Tovább növelte előnyét a Python a programozási nyelvek népszerűségi rangsorának élén

Tovább növelte előnyét a Python a programozási nyelvek népszerűségi rangsorának élén
2022-08-11T07:24:23+02:00
2022-08-18T17:30:57+02:00
2022-10-17T03:20:43+02:00
 • Talán a gigantikus mennyiségű legacy kód lehet a magyarázat, azt is patkolgatni kell valakinek...
  Most kerestek meg ASP Classic!!! melóval.  1996 -ban adták ki , várna a fincsi legacy kód...  Egyenlőre nincs az a pénz, hogy mégegyszer abban dolgozzak, de soha ne mondd hogy soha...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hja, mindig csodálom is az embereket, hogy miért :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az AngularJS és az Angular két teljesen különböző dolog. A nevükön kívül szinte semmi közük egymáshoz. Az AngularJS kibocsájtási dátuma 2010, az Angular 2016 ban jelent meg. És nem az Angular egyáltalán nem halott. Köszöni , jól van. Nagyon sokan használják nagyvállalati rendszerekhez.  Csak a Google, 2500 saját használatú alkalmazását készítette el benne.  Az alábbi statisztika alapján még a 2010 es őskövület AngularJS re is nagyobb igény van mint a VueJS-re. 
  Trends for Angular
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi (az én csapatom) konkrétan pont vuejs-ezünk. De a cégnél vannak elhalóban lévő react-os projektek is (az én csapatomnál is), illetve élő angularos projektek is.
  Kisebb (hmhm ez eléggé véleményes, szerintem nagyobbakhoz is) projektekhez a vuejs-el  elképesztő gyorsan lehet haladni. Tudatosan plain JS-t használunk mellé és nem TS-t, hangsúlyozom ezek kisebb projektek (1-2 fejlesztő pár hónapig dolgozik rajtuk), ahol a TS sokszor bizonyított, hogy csak plusz boilerplate köröket jelentett.
  A vuejs új script setup-os API-ja nagyon letisztult, csak ezt használjuk a projektjeinkhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • de az angular rég kiment a divatból,

  Az én környezetemben úgy látom, hogy az üzleti alkalmazások között nem, ott elsődleges platform, míg React-al egyáltalán nem találkozom. Persze tudom, hogy React-ot inkább a fogyasztói piacra készült alkalmazásoknál használják. Érdekes, hogy a VueJs mennyire nem használt nálunk, pedig az egyszerűbb feladatokra tökéletes lenne. De kíváncsi lennék, hogy neked mi a tapasztalatod és milyen típusú munkákra!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok szó. Nulla tartalom.

  Üres érvelési hibákra és személyeskedésre nem is vagyok vevő. Nem győztél meg arról, hogy azért nem lesz elől 40 évig a Javascript, mert az Internet az sosem felejt.

  Részemről rendben. Lapozzunk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Inkább a React - JS -- szép lassan átállunk TS-re látom a jellemző iránynak FE-n, vagy ha full stack akkor Nextjs ... bár ez utóbbi még feljövőben van.

  Látványosan a programozók egy jelentős rétege alpavetően glue-nak készült nyelveken dolgozik, mint a python vagy a JS/TS.

  Szóval nagyrészt ragasztgatunk - barkácsolunk. Legyen az akár egy viszonylag összetett alkalmazás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sok szó. Nulla tartalom. 

  Lapozzunk!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abban nincs semmi "kihívás", hogy egy tényszerűen kumulatív lista kumulatív jellegét megkérdőjelezed. Egy ilyen állítás egyszerűen csak nettó hülyeség.H

  Ha nem is értetted meg, amit írtam, az részben az én hibám is lehet, majd legközelebb megpróbálom még világosan kifejteni a kérdést.

  Ha másfelől olyan állítást cáfolsz meg, amit nem is állítottam, hanem te találtál ki, az pedig egy jól ismert érvelési hiba, amivel nincs mit kezdeni, én nem a "közönségnek" játszok, hogy másokat meggyőzzek arról igazam van, hanem tényleg a te indoklásod érdekelt. Mivel párat kifejtettél, egy kicsit már ugyan bentebb vagyunk, úgyhogy ha hajlandó vagy tárgyilagosan megvitatni azokat, én benne vagyok, de sokkal kellemesebb lenne a párbeszéd, ha a "nettő hülyeség" jelzőket mellőznéd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Frontend-et nyilván az elsöprő többség TypeScript-ben fejleszt Angular-al" 

  Szvsz, ez sem igaz. A typescript még esetleg, de az angular rég kiment a divatból, csak a 2010-es évek eleji óriási hypeja miatt hatalmas a tehetetlensége a kikopásának.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem lehet, hogy éppen te vetted kihívásnak, amikor "megkérdőjeleztem" az évek óta hangoztatott görgetett listás elméletedet?

  Abban nincs semmi "kihívás", hogy egy tényszerűen kumulatív lista kumulatív jellegét megkérdőjelezed. Egy ilyen állítás egyszerűen csak nettó hülyeség.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A veszekedésbe nem megyek bele, mert azt nyilvánvalóan erőfölényből megnyernéd, valamint a legutóbbi válaszodban gyönyörű technikával alkalmazott érvelési hibáidra sem fogok reflelktálni (pedig lehetne, de minek, hiszen te még azt is megcáfolnád, hogy a kettő páros, és ezt inkább bóknak szánom, mint sértésnek, nehogy félre érts.)

  De azért megjegyezném, hogy feltételezve, de nem megengedve, ha az állításaim helyett a személyemet támadod ("sokat mond el rólad"), akkor azért fenntartom a jogot, hogy "besértődjek". Még akkor is, ha ez meg sem történt. Az itteni hozzászólásaidat ismerve úgy értelmeztem, hogy a "sokat mond el rólad" frázist határozottan támadó értelemben használod, akárkivel szemben, akivel éppen veszekszel.  Azon nem "sértődök be", hogy ha megcáfolod, amit állítok, sőt éppen ellenkezőleg, még örülök is, ha tanulhatok újat, akár tőled is, mert tisztában vagyok vele, hogy tudok tévedni és ezt sosem szégyelltem bevallani, ha történetesen megtörtént. Nem érzem úgy azt sem, hogy ha ellenérvet vetsz fel az ellen, amit állítok, az rossz fényt vetne rám. Dehogy is, tévedni emberi dolog.

  Ám ahhoz, hogy értelmesen vitázhassunk, (már ha ebben partner vagy egyáltalán), akkor ahhoz szükséges lenne egy kicsit embreibb hangnem a részedről is. Nem lehet, hogy éppen te vetted kihívásnak, amikor "megkérdőjeleztem" az évek óta hangoztatott görgetett listás elméletedet?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig látod, az a megállapítás is tárgyilagos volt: megfigyelt tények alapján tett nyilvánvaló konklúziót. Nem ezzel van a baj. Hanem azzal, hogy az állítás negatív fényt vetett rád, te meg besértődtél rajta.

  Mondanám, hogy látod, azzal szemben amit mondasz, valójában te vagy az, aki nem tárgyilagos, meg hogy magadra vess, hogy a tényeknek ellentmondó, illetve logikailag értelmetlen dolgokat írtál... De nem mondom, mert sok értelme ugye nem lenne.

  Csak ha már szóba hoztad a dolgot a tárgyilagossággal és racionalitással, akkor azért lássunk tisztán a dologban, és azt, hogy ki az, aki köszönő viszonyban sincs vele a hozzászólásaiban!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kulcsó a "szerinted". Ez - pláne a fentiek tükrében - rólad mond valamit, nem a hatás mértékéről.

  Ez a mondat pedig rólad mond el valamit, ami miatt itt véget is ért a diszkusszió, pedig a többi --tárgyilagosabb -- gondolatodról még érdemes lett volna beszélni, de ezek után nem sok racionalitásra számítok tőled.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hogyan tud ez a lista "ennyire" görgetett lenni?

  Olvasd el, hogy hogyan készül és (remélhetőleg) rájössz!

  Nem tudom, mire gondolt a költő, de pár évnél régebbi oldalak linkjeinek nagy többségét nézve 404-es hibát kapok

  Biztosan nem. A legjobb példa erre maga a prog.hu, amin 25+ éves anyagok is vannak. De pl. C-ről nyilván 40-50 éves könyvek is fent vannak a neten, vagy fent vannak említéseik - ráadásul számtalan előfordulásban és helyen, pl. könyvkereskedésekben, katalógusokban, amik mind megjelennek a statisztikában.

  Eközben mondjuk JS-hez vagy PHP-hez biztosan nincsenek ilyen régi anyagok (Rust-hoz meg Kotlin-hoz meg még annyira régiek sincsenek), illetve nem halmozódnak ilyen régóta. Ráadásul ami van anyag, az is centralizáltabban és kevesebb duplikációban jelenik meg, pusztán a net, mint hypertext rendszer lényegéből, illetve centralizált fejlődéséből adódóan.

  Amihez képest az, hogy az állításod önmagában még akkor is irreleváns lenne, ha igaz lenne (mert hogy a link érvényességének megszűnése nem jelenti azt, hogy a rajta egykor megjelent anyag is eltűnt a statisztikából - mert lehet, hogy csak átkerült egy másik url-re), már csak ráadás.

  Igazbából nem is a halmozottság, mint tulajdonság megélte a kérdéses számomra, hanem a mértéke

  A mértéke végtelen. Nincs olyan mechanizmus, ami kizárna a statisztikából akár tetszőlegesen régi anyagokat is.

  Eltúlzod szerintem a hatását

  A kulcsó a "szerinted". Ez - pláne a fentiek tükrében - rólad mond valamit, nem a hatás mértékéről.

  Eltúlzod szerintem a hatását, ezért érdekelne, milyen mérésekkel, adatokkal tudod alátámasztani ezt a több évtizedes hatást, amit állítasz?

  Pontosan milyen alátámasztására gondolsz annak a ténynek, hogy egy 40 éves nyelvről 40 éve írhatnak anyagokat, míg egy 20 éves nyelvről csak 20 év óta, és hogy egy 10 éves nyelvről pedig csak maximum 10 év óta? Melyik részét nem érted ennek az evidenciának?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [ szerkesztve ]

  Hogyan tud ez a lista "ennyire" görgetett lenni?

  Nem tudom, mire gondolt a költő, de pár évnél régebbi oldalak linkjeinek nagy többségét nézve 404-es hibát kapok, ezzel illusztrálva, hogy a több évtizedes, régi motoros nyelvekről megírt oldalak a mai találatok listájában már nem sok vizet zavarnak.

  Igazbából nem is a halmozottság, mint tulajdonság megélte a kérdéses számomra, hanem a mértéke. Eltúlzod szerintem a hatását, ezért érdekelne, milyen mérésekkel, adatokkal tudod alátámasztani ezt a több évtizedes hatást, amit állítasz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel ez lényegében egy görgetett/halmazott lista, ezért ebben a régebbi nyelvek előnyben vannak az újabbakkal szemben. Ha máról holnapra mindenki eldobná a Java-t meg a C-t aki még használja, és áttérne a Kotlin vagy a Rust használatára, akkor is várhatóan több évtized lenne, mire ez a TIOBE index-ben is megmutatkozna - legalábbis abban az értelemben, hogy beelőzné utóbbi kettő előbbieket.

  Ugyanakkor pont ezért ezen a listán a viszonylag apró mozgások is - ha tendenciózusok - nagyon komoly változásokat takarnak az aktuális trendekben, főleg, ha régebbi nyelvekkel kapcsolatosak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem ebből úgy tűnik, hogy ezena listán az ún "killer" (java-killer, c-killer) nyelvek (pl. c#, rust, go, kotlin, dart, scala) egyike sem ejtette még el  a prédáját. De majd megnézem jövőre is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezeket nyilván én is tudom, jó pár domain-el volt már dolgom és az aktuálisan használt technológiák is megvannak. Egyrészt az arányok és azok változása érdekelne, másrészt a feltörekvő új technológiák. Nyilvánvalóan egy "piackutatás" a saját munkaerőm piacképességét illetően, illetve a fejlődési irány tekintetében. Lehet ilyet találni amúgy, a fizetős Forbes-ben, de engem inkább a community átlagvéleménye érdekelne, mint pár evangélista agymenése, amit úgy is csak IT felsővezetők olvasnak. (ámbár mondjuk a döntéseket is ők hozzák...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát a bankinget és a termeléslogisztikát ismerem behatóbban, az előbbiben a java abszolút dominál, CRM-et, portfolómenedzsmentet stb stb ebben szoktak irkálni, a trading meg az ilyen low latency cuccok az c++, a pythont meg az iylen újhullámos quant, big data, machine learning területeken szokták használni.

  Ami a másik területet illeti 2004 és 2012 között termelési rendszerekkel foglalkoztam, akkoriban ezen a vonalon a .net nagyon ment, mi mindent abban írtunk de a konkurencia is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mitől lesz üzleti egy alkalmazás ?

  Szerintem az üzleti alkalmazás, egy olyan általános vagy az adott célra készített alkalmazás, amit az üzleti folyamatok támogatására használnak.
  Szerintem lehet akár egy cron job is, de általában valami GUI-s dologra szoktak gondolni.

  Nem attól üzleti, hogy egy cég fizette ki a számlát.
  Szerintem egy CAD alkalmazás nem üzleti alkalmazás, hanem támogató szoftver.
  A phtoshop sem az, hiába használja valaki munkára.
  Egy call center viszont már lehet az.
  Tipikusan, ERP, számlázó, CMR, naptár, raktárkezelő, ...

  Üzleti szoftver – Wikipédia
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én arra lennék kiváncsi, hogy merre felé ilyen népszerű a Visual Basic
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem inkább az érdekelne, hogy az üzleti alkalmazások közül milyen arányokat képvisel egy-egy platform.

  Milyen metrikát nézve? Kódsorok száma? Belefektetett emberévek száma? Telepítések száma? Eladási érték alapján? Használt processzoridő alapján? Stb, stb, stb. És mi van a vegyes kódbázisokkal? Ha egy Java kód JavaScript-et generál, akkor az melyik(ek)nek számít?

  És egyáltalán, mitől lesz üzleti egy alkalmazás? A Windows üzleti alkalmazás ha cég használja? És ha nem cég? Az ő kódbázisát hová számítjuk akkor? És egy játék? Ha munkaidőben azzal szórakozik a dolgozó, akkor üzleti alkalmazás? Egy játékgép vezérlőszoftvere üzleti vagy nem üzleti alkalmazás? A játékgépet gyártó cég termelésirányító szoftvere üzleti alkalmazás? Egy pénzügyi tervező alkalmazás üzleti ha magánember használja?

  És hogyan számoljuk össze egyáltalán a világ összes (üzleti) alkalmazását, még ha van is egyértelmű kritériumunk rá?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem inkább az érdekelne, hogy az üzleti alkalmazások közül milyen arányokat képvisel egy-egy platform. Gondolok itt pl Java- dotnet - C++ vagy minden egyéb. Frontend-et nyilván az elsöprő többség TypeScript-ben fejleszt Angular-al, a backend inkább a kérdéses.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na puff, az örök vitatéma...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  a js, ami körül forog a világ

  Hogy alig 2 nap távlatából sem tudsz közel helyesen sem visszaemlékezni, idézni... az sok mindent megmagyaráz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És hol is van a js, ami körül forog a világ? Ja a 7. helyen, a csudába!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd