa" ellenorzesekkel (bekapcsolhato kliensoldali ellenorzes is) pillanatok alatt megoldahato, igaz egy ilyen kifejlesztese csak akkor eri meg, ha tobbszor tudod majd hasznalni.

  Felho
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ok, már világos, én is így gondolom.


  Bár én tényleg nem csípem a Clippert, de elismerem, hogy azért jó programokat lehetett benne írni. Eljárt felette az idő, én nem sírom vissza, de nem is kell kidobni a már meglévő és bevált Clipperes alkalmazásokat.

  Ma már nem Clipperben kell gondolkodni, hanem natív Win32-es felületben. Az, hogy ez miképp kommunikál a külvilággal már más kérdés.

  Amin én most dolgozom, annak az adminisztrációs modulja webservice-ként kommunikál a szerveren lévő ISAPI mudullal. Maga az admin felület Delphiben készül és standard Win32 felület.

  A szoftver előző verziójának PONT ez volt az egyik legnagyobb baja. Az teljes megvalósításként web-re készült.

  A lehetőségekhez képest nagyon profin meg volt csinálva (pl. draganddrop képszerkesztés DHTML-el, stb...) de pont ez volt a hátulütője. Csak bizonyos IE verzión futott megfelelően, csak kikapcsolt cache-el (tudom, ez másképp is megoldható).

  Továbbá volt egy érintőképernyős felülete, mely teljesen elszáll abban a pillanatban, amint nem sikerül a szerverrel felvennie a kapcsolatot + 2-3 másodperc volt amig a nyomtatás egyáltalán elindult ActiveX és hasonlók alkalmazásával. (ez jegynyomtató, tehát ez kulcskérdés)  Szóval én sem azt mondom, hogy nem jó a webes technika (hisz én is fejlesztek ilyen megoldásokat) de nem mindig jó választás.

  És tényleg sokkal tovább tart pl. PHP-ben vagy ASP-ben megcsinálni egy oldalt, mint Delphi-ben... Ez a fejlesztési idő pedig ilyen project méreteknél sok milliós többletkiadás, mely nem biztos hogy megéri.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mióta megismertem az Oracle-t, azóta soha többé nem akarok Clippert

  Kapitány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az általad leírtakat akartam alátámasztani egy konkrét példával: webes felületre példaként hoztam az internetes könyvrendelést, ami még kevés adat bevitele esetén is elég körülményes tud lenni (persze ez konkrét megvalósítástól függ). Ha viszont nagyobb mennyiségű adatot kell rögzíteni, akkor jelentkezik a "baromi lassúság", ergo ilyesmire a clipperes program még ma is sokkal alkalmasabb, mint egy webes felületen történő egerészés. (Zárójeles megjegyzés: ha pedig nagy cégről van szó, akkor az vásároljon magának egy többé-kevésbé kész vállalatirányítási rendszert.)

  Azaz összességében teljesen egyetértek az általad leírtakkal, csak a megfogalmazásom nem volt teljesen egyértelmű

  Kapitány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazából nem az alkalmazás futtatási sebességével van a probléma.


  Hanem azzal, hogy egy webes fejlesztés időszükségletét lényegesen nagyobbra tartom mint pl. egy Delphis fejlesztést ugyanarra a programra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A témafelvetésben nem volt szó javascriptről, csupám flash kezelőfelületről. Azzal viszont ilyen gond nincs És ha socket-es kapcsolatot használ (amit flash-sel lehet), akkor a sebesség is jobb lesz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miért?


  Nekem pl. nem ment az alábbi:

  - Egy szöveg beszúrása egy input-ba az aktuális kurzorpozícióba.


  Továbbá csináltam már néhány apróbb webes fejlesztést PHP-ben és jópár komolyabbat Delphi-ben ahhoz, hogy érezzem a natív W32 felület és a webes felület közötti fejlesztési időkülönbséget és lehetőségeket.


  A webes fejlesztések még Delphi-vel is elég körülményesek, pedig az rengeteg RAD szolgáltatást tartalmaz ezen a téren is. (WebSnap, WebBroker, Intraweb paletta)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  - Baromi lassú a kezelése
  - Nagyon körülményes az alkalmazásfejlesztés
  - Nagyon sok mindent nem tud, a JavaScript nem erre készült
  - Nem találsz két bőngészőt a világon, mely ugyanazt a HTML oldalt azonosn jelenítené meg :)


  Ez talan regebben igaz volt, ma mar ezek ervenyuket vesztett kozhelyek. Elorebocsatom, hogy nem azt szeretnem mondani, hogy az adott feladatra feltetlenul a webes megoldast tartom legcelszerubbnek, viszont az ilyen szovegeket nem szeretem. Elkepzelni se tudod, hogy mi mindent meg lehet valositani.

  Felho
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem értem, hogy most mire gondolsz!


  Egy könyvrendelést célszerű webshop-ként működtetni. Sok tartalmi információt/képet/stb. lehet összerakni róla pillanatok alatt, és a legfőbb célnak tökéletesen megfelel: az egyszerű internet user számára felületet biztosít, úgy hogy nem kell hozzá semmit sem telepítenie.


  Ezzal egy ilyen kis létszámú cégnél (cirka 10 userről volt szó) egy webes megoldás fejlesztése sokkal több problémával jár, mint a webes technikából adódó előnnyel.

  Tehát szerintem ilyen méretben NEM ÉRI MEG intraweb alkalmazást írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit off:

  Ne szidjuk a Clippert! Nagyon jó az még
  ma is. Nálunk az egész értékesítés azon
  megy (500-600 bizonylat/nap), nem kis cég vagyunk, de mindenki meg van elégedve.
  Lehet hogy ósdi, de a számla állományunkba
  belehalt már egy pár (olcsóbb) adatkezelő...

  On.

  (J)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdemes kipróbálni a következőket:

  - próbálj meg rögzíteni egy könyvrendelést egy webes felületű boltban
  - ezután nézz meg egy üzletben egy DOS-os felületű számlázóprogramot

  Látható lesz a különbség...

  Kapitány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát az Internetes felületnek is vannak előnyei... Én számszerint 1-et tudok felsorolni: "zero install".


  Az összes többi tulajdonsága csak növeli a problémákat egy ilyen rendszer megvalósításakor.


  Csak néhány alapgondolat:

  - Baromi lassú a kezelése
  - Nagyon körülményes az alkalmazásfejlesztés
  - Nagyon sok mindent nem tud, a JavaScript nem erre készült
  - Nem találsz két bőngészőt a világon, mely ugyanazt a HTML oldalt azonosn jelenítené meg :)


  Szóval én meggondolnám ezt az intranetes megoldást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valóban volt egy kis félreértés, mivel nem egy komplett vállalatirányítási rendszert szeretnék megvalósítani, hanem egy olyan webes környezetet, ami megkönnyíti a napi munkát, illetve átláthatóvá teszi a többimunkatárs részére is. Főként kényelmi szempontok alapján. Szerintem erre tökéletesen megfelel az általam kiválasztott programok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szvsz. egy komplett vállalatirányítási rendszernek olyan részeket is tartalmaznia kell (pl. tárgyi eszközök nyilvántartása, főkönyv, bér stb.), amit botorság lenne webes felületen megvalósítani. Ha pedig a rendszer nem tartalmazza ezeket a programokat, akkor nem vállalatirányítási rendszerről van szó. Ha mégis webes felületen valósítjuk meg ezeket, akkor pedig a nehéz kezelhetőség miatt fognak nőni a költségek (érdekes belegondolni, hogy nagyobb mennyiségű adatot gyakran sokkal hatékonyabban lehet ósdi clipperes programokban rögzíteni, mint windowsos felületen, a webes felületről nem is beszélve) - az idő pedig pénz .

  Kapitány
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sting, ami a fejlesztés sebességét és költségeit illeti, nekem is vannak fenntartásaim egy saját "vállalatirányítási" rendszer fejlesztését illetően.

  Én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy a használt eszközök alkalmassága (a konkrét esetben leginkább alkalmatlansága) miként befolyásolja a végeredményként előálló termék jellemzőit.

  Ráadásul zsebe hozzászólásaiból kiderül, hogy kis cég, kis rendszeréről van szó, így a MySql sokkal olcsóbb megoldás lehet, mint az Oracle vagy MS SQL Server.

  Egyrészt ez már eleve rossz megközelítése a problémának, mert alternatívák mérlegesésekor nem azt kell nézni, hogy mennyit kell az elején kicsengetni valamiért, hanem, hogy mennyibe fog a teljes futamidőn belül az adott eszköz/megoldás használata. Konkrétan itt arra kell gondolni, hogy ha mondjuk az egyszerűbb adatbáziskezelőn spórolok 500 ezer forintot, de e miatt akár egy csak egy emberhónappal is többet kell dolgozni majd a terméken, akkor már egyáltalán nem lesz olcsóbb az ingyenes adatbáziskezelő használata sem, és hosszabb távon meg direkt ráfizetéses lesz.

  A másik dolog, hogy ott van pl. PostgreSQL vagy a Firebird is, amik mind ugyanúgy ingyenesek, mint a MySQL, de funkciók terén annál egy "kicsit" többet tudnak.

  A MySQL-t szerintem sok mindennek lehet nevezni, de SQL-alapú adatbáziskezelőnek túlzás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hiányosságokon mit értesz?


  Tárolt eljárások, triggerek, generátorok, stb.

  a mysql képes tranzakciókezelésre


  2002. szeptembere óta, ha nem csal az emlékezetem.

  Ha utoljára 3-4 éve láttad a mysqlt-t, ne itéld meg, baromi sokat változott azóta.


  Ezért kértem elnézést.

  már nem feltétlen kispénzü emberek gagyi játékszere


  Néhány éve már vannak más kispénzű embereknek szánt nem gagyi játékszerek a piacon, IB6/Firebird, Postgres és SapDB kulcsszavakkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem fogalmaztál hülyén!

  A triggerek nagyon fontosak a biztonság szempontjából is.

  Ugyanis megkerülhetetlen védelmi mechanizmusokat lehet velük képezni. Gondolj csak egy a rekordok változását naplózó trigger-re.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd