Önállóan futtatható exe-ket tud generálni az új Wasmer 3.0

Önállóan futtatható exe-ket tud generálni az új Wasmer 3.0
2022-11-24T11:31:01+01:00
2022-11-25T02:33:41+01:00
2022-11-26T08:42:03+01:00
 • Vagy ez a Java-nak az ujrafelfedezese: write once run everywhere? 

  A WORA nem a Java alapötlete, a Java is csak újrafelfedezte, és emiatt a Java is teljesen értelmetlen volt - legalábbis abban az értelemben, ahogy te érted.

  Egyszer valahonnan van egy WASM binaris kodod es azt tudod barmilyen architekturan futtani? De erre ott van a Java, meg a .NET is.

  Mindkettő alapvetően más koncepción alapul, mert/és mindegyik nagyságrendekkel komplexebb infrastruktúrát biztosít/igényel, mint a WASM.

  De ami talán adott helyzetben a legfontosabb, a már évek (ha nem évtizedek) óta legfontosabb, illetve legnagyobb tömeg legegyszerűbb, ad-hoc elérését lehetővé tevő platformon: a böngészőkben egyik sem működik, illetve maximum a WASM révén tud elfogadható sebességgel működni, ami értelmetlenné teszi közbeiktatásukat, illetve logikussá eliminálásukat az egyenletből.

  A WASM óriási és behozhatatlan előnye a .NET-tel és a Java-val szemben az, hogy nagyon pillesúlyú utóbbiakhoz képest, és hogy a napjainkban legfontosabb konzumer platform közvetlen célzását is lehetővé teszi, amit az említett másik kettő legfeljebb csak fából vaskarika úton, pont a WASM segítségével tud csak megoldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A híren meg felvontam a szemöldököm. mi értelme megírni X nyelven WebAssembly-t, hogy utána abból csináljunk futtatható állományt?
  Hiszen X nyelven közvetlenül is tudunk futtatható állományt generálni.

  Csak azt
  1. a legtöbb "nyelv" esetében közel sem tudod annyi platformon futtatni, mint ahányon a WA tud futni (és amelyiken igen, arra is külön-külön binárist kell készítened, terjesztened, ami igen nagy PITA önmagában is),
  2. az, mint natív kód, közvetlen biztonsági fenyegetést jelent, minden gépre, míg a WA kódok alapvetően egy sandboxban futnak, ami plusz technológiák nélkül is igen nehézzé teszi a gazdagép megtámadását.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • vagy akar WASM-bol manipulaljuk a HTML-t meg a stylesheet-eket

  Kiválóan rámutattál a WA gyengéjére, miszerint úgy fut böngészőben, hogy nem tud HTML-t manipulálni :D
  Így aztán böngészőben futó számításigényes játékokon kívül másra nem is igen van értelme használni.
  A híren meg felvontam a szemöldököm. mi értelme megírni X nyelven WebAssembly-t, hogy utána abból csináljunk futtatható állományt?
  Hiszen X nyelven közvetlenül is tudunk futtatható állományt generálni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha igy nezzuk total ertelmetlen a Java es a dotNet is. Miert nem forditunk kozvetlen gepi kodra?
  Ami az elonye az a sandbox, illetve hogy WA alkalmazasokat lenyegeben platformfuggetlenul is tudunk futtatni. Bongeszoben, telefonon es kulonbozo platformokon valtoztatas nelkul. Mondjuk van hianyosaga boven de a WASI jo irany. 
  Ami jo, hogy mindegyik nagy ceg beallt moge, marmin a WA moge. Kell az olyan mint a Wasmer ami bongeszotol figgetlenul futtathatova teszi, forditasi idoben is optimizalt kodot bongeszon kivul. (NodeJs-t ne szamoljuk)
  Es aWasmert sem kell szidni, amire megtalalja a helyet, vagy egy masik hasonlo platform. A WA sem egyik pillanatrol a masikra jott letre, kezdte a Mozilla az asm.js -el. Ami megmutatta az iranyt es alakult at a WA ami ma van es fejlodik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van. Van a WASM-nek is ertelme, de nem ahogy a demo mutatta meg ez a project mutatta.

  Szerintem ami hasznos lehet, hogy valami nativ nyelvben irt kodot (Rust/C++/C) forditunk WASM-re es azt hasznaljuk a bongeszoben - mondjuk JS-bol vagy akar WASM-bol manipulaljuk a HTML-t meg a stylesheet-eket. Valami Rust Yew szerusegre gondolok itt.

  De ez a project, ahol egy WASM bytekod van es azt lehet a bongeszon kivul is futtatni, nem tudom mire lehet jo. Miert nem forditanak direkt nativ code-ot? Vagy futtatjak a Python-t egy nativePython interpreterrel (CPython)?

  Vagy ez a Java-nak az ujrafelfedezese: write once run everywhere? Egyszer valahonnan van egy WASM binaris kodod es azt tudod barmilyen architekturan futtani? De erre ott van a Java, meg a .NET is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És amikor Docker alatt fut Pythonban egy Django? Mellette egy masik contanerben adatbazis... lehet vegtelenul folytatni a sort, az miert jobb? 
  Ennek a technologianak is meglehet a haszna, ha a megfelelo dologra hasznaljuk. Amugy a WASI szerintem jo irany es a WA sem rossz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bamulatos, hogy hol tart ma mar a tudomany!

  Annak idejen a Java runtime-ot lehetett bepiteni a bongeszobe es "applet"-eket futtatni. Ez volt a sotet 90-es evek vege.
  Most meg a javascript runtime-on WASM segitsegevel lehet a bongeszon kivul is futtatni. Hatalmas elorelepes ez az emberisegnek.

  Kivalo use-case peldaul itt a Python, amikor a Webassembly (JS) VM-ben fut a Python VM es abban fut egy script. Nem is ertem, hogy miert nem ebben irjak manapsag az OS-eket? Masik hasonloan hatekony eljaras a .NET Blazor, ahol az egesz giga-mega .NET runtime fut a Webassembly VM felett. Mar csak az a kar, hogy a C# nem egy dinamikusan tipusozott nyelv, hogy tovabb fokozzuk a hatekonysagot
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd