Már kipróbálható a LibreOffice WebAssembly-re fordított változata

Már kipróbálható a LibreOffice WebAssembly-re fordított változata
2022-02-21T09:12:07+01:00
2022-02-24T07:25:30+01:00
2022-10-17T05:50:50+02:00
 • Vagy kiküldik  körlevélbe az ingyenes libre office telepítő linkeket. Amúgy én is azt tettem fel, eszem ágában nem lenne böngészőben hülyéskedni. Ugyanígy a VS-t is a felhasználó rakja fel, meg hasonló finomságok, szóval ilyenek miatt nem fogunk a böngészővel fejleszteni, mert 2 évente egyszer frissül mondjuk a VS is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Teljesen valid.

  Addig fog ingyen menni, amíg nem lesz sikeres.
  Amikor egy kicsit  több browser akarja letölteni egy nem ingyen futó szerverről, akkor sajnos vége lesz az ingyenességnek.

  Ps.: Azt csodálom, hogy az npm még működik. A világ összes frontendese onnan húzza a csomagot ingyen.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja nem, ma dobni emiatt nem érdemes egy kifizetett beállított office rendszert. Egy két év múlva amikor az lesz a kérdés, hogy telepítsünk-e 100 gépre drága vadiúj office 2024-et mindenféle matricákról bepötyögve a kulcsokat, vagy csak küldjük ki köremailként az online libreoffice url-jét, hát lehet, hogy lesz olyan cég, aki az utóbbit választja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyobb multinál kb 5 évente egyszer van mondjuk hw frissítés, újratelepítik a gépet és megy megint kb 5 évet. Én nem érzek ebben akkora nagy erőforrás megvonást, hogy egy office csomag miatt kéne a desktop futtatás előnyeiről lemondani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • így ha még WebAssembly/JS interop segítségével össze is lehetne hozni egy file browser dialog megnyitást, a LibreOffice fejlesztőinek ezt külön le kell implementálniuk

  Igen, hát ilyen dolgok különböztetnek meg egy demót egy terméktől. Látom benne ennek a lehetőségét egyébként.

  Azt én nehezen tudnám elképzelni, hogy valaki menő ötletnek gondolná azt, hogy desktopon, mint egy natív app, ezt a böngészőben futó verziót használja a tényleges desktop verzió helyett.

  De, de, a világ efelé halad, ez a webes programok nagy előnye. Ahelyett, hogy letöltenél egy telepítőt, vagy valami programcsomagot, rossz esetben küzdenél a függőségekkel, aggódnál amiatt, hogy egy programmal milyen vírusok kerülnek a gépedre, egyszerűen csak rákattintasz egy linkre, és hopp, megy a program. 

  Gondolj bele, egy X fős cégnél ugyanennyi számítógépnél mennyi erőforrást tud elvinni a telepítgetés / frissen tartás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • NAGYON TETSZIK!

  Főleg az, hogy 100%-ban kliens oldali. Ez ha majd kiforrja magát, szerintem népszerű lesz; még mindig nagy az emberek félelme a felhőalapú tárolásban (privacy), de ha a helyi fájlok kezelése egyszer meg lesz oldva benne mindezt úgy, hogy teljesen kliens oldalon fut, szerintem sokan használják majd.

  Viszont tény, hogy van még hova fejlődnie, bár szerintem már így is érzésre olyan 80%-ban kész van. Az a 20% lesz az, ami miatt sajnos sokáig tarthat egy végleges változat megjelenése, pl. az alábbi miatt:

  Ráböktem a "Tools" -> "Options" menüpontra, és ettől elszállt:

  Application exit (RuntimeError: Aborted(native code called abort()))

  Amúgy nekem nem volt ez lassú. A különböző menüpontok 2-3 másodperc latency-érzést produkálnak, de ez még nem zavaró. Szövegszerkesztésre kiválóan működik.

  Ami meglepett, hogy QT-t használ "ablakozó rendszer" gyanánt.

  64 bites Chrome 98.0.4758.102 alatt próbáltam, Ubuntu 20.04 alatt, egy mezei natív 8 magos AMD FX-szel. Ehhez képest szerintem nagyon is gyors a WASM build.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem ennek a projektnek a legnagyobb eredménye egy olyan LibreOffice build lesz valamikor, aminek van egy backendje, amit lehet integrálni más szolgáltatásokba (mint ahogy a Microsoft Office Online integrálva van a OneDrive-val). 

  Sok értelme nem lenne, vagy legalábbis nem a LibreOffice részéről. Mert a szervert valamiből fenn kell tartani, a dokumentumokat valamint kell tárolni, azok meg nincsenek ingyen. Tehát ennek egy fizetős szolgáltatásnak kellene lennie, méghozzá nagyságrendileg hasonló árszinten, mint amin a többi ilyen szolgáltatás is.

  Ez akkor is igaz, ha más kereskedelmi entitást backendjét használja - mint pl. GDrive vagy a OneDrive), ami viszont maximum tárolásra lenne jó, annak meg sok értelme nincs, mert ahhoz nem kell integráció és nem kell az, hogy a böngészőben fusson a kód.


  Onnantól kezdve meg (ti. hogy pénzt kellene fizetni ezért is) senkinek nem fog kelleni, mert a LibreOffice-t nyilván 99% az ingyenessége miatt részesíti előnyben mondjuk a MS Office-szal szemben, nem pedig azért, mert az valami olyasmit tud, amit utóbbi nem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Például a fájljaimat nem tudtam vele megnyitni

  Erre lehetett számítani, mivel a fájlböngészés valamely ponton egy natív OS API hívásban végződik, ami úgy tudom, WebAssembly-ben nincs. Sőt, a böngésző nagyon védi a felhasználó gépének fájlrendszerét, így ha még WebAssembly/JS interop segítségével össze is lehetne hozni egy file browser dialog megnyitást, a LibreOffice fejlesztőinek ezt külön le kell implementálniuk, ha WebAssembly a target a compile során.

  Szerintem ennek a projektnek a legnagyobb eredménye egy olyan LibreOffice build lesz valamikor, aminek van egy backendje, amit lehet integrálni más szolgáltatásokba (mint ahogy a Microsoft Office Online integrálva van a OneDrive-val). Vagy akár a document view/edit képességét integrálni weblapokba.

  Azt én nehezen tudnám elképzelni, hogy valaki menő ötletnek gondolná azt, hogy desktopon, mint egy natív app, ezt a böngészőben futó verziót használja a tényleges desktop verzió helyett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Például a fájljaimat nem tudtam vele megnyitni, meg a natívnál azért jóval lassabb, de legalább már használják valamire a webassemblyt. Még pár év és egész hasznos dolgok lehetnek belőle.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát nálam azért ötletszerűen lelassulgatott, meg időnként csutkára kiterhelte a CPU-t. (Vivaldiban el se indult, azt írta nem tud memóriát allokálni.) Tech demónak persze tökéletes, a lehetőségeket szépen bemutatja.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hoppá. Ez most meglepett. Szuper.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindegy. Telefonon gyorsan elhalt, mert kifutott a memóriából. Majd PC-n megnézem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi. Le volt kapcsolva a WiFi-m. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szuper, le a kalappal a fejlesztők előtt.

  Mobilon korlátlan net nélkül óvatosan, az soffice.wasm 209MB az soffice.data pedig 98.6MB adatforgalat jelent.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd