• Pedig a matematikus háttérrel rendelkező programozók értelemszerűen szívesen adnak görög betűt változóknak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De pl., ott az uj visual studio 2022 akkor ne legyen ennyi menupont mert elijeszti a kezdoket.

  Most totál másról beszélsz. Eddig arról volt szó, hogy "tiltsuk be, mert csak a kezdők használják". Most meg arról beszélsz, hogy "tiltsuk be, mert a kezdők nem használják".

  Pont elég lenne az ilyesmit (mint nem angol változónév) valamilyen linterrel kezelni. Akkor az ékezetes változónév nem lesz fordítási hiba, csak megbukik az automata code review-n. A kezdőktől nem vetted el a lehetőséget, a profik meg úgy is tisztában vannak vele, hogy a valamilyen coding standardnek meg kell felelniük.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Beleszeretni ott a teknös, gondolom minden nyelven meg van a hasonlo.
  Ertem mire gondolsz, es igazad is van.

  De valahol huzni kell akkor egy vonalat "profi" es "ismerkedo" felhasznalo kozt.

  De pl., ott az uj visual studio 2022 akkor ne legyen ennyi menupont mert elijeszti a kezdoket. Ugysem akarnak gittelni, refaktoralni, analizalni, etc.
  Tiltsuk le a nyelvben is a pointereket, class-okat. Sot a templateokat azok meg neha engem is meg ijesztenek
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látom te is a profi mércével indulsz neki. Aki tíz-húsz soros Python szkripteket vagy VBA kódokat pakol össze, hogy megkönnyítse a saját életét, annak nem kell majd belemélyednie semmilyen dokumentációba és nem kell semmilyen coding standardet betartania. De az ilyen emberek egyikéből-másikából még profi programozó is lehet, ha hagyják beleszeretni őket és nem ijesztik el mindenféle korlátozásokkal.

  Lényeg a lényeg, lehetnek olyan use case-ek amit te vagy én nem látunk. Nem túl bölcs dolog azt mondani, hogy "X-et nem használnak profik, ezért X-nek nincs keresnivalója a nyelvben".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Es ez egy tok jo filter

  Aki annyit nem tud megtanulni, hogy latin betukkel programozzon, az hogy fog elolvasni egy dokumentaciot? Nem mindenkinek valo a programozas.

  Ugyis ra jon majd, hogy a programozasban nem az a nehez, hogy elnevezzuk a valtozokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak profi programozók vannak a világon. Amatőr és hobbi szinten simán el tudom képzelni, hogy valaki az anyanyelvén szeretné elnevezni a változóit és a típusait. Latin betűs írásnál még talán működik az "ékezetborotválás", de elég csak Görögországig menni hogy belássuk a megoldás korlátait
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A lényeg az, hogy a programnyelveknél kulcsszónak, változónévnek, operátornak csak az alsó 7 bit karaktereit lenne szabad megengedni, az UTF többi karaktereit csak string konstansokon belül lenne szabad használni. Azaz emoji-s vagy ékezetes változónevet nem. Se kicsi háztetõket, kukacokat, stb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen mivel az ascii csak egy byte alsó 7 bitjét használja ... régebben a 90-es évek elején erre kezdték el szabványostani a különböző nyelvek ANSI kódtábláit hogy a felső , 8adik bithez rendelhető 128 karakter is kapjon alakot pl. közép-európai ANSI kódtáblban van magyar hosszú ő meg ű és nagy verziói de pl. az orosz kódtáblában már másképp jelenik meg .. a 90-es évek közepétől , inkább végétől pedig erre találták ki a Unicode-ot , mert akkor már nem nagyon kellett spórolni a byte-okkal  , meg tokolni a bitekkel , az UTF-32-be meg már aztán tényleg a világ összes élő és holt nyelvének az összes karaktere belefér rovásírásoktól kezdve a sumér ékíráson keresztül az egyiptomi hieroglifákig minden meg a koreai abc 52ezer karaktere is
  feltéve ha az ember letölti hozzá az egy gigás .ttf-et :)

  UTF-16-nál hasonló problem merült fel mint az ANSI kódlapolásnál hiszen csak a koreai és a kínai "abc" együttvéve bőven átlépi az UTF-16 által biztosított 65535 féle lehetőséget....
   emiatt 2 byte-on még mindig nem tárolható nemhogy az összes holt de még az élő nyelvek sem...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pont ez jutott eszembe nekem is , elég a forrást visszabutítani a fordítás előtt ASCII-ba , és csak ott visszailleszteni bele a Unicode karaktersorozatokat, ahol feltétlenül szükséges... "normál" programozásra bőven elegendő az ascii is ..  

  és volt káros kód nincs káros kód :) (ettől még mindig lehet bele csempészni káros kódot még az ascii utasítások közé is de ezt már "könnyebb" kiszúrni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Unicode. Ma már nem csak az amcsi és az európai használ számítógépet. Amúgy az IBM eredeti 8 bites karakterkészletébe a magyar õ és û sem volt benne. Ahogy az us_international kiosztásban ma sincs, ezért használok én kalaposat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A dolognak semmi köze nincs az IDE-khez. Egyszerűen nem minden nyelv balról jobbra írja a jeleket ("betűket"), mint mi, hanem vannak jobbról balra (pl. arab), sőt, felülről lefelé író nyelvek is (pl. japán). Ahhoz, hogy ezeket egyértelműen ábrázolni lehessen a Unicode szövegben, illetve vegyíteni lehessen őket, meg kell tudni változtatni az írás irányát. Ezzel pedig már létre is jön a helyzet, amiben nincs egyetlen egyértelmű írási irány, illetve amiben a karakterek más sorrendben szerepelnek a fájlban, mint amiben majd a képernyőn megjelennek.

  Ami alapvetően nem probléma, mert hagyományosan a szövegfájlok nyers formájára és benne a nyers bájtokra senki nem kíváncsi, csak a véglegesen megjelenített szövegre - kivéve persze néhány speciális szoftvert, mint pl. a fordítókat, amik ugye nem utóbbi, hanem előbbi alapján dolgoznak. Ezzel pedig már létre is jön ez a sebezhetőség, ami igazából abból ered, hogy a fejlesztő és a fordító a szöveg más reprezentációit veszik figyelembe, illetve abból, hogy a fordító nem, csak a fejlesztő képes a forrásba kódolt szándék értelmezésére, a fordító meg csak "mechanikusan" legenerálja a tárgykódot, de egy eltérő reprezentáció alapján, mint ami alapján a fejlesztő értelmezte a kódot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Őőő...
  Ez a sebezhetőség olyan, mintha direkt került volna az IDE-kbe. Kinek jutott eszébe a sorrendfordító karaktert csinálni, lekezelni az IDE-n belül és a többiek miért engedték át ezt a feature-t?
  Tényleg kíváncsi lennék az okára és a  történetére, hogy ez így hogy.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sajnos a MacBook Pro touch -bar-on levő emojikat nem ismeri  ? = 24 ráadásul az minden böngészőben máshogy is jelenik meg, már csak ezért se lenne sok értelme. ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...aztán kap egy cseh oldalt, amivel nem tud mit kezdeni amúgy sem. Tényleg ezekre a szélső esetekre kéne optimalizálni?

  (Egyébként meg ne csináljunk úgy, mintha 2021-ben cseh vagy akár kínai szöveget kizárólag az ahhoz tartozó billentyűzeten lehetne bevinni. A Karaktertábla programról hallottál-e már?)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Apró kis előny, hogy egy német vagy magyar is be tudja gépelni a cseh ékezetes domain nevet megfelelő billentyűzet hiányában is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a latin írású nyelveket "borotválásra" kényszerítik

  A többi nyelvnél találják meg az érintettek a problémákat és találjanak ki maguknak szabályokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, de azé az ékezetmentes domain, aki először lefoglalta.
  A másik néz és sajnálja, választ másik domaint. (ezt ismerhetik a jelenből)
  De legalább a rádióhirdetésekben nem ékezetnélkül mondják ki, ami -valljuk be- nagyon bugyuta.

  Pont az a gond, ha engedem az alom.hu és álom.hu domaineket egyszerre.

  Abból lehet a több keveredés.

  (Arról nem keszélve, ha valakié a közösségiközlekedés.hu domain, akkor ha biztosra akar menni (elgépelés, ügyféleltérítés konkurencia domainjára, stb.) foglalja le az összes hasonlót:

  közösségiközlekedés.hu
  kozösségiközlekedés.hu
  közosségiközlekedés.hu
  közössegiközlekedés.hu
  közösségikozlekedés.hu
  közösségiközlekedes.hu
  kozosségiközlekedés.hu
  kozössegiközlekedés.hu
  ... és permutáljuk amíg tart...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagyis az álom.hu és alom.hu domainek azonosak lennének

  De az "álom" és az "alom" mindketten értelmes szavak. Bár ez bugyuta példa, de az "álom.hu"-t megvehetné egy ágyakkal foglalkozó vállalkozás, az "alom.hu"-t meg egy állattartással foglalkozó.

  Más nyelvekben is simán előfordulhat ilyen, amikor az ékezetek elhagyása félreértést vagy kínos szituációt eredményez.

  (Az meg külön érdekes lenne, hogy a latin írású nyelveket "borotválásra" kényszerítik, a többi nyelv pedig szabadon használhatná a helyesen írt alakot. Vagy ha az általad javasolt automata ékezettelenítés lenne, akkor a latin írású nyelveken bizonyos szópárok kötelezően ugyanoda visznek, de más nyelveken nincs ilyen megkötés.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Emoji Obfuscation
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • emoji-kat használok js alatt változóneveknek

  var D; var ಠ_ಠ = 8==D--
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Majdnem minden. Rust nem érintett.

  $ cargo build
     Compiling teszt v0.1.0 (/tmp/teszt)
  error: unknown start of token: \u{2066}
   --> src/main.rs:2:33
    |
  2 |     println!("Hello, world!");  ⁦
    |                                 ^

  error: could not compile `teszt` due to previous error
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pedig volt egy olyan tervem, hogy emoji-kat használok js alatt változóneveknek, de nem valid ... szerencsére. Azthiszem a swift-ben viszont igen :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell ékezeteket, emojikat, stb változónévnek használni...

  Tippemre értelmes programozó nem is tett ilyet soha... :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk a magyar (és egyéb latin származék, mindenféle ékezetes) domain neveknél én sem értettem miért nem az "ékezettörlés" lett a megoldás.

  Vagyis az álom.hu és alom.hu domainek azonosak lennének, a böngészó a DNS feloldáskor törli az ékezeteket és a hagyomásnyos ASCII első 127 karakterrek dolgozik.

  De arab, kínai, egyéb (számunkra misztikus) karakterkészleteknél logikus lehet a saját karakterkészletük használatának igénye.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűleg az én egyéni speciális esetem, ha pl. egy olyan komponenshez kell hozzányúlnom, amit húsz évvel ezelőtt Jocó csinált és tíz évvel ezelőtt Fecó refaktorált, de az egyikük 8k+1 értelemben használta a 0x09 karaktert, a másikuk 4k+1 értelemben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Peldaul Rust-hoz ma jott a bugfix, ami hibat jelez, ha ilyen karaktersorozatokat talal. De valoszinuleg mas forditokhoz es kornyezetekhez is erkezett bugfix mar, vagy hamarosan erkezik, a kutatok dolgoztak tobb fejlesztocsapattal a publikacio elott, elkerulve a sebezhetoseg kihasznalasat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  … ettől kezdve a forrásszöveg kinézete egyedi beállítások függvénye...

  Ez nem létező probléma – normális eszköz, normálisan beállított környezet esetén. A forráskód kinézete a te saját preferenciád függvénye – a te saját környezetedben. Más fejlesztőnél meg másképp' „néz ki” (ahogy' neki a legjobb). A repóba meg a közösen (csapat, cég, stb.) megállapított konvenciók szerint tárolódik. És mindezen átalakítások teljesen automatikusak.

  De, igen, tényleg normális eszközök kellenek ehhez.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • > Nem kell ékezeteket, emojikat, stb változónévnek használni...

  Hát ez a hajó már elment, a hülyeséget csak elkezdeni könnyű, de befejezni nagyon nehéz.

  Olyasmi ez, mint hogy lelkes szoftverek+felhasználók "átdefiniáljak" a 0x09 kódú karakter jelentését, ettől kezdve a forrásszöveg kinézete egyedi beállítások függvénye... (Kieg: Nem azt mondom, hogy ne indentálhasson ki-ki úgy, ahogy akar, csak jobb lett volna, ha a szóközt használja erre a nemes célra, a 0x09 kódú karaktert pedig meghagyjuk a 8k+1. pozícióra ugrás értelemben.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerk. 7 bites, 0-127 ASCII kódú karakterek. Azaz kb. az angol ABC, kis/nagybetûk, és egyéb jelek, tab, stb.
  Nem kell ékezeteket, emojikat, stb változónévnek használni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Esetleg, ha string konstansokon kívül csak 127 bites ASCII kódokat fogadna el?  Ebből már egy db is jó nagy ASCII kód lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd