Flash készítése amatőr és profi módon
2005-03-05T01:33:28+01:00
2005-03-05T10:46:32+01:00
2022-07-27T04:53:56+02:00
 • swf.hu
  Mellesleg nem kell mindent flashben csinalni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akinek van kedve belecsapni, az kezdhetné az alapokkal: mi is az a Flash, miből áll, és miként kell egy flashdokumentumot létrehozni (a legegyszerűbbet).

  Amit Én tudok: a flash tulajdonkéépen egy technológia, egy szoftver, amelynek segítségével grafikák készíhetőek (illetve importálhatóak), amelyekből aztán animációt lehet létrehozni, iiletve vezérlőelemeket lehet behelyezni, amelyekhez akciókat lehet rendelni. Amit még tudok, hogy lehetőség van dinamikus szövegbehelyezésre, azaz a flashdokumentumban megjelenő szöveget akár adatbázisból származó adatokkal cserélhetjük fel (vagy bővíthetjük).

  Amit még tudok: a Flash MX számomra egy átlátható, és értelmes program Flash készítéséhez. SAokat szenvedtem más programokkal, de ez az első, amellyel odatudtam vágni a flashkészítésnek.

  Egyből egy animációkészítésével kezdtem, amelyben azt próbáltam megvalósítani, hogy több szöveg jobbról-balra úgymond berepüljön egy fekete háttérszínű képre.
  Nem egy hatalmas ötlet, de próbának megteszi, nem?

  Úgy gondoltam, hogy egy flash-ben layer-rekkel kell manipulálni, azaz minden eseményt egy-egy layer-ren kell meghatározni. Tulajdonképpen ez is az első kérdésem, hogy jól gondolkozom-e?
  Az első layeren bertettem egy teljes mondatot jobbról a kép területén kívülről, a kép bal felső sarkába. Azért tettem így, mert úgy gondoltam, hogy így a filmen nem fog látszódni, hogy hol is jött létre a szöveg.
  Ezt úgy csináltam, hogy az idővonalon létrehoztam egy kulcskockát (insert keyframe), és megírtam a szöveget a képen kívül. Aztán létrehoztam egy másik kulcskockát, aminél töröltem az előbb megírt szöveget, majd behelyeztem oda, ahová helyezni akartam: a bal felső sarokba. Ezután az első kulcskockához rendeltem Motion Twean-t, amely elméletileg a kettő kulcskocka közötti mozgást elvégzi, azaz nem kell kockáról kockára animációt készíteni. Ezt a layer-t a tweanvégi kulcskockától kitoltam jó sokáig, mert úgy terveztem, hogy ez a szöveg a flash futása végéig látható legyen.

  Hogy egy kicsit megbolondítsam, úgy gondoltam, hogy ez alá szintén beszúrok egy mondatot, de úgy, hogy ezek betűnként repüljenek az előbb említett szöveg alá. Ezt is layerekkel oldottam meg, azaz minden egyes betű egy-egy layer, beállítottam, hogy mikor kezdjék el a mozgást, stb.

  Legfontosabb kérdésem az volna, hogy ezt így kell csinálni? Tehát minden egyes betűhöz egy-egy layert kell alkalmazni? Nincs-e erre más módszer, hogy mindezt egy layeren oldjam meg úgy, hogy minden egyes betű, amely már berepült, az látható is maradjon?

  A másik kérdésem az volna, hogy van-e lehetőség ennek a repülésnek, akár a Flash MX által előre meghatározott módon, vagy akár szabadézzel kijelölt útvonalon történő irányításhoz?
  Arra gondolok, hogy például egy betű alulról beröppen, megcsavarodik kétszer maga körül, stb, amásik ugyanígy, de mikor nekimegy a másiknak, akkor visszapattan, stb. Ez megoldható-e anélkül, hogy animációt kéne csinálni kockáról-kockára?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerga-berga mindenkinek!
  Egy tapasztalatcserés beszélgetést szeretnék elindítani, amely csak a Flash készítésével foglalkozik. Mivel ebből Én szeretnék elsősorban profitálni , nem bánnám, ha a Macromedia Flash MX 2004 Professional-t vennénk alapul, mikor szoftverekről beszélünk. Már csináltam egy gagyi flash-t, de szeretném magam felfejleszteni komplett megoldások készítésének szintjére (alkalmazva az ActionScriptet), úgy, hogy nem adok ki könyvekre több tízezret Komplett megoldásnál arra gondolok, hogy például tudjak csinálni egy nem html, hanem flash alapú weboldalt (akár portált)amelyben a dinamikus szöveget adatbázisból nyerem, és nem html útján (hanem pl xml) útján továbbítom a flasholdalnak. Már most megszédültem a feladatba, de ha lúd, akkor csak kövéren esszük! Ami a segítséget illeti, ha lehet elméleti, logikai segítséget várok, nem komplett flash-ek linkjeit.

  Már most köszönöm előre a segítséget mindenkinek!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd