XML???
2003-06-28T17:28:05+02:00
2004-07-24T14:40:35+02:00
2022-07-19T06:23:18+02:00
 • Köszi, köszi mindenkinek. Van mit olvasnom délután...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • http://www.w3scools.org/ - pár tutorial, XML-hze és XML-lel kapcsolatos dolgokhoz (is).

  Pl XML-sémák használata - Cikkek - Prog.Hu - XML sémák használata - de az ellenőrző fv csak windowson megy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl.: itt meg itt
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az oké, hogy adatcsere, adatelőhívásra való, de honnan lehetne tanulni ilyet (az alapoktól)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És esetleg VBScrptből?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az XML azért elég összetett dolog. Van az alap, ami tényleg elég egyszerű: XPath, basic XSLT, aztán erre jön a komolyabb XSLT (mikor nem is annyira sablonokat készítesz, mint inkább funkcionális programnyelven leírsz egy konverziót). Ha ezen is túl vagy, akkor egy nagy falat: Séma, és sémavalidáció. Ez már egész bonyolult tud lenni.

  Hogy mire jó? Én adatok ábrázolására használom publikus interfészeken. Nem nagyon tárolok benne adatot, mert a DOM falja a memóriát, meg leszoktam a HTML generálásról is (bár egyszer írtam egy diplomamunkát XML-ben, de többször nem akarok :), viszont publikus adatcsere formátumnak eszembe sem jutna mást használni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nos, kb 1 éve foglalkozok az XML-el. Elsősorban arra haszálom, hogy ismétlődő adatstruktúrákat XSLT segítségével jelenítek meg HTML-ként.

  Amúgy meg olvastam egy külföldi szaklapban az alábbi mondatot:

  Nem kell mindent XML-el megoldani, de érdemes rajta elgondolkodni....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így van, a html leírónyelv, tehát nem lehet html-ből XML dokumentumot módosítani. JavaScript-ből szerintem lehet, de ahhoz nem értek.

  különbeis garbage in = garbage out
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • html leirónyelv
  xml kiterjeszett leírónylev

  nincs olyan hogy html fv
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rákerestem, de nem találtam ilyet. Esetleg bővebben nem tudnál beszélni róla?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van a HTML-ben egy ModifyXML() függvény, azt kell használni. Paraméterezésére már nem emlékszem, keress rá az MSDN-en...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudja valaki, hogy HTML-ből hogyan lehet XML dokumentumot módosítani?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tulajdonképpen mellékes, de az xhtml is xml... És a wap-oldalak szabványa, a wml is. Persze ezek csak alapszintű dolgok. A wml-t egyébként én kifejezetten xml-szerkesztővel (Altova XMLSpy) szerkesztem.

  eanna
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszi a kimeritő választ! különösen az utolsó bekezdésed nagyon hasznos.
  amúgy adatközvetitésen én is azt értettem amit te.
  de meggyöző voltál.
  azért jó lenne, ha más is leirná véleményét (hol,mikor és miért használ XML-t?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Adat tarolasra nem annyira jo, adatkozvetitesre is mersekelten...

  Arrol van itt inkabb szo, hogy bonyolult, osszetett, elosztott rendszerek eseten a kommunikacios protokol konnyen, gyorsan tervezheto, implementalhato, modosithato.

  Az XML ereje egyebkent az XML szarmazek nyelveiben rejlik (XSD, XSL, XPath, XSLT, XDR, SOAP, stb.). Rengeteg ilyen XML protokol van, ezekbol siman kitelne jopar MCP vizsga.

  Ugyanakkor az XML toolok nelkul nem sokat erne, az is nagyon fontos, hogy a W3C XML ajanlasaihoz legyenek olyan toolok, amelyek nyujtjak az adott XML nyelv kepessegeit. .NET alatt szerencsed van, kezhez kapod a vilag egyik legjobb XML tooljat.

  Az XML-el valo zsonglorkoses nagyon eroforras igenyes, igy meg kell gondolni, hogy milyen teruleteken van ertelme hasznalni. Van egy bizonyos bonolultsagi szint, ahol az egyes alrendszerek egymassal valo kommunikacioit is erdemes XML-en keresztul vegezni.

  Volt mar olyan tapasztalatom, hogy belelkesultem az XML kepessegeitol, es szinte mindenre azt akartam hasznalni, kesobb persze at kellett alni rola. Szoval meg kell gondolni az XML hasznalatat, de van olyan helyzet, ahol nagyon hasznos.

  Amikor tervezel ket rendszer kozotti kommunikaciot, akkor nagyon kenyelmes tud lenni az XSD editorral valo sema generalas, abbol .NET-es wrapper osztalyok generalasa, ezutan az XML serializerrel ket harom kodsorral futasi idoben elegansan XML-t generalsz osztalhierarchiabol, vagy forditva XML-bol osztalyhierarcihiat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Használ valaki XML -t? Nem értem miért erőltetik mostanában annyira. Mindenhol belebotlik az ember (pl. .NET). Szerintem jó dolog mint adatközvetitési/tárolási protokoll, csak azt nem értem, hogy miért fujják fel annyira az egészet. Ha jól látom az XML egy nagyon egyszerü protokoll, 1 óra alatt .NET -ben megtanúltam hogy kell használni (DOM,XPath). Persze van még 1000 apró dolog amit nemhasználtam, de szerintem azokat a dolgokra csak nagyon ritkán lehet szükség (pl. bonyolult XSLT templatok). Akkor meg mire ez a felhajtás. Még a Microsoft Certified Developer vizsgák között is a 3 ból az egyik szinte csak az XML -ről szól. Valaki felvilágositana ???????
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd