Kifejezetten fejlesztőknek szánt miniszámítógépet fog kiadni a Microsoft
2022-05-31T10:46:08+02:00
2022-06-07T08:30:16+02:00
2022-07-20T03:55:40+02:00
 • Szerintem a MI modul olyasmi lesz, mint a telefonokban, nem Tesla-ban gondolkodnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az MI modul nélkül (mert nem értek hozzá) nekem egy jó demonstráció (működő office és VS) hogy az ARM alapú win létezik és működik.

  Másrészt ha az oprendszerbe tesznek valami támogatást, akkor az MI modul nem csak fejlesztő, de üzemelő oprendszer bővítmény lehet.
  Mert amit eddig "intelligens" döntéseknek neveztek az oprendszerben, azok igen sokszor a kényelem helyett idegesítők lettek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak arra gondoltam, hogy még alig jött ki róla valami, se műszaki paraméter, se koncepció… lehet imádni fogjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soha nem lehet feladni a reményt, hogy egy sokmilliárdos cég, sokezer legjobb jelentkezőből kiválasztott dolgozóval okosan cselekszik.

  Mondjuk a szervezetek képesek nagyon hülyén viselkedni, de azért akkor is csak a jó döntések számának kell a nagyobbnak lennie, különben már nem lenne a cég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Várjuk ki a végét, lehet, hogy van értelme.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Próbáltam mindkettőt. A 150 ezerért vett, már talán 10 éves gépemen. Működött mindkettő. Miután 10k-ért vettem egy SSD-t, olyan gyors hogy nem tudok betelni vele. Manapság már 1 darab alkatrészt nem kapnék ilyen áron, nem hogy egy komplett PC-t, és főleg nem "speciális, mesterséges intelligencia" célhardvert aminél a reklámért többet fizetnék mint az SSD-mért. Ám szerencsére nem is kell, a középkategóriás régi gép mellett is nagyon jól lehet fejleszteni. És neurális háló alkalmazása esetén se éreztem úgy, hogy kéne ide egy másik gép, hiszen könnyedén bérelhetek felhőből rá kapacitást.

  Hát és a neurális háló betanítása miből áll? Pl. szimuláció elindításából jó sokszor? A Python NN könyvtárak többsége CUDA-n futtatja a programot, szóval a Python csak köztes kód, ezért nem lényeges a nyelv. Az ARM célhardverét nem ismerem, de egy Tesla V100 elég jól teljesít, hűtés se árt hozzá, meg a borsos ára miatt igencsak jól jön, ha nincs kihasználatlanul  = a felhőben mások is tudják használni, így az egyéni költséget redukálva. Egy csúcshardvert minek magamnak megvenni, hogy aztán a nap 3/4-ében ne használjam magam, betenni egy olyan dobozba ami pillanatok alatt felforrósodna? Nem értem ennek az egész MS bejelentésnek a célját. A fejlesztők nagyon kicsi csoportját vették elő, és nekik is vagy nem lesz jó teljesítményben, vagy indokolatlanul drágább lesz mint más lehetőségek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A neuronhálózat betanításához írt szoftver írásához valóban nem kell erős hardver (és egy VS Code elég), de próbálj csinálni egy alkalmazást Xamarinnal mondjuk Androidra... Vagy indítsd el egy Unity3D-t.

  A neuronháló betanításakor szerintem nem a neuronhálót betanító szoftver az erõforrásigényes (ha az lenne, akkor nem pythonban tolná mindenki ami a default implementációjában egyike a leglassabb programnyelveknek), hanem maga a neuronháló szimulációja, ezért is kell hozzá spéci hardver.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mármint én az AI betanítására gondoltam. Ha a neurális háló hosszú, számításigényes futtatását lokális gépen akarnád csinálni, jóval drágább lenne a fenntartása, mint elosztott erőforrásparkból kiválasztani azonnal egy elérhető hardvert. Ez a kis kütyü nem tűnik jól hűtöttnek, valószínűleg nem lehet a cég többi alkalmazottjával osztozni rajta, szóval egy időre kihasználatlan marad. Az a skálázás hogy föléteszel még egy kis dobozt elég poén.
  Magához a fejlesztéshez nem igazán kell sok és erős hardver. Egy közepes SSD hogy ne egy évig tartson a VS elindítása, egy közepes CPU hogy a fordítást tudd még ma elvégezni, egy átlagos net hogy tudj meetingelni. A neurális háló futtatása, betanítása meg tud menni távolról. Én pl. már nagyon sokszor használtam a Google Colab platformját ilyesmire, 0 pluszköltséggel, de ha főállásban tolnám is olcsóbb lenne onnan az eszközkölcsönzés, mint saját fenntartása.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl. azért mert egy olyan  gép amit már fejlesztésre is használnék elég szép havi költséget produkál az azúrban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az apple-nak bejött az M1-es ARM-okkal felszerelt MacBookPro-k ( legalábbis nekem igen ). Ha itt is elég jó teljesítményt ad kisebb power felhasználással, akkor ennek is van létjogosultsága. Mondjuk nekem a mobilitás fontos szempont azért maradok a laptopnál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a reklámvideó egy nagy 0. Amolyan birkaszínvonalú IQ negatív emberkéknek Marvel/Almás/... reklámnak oké, de a fejlesztőket nem kellene ennyire hülyének nézni.
  Persze lehet, hogy a MS-nál nagy mennyiségben felhalmozódott marketinges masszát nem tudják mire használni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Demonstrálni, hogy az ARM-es win11 létezik és használható, arra biztosan jó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van ARM változat a Windows 11-ből? Szabadon megvehető, telepíthető? Milyen számítógépekre? Vagy csak előtelepítve?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Grillezni is lehet majd rajta? Mivel lenne ez jobb, mintha egy raspberry pi-ről rákapcsolódok az internetre, és az Azure-n elérhető, hatékonyan kihasznált infrastruktúrát használnám? Vagy alapból semmiféle neurális háló nem tartozik bele a fejlesztői feladatkörömbe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd