Érintőképernyős felület készítése

Érintőképernyős felület készítése
2022-04-29T10:44:21+02:00
2022-08-09T19:53:43+02:00
2022-10-17T03:25:52+02:00
 • TMS volt az én döntésem is, de a VCL komponenscsomag. 
  Nem tudom, hogy elárulhatom-e. Majd elolvasom a titoktartási szerződést. :)
  Elkedtem a fejlesztést ezzel a módszerrel, nem akartam belemenni egy teljesen új dologba. 
  Így is volt egy rakás nehezítés, amire rá kellett jönnöm. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van még egy tippem... Újabb delphi verzió és esetleg a TMS WebCore, igaz ehhez is kell némi webes tudás de a háttérben megmarad a Delphi. Megkérdzhetem melyik rendszerről lenne szó (ha nem titok)?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, 
  Köszönöm, de webes tudásom nem igen van, és nem is lehetett volna ez nulláról elkezdeni, mert viszonylag gyorsan kell elkészülnie. Egyékbént egy újabb Delphi verzióban ez már nem jelentene problémát, de azt is meg kell tanulni. 
  A program péntárgéphez van kötve, bankkártya terminált is használhat, és a 20 éves fejlesztés során megannyi külső rendszerhez kapcsolódik. Emiatt a teljesen új, és ismeretlen technológiák kizárva, mert sem idő, sem ember nincsen rá. Újra írni lehetne, de szintén sem ember, sem idő nincsen rá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Nem tudom, hogy aktuális-e még... Én csináltam hasonlót a Delphi Cef4-el. Ez egy chromoium alapú böngésző delphi alá. Ott készíthetsz html5/javascript alapon bármilyen reszponzív felületet (gombok, menük stb.).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az üzleti élet nem így működik. 
  Megadhatsz minimum kövtelményt egy olyan rendszernél, amit most dobsz a piacra, de egy olyannál, amelyik már több, mint 20 éve van jelen, nem mondhatod meg, hogy cseréljék le a tejes gépparkot, mert nem megfelelő a teljesítmény, pláne, hogy nem a legújabb trend szerinti 16:9 8K-s monitorokat használnak. Pláne nem teheted meg ezt olyan ügyfeleknél, akik állami pénzből gazdálkodnak, mert nem kapnak rá keretet. Azzal kell mindig főzni ami van, és csak olyan cég tud életben maradni, hosszú távon, amelyik maximálisan ki tudja elégíteni minden ügyfele kérését. Nyilván van olyan, amit nem lehet, vagy az ésszerűség határain megy túl, de törekedni kell arra, hogy megkapják, amit akarnak. És ha azt mondod, hogy te csak 16:9-re fejlesztesz, akkor , ha új terméked is van, ami most kerül bevezetsére, már lehet, hogy buktál egy csomó ügyfelet. Nem kell illúziókban élni, mert maguk a szerverek is sokszor olyanok, amin éppen csak elfut az adatbázis, és mivel a licenszek is drágák, ezért sok helyen ingyenes verziókat használnak. Lehet, hogy egy multinacionális vállalatnál meg lehet ezt tenni, de sok kissebb ügyfélnél, akiknek teljesen vegyes az infrastuktúra, és hardware, ott nem lehet mindenkit "kényszeríteni", hogy cserélje le. Sajnos ez a szomotú valóság. Én már azon is csodálkozom, hogy végre a gyógyszertárakból kikoptak a régi Clipper-es programok, és eltűntek a monochrom monitorok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Abban igazad van, hogy az nem elvárható, hogy ugyanolyan monitor legyen más-más cégnél, De minimum követelményt simán megadhatsz. 
  Minimum felbontas, és ami még fontos lehet 16:9-es képarány! Az éttermek tele vannak régi 4:3-as cuccokkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm szépen a válaszokat!
  Többen megértették, hogy nem teljesen konkrétumokra voltam kíváncsi, hanem tapasztalatokra, és arra, hogy miket érdemes használni. 

  Étteremben már én is jópárszor jártam, és szakami ártalom, hogy megfigyeltem az éttermi rendszereket, és az első gondolatom nekem is a szinte teljesen gombokkal operáló felépítés volt. 
  Lesznek persze beviteli mezők, hiszen egy számlához adatokat kell kiválasztani a partner rendszerből, de tulajdonképpen ezt is meg lehet majd oldani valami egyszerűű módon, pl. a gombok csoportosítva A-G , H-M, N-X egyre lehet szűkíteni a listát, amiből akár még beviteli mező nélkül is ki tudja választani a gyakran számlát kérő partnereket. 

  ( Ez a program nem egy bizonyos intézményben működik, hanem sok különbözőben, és senkit sem lehet arra "kényszeríteni", hogy egyforma informatikai eszközöket, pl. monitorokat használjon. A Windows sem lett volna sikeres, ha ez feltétel lett volna. Fel kell készülni a különböző képernyőméret, felbontás, és nagyítás beállításoknak megfelelő megjelenésre. )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Miből gondolod ezt?

  Azt gondolod, hogy aki mondjuk 20 éve fejleszt Delpi-ben, az mindent tud. 
  Nagyon nagy tévedés, hogy akkor az már vér profi, mert van egy csomó olyan technika, amelyet mondjuk sosem használt még életében, mert nem volt rá szükség. Soros porti kapcsolat, vagy bármi más. A fejlesztő folyamatosan tanul. Delphi-ben még sosem csináltam olyan alkalmazást, amelyet érintőképernyővel lehet kényelmesen vezérelni, és normál alkalmazásnál, ahol a felhasználó többnyire egeret használ, nem probléma, hogy ha legördülő menü gombját nem lehet méretezni, mert el fogja találni. Itt a hangsúly azon van,hogy melyek azok a komponensek, amelyekkel létre lehez hozni, támogatják a nagyobb betűméretet, magának a komponensnek a méretét, és esetleg még olyasmiket is tudnak, hogy legyen rajta egy ikon, vagy kép, ami szintén méreteződik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez az "idegesség" nem gombnyomás kérdése. Egérre pontosan ugyan annyiszor tud kattintani, ha akar, mint megnyomni egy gobmot a képernyőt, ami tulajdonképpen egy egérkattintás. Köszönöm a tapasztalataokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ilyen szinten nem ismered a Dephi7-et, akkor miért pont abban akarod ezt lefejleszteni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "Sok" éve fejlesztek én is érintőképernyőre. Igaz én SCADA-ban. (Folymatban a C# alternatívája.) De nem is ez a lényeg. Én is inkább csak a tapasztalataim következményeit osztanám meg veled. Az alap, hogy ha a felhasználó tud hibás adatot bevinni, akkor meg is teszi. Ráadásul, ha szándékos, akkor téged fog okolni, hogy "akkor minek tetted oda?". Ezért én minden más helyett csak olyan formokat használok, amin gombok vannak. Ez mindegy, hogy szöveg, vagy dátum/idő, sokszor egyszerű számokat is így kérek tőlük. Érdemes kialakítani egy struktúrát (színezni), csoportosítani a választásokat, hogy minél kevesebb válasz lehetősége legyen. A legvégén, pedig összegezni, hogy miket választott, és kérni, hogy "okézza le", vagy mégse. A nagy gombméret csak csepp a tengerben. Világos (ne tükröződjön), jól látható (olvasható) legyen a felület. Ne változzon dinamikusan. Gondolok, arra, hogy ugyanazok a dolgok "mindig" ugyanott legyenek. Nekem eszembe sem jutott több monitorméret alkalmazása, sőt elutasítom a mai napig is. Immár 20 éve. Vegyen a cég, annyi azonos monitort, amennyi kell. Ha nem irodai környezetben lesz, akkor a rezisztív érintőüveg a jó választás. Azt lehet a toll, vagy ne adj isten, a fogó végével is kezelni. Nagyon fontos, hogy stabil, és gyors legyen. Ha a kezelőnek sokszor/sokat kell várnia a gépre, akkor ideges lesz. A legjobb, ha a gép határozottan gyorsabb, mint az ember. Azonnal kapjon a kezelő visszajelzést. Ha nem látja (hallja) azonnal, hogy a gép elfogadta a gombnyomását, akkor erősebben, és többször nyomja. Gondold végig ezeket, is (és még sok apróságnak tűnő dolog van) és csak egy rész feladattal kezdj, és a tapasztalatok függvényében folytasd, változtass. Scada-ban nem lehet dinamikusan objektumokat létrehozni, ezért én C#-ban sem teszem. Egyszerűen van olyan Form-om amin kb 80 gomb van, és ahogy kijön az elosztás, több kisebbet is készítettem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is van érintőképernyős alkalmazásom, ami olyan fejlesztőrendszerben van gyártva, ami azt sem tudja mi az a reszponzív GUI. Inkább tapasztalatot osztok meg mint, hogy választ adjak arra, hogy D7-ben megoldható-e, mert biztos megoldható.

  Arra már néhány nap után rájöttem, hogy a "bonyolult" vezérlőket el kellett felejtenem, mert a vezérlőket hiába méretezem, néhány gyári eleme egyáltalán nem vagy nem jól méreteződik (pl. combobox nyitó gomba szélességében nem, a listájának scrollbarja sem). A kombóboxot pl. egy textbox, meg egy gomb helyettesíti és a gomb nyit egy formot, amin valamilyen lista (pl. scrollozható konténerben gombok) van. Pl. egy dátumkiválasztás is ilyen.

  Ami meg nyomkodós lista lett, arra gyártottam egy scrollozható konténert, amiben adatforrás változásának függvényében gombokat hoz létre, semmisít meg, láthatóvá tesz, pozicionál, stb. Nyilván erőforrás zabáló, de nálam adva volt, hogy egy ilyen gomblista max. egy-kétszáz elemet tartalmazhat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak PC-n Windows-on futó alkalmazásról van szó, de Delphi 7-ben nem is igen lehet más készíteni.

  Természetesen más képernyőméretek, és felbontások vannak az egyes monitorokon használatban, de a Delphi ezt eddig is képes volt kezelni. 

  A kérdésem arra irányult, hogy bonyolultabb igazítások nélkül, egyszerűen, futásidőben hozzáadva a komponenseket hogyan lehet elhelyezni. Valamint, hogy mely komponensek alkamasak arra, hogy a méretüket, betűtípusaik méreteit, lehessen változtatni szabadon, és esetleg még olyan képességekkel is rendelkezzenek, mint a színezés, az ikonok használata feliratokkal együtt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A kérdés arra irányul, hogy kell-e több képernyőméretet és méretarányt támogatni, vagy lesz egy konkrét céleszköz, amire a szoftver készül? Reszponzív UI akkor kell, ha érintőképernyős handheld (mobil) eszközön és mondjuk egy POS rendszeren (nagy érintőképernyős monitor) vagy akár kiosk-on is jól kell megjelennie egyaránt, és a UI-nak alkalmazkodnia kell az eltérő képernyőméretekhez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit bővebben ki tudnád fejteni, kérlek?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • panel Align + splitter és  pantelre tett komponensek Anchors állításokkal nagyon jó automatikusan és dinamikusan átméreteződő felületet lehet csinálni.
  Amit nem tud ez a kombó hogy ha túl kicsivé válna egy szélesség, akkor átrendezze a komponensek relatív pozícióit egymáshoz viszonyítva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lehetséges, hogy társalgóba kellett volna tennem, ha így látod, kedves Admin, akkor kérlek tedd át oda. 
  Delphi 7 az alyan. Érintőképenyős felületet, azaz érintéssel könnyen kezelhető felületet kell gyártani, egy már meglévő alkalmazáshoz. 
  Nyilván az alap dolgok, hogy a komponensek méreteit megnöveljük, hogy érintéssel kényelmesen vezérelhető legyen az alkalmazás. 
  A kérdés az, hogy mivel sosk dinamikus elem lesz, ameyeknek a nagyrésze gomb, a Delphi 7-ben lévő alap komponensekkel megoldható-e az, hogy futásidőben úgy lehessen felvenni pl. gombokat, vagy más elemeket, amelyeknek a számát nem tudjuk előre, hogy az jól is nézzen ki, és ne kellen az igazításokat futásiőben vesződni. Értem ezalatt, hogy pl. megmondjuk, hogy egy gombnak milyen méretei vannak, majd a többi gombot úgy hozzuk létre, hogy ilyen méretűek, de ha esetleg valamelyik nem olyan széles, vagy már nem fér ki az adott területre, akkor kód írása nélkül a komponens magától betördeli. 
  A másik fontos dolog, hogy vannak-e olyan komponensek, amelynek a magasságát, betűméretét nem lehet változtatni, vagy csak körülményesen? Olyanokra gondolok, mint a combobox, a dátum kiválasztó komponens, ahol szintén jó volna, hogy ha nagyobb, kézzel is kényelmesen kezlhető lenne.

  Nagyon érdekeslnének a tapasztalatok és ötletek, hogy milyen komponenseket érdemes használni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd