Hogy lehet elkerülni a triviális szoftverszabadalmak megsértését?
2022-09-13T20:38:50+02:00
2022-09-20T10:31:55+02:00
2022-09-20T14:58:54+02:00
 • A figyelmeztetés mit számít? Van annak jogi következménye ha figyelmen kívül hagyják?
  (Ha valakit megfélemlítési politikával le lehet kapcsolni, annak amúgy sem való az üzleti világ szerintem)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Senki nem akar szabadalmi pert nyerni. Elég a figyelmeztetés, hogy indítanak ellened egy (megnyerhetetlen) pert, nehezen fogod indie játékfejlesztőként felvenni a kesztyűt mondjuk egy EA-vel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha a szabadalom előtti időpontban létezik már használati minta amit nem a szabadalom bejegyző készített, akkor lehetetlenség szabadalmi pert nyerni szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kivételek mindig voltak és lesznek. Ha kedvem támadna tetriszt írni, valamiért nem jönne rám halálos félelem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne légy benne biztos. Itt egy régebbi téma.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ameddig kicsiben nyomod az ipart, kizárt, hogy ez gondot okozzon. Szerintem szívesen lennél abban a helyzetben, hogy az első felszólítást kézhez kapja a céged akármilyen szabadalom megsértése kapcsán. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az USA-ban tudtommal bármit lehet szabadalmaztatni, csak per esetén a triviális dolgokat nem lehet védeni.
  Európában ezek a szabadalmak fennakadnak a hivatalokon, meg sem kapják a kérelmet benyújtók.

  Az amcsi rendszer botrányosan rossz, mert nagyobb cégek benyújtanak egy rahedli (védhetetlen) szabadalmat és ha egy konkurens kezd fájni nekik, elezdik bombázni a felszólítólevelekkel. Ha az első 10 ellen fel is veszed a kesztyűt, a huszadiknál már inkább engedsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én látom...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az Apple tartja a "lekerekített sarkú téglalap alakú elektronikai eszköz" szabadalmát

  hát pont ebből, meg a többi felsorolt példádból kellene látnod, hogy ezt a totális idiotizmust senki nem veszi komolyan, még az érintettek sem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha valami triviális, akkor nem lehet szabadalmaztatni

  Pedig ez sajnos nem így van, kábé bármit csinálsz szoftverben, azt szabadalom védi.

  Itt van például egy szabadalom, ami 1989 óta védi a "progress bar"-t. Ha olyan indikátort raksz bárhova, ami szöveg helyett grafikusan mutatja egy feladat állapotát, szabadalmat sértesz.
  Szintén szabadalmat sért, ha egy email kliensben a listázó oldalon jelzed egy email állapotát (olvasott/olvasatlan). Design oldalon botrányt kavart már vagy 10 éve, hogy az Apple tartja a "lekerekített sarkú téglalap alakú elektronikai eszköz" szabadalmát -- azóta is megvan nekik. Végtelenségig sorolható.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ha valami triviális, akkor nem lehet szabadalmaztatni.
  (A kereket sem lehet szabadalmaztatni hiába nincs rá még szabadalom.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A józan ész azt mondatja velem, hogy csak akkor kell ezzel foglalkozni:
  - Amikor majd kapsz erről egy ügyvédi értesítést, hogy szabadalmat sértesz, ilyenkor simán megváltoztatod minimálisan a kifogásolt részt (láttam ilyet már, nem egyből anyagi követeléssel állnak elő)
  - Ha a szoftveredből keletkező bevétel elér egy olyan hatalmas összeget, amikor már adott esetben  "rádfoghatnák", hogy a szabadalom sértésével jelentős kárt okoztál a másik félnek. Ha már van sok pénz a szoftverből, akkor felfogadhatsz egy ilyen szakértőt, lesz rá keret.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt próbálom kideríteni, milyen módon lehet ellavírozni a rengeteg triviális szoftverszabadalom útvesztőjében. Pl. szinte nincs olyan user interface-elem, ami ne lenne levédve, lassan csak teljesen idióta, ésszerűtlen user interface -eket lehet készíteni, mert kiderül, hogy mindent valami szabadalom fog, amivel élvezhetővé lehetne tenni. Hogy lehet megtudni több hónapos keresés nélkül, hogy mi van védve, mit szabad használni? Pl. hogy egy tearable toolbar -t haszálhatok-e saját szoftverben. Vagy olyan numerikus input mezőt, aminél az értéket az egér Y draggingjával, a helyiértékeket az egér  X  draggingjával lehet változtatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd