Protected Mode -ban programozás ASM -ben
2003-06-29T10:54:13+02:00
2003-06-29T22:28:43+02:00
2022-06-29T09:41:48+02:00
 • Kösz szépen mindent. Azt hiszem megveszem a könyvet. De odáig is nem tudnál esetleg egy UNREAL-os kis progi forrását, ami csak anyit csinál, hogy mondjukrá az 1M fölé bárhová beír egy adatot.
  TuXzA
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nah... ez a hozzáállás... a PMODE nem egyenlő a sok memória elérésével, az mindössze egy lehetősége! Akkor valami MMODE [Memory Mode] vagy hasonló lenne a neve... mint a neve is mutatja ez védett mód. A lényege a védelmi rendszer. OS esetén a legfontosabb dolog talán a multitaszk, azazhogy egyszerre [pontosabban: látszólag egyszerre] több programot tudsz futtatni, ami ugye realmodeban nem nagyon lehetséges...

  Amire te gondolsz, az a REALFLAT / FLATREAL /UNREAL neveken emlegetett módszer, melynek lényege, hogy felváltasz védett módba, készítesz egy olyan szelektort, amivel az egész memóriát tudod írni és olvasni, majd visszaáltasz valós módba, és ezzel dolgozol.

  Ám OS írására ezt a módszert nem ajánlom - sőt, mivel védett módú OSek alatt már nem működik programozásra se -, mivel az OS lényege manapság pont a multitaszkban és a hasonló védett módú dolgokban alapszik. A valós módú, DOS szerű OSek fölött sajnos eljárt az idő. Persze ha magadnak akarod csak nyugodtan szórakozhatsz vele, de ha azért csinálod, hogy megismerd a hardvert akkor is csak ajánlani tudom a védett módot, mivel azzal ismered meg igazán a gép lehetőségeit :)

  A dologról annyit, hogy van egy Assembly Védett módú programozás című könyv, a flatrealt is leírja... www.libri.hu -n meg lehet rendelni, nem drága.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy amatőr programozó vagyok, és enekk kapcsán minidáig Real Mode -ban programoztam. De most, már egy hónapja elkezdtem egy OS irogatni csak úgy hobbiból, és valahogy keveseltem azt az 1MB memóriát. Ezért kérlek beneteket, aki tudna segíteni abban, hogy hogy kell egy primitív PMode progít megírni, azzal hogy olvasgatttam és megtudtam, hogy van valamijen FLAT módszer mejben nincs semijen lapozgatás, hanem direkt címzésel legyen a memória hozzáférés.

  Szóval egy ilyen progra van szükségem.

  TuXzA
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd