PHP programozás
2022-05-17T09:50:00+02:00
2022-05-30T17:31:24+02:00
2022-06-29T08:07:38+02:00
 • Nem igazán értelmezhető ez a csóróság ebben a szakmában. 

  Havi bruttó 2500Ft egy 4GB/40GB VPS, nagyjából készen felinstallálva. Erre egy dockert feldobni 3 utasítás, mondjuk 4, ha nem rootként futtatnád. Onnantól meg a program része egy docker-compose.yml és egy Dockerfile. Ha egy fejlesztő havi bevételét ez a 2500Ft érdemben befolyásolja, akkor hagyja a fenébe és menjen asztalosnak, vagy péknek, pincérnek, vagy akár az ALDI-ba árufeltöltőnek. Ugyanez igaz egy webshopra is, ha valaki ennyit nem tesz bele a vállalkozásába, akkor felejtse el. Hol van ez attól hogy Gattyán még a szülei házát is felrakta a vállalkozásának beindítására.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontatlanul fogalmaztam, nem docker és k8s-re gondoltam, mint deploy témakör, hanem szimplán a fejlesztési idő alatt egyszerűbb virtuális gépen vagy konténerben dolgozni, sem mint harmadik félnél - akár fizetni - azért, hogy elkészüljek.
  Persze, ha biztosítják a munkához, akkor azért az más.
  Igen, el vagyok kényelmesedve :D de ahány cég meg projekt annyiszor 26 megoldás kb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El tetszik lenni kényeztetve, az esetek 99%-ában kapok egy FTP hozzáférést, oszt kész. Egyszer volt docker, csak néztem ki a fejemből, hogy nahát, ezt eszik-e vagy isszák.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha FTP-t kapott (ami egy őrület 2022-ben), akkor nem hiszem hogy docker lenne azon a szerveren. A rendszergazdát, aki karban tartja, is el kellene zavarni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javaslom a docker használatát, git lokálisan, elkészülsz, pusholod a változásokat és kész. Nem szórakoznék ftp-vel, főként ha nincs saját hostod. Lokálisan is tökéletesen lehet fejleszteni, oprendszertől függetlenül. VS Code-ban is van konzol, ott is lehet mókolni a gittel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha van ssh hozzáférés, én azt ajánlom vscode szerver kapcsolódódáshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nem ez a szűk keresztmetszet, inkább a derekam meg a szemem ,-)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért sokszáz/-ezer fájlból áll a projekt, akkor azért nem mindegy, hogy mennyit másolgat ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, a kollégám is örökké kiborzad ezen De általában józanul szoktam a szerverekhez nyúlni, szóval - kopogjam le - még soha nem barmoltam szét semmit...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehet, hogy nagyon oldschool módszer

  Kinek mi. Én az egyszemélyes hobbiprojektekre is húzok fel CI/CD-t, egyszer elszórakozok egy órát a konfigurálással és utána soha többet nem kell vele foglalkozni, minden megy automatikusan, és mindenről van backup és egykattintásos rollback opció, ha valami rosszul sülne el.

  Az FTP-s töltögetés meg az rsync semmiképpen nem olyan, amit kezdőnek javasolnék. Akkor már ssh az éles szerverre, ahol ki van csekkolva a git repó, és kézzel egy git pull a nap végén. Bízzuk rá a fájlok kezelését az erre kitalált rendszerekre, azért vannak kitalálva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ftp? Miért nem rsync?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem igazán fogom fel, hogy miért bonyolítod az életedet.

  akinek csinálom a webes alkalmazást, az látni akarja folyamatosan a fejlesztéseket

  Ezt nem is igazán értem, a megrendelő ott fog ülni a gép előtt és folyamatosan nyomkodja a félkész dolgokat, amin épp dolgozol?  Nekem van egy localhostom, azon megy a fejlesztés + tesztelés, aztán nap végén, vagy amikor egy nagyobb feladat végére értem, FTP kapcsolódás és feltöltés a szerverre. Van, aki ilyenkor szinkronizáló szkriptet használ, de én inkább elmegyek közben kávézni, aztán az FTP felmásol mindent és kész. Mondjuk úgy van minden projekt kitalálva, hogy a lib-ek meg médiatartalmak külön helyen vannak, hogy azokat ne piszkálgassam naponta. Ha épp olyan a projekt, akkor minden felmásolás előtt lehúzom az élesről az aznapi állapotot, hogy meglegyenek az előző verziók is.
  Lehet, hogy nagyon oldschool módszer, de az tuti, hogy egy másodperc időt sem szánnék rá a modernizálására, ha csak nem valami olyan spéci környezetbe csöppennék, ahol valamiért nem lehet így dolgozni ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A CI/CD pipeline-okról még nem hallottam.

  Akkor ideje lenne utánaolvasni.
  A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a kód egy git repóban van tárolva, te meg lokálisan fejlesztesz, saját tesztkörnyezetben. Amikor valami elkészült és lokálisan ki van tesztelve, akkor feltolod a repóba (ami lehet egy közvetlen git push, vagy jobb esetben egy MR), onnan pedig a CD pipeline konfigurációtól függően vagy észreveszi és automatikusan kipakolja az éles szerverre, vagy létrehoz egy új jobot, amit manuálisan el tudsz indítani.
  Attól függetlenül így érdemes csinálni a dolgot, hogy hány ember szerkeszti a kódot. Ez a megoldás garantálja, hogy az éles szerveren mindig működő verzió van, hiba esetén könnyen visszaállhatsz egy jó verzióra, stb.

  Az, hogy a VS Code tetszik, vagy a PHPStorm, vagy a VIM, az egyéni preferencia kérdése, és a kód trackeléséhez, deployolásához nem sok köze van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, pontosan ez a helyzet, hogy a fejlesztői web szerver egy másik gépen van. Ennek az az oka, hogy akinek csinálom a webes alkalmazást, az látni akarja folyamatosan a fejlesztéseket. Szóval emiatt át kellett térnem localhost-ról távoli szerverre. Nagyon tetszik a Visual Code-hoz az SFTP kiegészítő, illetve a push-olás GitHub-ra, de esetleg más megoldás nincs ami folyamatosan szinkronizálná ezt a 3-at, FTP/Visual Code/GitHub? Visual Code helyett másra is szívesen váltok, ha van jobb. Például nézegettem a fizetős PHPStorm-ot. Megérné erre váltanom? Tudná azt amit szeretnék vagy esetleg más fejlesztői szoftver? Az a megoldás nem igazán tetszik, hogy a tesztszerver alkalomadtán húzza le a GitHub-ról a friss kódot mert nem nagyon férek hozzá a szerverhez az FTP-n kívül.

  A CI/CD pipeline-okról még nem hallottam.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyikre mondod, hogy "így kell"?

  Bocsi, tehát a kód Git repóban tárolására, és a CI/CD pipeline-ok használatára értettem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Melyikre mondod, hogy "így kell"?
  Az előbb a github, a szerver(?) meg időnként szinkronizálra vagy a valami CI(?mi az) beüzemelésére?


  A cél nem teljesen világos, a használt op.rendszer meg ismeretlen.
  Linuxos klienshez inkáb sshfs-t javasolnék távoli fájlrendszerek elérésehez (elvileg van windows-ra is, meg Mac-re is, de őket nem ismerem)

  Szövegfájlok többfelhasználós szerkesztésére rossz ötletnek tartom a megosztott könyvtárak használatát.  Ha emiatt kell az ftp/sftp, akkor azt mondanám, hogy felejtse el a kérdező!
  Lokális fájlok -> git fetch -> push (ütközés esetén már nem emlékszem), a kódot használó szerverre meg akkor lerántani a git repoból, amikor "készen van" az aktuális verzió.

  Ha egyfelhasználós a fejlesztés, csak a fejlesztő/teszt szerverrel kell megosztani a kódot mert mondjuk a fejlesztői web szerver egy másik gépen van, az (szerintem) nem egy optimális megoldás, de e célra is inkább javasolnám, hogy osztott fájlrendszer (samba/sshfs) legyen alatta, akkor nem tud belerondítani a szinkronba.

  Git esetén olyan is elképzelhető, hogy a szerverre teszi a git repot, az meg automatikusan szinkronizál a github felé, bár ez tényleg macerás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jobb megoldas lenne ha eloszor minden GitHub -ra kerulne es a szerver meg idonkent lehuzna GitHub -rol a friss kodot. Meg jobb megoldas lenne valami CI beuzemelese.

  Nem jobb megoldás lenne, hanem konkrétan így kellene csinálni ^^
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hello,

  Itt egy iromany a FTP/SFTP workspace beallitasahoz: Artisans Web

  Aztan munka kozben meg push -olsz GitHub -ra: How To Push The Code From VS Code To GitHub 

  Az automatikus szinkron az FTP es a GitHub kozott szerintem nem igazan kivitelezheto, vagy legalabbis nagyon sokat kell hozza hekkelni, mert kicsit nyakatekert megoldas.

  Jobb megoldas lenne ha eloszor minden GitHub -ra kerulne es a szerver meg idonkent lehuzna GitHub -rol a friss kodot. Meg jobb megoldas lenne valami CI beuzemelese.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Kezdő PHP programozó vagyok.

  Szeretnék úgy fejleszteni, hogy a fájlokat FTP-n nyissam meg, illetve minden fájl módosítás felkerüljön a GitHub-ra is.

  Ezt hogyan, mivel tudnám megvalósítani?

  Jelenleg a Visual Code-ot használom fejlesztéshez. Lehet, hogy ez is képes arra amit szeretnék, de a beállításokhoz szeretnék segítséget kérni. Más szoftver használatára is szívesen áttérek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd