Milyen programozási nyelveket lenne érdemes tanulnom?

Milyen programozási nyelveket lenne érdemes tanulnom?
2022-02-01T09:27:54+01:00
2022-02-04T16:24:51+01:00
2022-10-17T06:10:47+02:00
 • A fizika meg egy sitebuidernek nem kell mert lopja az ingyenszoftvert.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát a sitebuilderek a matematikusok. Is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezt nem egészen így kell elképzelni. Persze van ahol még a sitebuild és a photoshop szétvágása is a Te feladatod. Talán Te is találkoztál már olyan hirdetéssel, ahol a Photoshop ismeret is kell. Pályakezdőként még az ilyen helyet sem tudod kizárni, mert oda, aki megteheti nem megy, de kezdőként minden szalmaszálba bele kell kapaszkodni. Akkor ismerkedsz meg a Wordpressel/Joomlaval is

  Viszont inkább az a jellemző hogy van PHP és akkor kapsz egy sitebildet és nincs senki, aki jobban tudná hogyan húzd rá a designt a már létező shopra. Nem nagy dolog, van egy két form és valamiféle keret, ha ugyanazzal a sitebuilderrel dolgozol, akkor sok munkával nem jár, mint hogy a CSS-t és a JS fileokat beilleszted és esetleg a layoutot átszerkeszted. Aztán jön utána egy két feladat, hogy mondjuk termékkategóriát jquery_tree -vel szerkesztgethesd az admin felületen, bár a jquery már nincs is benne a sitebildben. De mondjuk simán lehet az is, hogy a kosarat ajaxosan tölti a shop és a sitebuldben csak a gomb van, nincs rajta semmi. És akkor azt ugyanaz az ember csinálja, aki utána megírja azt a webservice kérést, amivel a megrendelt terméket megrendeljük a beszállítótól. De épp az általad említett negatív szám problémát sem fogja más kapni. Ez nagyon sokáig így ment mindenhol és még most is sok helyen így megy. Ott ahol a jQuery benne van a hirdetésben, szinte biztos hogy a frontend és a backend feladatok összefolynak. Ráadásul már szinte mindenre is van valami plugin vagy modul, vagy annyira egyszerű, hogy még plugint/modult sem gyártott hozzá senki, mert egy SO oldalon van egy link egy JSFiddle vagy valami hasonló demora. Meg egyébként nehogy már külön szaki kelljen ahhoz hogy valamit egy pixellel arrébb tegyél, vagy lecseréld a betű készletet, esetleg aláhúzd, átszínezd a szöveget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bírom ezt a full stack fejlesztő dumát és is. Amikor CSS-el és JS-es görgetésre csicsás animációkkal tűzdelt szín váltós oldalt kell csinálni. Egy backoffice formhalmaz után hirtelen vedd elő a kreatív és matematikus éned, hogy a tudásodból előszedd azt a képletet, ami pont megfelel annak, ami az ügyfél elképzelése. Találd ki hozzá a megfelelő HTML struktúrát, amit lehet készíts el CSS-ban, majd tuningold JavaScript-el. Majd jön hogy ezt nem lehetne egy pixellel arrébb rakni? Miközben már rég mást csinálsz, éppen az előző formhoz rakja az ember hozzá hogy negatív számot ne lehessen beütni, mert kimaradt a specifikációból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahol nincs szétszedve a frontend és a backend ott általában one-man-army felfogás uralkodhat, vagy valami ultra agilis elképzelés, hogy mindenki beugorhat mindenki helyére.

  Én FE fejlesztőként dolgozok 10+ év ( zárójel a jQuery egy igazi őskövület - akkor már inkább natív JS ), konkrétan amikor 3 fős volt a fejlesztő csapat, akkor is le volt osztva, hogy ki a FE-es és ki a BE-es. 
  Az a tapasztalatom, hogy normális munkahelyeken ez a 2 feladatkör jól elkülönül.

  Ha full stack fejlesztőként dolgozol és tényleg te csinálod mind az FE mind a BE részt, akkor valahol a minőség sérülni fog, pusztán már 2 x akkora területtel kell foglalkozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont ez az előnye a képzéseknek, a személyes mentor.
  Rengeteg időt megspóroltam volna, ha egy linux gurut kérek meg, hogy együtt rakjuk össze a szervert, és a helyi hálót (mondjuk Win10 alapon egy nap alatt meglett volna minden). Sok olvasás felesleges lett volna, az biztos. De nem tudom találtam volna-e rá embert.
  Mondjuk nem lett volna rá Nintendo + lényegében minden más emulátor, amit azóta sem használunk :)
  Szépen lassan menni fog a c# is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, az lenne, ha 2005-öt írnánk, de manapság már nem kell az egész webhez érteni, és aki azt mondja magáról, hogy full stack fejlesztő, az jellemzően sem frontend, sem backend oldalon nem igazán kompetens.

  Szerintem kezdőként biztosan nem fog olyan csapatba bekerülni, ahol a frontend és a backend szét van szedve. És amúgy még most is rengeteg álláshirdetés van PHP+jQueryvel. Ott biztosan nincs szétkapva a kettő. Oké hogy nem is ott fognak fizetni milliós fizetéseket, de erre nem is érdemes számítani az első 6-8 évben. Egyébként nem is nagyon tudom hogyan lehetne megtanulni a frontend fejlesztést backend nélkül. Elég fura lenne azt mondani hogy nem használtam még mysqlt/mongodb-t vagy bármilyen adatbázist, de tudok fejleszteni frontendre. És akkor mit fejlesztettél és kinek? Látod még a firebase is a backend roadmapre lett téve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk egy szakmai nyelvvizsgáig. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • az emberek eljárnak angolra meg németre, úgy egy programozó-korrepetálás sem lenne ördögtől való

  Meddig kell némettanárhoz járni 0-ról kezdve, hogy heti egy alkalom + házi feladatok megoldása mellett eljuss egy olyan szintre, ahol mondjuk szaktolmácsként alkalmaznak egy cégnél?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyéként meg ahogy az emberek eljárnak angolra meg németre, úgy egy programozó-korrepetálás sem lenne ördögtől való heti 1 alkalommal. Elmagyaráznák az új témát, és kapna az ember feladatokat, amiket meg kell oldani a következő alkalomra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia. 
  Hasonló cipőben járok, azzal a különbséggel, hogy én ráérek.
  Nekem is a C# nyelvet javasolták. Most már érthetőek az alapok.
  Elsőnek nézz körül a képzést kínáló oldalakon, sok cikk foglalkozik a témával, képbe fogsz kerülni. Onnan tovább tudsz lépni.
  Másodiknak két könyvet javaslok;

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://info.as..

  https://www.amazon.com/C-Mark-J-Price-Programming-Languages/s?rh=n%3..

  Az első magyar nyelvű, ha egy hozzáértő belenéz, biztos szívbajt kap, viszont nagyon jól elmagyarázza az objektumorientált programozás meg a c# alapjait. A második angol nyelvű, a c# 9-es könyv elérhető a neten.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Meg azért ne gondoljuk, hogy némi PHP/HTML/MySQL ismerettel frontend fejlesztőnek számít valaki. Az már 2006ban, mikor megjelent a jQuery, kevés volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem bajlódnék a JavaScript tanulással. TypeScript-et tanulj, abból JavaScript fordul.

  A TypeScript ismeret alapja a Javascript, ha azt nem ismered akkor TS-ben is el leszel veszve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért az, hogy eddig azt hitted, hogy ki van szervezve bizonyítja, hogy nem az az általános.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oda nem webes tudás kell, hanem olyan programozási nyelv, amit nagy cégek használnak üzleti szoftverek fejelsztésére, azaz java vagy c#. 

  Nem lehet, hogy azert ez az elmenyed, mert eddig sikerult nem web fejlesztoi oldalon mozogni?
  Azert kerdezem, mert eddig en is ezt tapasztaltam. Majd nemreg odaloktek egy angular alapu frontendet aminek epp nem volt gazdaja. Nagyvallalati kornyezetben, trading teruleten. Ekkor jottem ra, hogy nagyon is van frontend fejlesztes, csak nekem is az elmult 15 evben valahogy elkerulte a figyelmemet,  mert mindig valami backend csapatban voltam (alapbol most is) es mindig azt hittem, hogy ez a resz ki van szervezve :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, 15 év kisvállalati és  enterprise környezetbeli tapasztalattal én azt látom, hogy a legkönnyebben akkor tudsz elhelyezkedni, ha valami nagy céghez mész el programozónak. Oda nem webes tudás kell, hanem olyan programozási nyelv, amit nagy cégek használnak üzleti szoftverek fejelsztésére, azaz java vagy c#. Ha elmész webes irányba, akkor mindig kapaszkodhatsz, hogy megtanuld a legújabb librarykat, ami évente kijön, és mikrocégek alkalmazottjaként, vagy bedolgozójaként remélheted, hogy mindig lesz munkád. Ez a két nyelv, Java és C# meg kb leszármazottja a C++-nak (hunyorítva), szóval tőled se állna ez messze. 

  Ha meg SOS váltani szeretnél, jól keresni, és közben felszedni a programozás tudást, akkor ezzel az alappal elmennék nagy céghez szoftver tesztelőnek. Nincs akkora presztizse, de nyomás se lesz rajtad akkora, a fizetés meg nem rossz. Pl itt nézz körbe, keress rá, hogy "tesztelő". Home │ Job Search Ráadásul itt direkt keresik a németes alkalmazottakat, külön belépési bónusz jár, ha valaki németes. 
  Amilyen szakember hiány van, a cégek örömmel felvesznek olyan embert, aki dolgozni szeretne. Nyílván alap, hogy utánanézel, utánaolvasol, kipróbálod azokat a technológiákat, témákat, amik a pozició leírásban vannak.

  Ha tényleg találsz valami érdekeset a fenti linken, és jobban érdekel a cég, akkor meg írj privát üzenetet, és mesélek még a cégről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia

  Angol nyelv

  Ne jelentsen problémát az angol nyelv hiánya. Nyugodtan használd a böngészőbe integrált funkciót.

  PHP5+MySQL+JavaScript, gondolom alap lenne.

  Visszafelé megyek.

  Én nem bajlódnék a JavaScript tanulással. TypeScript-et tanulj, abból JavaScript fordul. TypeScript-et nagyon sokan használnak. Ebben íródott a Visual Studio Code, Angular, mobil és desktop appok is stb. JavaScript With Syntax For Types.

  MySQL az egy adatbázis kezelő, van sokféle, de az SQL amit tanulni kell, nem az hogy hányféle adatbázis kezelő van. Igaz vannak specifikus kilengések különböző adatbáziskezelőknél de az ISO/IEC 9075 SQL a fontos, a többi ráér, ha már ezt tudod.

  PHP5-re én nem írok semmit. Nem volt hozzá szerencsém, szerencsére.

  C++ egy szép nyelv, jó akkor, ha nagyon gyors dolgokat akarsz készíteni. Én IoT eszközökhöz használom.

  Azt kell(ene) mérlegelned hogy mi az az eszköz, programozási nyelv, amit használhatsz web, desktop, mobil fejlesztéshez és nem kell minden egyes területhez külön nyelvet tanulnod. Gondolj bele, megtanulod a PHP-t hogy a webszerver szoftvered fusson, közben felhasználsz egy csomó harmadik fél által készített könyvtárat, megtanulod a JavaScript-et mert tuti hogy kell valamit írnod benne, vagy harmadik könyvtárait meghívni. Majd jön az igényed, hogy jaj de jó a szerverem, egy mobil app is használhatná, és azon töprengsz, hogy milyen harmadik nyelvet tanulj meg kezdőként. Ne adj isten desktopon is fusson.

  Nem térek ki mindenre, egyéb kommentálóktól elnézést kérek ha nem a szájízüknek megfelelő amit írok.

  TypeScript, Angular multiplatform
  Dart, Flutter multiplatform
  C#, Blazor multiplatform

  Na és akkor ott van még a böngészőben a HTML és a CSS. De CSS helyett egyből SCSS vagy Sass, ezekből CSS lesz. Az én válaszom arra hogy miért használok SCSS-t és miért nem Sass-t az az, hogy C#-ban programozok és rááll a kezem a {} jelekre. Ha Python-ban programoznék biztos Sass lenne jó választás.

  Én a helyedben a következő sorrendben tanulnék, letölteném a Visual Studio Code-ot a következő kiegészítőkkel Live Server, Live Sass Compiler és a Beautify css/sass/scss/less és megtanulnám hogyan kell statikus és szép weboldalakat készíteni

  • HTML
  • SCSS vagy Sass
  • Mondjuk Bootstrap-el. De szuper a W3.CSS is.

  Ha ezek mennek flottul, akkor jön a dilemma. TypeScript Angular vagy C# Blazor vagy Dart Flutter (vagy akármi amit még itt ajánlanak). Ez az igazi nagy döntés, hogy merre fejlődj.

  Most majd ütik a fejem, hogy miért megint, de a C#-ot ajánlanám. Példaként mutatnék egy játékot, Asteroids, amit egy programozási nyelven írtak, C# és minden platformon fut, böngészőben WebAssembly, és ugyan ez szerver megoldással, ez a Blazor, de ott van az Elekron, a desktop és a mobil támogatás is. Egy csomag ami mindent lefed. Asteroids forráskód

  Ezen kívül a dokumentáció is messze kiemelkedő, tartozik hozzá pár framework, de egy kézben van a fejlesztés és a dokumentáció.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt írtam, ezeket érdemes megtanulni, nem azt, hogy ezeket kell. Nyilván se nem kötelező a lista minden eleméhez érteni, se nem teljes a lista, de még mindig jobb kiindulási alap, mint a php5, aminek már a dokumentációja sem olvasható évek óta, annyira elavult. Ezekről a listákról legalább lehet választani: szerintem sokkal jobb az átfogó roadmap, mintha én leírnám, hogy mindenképpen react native-ot tanuljon, te meg beleszólnál, hogy az sz... és inkább angulart fejlesszen, aztán nekiállna valamelyikünk útmutatása alapján valaminek, ami lehet, hogy nem is érdekli.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért megnézném azt a junior fejlesztõt aki ezeket mint tudja. Másrészt egy csomó ebbõl hülyeség, Pl. így 2022 tájékán a sed-nek vagy egy gawk-nak nem annyira túzottan nagy a jelentõsége egy átlag fejlesztõ számára. Azt sem nagyon hiszem hogy túl sok rust-os vagy go-s webfejlesztõi állás lenne ma kis hazánkban, és gyanítom hogy ez kb. a következõ 20 évben is így marad. Ahogy amúgy azt sem hiszem, hogy ezeket a dolgokat egy év alatt fõállásban bárki összeszedné. Max. elvégezhet egy tanfolyamot ahol hall majd ezekrõl.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Angolt azt most kezdtem el tanulni, szóval a magyar és a német nyelv jön csak szóba.

  Ez önmagában nagyon megnehezíti a dolgot.

  PHP5+MySQL+JavaScript, gondolom alap lenne

  Igen, az lenne, ha 2005-öt írnánk, de manapság már nem kell az egész webhez érteni, és aki azt mondja magáról, hogy full stack fejlesztő, az jellemzően sem frontend, sem backend oldalon nem igazán kompetens.
  Ha frontend webfejlesztés érdekel, akkor ezeket érdemes megtanulni: Learn to become a modern frontend developer
  Szerveroldalhoz: Learn to become a modern backend developer
  Androidhoz: Android Developer Roadmap: Learn to become an Android developer
  (Sajnos már ezek is angolul vannak, ez egy ilyen szakma.)

  Ha teljes munkaidőben tudsz tanulni és csinálod is, akkor képességektől függően szerintem kb. 6-12 hónap alatt fel lehet szedni annyi tudást, hogy juniorként alkalmazható legyél. Ha heti egy napod van rá, 10 éve elavult alaptudásod, és angolul sem tudsz, akkor szerintem lehet, hogy inkább más ötlet után kéne nézni: IT-n belül ügyfélszolgálatosnak például simán mehetsz alap számtech képességekkel és jó némettel jó helyekre is. Vagy akár elmehetsz tesztelőnek is, ahhoz is kell tanulás/képzés/tapasztalat, de gyorsabban felszedhető egy junior tudás, mint fejlesztőként.

  Szerintem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Angol legyen az első nyelv, amit megtanulsz. Nem kell magas szinten űzni, de up-to-date tutorialok-at, leírásokat, dokumentációkat, kezdő problémákra gyors megoldást fórumokon csak angolul fogsz találni!

  Általánosságban érdemes lehet megismerkedned valamilyen verziókezelővel (git), talán az agilis fejlesztés alapjaival.

  Nagyon nem könnyű szakma és folyamatos tanulást igényel, mert pillanat alatt elszalad melletted a világ! Szerintem csak akkor vágj bele, ha élvezed és komolyan érdekel a dolog. Amennyiben az a motiváció, hogy mindenhol írják, hogy mennyire jó a fizetés, akkor szerintem inkább bele se kezdj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  30 éves vagyok és szeretnék újra elkezdeni programozni, mert irodai munkára van szükségem egészségügyi dolgok miatt. Informatikai iskolába jártam, érettségi után elvégeztem egy 2 éves webtechnikusi tanfolyamot, ami egy kalap *** volt. Utána nem nagyon tudtam elhelyezkedni vele, más területekre vitt az élet, most viszont lenne időm tanulni (4 napos munkahetem van). Szóval alapok vannak, de nem tudom milyen irányba induljak el, leginkább a webprogramozás területén szeretnék próbálkozni. PHP5+MySQL+JavaScript, gondolom alap lenne. Emellett ami még érdekelne az Androidra programok írása, illetve sima programozás (C++).
  Nem vagyok tisztában vele, mi az elvárt tudás a mai munkaerőpiacon, egyáltalán mi az a minimum, amivel már egy junior pozíciót be lehetne tölteni. Ezzel jó lenne tisztában lennem és már az elején a helyes irányba elindulnom. Ha Androidra szeretnék programozni, akkor mivel lenne érdemes elkezdenem? A C++ is érdemes felvennem a listára?
  Illetve tudnátok nekem könyveket ajánlani amiből tanulhatnék (lehetőleg amiből érdemes)? Angolt azt most kezdtem el tanulni, szóval a magyar és a német nyelv jön csak szóba. Amúgy Ausztriában élek, nem tudom hogy ez a követelmények szempontjából mennyire lenne lényeges.
  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd