FileSharer programok jogi és erkölcsi problémái
2003-06-02T21:49:35+02:00
2003-06-05T22:01:30+02:00
2022-07-19T06:42:42+02:00
 • Nem vették el, ez csak egy kitalált sztori (legalább is nem velem történt meg). Csupán egy a sok eset közül, amely bizony ráébreszt minket arra, hogy jobban kell vigyázni azzal ami törvénytelen.
  Lehet a történeteimet akárminek nevezni, mégis látni benne, hogy mire nem gondoltok, miközben ezeket csináljátok.

  Ti írjátok az egyik oldalt (miről szól ez az egész), én a másikat (mit érez az, aki ezt használja).

  És szerintem, mint mindennek, ennek is két oldala van. Érdemes tudni mind a kettőt.

  Ha nincs igazam, mondjátok meg légyszives: Needback
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es szeretned visszakapni a geped....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez olyan mint valami BSA/RIAA kampányszöveg
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bambán bámulod a monitort, miközben a kiválasztott szám egyre nagyobb százalékban a gépedre másolódik. Tudod hogy megy ez, nem érzel már semmilyen bűntudatot, hogy felraktad ezt a programot. Végre megtörténik az, ami már több százszor, több ezerszer megtörtént már: letöltötte.
  Elindítod a számot, és elmélyülten hallgatod.
  Egyszercsak csöngetnek, és mintha megsértve éreznéd magad, hogy ott kell hagynod a kedvenc nótád, kicammogsz az ajtóhoz.
  Kinyitod, erre egy megtermett emberke az orrod elé rak egy igazolványt.
  - Szoftvrrendörségtól vagyunk, bejelentést kaptunk, hogy itt tiltott szoftvereket tartanak, és kereskednek vele.
  Hirtelen elszédülsz a tudattól, ami meg is látszik rajtad.
  "Elvesztem!" - gondolod magadban, - "vége mindennek!"
  De a rendőr csak áll, és mikor már vége a hirtelen homálynak, folytatja.
  - Bemehetnénk?
  Szó nélkül beengeded őket. A szobádból még mindíg szól a muzsika, de most már nem vált ki belőlet jó érzést. Épp ellenkezőleg! Haragszol rá! Miatta kerültél most ilyen helyzetbe. Miatta, és az összes többi miatt.
  A rendőr szintén nem szól semmit, bemegy a szobába, rámutat a gépre, majd megkérdi:
  - Öné a számítógép?
  Végre tudsz összeszedni annyi erőt, hogy válaszolj.
  - Igen.
  A rendőr szó nélkül leül elé, pont abba a fotelbe, melyen pár perce még te ültél.
  - Van ezekről a szoftverekről számlája?
  "Milyen hülye kérdés, persze hogy nincs." - szeded össze gondolataidat. De még ebben a szorult helyzetben is próbálsz menekülni.
  - Valamikor volt, de elvesztettem őket.
  Úgy látszik jó választ adtál, mert egy időre elgondolkodott, de a válasszal ő sem fukarkodott.
  - Mindet?
  "Ja. Látsz itt akár egyet is?"
  - Igen, - , mondtad, miközben agyad a folyatatást kereste. - egy dobozban voltak, és véletlenül ki lettek dobva.
  - Véletlenül?
  "Talán süket vagy?"
  - Igen.
  - És gondolom a CD-k is elvesztek.
  "Nem is voltak."
  - Azok is.
  -Nos akkor - állt fel a fotelből. - kérem kapcsolja ki a számítógépet, és jöjjön velünk. Természetesen - folyatatta, miközben te már léptél ki minden programból. - ezt is visszük.
  Na itt a vég. Nem véthettél olyan nagyot, hogy ezt kapd. Talán, hogy megnyugtasson, vagy talán kötelező volt neki mondania, így folytatta:
  - Ha minden rendben lesz, visszakapja.
  "Ezzel sokat érek. Már most sincs semmi rendben."
  A rendőr felemelte a számítógéped, elindult kifelé, és kért, hogy kövesd. Az autónál egy társa kinyitotta neked az ajtót, te már teljesen letörten beültél, miközben a számítógépedek berakták a csomagtartóba.

  Pedig te csak zenét akartál hallgatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogy mi lehet a mértéktelen fájl-cserebere következménye?

  Összeomlik a zene és a filmipar, ezen túl csak élőben tudják eladni magukat a művészek, koncerteken és a színházakban. A pénzes szoftverfejlesztés teljesen megszűnik, helyüket az ingyenes fejlesztések veszik át.

  Ha csak! Ha csak, nem sikerül időben bevetni a csodafegyvert, a TCPA / Palladium megoldásokat. A gonosznak máris számtalan arca van (Kazaa, Edonkey, Daemon Tools, CDEx, stb) és hiába küzdünk ellenük tűzzel-vassal, egyet kiirtasz és három másik lép helyébe. De ha a nyájat sikerülne hatékonyan megóvni a kísértéstől, akkor talán még megmenthetnénk Hollywood-ot a pusztulástól.

  Trusted Computing FAQ TC / TCG / LaGrande / NGSCB / Longhorn / Palladium
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az itt a baj, hogy az ebédet meg kell enni. Előétel v. leves, főétel+savanyúság, desszert, így sorban. Utána pedig fizetni. Ha ízlett, ha nem. Összeválogatni mindenből azt amit szeretünk, azt nem lehet.

  Nem tudom pontosan mennyit kap egy előadó amúgy egy eladott lemez után. Mondjuk legyen egy Pearl Jam CD 13 dollár. Abból vajon mennyi jut a srácoknak? A művész kapja meg ami jár, de abból a 13 dollárból eltartunk egypár ingyenélőt is ebben biztos vagyok.

  Van olyan előadó aki ezt kikerüli és saját lemezkiadója van. De van olyan is aki csak a zenéhez ért, az üzlethez nem. Ekkor jönnek a nagyok, a producerek, a managerek. Ők azok akiknek nem tetszik a p2p, mert a luxusautó sokat fogyaszt, tankolni kell.

  Én személy szerint rétegzenéket hallgatok, psytrance-t és goát illetve ambientet, itthon úgy hívjuk, hogy tuc-tuc. Én melyik boltba menjek? Rendeljek CD-ket Svédországból, Izraelből, Nagy Britanniából, sok pénzért, úgy hogy még bele se tudok hallgatni? Várjak is rá, hónapokat, amíg valaki berendeli nekem 6k-ért közben kajálom a szövegét hogy miért késik? Tudom milyen mert már próbáltam.

  Amióta p2p-t használok (jó pár éve) hihetetlenül színes zenei világra van rálátásom. Belehallgathatok dolgokba, hasonló előadók műveibe esetleg más zenei irányzatokba. A p2p előtti időszakom egy dobozba zárt egérhez hasonlít, akinek néha odalöknek valamit.

  A nagy probléma a p2p-vel, hogy egy kicsit "igényesebbé" válik az ember a használat után. Nem elég már a két_szám tetszik_megveszem_nem_érdekel, válogatós lettem. Nem vagyok kíváncsi a hangárokba dömperezett CD-halmok előtt álló pornócipős lányok kérdéseimre adott hozzá nem értő válaszaira, be sem megyek. Ugyanúgy ahogy a szétszivarozott agyú ki_ha_én_nem önjelölt eladó-DJ-ék flegma beszólásaira sem, miközben éppen arra készülök, hogy pénzt dugjak a zsebükbe.

  A file-sharing azért jött létre, mert az emberek egy része beleunt a menzakosztba. Most még az előadókat is károsítjuk (egyedül őértük kár) de remélem ez is megoldódik majd, és eltűnnek a képből azok az emberek akik nem oda valók. Végülis a zene örömforrás.  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És mért kell nekem egy üres CD után automatikusan jogdíjat fizetni? Miért? És ha én saját adatot másolok rá? Akkor is fizetem a jogdíjat a kozsónak. Azt sem tudom ki az...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én szoftver esetében nem tudok elévülésről. Egyébként más téren is meg van különböztetve, mert pl. magáncélra sem szabad másolni (kivéve ha a licenszszerződés ezt a jogot is megadja, pl. egy biztonsági másolat készítését engélyezi, vagy ugye GPL-lel jön).

  Érdekes egyébként, hogy ez utóbbit sem tudják sokan, hogy ti. pont azért, mert minden kazetta, CD és egyéb hordozó árába be van építve ez a nemtompontosanhogyahívjákszerzőijogdíjhozzájárulásvagymi, ezért magáncélra (!) hang- és videofelvételekről annyi kópiát készítesz amennyit csak akarsz, ha ezzel nem szolgálsz semmilyen jövedelemszerzést vagy -növekedést sem. Lásd: http://www.artisjus.hu/dokumentumok/allasf_12.html

  Szoftver esetében viszont ez sem megengedett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amennyire én tudom 75 év a határ idehaza szofverre és zenére egyaránt. Ami egyébként nagyon korrekt, Pl. 20075-ben már ingyen használhatom a windows 2000-et Ami ebben egyébként igen szomorú hogy ez olyan sw-re is vonatkozik aminek ma már igazán csak történelmi jelentősége van, azaz az abadonware kategóriára is. Elvben fizetős lenne még a TRS80 ROM image, vagy a C64-es játékok, stb. annak ellenére hogy ezeket már boltban nemigen lehet beszerezni. Én ezt a részét tartom a legkevésbé etikus dolognak a szerzői jogban: tömeg sw-re szvsz max. 10 évet lenne szabad engedélyezni, utána úgy is használhatatlanná avul és már rég nincs hozzá támogatás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Miért, valahol szednek ilyen miatt jogdíjat? Nem tudok róla (attól még ofcoz' lehet ilyen :)" Tudomásom szerint , ha akár egy telefonközpontban is akármilyen zene szól, akkor azután jogdíjat kell fizetni. Ugyanúgy ,mint azután is , ha valaki a saját szerzeményét hallatja valahol (csak ő visszaigényelheti). Erről 1-2 éve volt hatalmas cikkezés. Ettől függetlenül még lehet , hogy tévedek.....

  "Az, hogy a klasszikus zenei CD-k pénzbe kerülnek -- sőt, rengeteg pénzbe (egy-egy jobb operafelvétel 7-10e forint) -- annak semmi köze a komponista jogdíjához, sokkal inkább az előadókéhoz." Itt csupán a szerzői jogvédőkre gondoltam, akik még csak a szájukat sem nyitják ki érte és mégis csurran-cseppen nekik. Amúgy még szép, hogy fizetni kell a klasszikusokért! (Ebből is van some eredeti) Ők legalább maradandót alkottak. Inkább értük, mint a nyálbandákért...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Többszáz éves zeneszerzők művei után szerzői jogdíjat szedni sem etikus!!


  Miért, valahol szednek ilyen miatt jogdíjat? Nem tudok róla (attól még ofcoz' lehet ilyen :)

  Az, hogy a klasszikus zenei CD-k pénzbe kerülnek -- sőt, rengeteg pénzbe (egy-egy jobb operafelvétel 7-10e forint) -- annak semmi köze a komponista jogdíjához, sokkal inkább az előadókéhoz.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Totál egyetértek azzal, hogy nem az ilyen progik miatt esnek az zenei eladások. Aki nézett tv-t ,az régebben több album reklámot láthatott és nem csak egy stílusét.Tudhattuk, hogy mit vennénk meg. A rádiókban is többféle stílus jutott szóhoz, ugyanakkor ma egy stílus 3 előadója naponta 15*.

  Ami a möpö3-at illeti: való igaz, hogy olyan a minőség ,amilyen, de vannak dolgok amiket már csak így lehet fellelni, pedig nem egy olyat ismerek ,akik megvennék az eredeti(ke)t. (Már a MelodyMaker.nl, vagy a ZYX.de is kifogyott belőle.)

  Etikus-e vagy sem p2p-t használni?
  - Pénzért tenni mindezt, vagyis hasznot húzni belőle az biztos, hogy nem az!!!
  - Minden üres CD-t vásárlót bűnözőnek titulálni sem etikus (Gondolván, hogy arra csakis zenét fog másolni, rátesznek + x Ft-ot a rámásolásra kerülő zene szerzői jogdíja címén)
  - Többszáz éves zeneszerzők művei után szerzői jogdíjat szedni sem etikus!! Pláne olyannak ,akinek semmi köze hozzá!!!
  - Egy nagy sw cég (mondhatni óriás) fizetős programjában külső - szabad forrásból származó - rutinokat használni sem etikus!!! <Lehet, hogy nem p2p-t vettek hozzá igénybe, hanem csak papírról másolták, de ettől függetlenül is.>
  - Az előbbinek (és hasonszőrű társainak) a rutinok levédetése mellett lobbyzni szintén nem etikus.
  - Mindent elkövetni azért, hogy a szabad szoftverek ne váljanak közismertté, az sem etikus.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem szeretném ha még egyszer el kellene mondani, hogy kéretik a csillagozott kifejezések használata (és ez nem azt jelenti, hogy a csillaggal van bajom). attól, hogy egy betűt kicsillagozol belőle, még pontosan azt a szót írod le. az anyagcsere különböző végtermékeinek említése pedig nem ide való.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én igazából az MP3-nak sem vagyok a híve, nem holmi erkölcsi okok miatt (a kiadók szvsz legalább 75%-os haszonkulccsal dolgoznak) hanem mert elég sz*rnak tartom a minőséget. Amúgy a kiadók szvsz tévednek amikor a fájlcserélővel magyarázzák a CD eladások csökkenését. Az ok szvsz inkább az hogy a mai zenék jó része csak a klip miatt élvezhető, mint zene önmagában nemigen áll meg, a CD-n pedig ez utóbbit kellene eladni. Ráadásul ha az ember hallott egy számot 15x a kereskedelmi rádióban akkor hülye lesz pénzt adni azért hogy 16. alkalommal hallgathassa CD-n is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Részemről csak az alapesetet néztem az adott kérdésben, nem összefüggéseiben vizsgáltam a kérdést.

  Úgy vélem, a kiadók a letöltést nem a kérdés jogi útra terelésével, hanem olcsóbb lemezekkel tudnák csökkenteni. Nem állítom, hogy a kiadók tisztességesen járnak el (sőt) vagy hogy ez egy tisztességes üzlet a kiadó és közöttem egyáltalán, bármilyen aspektusból tekintve. Bizony, ez egy ciki probléma. Mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hogyan jár el a letöltésekkel kapcsolatban. Részemről nem vagyok rá büszke és nem gondolom úgy, hogy ezzel egy hejre cyberanarchiahuszár vagyok, aki megváltoztatja a kapitalizmust. De annyira nem is érdekel.

  Ha tudom, akkor megveszem a CD-t (elsősorban magyar zenekarokét), ha drága vagy nem kapható, akkor annyira nem idegesítem magam.

  alterego: a 70's-80's évek zenéit hallgatom, amit meg kapni nem nagyon lehet.


  Fogadjunk, hogy hamarabb hajtom fel neked az Emerson, Lake & Palmer összest, mint a Butthole Surfers életművet :)))
  Az, hogy Shadows mostanában ritkán kapható lemezboltban, még nem jelenti azt, hogy a kurrens és mainstreamen akár kicsit is kívüleső zenei áramlatokból megfelelő az ellátottság. Nemrégiben kerestem Muse-t (!) az MCD-ben, nem volt. A Butthole Surfersről 15 lemezbolti eladóból egy már hallott. Stabbing Westward-ot állítólag már látott valaki, a Public Enemy No. 1 album pedig esetleg aranyárban van meg valahol. Az MCD PJ Harvey és Counting Crows készleteit két vásárlásból haza tudtam vinni (3-3 CD), pedig még van pár lemezük (szintén aranyárban).

  És igen, ehhez képest a weben még Lycia-t is találok.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erdekes felvetes, mert biztos mindenki gondolkodott mar ezen, de nagyon ritkan olvasni ilyen velemenyeket...
  Hat rajrta :

  Szerintem ebben sincs igazsag a foldon mint annyi masban sem, es az ember ugy erzi hogy a torveny (vagy a nagyobb befolyassal biro emberek/szervezetek) bizony ket felekepp mernek, mert ami te csinalsz maganemberkent az tuzzel vassal uldozendo, mikozben ok, minden torvenyes (nem feltetlen erkolcsos) es nem torvenyes modot is felhasznalnak hogy a profitjukat noveljek (lasd troszt ellenes perek, piaci folennyel valo visszaeles, stb.). Ilyen vilagban vajon mennyire elitelendo ha az ember ugy gondolkodik hogy ha nekik szabad akkor nekem miert nem.
  Bar szerintem is ketfele kellene valasztani a haszonszerzes celjabol torteno masolast/uzletelest, mert tenyleg aljas dolog mas munkajanak eredmenyet lefolozni lenyegeben semmi raforditassal, ez lopas, ugyanugy mint ha betornenek a lakasomba !
  De ettol eltekintve, mekkora kart okoz a magancelu letoltes, tenyleg akkora veszelyeket hordoz magaban hogy a torvenyhozok felhatalmazva erezzek magukat akar a szabadsagjogaink korlatozasara ??? Es vajon ki hatalmazta fel oket erre ? En biztos nem...

  Ha pl. a software letoltest szeretnek szankcionalni es teszik is, miert nem forditanak figyelmet a masik oldal a felhasznalok vedelmere, abban annyira mar nem hoskodnek, vajon miert??? Szvsz addig amig ilyen allapotok uralkodnak ebben az iparban, nem lehet sok jogalapja senkinek elitelni ha pl. egy diak szeretne megtanulni egy eszkozt es letolti, kiprobalja (mondjuk tobb mint 30 nap alatt)... mindezt csak azert mert szerente versenykepes lenni a munkaero piacon... pl...

  A zene es film letoltessel kapcsolatban is eleg fura a helyzet, mert vajon amikor a hirek irdatlan meretu gazsikrol, bevetelekrol szolnak, vajon eszukbe jut-e hogy az az extra-profit amihez hozzajutnak vajon mennyire etikus a tarsadalom tobbi tagjaval szemben (gondolok itt pl. hogy a tarsadalom ertekeli-e es tamogatja-e annyira mondjuk egy remenybeli nobel dijas kutatot mint mondjuk ahogy Kozso erdekeit vedi???)
  De nem kell ilyen messzire menni ki vizsgalta valaha hogy mennyire fair a vasarlokkal szemben az alkalmazott eladasi modszerek, vagy akar a reklamozasa az un. felkapott 'zeneszeknek', a kereskedelmi adok vajon miert csak egy szuk zenei spektrumot jatszanak de azt allandoan, miert nem kapnak teret azok a zeneszek akik mellett mondjuk 15-20 evel ezelott a fiuzenekarok labdaba sem rughattak, a vilag valtozott volna ennyit vagy csak egy szuk csoport erdekei ervenyesulnek ?

  Tobb cikk is megjelent arrol hogy mennyire nem valosak az adatok amikrol a kiadok es egyebb erdekvedelmi szervezetek beszelnek mint elmaradt bevetel, ez miert sikkad el ennyire ???

  En ugy erzem, hogy nem sok illuzionk lehet sem ezt, sem mas alapveto tarsadalmi problemat illetoleg es az internet az ami a homokszem a gepezetben, mert visszavezette az emberek mara mar jelentos reszet nagyjabol az oskozossegi szintre, amikor es ahol nagyjabol egyenlonek erezhetted magad... itt legalabb virtualisan...
  Nem akarok profeta szerepeben tetszelegni egyaltalan de az internet-kor valojaban talan (en nagyon remelem) egy uj hippi korszak a tarsadalmi valtozasokert, es a file csere csak a lazadas egyik formaja, egy a csatak kozul amit azert vivunk hogy valamivel kozelebb keruljon az amit erkolcsnek vagy igazsagnak hivunk ahhoz ami tenylegesen van az eletunkben !!!

  Bocsanat kicsit patoszos es talan tul hoszu is lett, de kikivankozott es szivesen olvasom majd masok velemenyet ezekkel a gondoloatokkal kapcsolatban !

  Udv.
  Schwarzy

  ps.: ha valaki mindenfele osszeeskuves elmetetet velne felfedezni az csak a veletlen muve... ))
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Játszani nem szoktam, minden más programot inkább meg szoktam vásárolni (feltéve, hogy nincs GNU GPL-s alternatíva). Filmet letölteni nem szoktam, viszont ha valaki hozzámvág egyet azt szívesen megnézem még ha korántsem ad olyan minőséget,akkor is. Így nem vagyok időhöz kötve és nem kell bizonyos népcsoportok bolháival karöltve néznem ,azt ami érdekel. Zenéből viszont szinte csak ilyet hallgatok (de azért van eredeti is). Engem nem érdekel a mai tucc-tucc, se a homokozsó és egyéb magyar nyálgépek bandája. (Tudom: izlések és pofonok...) Főleg a 70's-80's évek zenéit hallgatom, amit meg kapni nem nagyon lehet. Bezzeg pongó meg lájcsi album az van, de az meg kell a fenének... :(( Ezek után milyen megoldás marad? Amúgy meg ez is van annyira erkölcstelen (vagy inkább etikátlan) dolog,mint a cd-k ára és az, hogy abból mennyit nyúlnak le a kiadók. Arról, hogy milyen albumokat reklámoznak és mi az amiket meg sem említenek ,jobb nem is beszélni.
  (Nem állt szándékomban senki ízlését bírálni, ez kizárólag a sajátomat tükrözi!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is, mint mindenki más, hallgatok letöltött zenét. Mivel én sem vagyok milliomos és a magyar bérekhez képest egy CD ára valóban borsos, így mindössze 50-60 eredeti műsoros CD-m van.

  Mindazonáltal egyetértek azzal, hogy a zene (elvileg) nem létszükséglet, tehát ha kell a zene, fizetnem is kellene érte. Következésképpen úgy vélem, hogy aki zenét lop ily módon (beleértve engem is), az egy jogos kritikával illethető dolgot művel. És azt is gondolom, hogy aki ezt nem ismeri be, hanem erkölcsi alapot alkot magának a lopásra ("csak", "drága", "már pont elég gazdagok", "majd más megveszi"), azzal én inkább nem üzletelnék soha, ha lehetséges.

  Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En ugy gondolom, hogy akinek cege van az figyeljen oda, hogy jogtiszta programokat hasznaljon es tenyleg vasarolja meg a programokat.
  O azokbol fog profitot termelni, tehat toluk jogosan lehetne kerni, hogy vegyek meg.
  A maganembereket meg nem nagyon fogjak zargatni hacsak nem valami oriasi nagy hibat kovet el. Tipikus ilyen eset, amikor amator modon probal megosztani egy filmet, (lasd szerencsetlen bme-s sracok esetet) vagy penzert (es nem csak anyagarban) arul kopizott jatekokat.
  Ilyenkor hatarozottan azt mondom, hogy persze hogy nem eri meg, de ha az ember maganak masolgat es normalis keretek kozott csinalja (nem csinal belole uzletet), akkor nem fogjak elkapni.

  ----

  bhubert: persze, en is a latvanyert meg a hangzasert megyek moziba, de nem fogom pl. a vigjatekokat meg mindenfele hulye filmet megnezni nagy vasznon, amikor otthon meg jobb is egy par sor tarsasagaban

  A magyar egyuttesekhez inkabb nem szolnek hozza, tobbseguk (foleg ugye a tingli-tangli kategoria) eleg kutyauto.
  Ha meg szerinted is kicsi a cdk darabszama, akkor az a nehany mar tokmind1.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekesnek tartom a hozzászólásaitokat, de kicsit eltér az eredeti témától.

  Ritkán, de lehet hallani olyanról, hogy lebukott ez és ez az ember, tiltott szoftver használatával.
  Persze mi az első válasza, mikor lebukik, és megkérdezik tőle:

  Ez honnan van?


  És a válasz:

  Az Internetről.


  Ekkor összeszámolják a szoftverek másolásáért kiszabott büntetést, és az emberke élete végéig nem felejti el ezt.

  A téma kérdése valójában:

  Megéri?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ami a mozit illeti:

  Azért szerintem picit más egy 15 méteres vásznon nézni és dolby-ban hallgatni egy erre érdemes filmet, mint az otthoni készüléken.

  Ezen ugyan javíthat a házimozi, de abban ugyebár nem az alapkészülék a drága, hanem a hozzá érdemes 2 millás plazmaTV :)  Na a zene picit más... Nincs igazán különbség egy másolt és egy eredeti CD között...

  Ami pedig az itthoni eladásokat illeti: az előadóknak nincs komoly bevételük egy CD eladásból. Ma MO-n olyan picik a darabszámok, hogy ez nem tetemes összeg. Más dolog ez az USA-ban, ahol szerintem ha én énekelnék, abból is elmenne 500.000 db :))))

  Szóval az együtteseknek inkább a fellépésekből jön a bevételük nagyrésze. Ezen meg megint nem változtat egy másolt CD, mert ugyebár más az érzés otthon egyedűl mint egy élő koncerten...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vallalom hogy ingyer' hallgatok zenet es nem fizetek egy cdert min. 5000ft-ot, amin van ket szam amit szeretek :/
  Egyebkent keresnek az eloadok pofatlanul sokat amugyis a jogdijakbol, koncertekkel stb. Szoval aranytalanul sokat, na. Az igazi fanok meg ugyis megveszik azt a nyuves cd-t, legyen az barmilyen szar is.
  A tobbieknek meg jo dolog, hogy eldonti hogy akarja-e vagy sem megvenni.
  Ezt a filemegoszto rendszert meg ugysem lehet megakadalyozni, ez a szep az internetben.
  Egyebkent ez igaz a filmekre is. Szineszek detto pofatlanul keresnek, es egy rohadek mozijegy is 1000ft. Ettol fuggetlenul ami nagyon erdekel azt megnezem moziban is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mielőtt bárki azt hinné, hogy megbántam a FileSharer (nem akarok konkrétumot mondani) használatát, az téved. Csupán szeretném, ha mindenki tudná, hogy mit vállal azzal, ha használ ilyen programokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bizonyára sokan ismeritek azt az esetet, mikor hiányzik egy program, vagy eltörik a kedvenc "nénik" képeit tartalmazó CD. Esetleg hallasz egy jó számot a rádióban, és szeretnéd mindenáron megszerezni.
  DE HOGY? - jön az örök kérdés.
  Elkezdesz keresni, és kilyukadsz egy ingyenes FileSharer (fájlmegosztó) program letöltőoldalára. Kezed remeg, miközben az egered közeledik a letöltés gomb felé...
  És letöltöd. Örömmel tölt el a gondolat, hogy most már mindent tudsz pótolni, vagy ha hallasz egy újról, le tudod tölteni.
  De felmerül egy kérdés, mellyel nagyon kevés ember törődik:
  Mi lehet ennek a következménye?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
abcd