Junior kollega NEM mentoralasa mindenhol?

Junior kollega NEM mentoralasa mindenhol?
2022-11-18T14:07:22+01:00
2022-11-22T15:21:20+01:00
2022-11-28T10:42:07+01:00
 • reg voltam junior es sokminden valtozott azota, probald meg megtalalni hogy pontosan mi az elvaras a munkakorodtol. en azert a juniort ugy ertelmezem hogy nem tanulo, azaz kepes onalloan elvegezni a munkajat, onalloan, hozzaferheto anyagok alapjan es a tobbiek munkajat figyelve fejlodni, stb. azaz nem fogjak a kezet folyamatosan, ha problemaja van, majd kerdez.

  persze lehet, hogy nem ezt mondtak amikor odakerultel, vagy nem ez az elvaras, erdemes ezt csekkelni. az is igaz, hogy a szakmai fejlodest nagyban tudja tolni egy "mentor" akivel meg lehet beszelni amit olvastal / lattal, stb. - ugyanakkor viszont ezt a szemelyt meg kell talalni, nem jon magatol (a munkaidejebol rad kell aldoznia valamennyit, es a tobbi hataridos feladatat nem tolhatja azert mert veled beszelget, ugyhogy ez durva extra feladat lehet).

  ami talan mukodhet: beszelj valakivel akit kineztel erre a szerepre, es kerj tole be egy fix heti meetinget, mondjuk fel orat, amit valamivel kitoltotok: konkret problemaval a projekten, altalanos elmeleti kerdesekkel, vagy csak pletykaval es panaszkodassal, igazibol az mindegy. kb. a felet le fogjatok mondani surgos feladatokra hivatkozva, de a masik feleben legalabb tud segiteni.

  es kozben ne legy lusta, fejleszd magad sajat kutfobol. fogsz hulyesegeket / hibakat csinalni, de abbol is tanul az ember...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanez a sztorim. Én java vonalon jártam így.
  Viszont az valodi okok elhallgatása kötelessége minden seniornak, mert ők úgy gondólják, hogy ez belefér. Jó esélye van annak, hogy ezt a dolgot már tudták előre, hogy nem lesz rád se idő sem jó szándék és persze felvettek. A véredre pályáztak.
   Ideje kimondani, hogy a developerség előfeltétetle nem a logikus gondolkodás és ügyesség, hanem a politikai hovatartozás. Amikor nem szólnak hozzád az egy előre eltervezett moobing, aminek kiteregetése egyenes út ahhoz, hogy többet ne kapj munkát. (legalább is van erre esély)
   Aki tud hasonló dolgokról az úgy könyveli el a dolgot, hogy a cég így teszi próbára az ujjoncot, mert nem szabad panaszkodni stb., és alkalmaz feleannyi hr-t mint developert, mert ugyebár a  softskillek.  De ez csak a PR.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • juniorként keress olyat, ahol sokat kell dolgozni, bent a cégben, nagy a kihívás, sokat is fogsz tanulni, és jó leszel, mert aki lusta az onnan úgyis lelép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azzal egyetértek, hogy nem szerencsés olyan helyre menni juniorként, ahol lehetoség van otthonról dolgozni, mert a senior kollégák, akiktol tanulhanál, és megkönnyítené a beilleszkedésed mind otthonról fogják tolni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én irigyelek,
  ha csak ennyi a meló és még fizetnek is,
  akkor megyek én is :)
  annyit tanulhatok, amennyit akarok.
  király hely!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • hat. mondhatjuk h ez egy kulfoldi multi, de sztem egy olyan kozepes multi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • igazabol review-olni kene a megoldasaimat, es azt mondja erre most nincs ideje. es ez mar hetek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem irtad a c;ég méretét. Szerintem gondolkodj el egy külföldi multi cégen, mert ott általában adnak időt a betanulásra. A kisebb cégek profit orientáltabbak. Illetve egy külföldi multinál az angolt is tudod gyakorolni, mert olykor kell külföldi kollegákkal beszélni, emailt irni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha van kerdesed a feladattal kapcsolatban, vagy el vagy akadva nem valaszolnak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a történet még egy seniornak is demotiváló. Én is utálom amikor nincs munka, mert azért csak  felmerül a gyanú bennem is, hogy vajon mennyire működik ez a cég, egyáltalán mikor jut eszükbe hogy nem is kellek nekik igazán  

  Ilyenkor egyébként nincs mit tenni, ha Te készre állítottad a feladatod, a labda náluk van. 

  Ilyenkor esetleg átnézed még egyszer, vagy többször a kódod, hogy biztos nincs-e benne hiba. Ez a legfontosabb. Írhatsz rá egy automata tesztet is. Ha már kaptál egy listát hogy mire figyelj oda, akkor azon a listán végig menve, megnézheted hogy az új kódod/feladatod sem tér el az elvárásoktól. Elgondolkodhatsz rajta, hogy lehet-e valahogy gyorsítani, vagy átláthatóbbá tenni. Esetleg azon is elgondolkodhatsz, hogy ez valami hasból jött megoldás volt a részedről, vagy egy tervezési mintát használtál-e, és akkor az melyik volt és tényleg megfelelt-e annak. Közben megnézheted hogy a hasonló feladatok hogyan vannak megoldva a már meglévő kódbázisban. Ha hozzáférsz, megnézheted a projekteket hogy az egyes eszközöket hogyan használják. Ha vannak olyan pár betűs technológiák amiket használnak, de Te nem ismered, vagy felületesen ismered őket, akkor azokban is elmélyülhetsz. Szerintem el lehet foglalni magad. Arról meg nem tehetsz, ha valójában nincs is rád szükségük. De minden egyes tanulással eltöltött órával, később, vagy akár egy másik munkahelyen, hasznosabb munkát fogsz tudni végezni. A CTO-val meg beszélj, konkrétan kérdezz rá, hogy ha kész vagy a munkáddal, akkor hogyan tudod elérni hogy kapj másikat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • koszi a valaszt.

  hat igen, csak a helyzet az, h a senior kollegak mar nem nagyon jarnak be az irodaba.

  angollal nincs problema. a problema az, h nem is beszelunk :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt cége válogatja, de a hétköznapokban általában attól függ, hogy a munkatársak, akiknek mentorálni kellene téged, azok mennyire vannak elhavazva. Vannak olyan cégek, ahol előre lefeketett junior képző program keretein belül történik a felkészítés, és a beilleszkedés elősegítése, de inkább a spontán képzés a gyakoribb. Kijelölnek egy-két embert akik segítik az első pár hónapot, aztán velük lehet napi szinten beszélni. Ha ők viszont nem túlságosan segítőkészek, nem konzultáhatsz velük napi szinten, akkor eléggé problémás lehet a munka, és a tanulás. Ez inkább már egyén függő, nem mindenki alkalmas mentornak, még akkor sem, ha szakmailag toppon van. De ha a saját munkája miatt nem tud segíteni, akkor az nem az Ő hibája, hanem a cégé, és valaki olyannal kell(ene) ezt megbeszélni, aki hozzá osztott be, vagy aki ezzel van megbízva a cégen belül.

  Azt sem mellékes tudni, hogy ki mennyire junior. Kire, mit lehet rábízni, mert a junior egy elég tág fogalom, és nem csak a szakmában, hanem cégeken belül is változhat a megítélése. Nyilván egy teljes kezdő mellé valakit "ültetni" kell, amíg az alapokat el nem sajátítja, de ha azért van már a platformra és az alkalmazott technológiákra valamilyen rálátása, akkor lehet egy kissé "szabadosabban" végezni a mentorálást. De nyilván, a heti többszöri, vagy a napi konzultáció itt is fontos.

  Szerintem első körben olyan céghez kellene menned, ahol a junirokkal nem remote-ban foglalkoznak, legalább a részleges irodabejárás megvan, és - nem tudom, milyen problémákba ütközöl angol szinten - de lehet, hogy jobb, ha első körben magyar kollégáktól tanulsz. Teljes kezdőként a teljes home office nem ajánlott. Ha nem is nézzük a kolleganitást, és az egyéb humán oldali dolgokat, akkor is szakmailag jobb egy junior-nak, ha van közvetlenül mellette valaki, aki segít, és közvetlenül az adott problémát is átlátja, amit a junior-ra bíztak. Nem olyan könnyű az egy olyannak, aki épp most lépett be a munka világába, ráadásul az IT szektorban elég sok a tanulni való, amit gyorsan hasznosítani is kell tudni.
  Felvételinél a mentorálás menetét mindenképpen érdemes hosszabban átbeszélni, és neked pedig pontosan el kell mondani azt, hogy mennyire vagy felkészült a cég által alkalmazott eljárásokban és technológiákban, elmondhatod azt, hogy mire lenne szükséged a fejlődésed érdekében, és ha ezt biztosítani tudják, akkor oda menni. Legalább egy-két évre, a pénz - ha lehet ilyet mondani - ebben az esetben legyen másodlagos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok.

  Segitseget szeretnek kerni.

  Junior .net fejleszto vagyok es most telt le a probaido. full remote, tehat kulfoldi kollegak. vannak betanulo feladatok, amiket csinalni kell. sql, .net web api, stb stb. most vok a web apinal, de a mentorommal 3 honap alatt, ha 4x beszeltem. ebbol 3 ilyen apro segitsegkeres, 1 meg mikor ranezett a kodomra, es irt egy 20 pontos wordot, miket kene javitani. nem nagyon foglalkoznak velem, es ez demotivalo. azota mondtam neki, h kesz vagyok, ranezne e megegyszer, de mondta, h csinaljam tovabb, ne varjak ra. ennek is mar tobb mint 1 honapja.

  masik sztori. 2 eve voltam egy cegnel, szinten ez a pozi. ott fel evet voltam. december kozepen mentem. megkaptam a laptopot meg a feladatokat, es 1 het utan mindenki elhuzott karacsonyozni 2 hetre. team lead, aki az elejen foglalkozott velem, 3ra. mikor visszajott, tudtam h nem lesz ideje velem foglalkozni, de jeleztem h kesz vagyok a feladatokkal. mondta h meg csinalgassam. tehat eltelt osszesen 4 het ugy, h konkretan nem szolt hozzam senki. a maradek egy honapban is voltak erdekes dolgok, de most azt nem reszletezem, mert hosszu lenne.
  a lenyeg, h 2 honap utan volt ilyen probaido-kozi feedback, es azt mondtak a CTOval, - aki mellesleg fel eve volt ott es fogalma nem volt semmirol - h porgessem fel, mert 2 honapja itt vagyok, es nem csinaltam erdemi munkat.

  kerdes: mindenhol ez van, szal torodjek bele, h sz*rnak a juniorra es majd lesz vhogy? nagyon demotivalo, mert en meg haladnek.

  szerk: nem azt varom, h egesz nap fogjak a kezem, de hetente egyszer megbokhetnenek, h elsz meg, haver? :D

  koszi
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd