Javaslat MS-nak a Windows designre
2021-12-12T16:26:50+01:00
2021-12-31T02:18:18+01:00
2022-07-20T07:26:46+02:00
 • Nem tudom, én eddig mindig pozicionáltam, és nem lehúztam az egeret a sarokba.

  Én is "pozícionáltam", de elég gyakran kattintottam meg a bal-alsó pixelt mégis. Nem tudatosan "letolod" az egeret, egyszerűen csak "felszabadultabban pozícionálsz".

  Szerintem ez így marhaság.


  Hát azért ne felejtsük el, hogy volt aki mondjuk egy thinkpad botkormányával pozícionált, meg hát koszos egergólyókkal is volt aki használta a gépét - nem mindenki tisztította ki, mint te vagy én gondolom. Meg ez lehet hogy erőltetésnek fog hangzani (pedig marhára nem az), de valamikor úgy próbáltak tervezni UI-t, hogy "akadálymentes" legyen, amibe beletartozik az is, hogy ha 80 évesen remeg a kezed legalább az első lépés sikerüljön... Persze ezt sose csinálták meg rendesen és teljes körűen, mert valahol elfogyott a pénz nyilván meg az idő se végtelen, de nem azért nem lett tényleg minden pöpec, mert "a trendi megelőzi a hasznosat" mint manapság, hanem egyszerűen ugye vannak korlátozott erőforrások. A mostani Microsoft-nak viszont több a pénze és nagyobb kéne legyen a keret az ilyen dolgokra. Egyébként az egész windows "varázsa" ebben volt nem? Hogy bolondbiztosat akartak anno...
  Az sokkal inkább, hogy az ablakoknak nincs fejléce

  Egyébként fejléce (ami az ablakkal együtt mozog) nekem sincs semmi ablaknak. Sőt dekoráció sincs a dwm-el, viszont még ilyen full minimalista tiling cuccban, amit kb. mindenki eleve tényleg úgy használ, hogy mindig fullscreen minden, csak más virtuális képernyőn... szóval azért még itt is vették a fáradtságot és egy általában tényleg mindentől eltérő erős színű keretet minden "ablak" körül látok. Szóval az, hogy hol van a széle valaminek szerintem is fontos dolog hogy az ember azért tudja és egyetértek, hogy kritikusabb a példámnál... Én csak arra akartam utalni, hogy régen nyomokban tartalmaztak a rendszerek ilyesmit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom, én eddig mindig pozicionáltam, és nem lehúztam az egeret a sarokba. Szerintem ez így marhaság. És az nem zavar ha középen van. Az sokkal inkább, hogy az ablakoknak nincs fejléce, és már sokszor zártam már be visual studiót úgy, hogy igazából az elôtte lévô böngészôt akartam.

  Mondjuk nekem menüben az XFCE megoldása a legjobb, ahol külön fiókba tudom tenni a fejesztôeszközöket, külön az irodai cuccokat, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként meg tisztán beugrik nekem, hogy szoftver-ergonómiából anno külön tanították, hogy: "Nem ám viccből lett a start menü a sarokban! Azért lett ott, mert így nem kell precíz pozícionálást végezni, hanem csak "eltolod nagy ívben" és nem tévesztheted el..."

  Azt adom, hogy legyen testreszabható annak, akit ez nem érdekel, mert ismeri mondjuk a gyorsgombokat, vagy csak nem lassabb így neki. De az, hogy mi a "dizájnos" (-nak mondott), meg hogy mi a praktikus az két külön dolog.

  Igazából a praktikus megoldásokat is lehet szépre dizájnolni, csak a sorrend nem mindegy. Látok egy-két dologban fejlődést is persze. Az újabb word-ök nekem pl. bejöttek - de azért, mert soha a büdös életbe nem tanultam meg normálisan használni a régieket. Szóval nulláról tanulni ott jobb volt az új szerintem objektíven is (nem tökéletes, csak jobb).

  Igazából az ilyen dolgoknál, ekkora cégek nem úszhatnák meg, hogy valóban UX teszteléseket végezzenek, reprezentatív mintán (tehát nem a marketing osztályról besöpört hypsterek legyenek a minta). Igazából a közvélemény-kutatás is félreviheti az ergonómiát. Vannak heurisztikák - mint például az itt felemlegetett színekre, egybefolyásokra, vagy hogy különüljön el, ami nem ugyanaz az például konkrétan tanítva van, mert nem csak, hogy objektíven belátható dolog, de kimérhető, ezerszer bizonyították stb. A lényeg viszont, hogy user testing akkor is kell - az a legtutibb módszer.

  És a sorrend:
  - Megtervezi a layout-ot és az ilyen főbb dolgokat egy ergonómus
  - Megkapja ezt a hypster designer és gyönyörűvé teszi
  + jó esetben valamelyik konyít a kettőből a másik munkájához és ezért tudnak kommunikálni is.

  Ez ennek a rendes menete. De egyébként sok ilyen ergonómiai dologgal van baj az IT-n kívül is manapság: például faterom szó szerint hülyét kap, hogy mennyi minden egyszerűen nincs "sorjázva"... Ez számomra is néhány esetben érthetetlen költségcsökkentés - de még azt is hamarabb megértem, mert legalább költségcsökkentés és valamit megspóroltak! Itt erről sincs szó, mert egyszerűen az van, hogy még dolgoztak is vele és én azt is tippelem, hogy sok gittrágás volt, csak nem a megfelelő helyen...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja-ja, nem tudom elképzelni, hogy ezeket a UI-kat valamiféle közvéleménykutatás alapján hozták volna össze :)  Tényleg nem akarnak az emberek szépen látható fejléceket, gombokat, listákat, menüket? Olvadjon minden össze vizuálisan? Nem értem én ezt. :) Valahogy azt érzem, hogy a folyamatos fejlesztési kényszer miatt úgy érzik, hogy külsőre is mindig meg kell újulni. :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ki kell iktatni a stílusok aláírás-ellenőrzését, ezt meg is teszi a nyílt forrású ... utility

  2021: amikor mind a rockstar games, mind a microsoft ott tart, hogy "modderek" javítják használhatóvá az egykor patinás termékeiket

  Bocs. Nem lehetett kihagyni.

  ui.: Számomra egyébként az XP óta lefele megy a windows, de a 7 egész normális termék volt, onnantól meg hagyjuk-kategóriásak a UI elképzelések szerintem. Szerencsére jó ideje linuxozok, szóval nem érdekel.

  ui2.: Azért linuxon is követtek el hasonló hullámvölgyeket. Szerintem a gnome 2.x a maga módján "tökéletes" ui volt. Persze előjött az emberekből a "fejleszthetnékem van" érzés, meg a "fancy effekteket kéne csinálni, nem csak a compiz-t" és csak most kezd visszaállni a noob-friendly ui-ok értelmessége ott is. Ez se érint a suckless-es dwm-es világomban (sőt hamarabb rátaláltam így), de a "mezei felhasználót" ott is érintették az ilyen "unity desktop", meg a kezdeti cinnamon amíg átállt az illető, vagy amíg az kiforrta magát kissé bajok...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Talán így, kisebb filemérettel :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Á, nem tudok csatolni... :)

  Mindegy, itt van a kép:
  Screenshot
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!

  Ha érdekel valakit esetleg, a Win10-et nagyon egyszerűen lehet a beépítetteken túl is témázni, amik sokkal jobb áttekinthetőséget adnak, mint a beépített nagyon flat, nagyon trendi témák. :)

  A módszer: ki kell iktatni a stílusok aláírás-ellenőrzését, ezt meg is teszi a nyílt forrású SecureUXTheme utility, mégpedig bárminemű driver telepítése vagy rendszerfile módosítása nélkül. Innentől bármilyen 3rd party témát fel lehet tenni, a DeviantArt tele van jobbnál jobb ingyenes anyagokkal, amelyek mellett tökéletesen látszanak az ablakkeretek, fejlécek, gombok, etc. A linkelt utility működése, leírása a Github-linken.

  A letöltött témákat egyszerűen csak be kell másolni a WinDir\Resources\Themes könyvtárba, innentől kezdve látja a rendszer is és vagy a Gépházból lehet kiválasztani a kívánt témát vagy simán duplaklikk a xxx.theme állományra a \Themes könyvtárban és már alkalmazza is a Windows.

  Néhány screenshot csatolva, ezek XP-stílust adnak a Win10-nek.
  (nekem azóta is a Luna különböző verziói a kedvenceim :) )
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Van egy kiterjesztés, VSSolutionColor ez 2019-ig működik áruházból, de már dolgoznak a 2022-n. Van itt egy előfordított, jól működik V2022-vel. (dekódoltam nincs benne vírus ) A fejlécet lehet más színűre állítani és meg is jegyzi.  VSSolutionColor
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mappákat és egyéb csoportosításokat is meg lehetne szüntetni. És a start menüben minden alkalmazást a gyökér mappából elindulva kelljen kikattingatni. A csak egy kattintással elérhető funkciókat töröljék!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De alapvetõen nem a VS témájával van az igazi baj, hanem hogy a microsofték nem tudták megoldani hogy az ablakoknak a headerjének más hátteret adjak, mert valaki okos designer kitalálta, hogy a menüsávnak az ablak fejlécben a helye, mert így megspórolnak vagy 32 pixelt az 1080 pixel magas képernyõn. Cserébe soha nem látod hogy hol a fenében kezdõdik az egyik ablak, és hol ér véget a másik. Na most, ha ezt beteszik a beállítások közé hogy hülye vagyok és ezt akarom, vagy nem akkor nincs ezzel semmi baj. Ahogy azzal sem, hogy Pl. a nyomógomboknak legyen-e 3D-s szegélye vagy flat gombokat akarok. A vicc az, hogy pont az xaml alapok miatt ezt azért nem lett volna annyira nagy dolog megoldani. Itt igazából megint a userekre való magasról pottyantás esete forog fenn. Fluent UI-t kapsz paraszt, ha beledöglesz is!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Visual Studionak saját téma kezeloje van.
  Nem függ a windows témátol. Nekem windows alap, VS material dark modban van.
  Csak minden VS példány egy témát használ.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ehhez nem a Visual Studio-nak kellene projektenkénti téma, hanem a windows UI-t kellene normálisan megcsinálni. Netán konfigurálhatóra. Úgy, ahogy azt anno 20 éve a KDE projekt. És jé, azt meg lehetett csinálni konfigurálhatóra, az jól is nézett ki, el is fértek az adatok a képernyõn, és valahogy a 20 évvel ezelõtti hardvert sem terhelte túl a dolog, amivel ma indokolják a hülyegyerek kinézetet. Nem mondom, anno az 1Mhz-es 8 bites Commodore 64-en a GEOS-nál jogos szempont volt hogy úgy nézzen ki mint ma a windows 10, de könyörgöm, ma már a billentyûzetben erõsebb CPU van mint anno a C64-en. Ennyit nem hülyülhettek el a programozók a microsoft házatáján.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is ugyanez a bajom, csak dark témában. De ezek szerint nem én vagyok az egyetlen akinek tele a töke a windows hülyegyerek designjával amit a win8-cal kezdtek el. Már milliószor volt hogy nem a megfelelõ ablakot csuktam be csak azért, mert összefolynak az ablakok és nem látni ki kivel van. Azon már fenn sem akadok, hogy mondjuk az XP-n még lehetett látni hogy most egy nyomógomb az nyomógomb, egy input box meg input box, most meg találd ki hogy az a piros karika benne a nagy A betûvel egy nyomógomb, a sötét sáv meg egy inputbox. De tök fasza, megspóroltak legalább 3 pixelt a képernyõn és így több hely maradt üresen.

  Az ikonoknál is tök fasza a monochrome desing - így nem kell minden témára átszínezni az ikonokat - igaz, cserébe viszont sokkal nehezebb azonosítani õket. A Notepad++-nál ki is kapcsolatam a toolbar-t: a fluent UI-t kis ikonokkal mire kiböngészem addigra a menübõl is elõszedem az adott dolgot, a fluent UI nagy ikonokkal elfoglalja a fél képernyõt, a régi ikonok pedig sötét témával kiütik a szemem, viszont azoknak nincs sötét témás verziójuk.

  Amúgy a windowsnál nem csak a külcsíny hulladék de most már a belbecs is, lásd Ryzen7 1700 nem támogatott a win11-ben. Vicc. A Microsoft sok-sok-sok tonna elektronikus szemetet produkál feleslegesen csak azért, mert nem képesek még tíz indiánt felvenni hogy leprogramozzák ezt is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez van nekem pl két visual studio ablaknál.

  Azt meg pláne nem értem, hogy miért nem lehet a témát projekthez rendelni.(visual studio)
  Akkor egyértelmu lenne, hogy melyikben is vagyok éppen.

  Szóval nem tudom mire mennek a plusz gigák (MHz, byte) de szerintem a dizájn/fejleszto részleg nem windowst használ az biztos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem a design egyáltalán nem érdekel, a csempés menü sem (még az androidomon is leginkább a csempésre hajazó design van)....
  ... ami engem zavar, veszettül, hogy az ablakoknak nincs kerete, így ha egy fehér hátterű ablak egy másik fehér hátterűn van (tipikusan pl. két szövegszerkesztő ablak), akkor ember legyen a talpán, aki kihámozza hol kezdődik az egyik ablak és hol végződik a másik.
  És ugye a felesleges agy és szemmunka (mikrostress) a valóságban hatékonyságromlást, kifáradást okoz.

  a MS-os designereket a nagyvevő multicégeknek kellene vízbe fojtani, ha ott is értelmes emberek lennének, akik törődnek is egy cseppet a hatékonysággal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A FreeDOS elég jó alternatíva lehet, vagy egy CLI-only linux :D

  Nekem az Aero UI tetszett eddig a legjobban, és annak is az a változata, ami a Vistában volt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyáltalán, csináljanak a win-ból mindent egész képernyőn futtató játékgépeket vagy facebook ablakot és kész is.

  A Windows 8 idején már próbálkoztak vele. Universal Windows App vagy mi a fene volt a neve, és megoldotta, hogy a desktop is úgy viselkedjen mint a mobiltelefonod, és fullscreen-re kényszerített appokat futtasson.

  A Windows 8.1-et dobozosan vettem, és rá bírtak ilyet írni a csomagolásra, hogy "Ezzel a Windows verzióval két alkalmazást is futtathat egyszerre". Gondoltam is magamban, de jó hogy a 21. századra elértük azt, amit már a Windows 3.1 is tudott (Persze ők arra gondoltak, hogy a mobiltelefon viselkedését mímelő speckó appjaikból kettő is lehet egy képernyőn, az egyik felén az egyik, a másikon a másik.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Javaslom az ablakok hajszálvékony fekete csík keretét is szüntessék meg, valamint a képernyő háttér és minden ablak háttere csak fehér lehessen (na jó, sötét témánál meg csak fekete).

  Ettől sokkal "letisztultabb" lesz... igaz még kevéssé lehet dolgozni is, de hár ez az aspektus a jelen designnál sem érdekli őket tulságosan.

  Egyáltalán, csináljanak a win-ból mindent egész képernyőn futtató játékgépeket vagy facebook ablakot és kész is. Az "ablakok" nevet azért megtarthatják, a marketingeseknek kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd