Merre tovább?

Merre tovább?
2022-05-29T11:19:53+02:00
2022-05-31T23:05:28+02:00
2022-10-17T04:20:52+02:00
 • Kövesd a nemzetközi trendeket, ne ragaszkodj a bezzeg 20 év lemaradáshoz.
  Az angolt érdemes felhúzni, mindegy, hogy külföld-e a cél vagy sem. Mindenütt előny.
  Nagyon jó, hogy tanulsz, már ez is egy nagyon szép teljesítmény.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  örülök minden hozzászólásnak, és őszinte véleménynek. Elvégre ezért indítottam el ezt a beszélgetést, hogy képbe kerüljek az elvárásokkal, és a munkaerőpiac jelenlegi helyzetével, hogy rátaláljak a megfelelő útra amin folytathatom a továbbiakban. Ha az ember elolvas egy cikket, vagy akár egy tanfolyamszervező cég PR szövegét, ott nem biztos (sőt) ,hogy a realitásokat fogják közölni az emberrel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha netán az én hozzászólásom miatt kezdted volna öregnek érezni magad: arra gondoltam, hogy gyakorlatilag full kezdőként nem nagyon fognak ismeretlenül ("hátszél" nélkül) foglalkozni veled. De lehet, hogy akkora a hiány IT szakemberből, hogy ez mára megváltozott. Amikor pár éve én próbáltam munkát találni, mindig volt valami kifogás, egy helyről egy ottani ismerős mondta, hogy öreg vagyok az adott pozícióra, de több helyen is 99%, hogy ez volt az ok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jó volt olvasni a hozzászólásodat, már majdnem öregnek kezdtem magam érezni :).

  Egyébként abszolút nem érzem magam annak, ha belegondolunk a jelenlegi szabályok szerint pár évvel kell kevesebbet dolgoznom (még 20 év) mint amennyit már dolgoztam.

  Nem sürgős elhelyezkednem, a jelenlegi cégemnél még 3 hónapig fut egy projekt, ami év elején indult, és amikor átváltottam 20 órás részmunkaidőre, akkor ígéretet tettem, hogy azt még végigviszem. Ezért most még csak tanulási irányt keresek, hogy merre tovább, mivel bővítsem a képességeimet.

  A React.js-t már nézegettem, elég trendi technológia, a szerveroldali megvalósítás a Node.js-re épül, ami felé erősen hajlok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 53 évesen, 30+ év elég szerteágazó munkatapasztalattal, de ami a legfontosabb 5 év releváns React tudással rengeteg lehetőség van. Köztük egy csomó full remote állás is - itt a nagyon erős angol tudás a lényeg ( ami nálam nincs meg igazából ) -.
  Az utóbbi 3 hétben és talán még a következő 2-ben is folyamatos interjúzások ( tech, manager, hr, system design ... ). Lehetőség van bőven, főleg ha full-stack-nak adja el valaki magát.  A robot tervezést és programozást nyugodtan beírhatod, mint munkatapasztalat. Így már mindjárt nem leszel kezdő. Persze nem is leszel egyből senior, szóval egy medium szintet céloznék meg másodjára. Elsőre meg valami junior tapasztalatot, valami olyan cégnél ahol nem nagyon firtatják, hogy mennyire is értesz a történethez, viszont kb. a juttatás is ennek megfelelő. Ez nem baj, mert éles feladatban derül ki a leggyorsabban, hogy mire vagy képes. A pandémia okán amúgy is a legtöbb IT állás remote vagy hybrid. Ha nem jön össze gyorsan valami junior lehetőség, akkor még mindig ott van, hogy csinálsz valami hobby projektet. Persze egy github repo az alap elvárás. Érdemes is megtanulni a használatát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Más, jobb hozzáállású autóipari cégben (audi, bosch) nem gondolkoztál? Azoknál - tudtommal - több a valós informatika, kevesebb az automatizáció

  Az az igazság, hogy kicsit kiábrándultam a szektorból, látom azt hogy az utóbbi 5-6 évben hová jutott  és hogy hová tart (nem tetszik). Volt szerencsém egy SZTAKI-s KF projektben részt venni, és ott a beszélgetések alatt szóba került, hogy az autóiparban mennyire nincs pénz, pedig ők minden ipari szektorral kapcsolatban állnak.

  Megcsinálni hobbi szinten saját oldalt, blogot, bármilyen software-t mindig jó, ráadásul rengeteg tényleg értelmes elérhető kiváló tanfolyam és anyag van a neten ingyen vagy nagyon pici pénzért (udemy, zenva, skillshare).

  A freeCodeCamp kurzusaiból megcsináltam már egy-kettőt, azok elég jók voltak. Abszolút nem áll távol tőlem az otthon tanulás, inkább az irány kiválasztása ami kicsit nehezebb. Ezért is indítottam ezt a fórumot, kíváncsi voltam azok véleményére akik jelen vannak a piacon. Sok cikket lehet találni a neten, de azok mind a nemzetközi trendekre vannak kihegyezve, hiába na, kicsi ország vagyunk!

  Köszi a hozzászólást, szép napot!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Erős váltás, sok sikert hozzá.
  Más, jobb hozzáállású autóipari cégben (audi, bosch) nem gondolkoztál? Azoknál - tudtommal - több a valós informatika, kevesebb az automatizáció.

  Szerintem, az általad ismert három irányvonalból érdemes egyet választanod (PHP, Python vagy dotnet) és arra koncentrálni.

  Ha nincs használható angolod mellette, akkor kezd el felhúzni. Ha nem találnál kis hazánkban céget - vagy olyat, ami tetszene - akkor külföldi projekteknél rengeteg van távmunkában, minden szinten.

  Azt is tegyük hozzá, hogy sok cég csak ügynökségként dolgozik és bedolgozik nagy állami/uniós projektek megvalósításában. Az olyan cégekben jó pénz lehet, azonban szakmai tapasztalatnak és valós fejlődési lehetőségnek nem feltétlen lesznek a legjobbak.

  JS/Ts nagyon jó irány tud lenni, nagyon könnyű eltévedni benne, a frontend nagyon átszövi az egészet, ez sokaknak buktató szokott lenni. Idehaza nem sok hirdetést láttam, aki ilyen szakembert keresne, külföldön azonban szép számmal vannak pályázatok rá.

  A keleti oldalon a korod ugyan számít, azonban fontosabb, hogy diplomás (támogatható) vagy, nyugaton arra számíts - ha megpróbálod - hogy maximum megkérdezik, de nem fogja őket érdekelni.

  Megcsinálni hobbi szinten saját oldalt, blogot, bármilyen software-t mindig jó, ráadásul rengeteg tényleg értelmes elérhető kiváló tanfolyam és anyag van a neten ingyen vagy nagyon pici pénzért (udemy, zenva, skillshare).

  Amennyiben megfordult a fejedben, hogy hazai kóder iskolába menj, azokkal nagyon vigyázz, 2x is olvasd át és gondold át a feltételeket. Ismerek olyat, akinek nagy szerencséje volt, és olyat is akit lehúztak nemes egyszerűséggel. Az ilyen tanodák minősége nagyban ingadozik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem értek egyet azzal, hogy a bent ülés az tudásszint függvénye lenne, sokkal inkább a management tudásszintjét tükrözi. Azt vettem észre eddig, hogy ott kell bent ülni, ahol adhoc-szerűen folynak a dolgok: éppen ott ül a helyén Ödönke, akkor most hívjunk össze megbeszélést, hogy megbeszéljük mi legyen. Gyorsan szólunk neki, hogy holnap bemutató, este bent kéne maradni, sietni kell, berakni pár ficsört, hogy örüljenek. Távmunkánál még egy megbeszélést is külön egyeztetni kell, be vannak ütemezve feladatok, így akár egy junior is szépen tud haladni úgy, hogy közben még kérdezhet is. Amikor távmunkáztam juniorként sokkal jobb volt, nem azt lesték, hogy épp mi van a képernyőmön, hanem az a volt a lényeg, hogy elvégeztem e az ütemezett feladataimat. Persze sok cégnél mai napig azt nézik, hogy valaki milyen sokat gépel, mert az biztosan nagyon profi programozó lehet, de oda meg nem kell menni. Attól se kell félni ebben az esetben, hogy tizenéves kis suhancról van szó, aki meg se mer szőlalni, csak ül a problémáin csendben és állandóan lesni kell, hogy elakadt e. Távmunkánál egyébként ilyen is sokkal hamarabb kibukik. Ahol az a lényeg csak, hogy ott ülljön valaki lehet, hogy fél évig se csinál semmit, de ez megint a management szervezetlenségére utal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Világos, ezért is írtam, hogy kezdj el interjúzni. Hátha összejön, amit szeretnél. Meg egyúttal képbe kerülsz az elvárásokkal is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amivel kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok, hogy mennyire opció juniorként a teljes távmunka.

  Szia,

  tudom, hogy a távmunka a jelenlegi tudásomhoz mérten hátrány, vagy túlzó elvárás, de mivel a határmellet lakom nincs sok szoftverfejlesztő állás a környéken, amik vannak azok pedig már medior-senior pozíciók. Bár arra is gondoltam, hogy ha találnék állást ami biztató, akkor 1-2 hónapra megoldanám a bejárást, ott lakást, de ez család mellett nem könnyű.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  néztem már, és ahogy említetted, mivel nem rendelkezem még megfelelő tapasztalattal, az indiai programozókkal kellene versenyeznem, ami elég esélytelennek tűnik. Ezért is gondoltam, hogy a tudásomat bővíteném a következő hónapokban és majd utána meglátjuk.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a hozzászólást,
  igen tervben van egy portfóliós weblap összerakása, sőt már el is kezdtem, ezt a jelenlegi tudásomat felhasználva (Laravel) készítem el. Valamint gondoltam, hogy egy blogot is létrehozok az oldalon, ami saját fejlesztés lenne és a kiválasztott technológia tanulásának szentelném. Egyébként a Node.js felé hajlok,  de ahogy nézegettem a munkalehetőségeket nem 1xű dönteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Én használom az Upwork nevü szabadúszó közvetítö oldalt, és a kezdeti fenntartásaim ellenére elégedett vagyok. (Vannak mások is: Toptal, Fiverr, Freelancer, de ezeket nem próbáltam.)

  Itt van minden szintü projekt, és minden szintü fejlesztö. Nem mondom, hogy könnyü lenne juniorként érvényesülni, de hol az?

  Ha egy pár hónapot eltöltesz ezen, vagy egy hasonló oldalon, akkor el tudod dönteni, hogy neked való-e. Ami biztos, hogy itt látsz egy keresztmetszetet erröl az iparról, látod az igényeket a keresleti oldalon, illetve a skilleket a kínálatin.

  Természetesen stabil angol tudás kell hozzá. Sok rajta a valamilyen keleti, olcsó országból dolgozó programozó, így hosszú távon mindenképpen az kell legyen a célod, hogy náluk szignifikánsan magasabb színvonalon tudj dolgozni, mert árversenyben ök nyernek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az elmúlt fél évben webfejlesztést tanultam, Laravel (PHP), CSS, HTML, Bootstrap, SCSS az amikkel idáig megismerkedtem, szeretném még a tudásomat bővíteni (vonzóbbá tenni magam az álláspiacon).


  Ez alapján kb. látod, hogyha új technológiákat tanulnál, milyen szintű tudásra tehetnél szert. Szerintem több értelme lenne még JS-t az általad ismert technológiákhoz csapni és jelenlegi tudásodat elmélyíteni.

  Szerintem már most kezdj el interjúzni, hátha ki tudsz fogni olyan helyet, ahol a jelenlegi tudásod elegendő a belépőszinthez.

  Amivel kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok, hogy mennyire opció juniorként a teljes távmunka.

  Olyan szempontból is jobb már most elkezdeni az interjúkat, hogy egyrészt lásd, konkrétan mit várnak el, másrészt pedig lásd, hogy ez az irány egyáltalán realitás-e a számodra...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...mit javasoltok, az alábbi technológiák közül (Java, Node.js, ASP.Net) ma Magyarországon melyikkel van a legjobb esélyem távmunkában elhelyezkedni?

  Magyarországon jelenleg mindhárom felsorolt platform piacképes, és van rá kereslet. Kb. a sorrend is releváns, ha a Magyarországi szoftverfejlesztői pozíciók számát vesszük alapul. Az már más kérdés, hogy a te általad leírt feltételek mellett - teljes távmunka otthonról, junior tudás szint - mennyire lesz könnyű, vagy nehéz megtaláltan a megfelelő pozíciót. De az biztos, hogy kereslet van. Nyilván - mivel mérnöki, informatikai előképzettséged és munkatapasztalatod van az autóiparból, ezért ez máris tetemes előnyt jelent a te esetben. Itt a célként kitűzött platform kvázi lexikai / gyakorlati tudásának a megléte lehet az egyetlen probléma.
  Szerintem simán találsz állást szoftverfejlesztőként, én inkább a problémát az azonnal távmunkában látom. Bár a COVID valóban átírta ezeket a szabályokat is, a hétköznapi tapasztalat az, hogy a cégek többsége azért még ma is elvárja egy újonnan felvett "junior" kollégától, hogy legalább az első 3-6 hónapban legyen személyesen jelen az irodában a napi szintű munkában, aztán utána beszélhetnek csak a teljes, vagy részleges HO-ról. De persze ez sem törvényszerű. Ezek után látják a fejlődést, és a hozzáállást, ennek függvényében könnyebb dönteni.

  Szakmai szempontból mindhárom fenti platform esetében a webfejlesztés a fő csapásirány, az elvárt tanulási görbe a Java esetében a legidőigényesebb, aztán a .NET, majd a Node JS, de ha van JS, Typescript tapasztalat, akkor ez már könnyebb út lehet.

  Néhány irányadó technológia, amit érdemes megtanulni az adott (választott) platform esetében junior-oknak:
  A .NET esetében a fő tanulás irány a MS-os technológiák megtanulása: ASP.NET (Core), Entity Framework, WPF, XAML. MSSQL.
  Java: Java core, Spring Core, (Spring Boot) Hibernate, ,JEE, Maven, JPQL, SQL.
  Node JS: JS, Typescript, és magának a platformnak a felépítése, működésének megértése.

  Továbbá: XML, JSON, GIT / Gardle, HTML, CSS, Angular / React / Vue

  Szerintem minden esélyed adott a váltásra, a te esetedben nincs másról szó, mint kiválasztani egy platformot, majd annak a belépő szintű fejlesztői területeinek az elsajátítása, kezdő szinten. Esetleg össze lehetne hozni valamilyen referencia munkát, közepes funkcionalitással, onnantól már nem hinném, hogy gond lenne egy állásinterjún.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A korod miatt (persze ezt sohasem fogják beismerni) sehol sem fognak érdemben foglalkozni veled.
  Szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok,

  Karrier váltás közben vagyok és szeretném kikérni a véleményeteket.
  Röviden magamról, automatizálási mérnökként dolgozom hosszú évek óta egy autóipari multinál (egyébként mérnökinformatikus diplomám van).
  A munkám főleg megmunkálógépek, gyártó-szerelő cellák, robotok tervezéséből, programozásából áll, de közben az évek alatt, azért akadt pár kisebb projekt PC-s szoftverfejlesztés terén is (C#, Python, SQL). 45 éves vagyok, családos (ez azért lényeges, mert pl. a költözés nem szerepel a terveink között).
  Hobbi szinten 20 éve ismerkedtem meg a programozással, de mivel soha nem éltem ebből, ezért nem rendelkezem referenciákkal, amiket elvárnak az álláskeresőktől.
  Fél éve eldöntöttem, hogy váltok, főállású programozóként, otthonról szeretnék dolgozni (vidéki kisvárosban élek, ezért költözés nélkül egy irodai munka nem jöhet szóba).

  Az elmúlt fél évben webfejlesztést tanultam, Laravel (PHP), CSS, HTML, Bootstrap, SCSS az amikkel idáig megismerkedtem, szeretném még a tudásomat bővíteni (vonzóbbá tenni magam az álláspiacon).
  És itt jön a kérdésem, mit javasoltok, az alábbi technológiák közül (Java, Node.js, ASP.Net) ma Magyarországon melyikkel van a legjobb esélyem távmunkában elhelyezkedni? Melyik az a technológia, ami ma nálunk piacképes és juniorként (itt nem a koromra, hanem a tudásra gondolok) pár hónap múlva biztos megélhetést jelent? Nyitott vagyok mást is tanulni a fentieken kívül!

  Jelenleg már csak részmunkaidős vagyok a munkahelyemen, és rendelkezem elég megtakarítással ahhoz, hogy a tanulással tudjak foglalkozni még a következő 6 hónapban, de év végére már el akarom hagyni az autóipart (elég komoly gondokkal küzd a szektor és nem látom már a jövőt).

  Üdv. László
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd