Elkészült a Cirq, a Google nyílt forrású kvantumprogramozási keretrendszere
2022-07-29T14:13:01+02:00
2022-07-30T21:10:04+02:00
2022-08-02T15:41:58+02:00
 • Babbage két dolgot tevezett.
  Egyrészt a difference engine-nek nevezett gépet, ami speciális függvényeket számolt ki. Ez megépült 1820-ban.

  1837-ben megtervezte a (mai szóval) Turing teljes analytical engine-t, ami soha nem épült meg, de erre "írt" Ada programokat.

  Az első Turing-teljes gépet készítette el Konrad Zuse 1941-ben, több, mint 100 évvel később.

  Én sem török IT-történészi babérokra, szóval ha a wikipedia-n hazudnak, azért nem vállalok felelősséget. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hallottam mindkét névről korábban, de nem raktam a dolgaikat időrendbe sosem. Ám így hirtelen rákeresve arra, hogy "first programmable computer" olyanokat kapok, hogy Eniac, Z1 és Colossus. Tovább nézegetve (itt) azt találom, hogy '38-ban készült Babbage gépe és '41-ben készítette a hölgyemény a programokat hozzá. Nem török technikatörténészi babérokra, szóval, ha valaki, aki szakértő, kiigazítja ezeket, csak örülni fogok neki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézz utána Ada Byron-nak. Őt tartják az első programozónak, miközben Babbage gépe (amire elvileg a programokat írta) csak terveken létezett. Szóval szerintem igen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes, hogy gyakorlatilag még nem is léteznek kvamntumszámítógépek*, de már minden második, magára valamit is adó cég kiadott egy programnyelvet, vagy keretrendszert rá. Vajon ez a "normál" számítógépek esetén is így volt-e, és ha igen, miért nem? 

  (Nagyon dolgoznak rajta, hogy legyenek, de azért még van pár "apró" akadály, amit meg kell még ugrani, mielőtt kínai tömegtermelésben gyártott kvantumcsipek árasztják el világot.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd