GNU GPL licensz

Címkék
GNU GPL licensz
2005-02-22T10:43:19+01:00
2005-09-29T16:26:22+02:00
2022-10-31T15:15:37+01:00
 • Visszavonom a kérdést, megválaszolódott.. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Segítenétek tisztázni egy jogi dolgot?
  Mi van akkor, ha én kereskedelmi célú szoftvert készítek GPL licensz alá eső fordítóval? Akkor az általam írt szoftverre van-e valamilyen megkötész, vagy tetszőleges licensz alatt terjeszthetem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valaki tudna pontos információval szolgálni a Zeos-t illetően? Ha felhasználom egy Delphi programban, akkor pontosan milyen forráskód-részleteket kell nyilvánossá tenni, hogyan használható, stb...

  Szóval egyáltalán hogy a fenébe van ez az egész, mert a GNU LGPL idióta módon értelmetlen jogi szöveg, képtelen vagyok értelmezni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Blackdog,

  fel kene fogni amit irtak neked, ami a kovetkezo:

  1. A LGPL-es libraryvel dinamikusan linkelni (a wxwidgets dll-ben) lehet, es ez a megoldas a sajat programodra semmifele teljesithetetlen kotelezettseget nem ro. A felhasznalt library (wxwidgets) forrasat es a LGPL licencet oda kell add a program melle, vagy lehetove tenni, hogy toled letoltsek. Ez annyira nehez? Ket filecopy?
  A felhasznalt library-n ugyse modositottal semmit (ha igen, akkor a modositott library forrasat kell odatenni melle. De magat a programot ugy, olyan feltetelekkel, licenccel terjeszted ahogy akarod.

  2. A wxWidgets nem LGPL-es, hanem meg annal is lazabb: a licenc-e a normal LGPL-es dolgokon kivul azt is megengedi, hogy statikusan linkelve is ugy terjeszted ahogy akarod.

  Tehat egyaltalan semmifele korlatozas nincs a wxWidgets hasznalatara.

  Ami az illendo-nem illendo kerdest illeti: az illendo, hogy ha modositod a wxWidgets-et, pl. bugot fixalsz, azt kozreadod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a leírást. A FireBird nem jelent gondot.
  De, ha ennyire körülményes a dolog akkor lehet, hogy mérgembe fogom a wxWidgets -et és jó messzire eldobom. Nem fejlesztek linuxra csak windowsra.
  Lehet, hogy nem lenne túl etikus pénzt kérnem a programér, ha GPL, LGPL -es cuccokkal fejlesztem, de én is pénzből élek és megdolgozom érte. Bocs az off ért.


  De, ha van még jogi vagy egyéb ötlet, szívesen várom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha egy fordito GPL-es, a leforditott kod nem lesz az.
  Ha egy library LGPL-es, akkor ovatosan, de hozzacsatolhatod a programodhoz, vigyazva a leirt dolgokra.
  Ha egy library GPL-es, akkor a programod is az lesz.

  Te hasznalhatsz Gnu C++-t es KDevelopert, nem fogjak bantani a kododat.

  wxWidgets LGPL-es, dinamikusan linkelve hasznalhatod jol elkulonitve a programodtol. Ha peldaul interaktiv a programod, akkor az elejen nem csak a sajat copyrightodat, hanem a wxWidgetset is ki kell irnod. (Egyebkent gondolom az about ablakban kell szerepelnie.) Az sem art, ha installkor a felhasznalo tud ezekrol a kulon konyvtarakrol/licenszekrol (mivel a licenszeket a usernek is el kell fogadnia). Ha ugy latod, hogy jelentosebb kodreszletek vannak azokban a header file-okban, amiket belinkelsz, akkor inkabb ne linkeld be oket, mert problema lehet. (Ez a resz itt erosen el van homalyositva a jogi szovegben, nem igazan tudni, mit szabad es mit nem.) Statikusan se linkeld, kizarolag dinamikusan vagy futas kozben.

  Firebird nem GPL-es es nem is LGPL-es, hanem sajat licensze van. Raadasul nem is egy, hanem helybol ketto. Passz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, de ezt lefordítanád nekem az én esetemre?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Asszem, igazad van, egybe mostam a GPL-t es az LGPL-t. Most reszletesebben megneztem, es ugy tunik, library-t csak ugy lehet hasznalni, ha LGPL-es. Es meg igy is vannak megszoritasok: nem lehet belinkelni nem GPL-es programba (marmint statikusan, mert ekkor fizikailag belekerul), a felhasznalt fejlecfile-okban nem lehetnek bonyolultabb define-ok vagy template-ek, stb. Talan a legbiztosabb, ha az ember futasidoben lancolja be fuggvenyenkent, es sajat header file-t hasznal, mely minel kisebb reszet kepezi az eredeti header file-nak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • wxDigets? Nem wxWidgets?

  De. Bocs, elírtam.

  Egyébként azért kérdezek itt mert a doksikat el olvastam, de bele keveredtem az értelmezésbe. Hülye jogi bla..bla

  Ha jól értem akkor a progihoz mellékelek egy csomó linket stb és rendben vagyok. Eladhatom a programom forrás nélkül is. Amúgy eszem ágába sincs bele nyúlni a fordító meg más GPL, LGPL -es cucc forrásába.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attol, hogy a felhasznalt fejleszto eszkozok GPL-esek, attol a programnak nem kell annak lennie. Ha viszont a program mukodteteseben felhasznalsz pl.: GPL-es forraskodot akkor igen. A wxWidgets amugy LGPL-es, ami nem ugyanaz mint a GPL.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A GPL a teljes programra vonatkozik.
  Amit leirtal az kb. az LGPL definnicioja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • wxDigets? Nem wxWidgets?

  Ahogy en tudom, a GPL csak egy modulon belul "fertozo". Tehat, akkor lesz a programod kotelezoen GPL-es, ha egy GPL-es modult atirsz, es csak ez a modul lesz GPL-es (pontosabban marad GPL-es). Tehat, ha wxWidgets dll-eket hasznalsz, akkor ezek a dll-ek GPL-esek lesznek, a programod tobbi reszi viszont nem. A GPL-es azt jelenti, hogy kotelezo mellekelned a licenszfile-jat, es egy linket a forrasahoz. Ha atirtal egy GPL-es modult, akkor meg mellekelned kell a teljes forrast is (de legalabbis azt a reszet, amit te irtal). Ha egy GPL-es forditoval forditasz, a programod nem lesz GPL-es, legfeljebb a fordito altal mellekelt kodok lesznek azok. Tehat, ezert a fordito licenszet is biztos-ami-biztos alapon mellekeld, meg egy linket a forrasara. De mivel nem turkalsz, gondolom, a fordito forrasaban, ezert nem kell kulon forrast mellekelned.

  Egyebkent az egyes programok licenszei reszletesen ki szoktak terni ilyen dolgokra, olvasd eloket. Az a legbiztosabb. Ha meg mindig nem vagy biztos magadban, irj mailt a programok iroinak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Itt a gond:
  Add oda a forrást is.

  A oda adom akkor bukhat a biztonság és az APEH is kötekedhet.

  Egyébként a fejlesztés:

  Windows: Visual C++, wxDigets, SQL Lib
  Linux: KDevelop, wxDigets, gcc fordító
  mind két esetben Firebird SQL server.

  A wxDigets kapásból GPL -es.

  Vagy ebben a felállásban nyugodtan terjeszthetem pénzért forrás nélkül?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • annyi penzt kersz erte, amennyit nem szegyellsz.
  csak add oda a forrast is.
  mondjuk attol fugg, mit nevezel GPL-es fejlesztoeszkoznek. GCC-vel forditod?
  attol nem lesz GPL-es (pl Quake1)
  Emacs-sal szerkeszted? attol sem lesz.
  2 sort irsz at a phpMyWonder - forrasaban? na attol az lesz...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hi All!

  Jól értelmezem, hogy ha GPL -es fejlesztőeszközzel készítek programot akkor az én progim is GPL -es lesz?
  Innentől kezdve hiába a több hetes-hónapos programozás nem kérhetek pénzt a kész programért?

  A válaszokat előre is köszönöm!

  http://source.e107.hu/index.php?gnu=1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd