Hogyan válhatnék jobb programozó? Min változassak?

Címkék
Hogyan válhatnék jobb programozó? Min változassak?
2022-07-26T15:47:32+02:00
2022-08-04T08:07:48+02:00
2022-10-17T03:30:46+02:00
 • "Ha nem ez a hobbid, hanem csak egy pénzkereseti lehetőségnek fogod fel..."

  A hobby erős szó. Az felettébb ritkán jöhet össze.
  Én inkább a rejtvényfejtés, problémamegoldás, agytekerészet, szellemi kihívás szavakat keresném.

  Akinek egy problémával foglalkozás nem stresszt vagy letargiát okoz, hanem kihívás.
  Mint ahogy a testépítőnek ez a súlyok emelgetése, egy maratoni futónak a távolság,  egy jó programozónál a feladatmegoldás élvezete.

  Ez azért is érdekes, mert pl. nem szeretek sakkozni vagy kártyázni. Engem untat.
  De szoftver problémákat megoldani, na azt élvezem.
  A létező tudás alapján egy feladatot vagy problémát leküzdeni, olyan új eredményt szülni, amit nem tanultál, csak következik a korábbiakból: ez a kreativitás.

  Vagyis a jó programozó kreatív is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...alapvetően szórakozásból csináld, az hogy fizetnek is érte csak egy bónusz

  Ez egy örök igazság, a probléma általában ott kezdődik, hogy amiért fizetnek, az gyakran nem éppen az a terület, amit szeretsz is. Például amire manapság igény van, az főleg a webfejlesztés, ezzel lehet pénzt keresni. Mellette pedig a hobbid az, ami érdekel. Mondjuk a játékfejlesztés. Csak a hobbid-ra már nem biztos, hogy van elég időd, meg türelmed akkor, ha a munkádban 8-10-12 órában kifacsarnak. De a hobbi projektek nagyon fontosak, aki komolyan fejleszt, és szereti is, annak mindig van valamilyen saját projektje, amivel szívesen foglalkozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kozepiskolaban 22-23 evvel ezelott Pascal-oztunk. Minden vizsga elott a tanar elmondta, hogy barmit hasznalhatunk a vizsgan, konyvet, jegyzetet, hisz a munkahelyen sem mondja meg senki, hogy milyen segedeszkozt hasznalhatsz: kvazi, nem kell tudni semmit fejbol.
  Mindezek ellenere az eredmeny altalaban karo lett mindenkinek :)
  Nekem is csak 3 ev utan kattant at valami, akkor kezdett jobban erdekelni a programozas, mint a jatekok vilaga. Csak utolso evben lettek jo eredmenyeim.
  Ez is ugy tortent, hogy egy delutan marhara unatkoztam otthon. Es jatek helyett eletemben eloszor inkabb megcsinaltam a hazi feladatot. Eldontottem, hogy addig ulok folotte, ami meg nem ertem. 18 eves koromra eljutottam ide is...
  Nem tudom, hogy ez adhat-e egy kis erot :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dolgoztam olyan helyen, ahol nagyon nem szerettem, amit csináltam. Hamar kiégtem és teljesen elégedetlen voltam, pedig viszonylag nem fizetett rosszul. Nem is sikerült úgy haladnom a dolgokkal, ahogy képes lehettem volna.

  Egyértelmű, hogy olyannal kell foglalkozni, amit szeretsz. Itt van egy kis trükk, hogy igazából programozáson belül is nagyon sok eltérő irány és lehetőség van. A fent említett munka, ami nem jött be is szoftverfejlesztés volt.

  Tehát ha valahol nem működik a dolog, vagy nem érzed jól magad, az messze nem azt jelenti, hogy az egész szoftverfejlesztősdi nem a te világod!
  Igazán jó akkor leszel, ha valóban érdekel a téma és hobbiból is programoznál / tanulnál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahhoz, hogy ezt a dolgot hosszabb távon csináld - már ha lesz ebben a szakmában hosszabb táv - ahhoz az kell, hogy alapvetően szórakozásból csináld, az hogy fizetnek is érte csak egy bónusz.

  Ha nem ez a hobbid, hanem csak egy pénzkereseti lehetőségnek fogod fel, akkor egyrészt soha nem leszel igazán jó benne, másrészt hamar ki fogsz égni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legjobb környezet a tanulásra szerintem programozásra ipari környezetben foglalkozni vele/dolgozni. Pl. ott a tanárod, az osztálytársaid/csoporttársaid, kb mindenki totál alacsony szinten, valszeg senki nem fogja elmagyarázni a CI/CD fogalmakat vagy egyéb technikákat, amit munka során napi szinten használnál.
  Aztán gondolom azért is szeretnél jobb lenni, mert ezzel szeretnél dolgozni egy bizonyos pont után, de hogyan hozod fel magadat arra a szintre hogy munkát kapj a tudásodért? Legalább is feltételezem, hogy ilyesmi érdekelhet, anno engem ez is foglalkoztatott, mielőtt dolgozni kezdtem volna vele.

  Szóval programozás az olyan állat, hogy van belőle egy csomó fajta terület amin dolgozni lehet. Pl. van játék programozás, mobil, web, embedded/hardware, desktop/enterprise környezet amikre lehet fejlesztgetni, én anno ezeket mind kipróbáltam hosszabb-rövidebb időre, hardware-es assembly-vel szenvedtem, bár C-set élveztem. A lényeg, hogyha újra kéne kezdenem 0-ról, akkor is valszeg az lenne az első, hogy infót gyűjtsek arról, hogy mi az amiben el tudnám képzelni magam - milyen elvárások vannak munkával kapcsolatban / melyik terület mennyire fog kicsinálni mennyi pénzzért cserébe / mennyire lesz egyszerű munkát találni vele vagy képes leszek-e munkát találni vele, esetleg külföldre kell menjek rögtön, hogy munkát találjak. Aztán ugye a különbözö IT területeken is vannak különböző poziciók; front-end, back-end, DevOPs, cyber security engineering, QA tester, stb.

  Sztem úgy, hogy ezekről semmit nem tudsz, ezért úgy érdemes az egészet elképzelni, mint mikor kockulni szeretnél, és ahhoz kell valamilyen elektronika. Ez lehet PC, PSP, konzol, VR - a végén kockulni fogsz, csak az nem mindegy, hogy min.

  Az információ gyűjtést, meg szerintem úgy érdemes elképzelni, ahogy veszel mondjuk bármit. Ha bemész a boltba, ott kipróbálhatod/összetaperolhatod az összes kirakati PC-t, elolvashatod a technikai részleteiket, utánaolvashatsz, hogy mi mit jelent, mi miért jobb, mi az ami megéri és miért, stb.

  Ha te nem mész utána, nem érdeklődöd meg és nem képzed magad, úgy fogsz kijönni az egyetemről mint egy birka akit terelgettek idáig, igazából úgy van némi alap tudása ami kb semmit nem ér, és ha szerencséd van talán felvesznek valahová, ha meg nem akkor lesz belőled a 60% nem a szakterületén elhelyezkedett statisztikai adat. (sztem egyetemi szint < junior)

  Youtube-on vannak fenn videók amúgy amik elmagyarázzák, hogy milyen területek/poziciók vannak, ki mit csinál napi szinten. Vannak külön fejlesztők is akik bemutatják egy-egy napjukat a munkahelyükön - az az utóbbi amiből kb semmit nem lehet tanulni.
  Ismerőseid/rokonok között ha van fejlesztő vagy IT területen tevékenykedő, akkor azokat meg lehet kérni, hogy mondják el mit csinálnak (csak azért mert valaki egy adott területen dolgozik, még nem jelenti azt, hogy ért is hozzá/csinál bármi hasznosat, szóval ezeket mindig érdemes 2 lépés távolságból hallgatni)
  Steam-en egyébként ha online kockulsz az évek alatt össze lehet szedni pár száz nemzetközi ismerőst, amiknek a jelentős része általában programozó - az alma nem esik messze a fájától(programozó nem megy messzire a munkaeszközétől)
  Aztán miután kijátszottad magad a különböző programozási nyelvekkel/területekkel, és nagyjából érted, hogy mik vannak, és mit szeretnél csinálni, beirathatod magadat egy tanfolyamra, ahol felhúznak junior szintre amivel aztán el tudsz helyezkedni, ahol aztán meg a kollékáktól el tudod lesni a jó és rossz módszereket, amikből aztán megpróbálsz rájönni hogy mi a rossz módszer és azt gyorsan el is felejteni.
  Tanfolyamból fogalmam nincs melyik a jó, én anno csináltam párat udemy-n hobby-ból, abból az összes marha száraz volt, cserébe viszont junior szintre fel tudod húzni magad vele sztem, szóval azt a részét kiválóan teljesiti.

  uhm..
  ha eddig eljutottál akkor valszeg sinen vagy.
  Még annyi, hogy motivációnak szerintem az egész tök szórakoztató tud lenni, hogyha egy játékként fogod fel a fejlődést - sokat fogsz szenvedni.
  +1: Angol nélkül nem fog menni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek. A legfontosabb dolog ebben, hogy legyen valami amit te meg akarsz valósítani (és nem a tanár, nem valami szintetikus feladat amit meg _kell_ csinálni) és te találd meg azokat az eszközöket, megoldásokat, amikkel a legjobban meg tudod valósítani, úgy ahogy az neked a legjobban tetszik. Aztán persze nyilván érdemes elolvasgatni különféle elveket, megtanulni patterneket, de igazából a gyakorlat az amikor ezek a dolgok a "véreddé válnak". És sok-sok gyakorlat az, ami után már el fogod tudni dönteni, hogy mi az ami jó neked, és mi az ami nem. Mert van úgy, hogy ami egymilliárd légynek jó, az neked nem, mert mindenkinek mások a preferneciái, ráadásul a programozás elég sokféle tud lenni - más ha valaki mikrokontrollereket programoz és más ha banki rendszer backendjét. De egy közös: ahhoz, hogy jól csináld, gyakorolni kell - és ehhez a hajtóanyag szerintem igazán a saját projekt tud lenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kezdetnek egy kicsit gyakorold a helyesírást, fogalmazást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes módon a játék írással a mai napig fejlesztem magam, időről - időre előhalászom a klasszikus MMORPG tervemet és azon alakítgatok.
  Ezen keresztül mélyítem el azokat a technikákat, amiket a munkámban használok. És itt legalább az egész programot én írom, leszámítva a külső dependenciákat, de ez azért nem egy unity mit direkt játékfejlesztésre csináltak, hanem nextjs - react - ts - js, aminek mégse ez az alapfelhasználása. Ezért nincsenek is meg azok a modulok amiket összekopiznék. Röviden én az elején nem ajánlom a kódmásolásokat, sokkal inkább a kis apró feladatok megoldását, hogy az adatszerkezeteket magabiztosan kezeld.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En meg hozzafuznek egy-ket dolgot.

  Biciklizni nem a tanar fog megtanitani, ahogy programozni sem. Neked kell vegigmenni sokszor akar ugyanazon az uton. Lehet elesel sokszor, de nem adod fel es mesz tovabb, valami ilyesmi ez a programozas.

  Regen meg igaz volt az hogy elovett az ember egy konyvet ahol ott volt minden utasitas aztan kisakkozta hogy milyen adat mikor es hova keruljon a memoriaba es ebbol nagyjabol meg is elt. Ekkor volt igaz az is, hogy masok munkajat utasitasonkent kellett elemezni es mindent megerteni.

  Ma mar ez teljesen maskepp mukodik. A programnak kb 10% a te kodod, az osszes tobbi a nyelvi kornyezet, fw, oprendszer, 3rd party libek altal nyujtott kodok amikkel kiegeszited a munkad. C# nal mar eleve adott egy hatalmas fw tobb millio soros modulokkal. Senki nem fogja ezeket foleg kezdokent elemezgetni csak beirja a kis program logikajat es orul hogy mukodik. Ha adott programlogikat masolsz az is egyfele gondolkodast tukroz, ami nem a tied, ennelfogva ha nagyjabol erted is celszeru inkabb megirni magadtol egy hasonlot tanulasi cellal. 

  Tobbsegeben szerintem kezdetben jatekok irasaval szokta magat fejleszteni az ember, ritka az aki szamlazoprogramot vagy adatbazis kezelot tuz ki celnak. El lehet indulni a legegyszerubb szoveges kalandjatektol a grafikat hasznalo kukqc, tetris en at a Marioig. Ezekbe bele lehet szoni kesobb adatbazist, halozat kezelest es meg sokmindent amit jatekos formaban nem a legunalmasabb modszerrel az erdeklodest fenntartva lehet tanulni. Ahogy fejlodsz tanulasi cellal egyre tobbmindent lehet sajat kezzel megirni es 1-1 kulsos libet lecserelni sajatra. A legegyszerubbtol erdemes haladni aprankent mindig picit nehezebb dolgok fele es bele fogsz jonni a tervezesbe, algoritmizalasba es a tobbibe ugy hogy kozben folyton tanulsz.

  A tanar szerepet en inkabb egy tapasztaltabb fejlesztore/tanulora cserelnem le aki tanacsokat ad, megoldasokat kinal, egy ido utan meg mar lehet hogy te talalsz neki valamire megoldasokat. Ezt siman lehet akar itt az oldalon is erdekes problemak felvetesevel kezdeni, aztan neten folytatni masokkal. De a tema ne az legyen hogy hogyan kell csipogo hangot lejatszani a jatekban nert arra van kismillio talalat a neten amit egyszeruen fel tudsz hasznalni. Inkabb olyasmi tema mondjuk, hogy halozaton milyen optimalis modszerek vannak adatok kuldesere, tobbszalu architekturat hogy erdemes felepiteni, meg ilyenek majd kesobb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a tanácsát és bíztatását! Úgy érzem az említett tanácsokkal most már magabiztosabban jobb programozóvá válhatok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem az elozo projektet is ugy adtak at, hogy email-ben elkuldte a srac a 3 git repo url-t. Aztan 2 hetig csak neztem a kodban, hogy mi van.
  Pont ezert en ugy adtam tovabb a kovetkezo fejlesztonek, hogy 2 napig mutogattam neki a fobb belepesi pontokat, osztalyokat es magyaraztam hogy mukodnek a modulok. Masnap termelt es nem volt tobb kerdese.

  Szerintem is igy kene, de velem ez meg nem tortent meg. De a mai technologiai dompingben mar az oktatasnak is folyamatosnak kene lennie a cegeknel, de ez csak az en velemenyem. Semmi ertelme, hogy ott ul tobb szaz fejleszto es minden uj technologianal mindenki hetekig egyedul tutorialozgat, mire lesz valami.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Említed például a számológépet, hogy elakadtál. Ha ott meg tudod oldani, hogy veszel egy papírlapot, definiálsz egy két változót, és papíron leírod, hogy mikor mit csinál a program, és mi lesz a változókkal, stb; akkor menni fog a programozás. Ha papíron se megy, akkor programozási nyelvvel se fog menni. Tehát ha van érzéked ahhoz, hogy kitaláld hogyan oldanád meg fejben / papíron a problémát, akkor nem gond, hogy van egy külön monitorod a Stackoverflowra. Ha nincs, akkor az adott prognyelv referenciakötet bemagolása se fog segíteni a helyzeteden.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Nekem 15 ev alatt meg egyik munkahelyemen sem volt soha egyszer sem, hogy valaki leult volna mellem es ugy magyarazott volna barmit. Kb az volt eddig, hogy tudjad. Szemben ezzel fokent belepes utan eleg kritikus szemmel neznek az uj kollegara."

  Ez nagyon érdekes amit mondasz, de pont ellentétes azzal, amit én tapasztaltam magyar, német és osztrák kollegákkal. Talán pont ezért én is ilyen mentor beállítottságú vagyok, ha hozzám kerül új kolléga.


  Nemrég egy új projektnél egy közel 50 éves, immunbeteg, és ezért nagyon nehezen beszélo" német kolléga Teamsen keresztül péntek délután több órán keresztul magyarázott, hogy megértsem hogyan modellezik az adattárházuk transzformációit, miköben én pénteken 4kor már kapcsoltam volna le a gépet, de o" csak magyarázott, magyarázott, segített, kijavította az addigi terveimet, és végül bármennyire kellemetlen volt, de már nekem kellett elköszönni. De sorolhatnám a pozitív tapasztalataimat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szakiskolámban nem érzem hogy megtanítottak volna rendesen programozni


  Nem is fognak, a tanarnak az a feladata, hogy leadja azt a tananyagot, amiben megegyezett az iskola vezerrel (vagy kivel), es ezt szamonkerje.
  Nekem 15 ev alatt meg egyik munkahelyemen sem volt soha egyszer sem, hogy valaki leult volna mellem es ugy magyarazott volna barmit. Kb az volt eddig, hogy tudjad. Szemben ezzel fokent belepes utan eleg kritikus szemmel neznek az uj kollegara. Es meg interjun is nagy valogatas megy.
  Ha tenyleg erdekel a dolog, akkor onszorgalombol annyi energiat teszel bele amennyit csak akarsz/idod engedi.
  En kinyomtatott konyvet javasolnek tanulashoz, de nem egy konkret konyvet, hanem abbol a szempontbol, hogy nem tudsz masolni+beilleszteni, hanem lapozgatsz es be kell gepelned. Nyugodtan terj vissza a 90-es evek szintjere es a netet is kikapcsolhatod :)
  Ez a copy+paste, build, mukodik: szerintem az elejen meg elegge termeketlen.

  Tapasztalatom szerint rengeteg alazat kell a tanulashoz. (alazat != megalazkodas)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...de nem tudtam megírni teljesen anélkül hogy felkeressem neten hogy is kell, és megalázónak éreztem magamat mikor a netes kódokból kellet halásznom, persze mondjuk ezt csinálja egy programozó is, de nekem állandóan a netes kódokból kellet kopiznom...

  Mi ebben a megalázó? A melóval jár. Nincs ebben semmi kivetnivaló, sokan csinálják, olyanok is, akik ebből élnek. A lényeg a megértésen van. Ha tudod, hogy mit látsz, és megérted az algoritmus műkődését, akkor miért ne használhatnád. Sőt, copy-zni is szabad, aztán át-refactorálod a saját környezetednek megfelelően, és kész. Lehet, hogy legközelebb már nem kell megnézned, és magadtól is tudni fogod, hogy az adott problémára a korábban látott algoritmus megfelelő lesz. Implementálod, kipróbálod, műkődik, és mindenki örül.

  Akkor jöttem rá hogy nem jól tanították meg nekem a "módszerét" a programozásnak mert mindig egy típus szerint programoztam. Hogy változtassak ezen? Min változassak?

  A programozást alapszinten megtanítáják, így, vagy úgy, de a valódi tudást autodidaktikai módon fogod elsajátítani. Sok kódírás, gyakorlás, szenvedés, szívás és siker árán. Ne foglalkozz azzal, hogy ki, mikor, mit és hogyan tanított neked. Szerencsére a szoftver fejlesztésnek van egy remek aspektusa arra vonatkozóan, hogy jó-e az, amit megtanultál. Ha műkődik a program, és pontosan azt csinálja, amit elképzeltél, akkor megtanultad. Maximum optimalizálni / refactorálni lehet (kell) még, de az már egy másik történet. Az iskolapad csak egy induló löket, sokaknak még az sem volt meg, vagy nem is volt rá szüksége.

  Folytassam a kisebb projekteket? Vagy egyéb programnyelvek megismerésével folytassam? Szkriptnyelvek kipróbálásával? Kezdjem újra az elejétől, az alapoktól?

  Így van. Ennyi. Gyakorolj saját projekteken. Legyen ötleteid, valósítsd meg őket. Keress egy szoftverfejlesztési területet, ami érdekel - és amivel talán pénzt is lehet keresni - aztán hajrá. Ha kell, akkor tanulj meg egy új nyelvet, környezetet, platformot vagy rendszert. De azért nem kell mindenbe belemenni, legyen meg a fokozatosság, és a következetesség a tanulásban. Világosak legyenek a céljaid. A tanulási területet, és az energiáidat pedig a céljaidnak megfelelően válaszd ki, és használd fel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Biztos nem figyelek eléggé az órákon + csináljak még több programozás érettségi feladatsort.

  Sajnálom, hogy ilyen inkompetens tanárt kaptál.

  Nagyon fontos lenne tudni, hogy milyen problémák okoztak neked gondot (pl. amikor csináltad a számológépet vagy a tic-tac-toe-t), hogy érdemben tudjunk neked tanácsot adni. Enélkül mi is csak tippelgetni tudunk. Általánosságban igaz az, hogy a programozás akkor nem megy, ha
  - nem tanultad meg az adott programozási nyelv nyelvtanát
  - nem érted a programozással kapcsolatos fogalmakat (mint pl. mi a különbség a függvény és eljárás közt, vagy hogy mi az objektum-orientált programozás)
  - nem alakult ki az a képességed, hogy egy problémát egymást követő apró lépések sorozatára bonts
  - nem tanultad meg a kódírást és hibakeresést támogató eszközök (pl. debugger) használatát és a dokumentációk értelmezését
  - vagy talán magát a problémát sem érted, amit meg kellene oldanod
  - netán túl sok olyan felesleges plusz munkát veszel magadra, amik az igazi probléma megoldása szempontjából lényegtelenek, sőt, elterelik a figyelmed róla és további új problémák megoldására kényszerítenek rá (mint pl. az, hogy GUI-s alkalmazást raksz össze csak amiatt, mert az modernnek tűnik).

  A C# esetében pedig különösen fennáll a veszélye annak, hogy akarva-akaratlanul mélyvízbe dobd magad, mert ez egy rettentően sok eszközzel megáldott nyelv, és bár multiparadigmás nyelvről van szó, elsősorban mégis objektumorientált, ráadásul a Visual Studio-val nagyon egyszerűen tudsz Windows alkalmazást csinálni, ami öngyilkosság akkor, ha az alapok sem mennek. Nem hiába tanítják a programozást console app-okkal.
  A C#-nak és hozzá hasonló nyelveknek kétféleképp lehet nekiesni:
  1) Rettentően sok elméletet tanulsz, mielőtt még egy működő programot összeraknál. Nagyon lassan fogsz eljutni egy hello world-ig, de amikor eljutsz odáig, a kódban mindent érteni fogsz. Nagyon keveseknek fekszik ez a módszer, mert nagyon nem látványos, száraz elmélet, de az én tapasztalataim azt mutatják, hogy a jövőben sokkal jobban boldogulnak azok, akik így tanulnak, mivel értenek minden egyes szót, amit leírnak a kódban.
  2) Elfogadod azt, hogy nem fogod a kód minden részletét érteni, de cserébe hamarabb lesz látványos eredménye annak, amit tanulsz. Viszont így nagyon könnyen ki tudnak maradni olyan alapvető ismeretek, amiket ha nem pótolnak idejében, nagyon megnehezítheti a jövődet.
  Lehet azt mondani, hogy C# 10 óta vannak top-level statement-ek, implicit usingok és más, hasonló compiler segítségek, amik némileg közelebb hozzák a C#-ot a kezdőknek, de valójában csak elrejt olyan ismereteket, amiket véleményem szerint igenis tanulni kellene (mint pl. az entry point és az exit code fogalma). És mivel ismét plusz nyelvi eszközről van szó, zavaró lehet egy kezdőnek, hogy használják-e vagy sem, illetve egyáltalán mi a különbség a kettő között.

  Neked az segítene a legtöbbet a véleményem szerint, ha találnál egy magántanárt és elkezdenétek az alapoktól kezdve ellenőrizni az eddigi ismereteidet, hogy feltárjátok, hol van hiányosság a tudásodban, hogy tudjátok pótolni azokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy jó tanács.
  Én azt vettem észre, hogy a legtöbb kezdő programozónál a legnagyobb hiba, hogy nem fordító aggyal gondolkodnak. Tehát amikor leír egy kód részletet, akkor csak így nagy vonalakban képzeli el mit is fog a kód csinálni ahelyett, hogy tényleg sorról sorra, vagy épp utasításról utasításra próbálná meg értelmezni az egész kódot. Ha ez megvan akkor talán lehet tovább lépni, de addig nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem nincs azzal gond, ha netről "lopsz" kódokat és azzal csinálod meg a saját projectjeidet, amennyiben megérted őket. Tulajdonképpen ennél jobb módszer nincs is programozni tanulni. :)
  Szerintem megérteni egy másik ember kódját nehezebb, mint megírni és gyakrabban használt skill is.

  Arra figyelj csak, hogy ne ész nélkül illeszd be, hanem értelmezd is és addig ne lépj tovább, amíg nem érted minden sorát és hogy mit miért csinál. Ha valamit nem értesz benne, módosítsd és nézd meg, mi történik.

  Ha valamit "összeloptál" a netről és működik, utána indíts egy üres projectet és írd meg magadtól is. Hasonlítsd össze a te megoldásodat az "összelopkodottal", nézd meg, mi a difi és hogy te csináltad-e jobban vagy az, akitől "loptál". Ez unalmas és repetitív, de a sportolók is így fejlődnek.

  És ne feledd, milyen egy igazi programozó. :)

  Ha elbizonytalanodsz magadban, nézd meg ezt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz jó tanácsot adni mivel valamikor a 80-as években kezdtem a programozást. Mostmár szinte a csapból is ez folyik. Viszont annyira összetett a történet rengeteg elmélettel buktatóval és számtalan lehetőséggel, hogy egyrészt el kell jutni odáig, hogy élvezd a programozást, hogy valamit alkotsz. De mindezek előtt az alapokat kellene alaposan megismerni. Érdemes ezért egyrészt a Codewars: Train your coding skills oldalt felkeresni regisztrálj be ide itt tetszőleges programnyelven oldhatsz meg feladatokat az egyszerűtől a bonyolultig. Illetve a DEV Community egy nagyon jó kis szakmai oldal, kb. minden kérdésre megtalálhatod a választ -- persze ez egyenlőre lehet méginkább elvisz egy túl sok információ irányába -- szóval óvatosan vele, de itt is mindenhez hozzá lehet szólni, és te is írhatsz cikkeket, kérdéseket. A szakmai angol kb. megkerülhetetlen. Végül ha van olyan programötleted amit meg szeretnél valósítani, akkor azt kezd el megvalósítani, nem baj ha nem fog egyenlőre elkészülni.
  Az sima javascriptet azért tudom ajánlani mint jól használható nyelv, mert lehet benne imperatívan, deklaratívan, oop, functional ... és még ki tudja még hány módon programozni. Ugyanakkor a HTML - hez egyenlőre nem nyúlnék hozzá, csak minimálisan. Viszont ott a böngészőben a devtool -> console, abban midenféle előkészület nélkül egyből lehet programozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Hogyan válhatnék jobb programozó? Min változassak?

  Kezdd mindjárt azzal, hogy egy új eszköz/nyelv/rendszer (vagy akár fórum) specifikációit/szabályait/szokásait figyelmese(bbe)n olvasod, tanulmányozod, még azelőtt magadévá teszed (minél nagyobb mértékben), hogy elkezded használni azt.

  Szóval… Próbáld meg felismerni, hogy mi a különbség a Tudástár (konkrét programozási kérdések, megoldandó programozási problémák színtere – ahol tévesen nyitottad ezt a témát) és a Társalgó (kötetlen beszélgetések, ötletelések, eszmecserék, viták, vélemény-, javaslat- és ajánlatkérések helyszíne – ahol nyitnod kellett volna ezt a témát és ahova most áthelyeztem) között, és a jövőben új téma nyitásánál alkalmazd is ezt az ismeretet. Köszönöm.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szakiskolámban nem érzem hogy megtanítottak volna rendesen programozni mert mindig csak info ismeretek érettségi feladatsort csináltattak velünk, aminek van egy típusa és egy bevált módszere ami alapján meglehet oldani.

  Ez nekem ment is, és középszintű érettségin is mert kb 3 pontot vesztettem érettségin a programozás részénél (C#).

  Nem értettem magamat amikor hozzáláttam kis projektjeimhez pl. számológép vagy tic-tac-toe akkor eltudtam kezdeni de nem tudtam megírni teljesen anélkül hogy felkeressem neten hogy is kell, és megalázónak éreztem magamat mikor a netes kódokból kellet halásznom, persze mondjuk ezt csinálja egy programozó is, de nekem állandóan a netes kódokból kellet kopiznom.

  Megkérdeztem ezt a problémát, a programozás tanító tanáromtól (aki amúgy nem tanár csak instruktor) ő pedig azt felelte: Biztos nem figyelek eléggé az órákon + csináljak még több programozás érettségi feladatsort.

  Az első állítását nem nagyon értettem mert minden órán megcsináltam ami a feladat, emellett második állítását megfogadtam több feladatot csináltam és nem csak középszintű feladatokat, hanem már emeltet is (mondjuk az emelt annyira nem ment). De ez sem segített, és úgy voltam vele pihentetem a témát.

  Érettségi után egyik emelt szinten érettségizett osztálytársammal elkezdtünk programozni hobbiból, és neki is ugyanez volt problémája mint nekem hogy nem tudtuk folytatni a fent említett projekteket.

  Ezután rákérdeztem több osztálytársnál hogy nekik mi ezzel a tapasztalatuk, szinte majdnem ugyanaz szitu állt fönt mint nálam.

  Akkor jöttem rá hogy nem jól tanították meg nekem a "módszerét" a programozásnak mert mindig egy típus szerint programoztam. Hogy változtassak ezen? Min változassak? Folytassam a kisebb projekteket? Vagy egyéb programnyelvek megismerésével folytassam? Szkriptnyelvek kipróbálásával? Kezdjem újra az elejétől, az alapoktól? Ti mit javasoltok?

  Előre is köszi a válaszokat, és a segítséget!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd