C++ pozíció korábbi tapasztalat nélkül

Címkék
C++ pozíció korábbi tapasztalat nélkül
2022-02-11T18:46:34+01:00
2022-05-09T12:22:12+02:00
2022-10-17T04:40:50+02:00
 • Büszke leszel rá, ami elkészült, bár 1-2 év múlva letagadnád, hogy te írtad

  Ez jo volt! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia! Köszönöm a választ, jó kis reality check volt. Nemrég kezdtem el különtanárral C++ órákat venni, hétről-hétre. Remélem akkor jó az irány. Gratula mégegyszer neked is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ha az emelt info érettségi tudás 5/10, ahhoz mi kell még?


  Nem hiszem, hogy az emelt info érettségi elérné az 5-t egy 10-es skálán.. C++ egy bonyolult nyelv és pont ezért könnyű nem megfelelően használni.

  A nyelven kívül az alábbiakkal mindenképpen ismerkedj:
  * angol!!!
  * Verziókezelés (GIT vagy SVN, etc..)
  * BuildSystem (Make, CMAKE, etc..)
  * Scrum / Kanban alapok hasznosak lehetnek
  * C++14-17-20 újdonságainak kipróbálása / megismerése

  Ha ezek megvannak, akkor nekitudsz állni egy saját hobbi projektnek, amit szépen végigvíve nagyon sokat fejlődhetsz.
  (Szükséges könyvtárak megismerése, speciális területtel való ismerkedés, szoftver tervezés és felépítés, stb..)

  Egy ilyet egyedül végigviszel és értékelhető eredménye van, akkor szerintem megvan a junior szint. (Büszke leszel rá, ami elkészült, bár 1-2 év múlva letagadnád, hogy te írtad, de ez így normális az elején és a biztos jele annak, hogy fejlődsz : )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Milyen szinten kell lenni a C++ tudásodnak ezen a szinten?

  Mondjuk ha az emelt info érettségi tudás 5/10, ahhoz mi kell még?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szívesen ;) örülök, hogy igazam lehetett ;)
  Grat az új pozícióhoz! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legszórakoztatóbb interjú az volt, ahol C++ címen kb. csak C kódokról kellett papíron bitműveleteket kisakkozni mi lesz az eredménye.

  Ott ellehetsz nyugdíjig, nem kell sose fejlődni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Update:

  Azóta sikerült találnom, úgy tűnik csak türelmetlen voltam, végül több helyről hívtak interjúra, mint amennyire lett volna kedvem elmenni. Szóval ha valakit a C++ vonz, nyugodtan vágjon bele, ha nekem összejött 0 munkatapasztalattal, másnak is összejöhet

  A legszórakoztatóbb interjú az volt, ahol C++ címen kb. csak C kódokról kellett papíron bitműveleteket kisakkozni mi lesz az eredménye. Mint később kiderült szerintük a C++ elk*rvult ezért nem használják a legtöbb új dolgot
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként engem nem is kifejezetten szűk értelemben maga a C++ nyelv vonz. Megvannak a C++-nak is a h_lyeségei, amit szoktunk is szidni, és nagyon sok C++ fejlesztő kacsintgat pl. a Rust irányába. Ami engem vonz az inkább egy tágabb értelemben vett kultúra a tágabb C++ community-ben, ami egy kicsit oldscool mérnöki szemlélet: az észnélküli code reuse és nagy cégek által diktált frameworkökhöz való végtelen idomulás helyett a hardver efficiens használata, vak használat helyett az absztrakciók időnkénti újragondolása, alapvető mérnöki elvek előtérbe helyezése, a nagyfokú szabadság és kontroll, amelyekkel nehéz problémákat is meg lehet oldani, (urambocsá egy kis rövidtávú kényelmet feladva) stb...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "

  Nyers c++ jelenleg magyarországon általában csak egy szűk körnek kell, akik állami vagy kvázi-állami megbízásokat kapnak

  "
  Ilyet sem hallottam még a C++-ról, hogy valamilyen módon köze lenne az állami megbízásokhoz, ezt nem tudom honnan veszed. (Ha valamilyen összefüggést, akkor inkább negatív korrelációt feltételeznék, mivel a C++ pozitívan korrelál a hardcore technológiai feladatokkal, míg az állami megbízások negatívan korrelálnak vele.)

  Én az utóbbi évtizedben egyre inkább C++-ra specializálódtam (azon belül is olyan dolgokra, aminek köze van 2d, 3d grafikához geometriai számításokhoz, némi matekhoz, bár ez már csak részben volt tudatos, részben szerencsére így alakult), és nemzetközi szabad piacra terméket fejlesztő cégeknél dolgoztam. Szándékosan váltottam erre egy Java-s karrier után, mert azt éreztem, hogy az érdekes nehéz mérnöki feladatok magasabb arányban fordulnak elő C++-os területen. (Illetve fordítva: érdekesebb mérnöki feladatokkal szembenéző cégek gyakrabban választanak C++-t)
  Kezdetben néhány százalék fizetést is feláldoztam ezért (előtte Java-ztam), ma már a Java-s fizetések, amikkel a LinkedIn-en szórnak a recruiterek kivétel nélkül alacsonyabbak mint a mostani C++-os fizetésem.

  Teljesen egyéni dolog, hogy valakinek ajánlanám-e a C++-t. Itt a fórumon szoktak lenni olyanok, akik középkorúként próbálnak pályát változtatni a programozás irányába: nekik nem ajánlanám a C++-t, főleg nem kezdetnek, nem csak mert lassabban jönnek a sikerélmények, hanem a jó állásoknál, amelyek C++-t kérnek is nagyon magasan van a léc. Fiatal, ambíciózus mérnököknek viszont kifejezetten jó irány lehet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek azzal, hogy ma már a uc hardverek olyan széles spektrumban vannak jelen a 8bit től a 64 bit-ig hogy én FreeRTOS-el használok c++ ahol csak lehet. Főleg a 0 cost ra fektetve a hangsúlyt, hadd dolgozzon a pc fordítás közben.
  És a mai fordítók/linterk/static code analyzerek világában sokkal több bugot találok meg C++ al, mint amikor egy 2011-es C fordítóval fordított kódot kell hibakeresni. Sajnos a C17-el csak kicsit van jobb tapasztalatom. Ettől a boot az asm/C elegy az is igaz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1., A C++-t használják játékok fejlesztésére, és arra teljesen jó is. Hardverközeli alkalmazásban viszont több probléma is akad vele.

  Megvan a helye hardverközeli programozásban is. Persze megfelelő tooling is kell hozzá és valóban nem minden esetben a legalkalmasabb, főleg ha a meglévő fejlesztők nem ismerik és nem akarják megtanulni, vagy ha valóban minden egyes bájt számít a program memóriában (nem többszörös méretről beszélünk, hanem mondjuk extra fix bájt startup, ami még egy 8bites MCU 4K Flash-ében sem feltétlen tényező, de ahol minden bájt számít, ott ez nyilvánvalóan érv).

  Én használtam már kicsit 8bites, komolyabb 32bites uC-vel, edge-computerrel, stb.. Igaz az elv, hogy "What you don't use, you don't pay for"
  Nagyon sok előnyt tudnék írni, hogy miért lehet jobb C++-t használni, mint C-t.
  * user-defined literals, enum class
  * constexpr-el nagyon egyszerű compile time kiértékelés, így akár használható switch-case-ben-is..
  * nagyban megkönnyített kód újrahasználhatóság, olvashatóság, kifejezőbb tömörebb kód
  stb..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1., A C++-t használják játékok fejlesztésére, és arra teljesen jó is. Hardverközeli alkalmazásban viszont több probléma is akad vele.

  2., ha a szakmának mindig a könnyebbik oldalát választjuk, mikor lesznek igazán ízléses és finom kihívások?

  4., mert mondjuk a C++-ból elég sok nyelv jelenléte és nyelvezete levezethető.


  És lehet mondani, hogy a Python könnyű. Ez valószínűleg így is van. De amint komolyabb drivert kell írni, fura  mód visszakanyarodik az is a C és C++-hoz... mint sok más interpreted (vagy épp JIT) nyelv is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • könyebb nyelveken is vannak akár jobban fizető állások

  A korábbi hozzászólók valószínűleg nem nézik a C++-os topikokat, de a kérdezőnek már most bőven átlag feletti C++ nyelvi ismerete van, így a nyelv tanulási görbéje itt nem tényező.

  Azzal foglalkozz, amivel szeretsz, mert azt jobban fogod tudni, mint amit kényszerből csinálsz. Ha jobban tudod, akkor az a fizetésben is látszani fog.
  Amúgy is hülyeség szerintem fizetésre optimalizálni, nem attól lesz teljes az életed.
  Én biztosan nem váltanék egy 5-10-15%-al nagyobb fizetésért olyan technológiára / pozícióra, amit nem szeretek (főleg, hogy C++-al is elérhető).

  A C++-t nem keresik annyira, mint ezeket

  Ezzel egyetértek, nem keresik annyira, viszont nem azt jelenti, hogy nincs, vagy hogy nehéz lenne jó pénzért munkát találnia annak, aki ért hozzá.
  Személy szerint azt látom, hogy ha heti 80-100 óra szabad kapacitásom lenne, azt is könnyedén eltudnám adni még hazai piacon is, nem hogy globálisan.

  Én egyáltalán nem beszélnélek le a C++-ról, van múltja, jelene és jövője is szerencsére. (A múltat érdemes kerülni, dolgoztam már régi C++-os projektel, ami C++-nak csúfolt C90 volt ezer soros ömlesztett függvényekkel, ezer irányból leakelő memóriával.)
  Elindulni nehéz, de onnan hogy van munkatapasztalat, sokkal könyebb dolgod lesz szerintem!

  Jelenleg a cég, ahol dolgozok nem tervez bővíteni, de privátban adok egy e-mail címet, ahová átküldheted az önéletrajzod, ha érdekel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Semmilyen tapasztalattal? Az alapokat könyveken, videókon, tutorialokon keresztül szedd össze, majd jelentkezz gyakornoknak. Ott megkaphatsz annyi tudást, ami egy juniorsághoz kell.
  Nyers c++ jelenleg magyarországon általában csak egy szűk körnek kell, akik állami vagy kvázi-állami megbízásokat kapnak (hotel láncok, egészségügyi software, autóipar...).

  Gyakornokság után még mindig kanyarodhatsz bármi más felé (c++ az egyik legjobb alap, amid lehet), sokan mennek át c#-re, java-ra, pythonra.

  Ha javasolhatom és a komfortzónád nem túl erős, akkor célozz meg külföldi céget gyakornoknak, nyugaton fizetnek ezért a munkakörért :)

  Indulásnak mindenképp javaslom, hogy kezd a szamárlétrát az elején. 

  Ha nincs különösebb oka, hogy miért cpp-re akarsz menni, akkor akár választhatsz népszerűbb - ezzel együtt felhígultabb - technológiát: python, java, javascript, php... Mindnek más a tanulási görbéje, mindnek más a kihívási faktora és sok esetben a fizetésben is lehet nagyon más a végösszeg. Sokat jelent az egyéb, hozott tudás, hozzáálás vagy lehetőség (pl python egy dolog, de data science+python egy egészen más munkakört fog jelenteni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Dolgoztál már mint játék program fejlesztő ?

  Én igen, és C++ nyelvet használtunk.

  2. Én ha újra tanulhatnék mindent, akkor a Javascriptet és a Pythont venném előre, mint talán a 2 elterjedtebb programozási nyelvet. A C++-t nem keresik annyira, mint ezeket. Illetve ezek szerintem könnyebbek, a Pyhton feltétlenül

  3. Nem állt szándékomban senkit se lehülyézni, szerintem nem erről szólt, amit írtam.

  4. Ha egy területen éppen nem vagyok kellőképpen járatos, de abból akarok megélni, akkor a szükséges, de könnyebb dolgokat tanulnám. Pl. angol nyelvet a kinaival szemben, mert könnyebb. A keresettségéről ne is beszéljünk, elég, hogy könnyebb. Minek tanulja meg az ember a nehezebb C++-t, ha könyebb nyelveken is vannak akár jobban fizető állások ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 1. Dolgoztál már mint játék program programozó ?

  Én igen, és C++ nyelvet használtunk.

  2. Én ha újra tanulhatnék mindent, akkor a Javascriptet és a Pythont venném előre, mint talán a 2 elterjedtebb programozási nyelvet. A C++-t nem keresik annyira, mint ezeket. Illetve ezek szerintem könnyebbek, a Pyhton feltétlenül

  3. Nem állt szándékomban senkit se lehülyézni, szerintem nem erről szólt, amit írtam.

  4. Ha egy területen éppen nem vagyok kellőképpen járatos, de abból akarok megélni, akkor a szükséges, de könnyebb dolgokat tanulnám. Pl. angol nyelvet a kinaival szemben, mert könnyebb. A keresettségéről ne is beszéljünk, elég, hogy könnyebb. Minek tanulja meg az ember a nehezebb C++-t, ha könyebb nyelveken is vannak akár jobban fizető állások ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pl. türelem.... Nyilván nem fognak egy kezdőért kapkodni, sok cég inkább fizet többet egy nem kezdőnek, csak biztos legyen abban, hogy a projektje időben kész legyen.

  De olykor lehet látni is, hogy tapasztalat nélküli embert is keresnek. Ami gyanús lehet még, hogy a CV-d tartalmazhat olyan elemet, ami miatt a HR kukázza a CV-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként ahogy fejlődik a nyelv már majdnem olyan kódot lehet írni benne, mint Pythonban

  Hát, mint az almát és a gesztenyét, teljesen más az alap és más volt az inspiráció is a két nyelvre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • miért C++-t akarsz tanulni ? Én ezt hardware közeli, játék program fejlesztés kapcsán tanulnám.

  Pont erre a C++ nem alkalmas... :D Lehet ugyan használni, de valójában C.... Nem véletlen van az, hogy mind a mai napig a driverek kb. 90%-a C-ül ismerkedik, a C++ legtöbbször valami wrapper, ha van.

   Amit ajánlanék, az a Python, Javascript.

  Miért akarsz valakivel kitolni ?

  Nehéz ez a nyelv ahhoz, hogy felnőttként valaki ebbe belevágjon, ha nincs programozási tapasztalata.

  Nem értem, most le akarsz hülyézni másokat, vagy neked az?

  Hacsak nem szórakozásból csinálja, akkor jó ötlet lehet, de a munkaerő piacon a C++ nehéz nyelv.

  Munkaerő piacon nehéz nyelv? úgy mint a japán vs. kínai? A munkaerő piac nem így működik. Vagy tudod, vagy nem. Nincs nehéz vagy könnyű nyelv, munkáltató oldaláról feladatok vannak, azokat kell megoldd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pár éve egy ideig én is próbálkoztam C++-al elhelyezkedni, de aztán dobtam az ötletet. Régebben dolgoztam vele.
   Vannak cégek, akik előírják, hogy a jelentkező a 2014-es C++-t, vagy azutanit ismerje. És nyilván, régi struktúrak, technikák elavulnak, más van helyette
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  miért C++-t akarsz tanulni ?

  Kicsit lehet rosszul fogalmaztam, tudtam C++-ban programozni 7 éve is, ma valamennyivel jobban, 7 év múlva pedig remélem, hogy szintén jobban fogok tudni. A kezdő és a tapasztalat nélküliség arra utalt, hogy nem dolgoztam még soha programozóként vagy akrámilyen hasonló területen.

  Én ezt hardware közeli, játék program fejlesztés kapcsán tanulnám

  Próbálgattam már játékmotor félét írkálni, de elég nagy falat és sok idő, így mindig félbe hagytam, de érdekes téma. Arra elég volt, hogy átlássam az OpenGL API-t és a 4.3-4.5-nél bejött dolgokat (DSA, bindless texture, stb), matek téren lineáris algebrát, kvaterniókat, egyebeket. Persze manapság minden új triple A játék DX12, Vulkan, GNM(X) hármasra épül grafika téren.

  Egyébként ahogy fejlődik a nyelv már majdnem olyan kódot lehet írni benne, mint Pythonban
  Legtöbb kritika azoktól jön akik leragadtak a C++98/03-as verziónál.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  miért C++-t akarsz tanulni ? Én ezt hardware közeli, játék program fejlesztés kapcsán tanulnám. Persze játékoknál már ott vannak az engine-k. Programozásból teljesen kezdő felnőttnek nem ajánlanám a C++-t. Amit ajánlanék, az a Python, Javascript. Nehéz ez a nyelv ahhoz, hogy felnőttként valaki ebbe belevágjon, ha nincs programozási tapasztalata. Hacsak nem szórakozásból csinálja, akkor jó ötlet lehet, de a munkaerő piacon a C++ nehéz nyelv.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hozzászólásaid alapján nem tűntél kezdőnek. legalábbis a C++ nyelvi ismereteid szerintem bőven felette  vannak egy átlag C++ fejlesztő ismereteinek.
  Egy szakmai interjú így nem hiszem, hogy komoly gondot okozhat számodra.

  Érdemes lehet megismerkedni és önéletrajzban is beleírni agilis szoftverfejlesztés, verziókezelés, scrum és hasonlóakat, hogy tudják hogy képes leszel csapatban dolgozni.
  Nagyon nem hívnak vissza, az annak is lehet a következménye, hogy túlárazod magad a piacon (hiába van meg a tudásod, releváns munkatapasztalat nélkül elég esélyes, hogy 1-2 évet nyomott áron kell lehúzni), esetleg nyelvtudás hiánya (ha nincs is nyelvizsgád, de megérted a szakmai fórumokat, referenciákat, akkor ezt is érdemes feltüntetni).
  Negatív és egyéb rossz tapasztalatok ne szegjék a kedved.

  Vállalkozóként elég izgalmas dolgokat lehet kifogni, csak ugye ehhez tudni kell nulláról felépíteni és végigvinni egy projektet (ide sorolva a megrendelővel való kommunikációt, árajánlat írást, dokumentációk elkészítését, stb..), megfelelő referencia nélkül ezt sem lehet elkezdeni, akkor sem ha értesz hozzá, tehát ez valószínűleg nem opció számodra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a mai fiatalság. Engem az érdekelne, hogy korábbi repülő- vagy járművezetői területen szerzett tapasztalat nélkül hogyan lehetne egy Boeing 747-es pilótai pozícióra bejutni, egyáltalán mit kellene az önéletrajzba írni, hogy legalább felhívjanak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Referencia munkával. Egy-két olyan projekttel ami működik, és C++ platformon valamilyen látványos megoldást ad egy adott problémára. Webes területen ez sokkal egyértelműbb, C++ esetében eléggé specializált. Microcontroller-es területhez hardver is kell, a játékfejlesztés - bemutató szinten is - magasabb tudást igényel, szóval nem könnyű.
  Törekedni kell olyan pozíciót megpályázni, ahol kimondottan junior fejlesztőket is keresnek, csak Magyarországon ez a C/C++ esetében nem annyira triviális, inkább a mid-level, vagy senior-okat keresik. De biztos van junior álláslehetőség is, csak kevesebb, mint webes környezetre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Valakinek esetleg van valamilyen hasznos tanácsa, hogy kezdőként, korábbi programozói vagy akármilyen hasonló munkaterületen szerezett tapasztalat nélkül, hogyan lehetne C++ nyelven folyó fejlesztési pozícióra bejutni, egyáltalán mit lehetne így az önéletrajzba írni, hogy legalább fel hívjanak?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd