Epson C43 ékezetes nyomtatás DOS-ból

Epson C43 ékezetes nyomtatás DOS-ból
2005-03-18T11:05:54+01:00
2006-09-19T13:17:35+02:00
2022-10-31T00:30:50+01:00
 • hogy lehet condens-el beállítani ha egy program mindenképpen 64 sort akar nyomtatni, hogy az ráférjen egy oldara, mert jelenleg 4 sor átcsúszik a következőre.
  a jelenlegi paraméterek a következőek
  condens=chr(27)+chr(40)+chr(115)+
  '16.67'+chr(72)/chr(27)+chr(40)+
  chr(115)+'10'+chr(72)
  ui: igaz hogy ez HP nyomtatóhoz való de ha valaki tud segíteni jelezze
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt hiszem, legközelebb egyenesen a fogyasztóvédelemhez fordulok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A türelmem határtalan, pláne ha egyébként olyan dolgon kéne dolgoznom, amihez semmi kedvem.
  Nekem az utolsó dosos printerem egy HPLJ 5L volt (legyen átkozott a felső lapadagoló kiötlője! ), ahhoz volt egy rezidens program, amely egy konfigurációs ablakot nyitott, és egy bejegyzése az autoexecbe, mely minden indításnál betöltötte a nyomtatóba az utolsó érvényes konfigurációt. Maga a nyomtató ugyan szintén "örökre" megjegyezte azt, ám ez az örökre csak az első áramkiesésig volt érvényes. Az újabb nyomtatók bizonyára flashbe rakják, ám ez a szerencsétlen még a kinyomtatott oldalak számát is elvesztette, ha áram nélkül maradt.
  Mostanság már csak winből nyomtatok.

  Az utolsó mondatom arra vonatkozott, hogy esetleg a programban vannak olyan irányítószekvenciák, mint félkövér, duplamagas, elite, condens, stb., ami egy mátrixnyomtatónál szokott lenni. Ezt jobb programoknál egy külső nyomtatótipus szerinti fájlból meríti a program, de láttam nem egy olyat, ahol fixre be volt építve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nenene! Éppen arról volt szó, hogy nem PCL, nem PJL... Esc/P2, párhuzamos port.. De "Ez az ESC/P nem az az Esc/P..."

  A korábbi kíséreltből kiderült, hogy a PCL, PJL -es figurák nem müködtek... A HP Dosos vezérőprogramjai pedig általában egy PCL, illetve az újabb laserek PJL-es parancsot küldenek ki, de a jobbak nem indításonként 1x (autoexec), hanem egyetlen 1 x örökre (illetve azonos módon való elállításig; mint azt számtalan DJ-n (610, 690, 820,...) és LJ-n (1100, 1200, 1300, 1015), tapasztaltam.


  Bocs, azt hiszem túlléptem a türelmetek határait is és -mivel magamnak SZMbe nem jutna ismeretlen nyomtatót vennem- a laikus kérdezőm várakozási hajlandóságát is.

  Az utolsó mondatodat nem értem. Semmilyen prgramba nincs beépítve néhány rövid szövegen ("Név: " "Lakcím : " stb) és az adatként kapott szövegeken (amit kétségtelenül valamikor régen valaki bepötyögtetett, de ma már tökmindeggy, hogy "Keyb hu,852" vagy multikey után...). Ezeken kívül semmi xtra, (csak CR,LF és FF karakterek, de az tényleg megy mindenhol). A windows-os megkerülést pedig most azér nem javasolhatom, mert az öregúrnak windows-a sincs -sőt igazán windows-képes gépe sincs. Távjavítást ban pedig elég nehéz Esc-karaktereket
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most ezt nem igazán értem. Ezek szerint megy a PCL a nyomtatón, vagy sem?
  Mert ha igen, akkor csak egy konfigurációs ini-t kell írni, amit az autoxecből indítva minden indításnál betöltesz a nyomtatóba. A HP dosos vezérlőprogramja se csinál mást (a rezidens vezérlőt leszámítva).
  Ha a programba fixen be vannak építve a mátrixnyomtató vezérlőkódjai, az persze nem fog működni. De az nem működne egy HP LJ II-vel sem, pedig az full dosos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen MODE CON...-nal, de nem csak a billentyűről beírt szövegeket nyomtatja rosszul, hanem a régi nyomtató által jól kinyomott programbeli fix szövegeket is...

  A multikey-vel elég régen találkoztam, azt hittem, már kiment a divatból (nekem nem hiányzott).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • PCL:

  Egyszer régebben volt már nálam egy ilyen nyomtató (ez most Bp-n van, én meg Pécsett, és a páciensnek nincs Internet-je). Akkor a HP 1xűbb PCL (sőt PJL) dolgait is kipróbáltam, és mivel annak a páciensnek Windows-a volt, és csak az igazi nyomtatója javításáig kapta kölcsön a C43-t, átállítottam egy DOSPRINT-szerű megoldással Windows-os nyomtatásra, majd a javított gép visszaérkezése után helyreállítottam az eredeti állapotot. Ez most nem lenne igazán jár6ó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • próbáld meg kiküldeni a nyomtatóra:
  Esc(s3B (27 40 115 49 66 dec), ha kövérrel kezd nyomtatni, akkor érti a PCL-t.
  Vagy Esc&l1O (27 38 108 48 79) ez meg a Landscape.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es a DOS-ban mivel van beallitva a magyar kodlap kiosztas az autoexec.bat-ban? rendesen a "mode" paranccsal, vagy valami multikey.com-hoz hasonlo vacakkal?:)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kisdobos ott próbál segíteni ahol tud. Legfeljebb nem jön össze.
  PCL-lel nem próbálkoztál? Ha jól értem a problémát, a charakter set-et/kódtáblát kéne átállítani. Hátha...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz, bocs, nemnyert. De azért kösz, már eddig is több jószándékot tapasztaltam, mint a Tisztelt Nagymultúak-tól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Háát...

  Nézem az epson.hu-n, a támogatott oprencerek:
  Mac OS Classic 8.1
  Mac OS X
  Windows XP
  Windows 2000
  Windows Me
  Windows 98

  ehhez képest már az hatalmas tett, hogy egyáltalán nyomtat DOS alól. A keresőjük ehhez a tipushoz semmiféle DOS dokumentációt nem ad ki, úgyhogy nincs is.

  Ellenben ha az Esc/p véletlenül az ESC/POS "proprietary POS printer command system"-et jelentené,
  az megtalálható itt

  Bár ahogy most utólagos szerkesztésnél belenéztem, az első táblázatban paragonnyomtatók szerepelnek. De próba szerencse...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Idős orvos ismerősöm, aki már nem akar nagyértékű beruházást elkövetni nyugdíjig, beleszaladt egy Epson C43 SX-be. Aszonták neki a boltban, hogy az DOS-ból is tud nyomtatni (Pentium I., DOS 6.22, 2 Gb Winchester, begyakorlott DOS-os programok stb).

  Rendben is ment a dolog, amíg észre nem vette, hogy az ékezetes karakterek helyére szóköz, vagy semmi nyomtatódik (pl. "hétszínvirág" helyett "htsz nvir g").

  A boltban annyit mondtak neki, hogy tudja nézze meg a könyvben. Abban egyetlen Esc/p kód nem szerepel, a CD-n nincs DOS vezérlőpult (mint a HP-k naghy részénél a "DJCP.EXE"), a "kéziönyv"ben sincsenek vezérlőkódok, a mátrixnyomtatóknál (LX300, Lq560) bevált kódok nem m,űködnek, az INternetes Ügyfélnemszolgálat elfelejt válaszolni, az ingyenes teléefonszámról átküldenek egy fizetősre, ahol telefonautomata és a kérdést sem értő kisassztonyok között labdázódok többperces zeneszünetekkel (pécs-Bp csúcsidőben!) eredménytelenül.

  Nem akarom azt mondani az öregúrnak, költdön rá több mint 100000 Ft-ot a gépére (erősebb gép +Windows), hogy az USB-s nyomtatóknál használt DOSPRINT-szerü eljárásommal használhassa azt, amit ajánlottak neki és aztán benne hagyták a ...ban (sajknos ez elég gyakori a mai világcégek itthoni ügyfélNEMszolgálatainál, otthon biztosan nem tehetik meg ugyanezt). Tudtok valami jó tippet adni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd