Volt már totálisan elcseszett állásinterjútok?

Volt már totálisan elcseszett állásinterjútok?
2021-04-07T11:23:28+02:00
2021-04-07T20:38:07+02:00
2022-10-17T10:20:35+02:00
 • Átviszem a témát egy másik topicba, mert ez itt most off topic.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen vannak görény cégek, meg cégek, akik nagyon rosszul kezelnek dolgokat, ahogy Hurka is leírta.

  Tehát ha XY állandóan csak lazsált, nem dolgozott, és ezért kirugták, akkor nyilván nem lépnénk.

  Mi a helyzet akkor, ha ezt a cég mondja, nem pedig munkavállaló. Hogy lehet megbizonyosodni róla? Szerintem ez inkább munkajog lesz, de valójában lövésem sincs. Vagy valami olyasmire gondolsz, hogy tanácsadás arról, hogy mik a lehetőségek? Ez szerintem jó ötlet lenne.

  OFF:
  A glassdoort lehet nem te említetted, de tényleg jó oldal. Bár ott sem garancia, hogy nem sértődött ex-kolléga írta a véleményt. Itt saját tapasztalatom az, hogy amelyik cégnél jól éreztem magam ott elég vegyesek a kritikák, ahol meg kifejezetten gyenge volt a környezet , ott meg 100% best hely ever van :D Ki érti ezt :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ilyesmi volt, de a leggázabb "interjúm" akkor volt, amikor dolgoztam már régóta egy kis cégnek. Főleg outsource-olta az embereit a cég. Akkor is már jó pár éve távmunkáztam.

  Felvásárolták a céget, és bekerült egy cégcsoportba.

  Mivel jó ideje nem tudtak olyan projektet szerezni, amit távolról lehetett végezni, egyszer megpróbáltak eladni a cégcsoporton belül egy másik projekt, teljesen frontendes részére.
  Előtte leginkább fullstack-eskedtem, üzleti alkalmazások, asp.net, jquery, stb...

  Frontend fejlesztő kellett a másik céghez, sitebuild-elni, meg angularjs-ezni (1.x) kellett volna.
  Én egyértelműen nem az optimális jelölt voltam, de gondoltam, ha van lehetőség, miért ne próbáljam ki magam így, meg azért nem voltam totál laikus a témában.

  Szóval beültünk beszélgetni, hogy akkor itt volnék, aztán át is csapott az egész egy izzasztós interjúba.

  Két csávó interjúztatott, a backendesek vezetője, ő olyanokat kérdezett, hogy hogy oldanék meg általában egy problémát, ha kb annyit tudok csak, hogy lassú valami. Aztán elkezdtem sorolni, hogy először felderíteném, hogy kliensen vagy szerveren van-e a probléma, megnézném, hogy a kérésre jön-e lassan a válasz, valamelyik kliensoldali kód-e a lassú, stb.
  És nem értettem mit akart, mert csak-csak kérdezte, hogy jó, és utána mivel próbálkoznék...

  Utólag gondoltam, hogy valami olyasmit akart kihúzni a számból, hogy megkérdezek mást is, ami nekem is nyilvánvaló volt, de nem kapcsoltam, hogy ezt akarja hallani. Viszont az, hogy nem kapok valami reakciót, hogy mit akart hallani az elég frusztráló..

  Na mindegy, aztán a frontendes arc kérdezgetett, megizzasztott rendesen.

  Végül az a döntés született, hogy akkor valami egyszerűbb melóra befognak. Az volt először a deal, hogy heti 3 napot bejárok, ami nekem eleve marha macerás, mert messze lakom.
  Be is ültem a megbeszélés után, elkezdtem a jó kis npm package hell-el szívni a gépemen, hogy beüzemeljem a projektet a gépemen.

  Közben megjött valamikor a frontendesek vezetője is. 
  Pár óra múlva, amikor kiderült számára is, hogy én heti két napot otthonról melózok, azonnal kiverte a hisztit, hogy ilyen nem jöhet szóba, a főnökség az ő cégüknél ezt nem engedi, meg akkor tuti balhé lesz a többi munkatársnál is, mert más már próbálkozott, és akkor is balhé volt, stb.

  Aztán az lett, hogy húzzak haza, majd átküld egy tesztfeladatot, és ha meg tudom oldani egy nap alatt, akkor dolgozhatok nekik.

  Na itt már gyomorgörcsöm volt rendesen.

  Hazamentem, átküldték a feladatot másnap reggel, gyakorlatilag egy komplett kis projektet kellett volna összeraknom angularjs-el. (előtte soha nem foglalkoztam vele)

  Láttam, hogy esélytelen ezt egy nap alatt így megcsinálni, így rögtön felhívtam a mi "erőforrásmenedzserünket", hogy ne szívassuk már egymást tovább, és mondja le, mert ez így már rohadt kínos mindenkinek.

  Természetesen nem szólt nekik, és másnap írtak, hogy na megoldottam-e a feladatot, aztán nekem kellett lekezelnem, hogy mi a szitu...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyetértek, hogy lenne értelme. Valószínűleg offtopic, de valaki elmondhatná, miért nincsenek valójában, mert csak találgatni tudnék. Teljesen önálló számítógépes szakmák vannak, saját FEOR kóddal. Akár létrehozhatnának szakszervezetet ezeknek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem lenne értelme, akár itt a prog.hu-n összeszervezni e gy csapatot, akik egy szakszervezethez hasonló módon összeállnak, és felvállalják az informatikusok támogatását.
  Itt az lenne a lényeg, hogy ha panasz van, akkor meghallgatjuk az illetőt, és ha jogosnak tartjuk a sérelmét, akkor felvesszük a céggel a kapcsolatot. És hogy ezt csináljuk, ezért kellene egy jelképes tagdíj... Pl. havi 1000 Ft. 
  És csak akkor lépnénk, ha tényleg van értelme. Tehát ha XY állandóan csak lazsált, nem dolgozott, és ezért kirugták, akkor nyilván nem lépnénk. Csak ha úgy érezzük, méltánytalanság történt. És a kulturált, udvarias formát betartanánk, de határozottan, elgondolkodásra késztetve a vezetőket. Egész biztos vagyok benne, hogy lehetne eredményt elérni. Természetesen ezt a fajta érdekképviseletet más szakmára is ki lehetne terjeszteni, de én csak az informatikához értek valamennyire.
  Nagyon nehéz érvényesülni, ha az ember egyedül van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha rákeresek, hogy "programozó szakszervezet", a legelső link visszahoz ide, egy prog.hu cikkre,, ami Sting "által lett keletkeztetve". Azonban a hivatkozott szervezet nem tűnik túl erősnek, tekintve, hogy a honlapjukat sem lehet megnyitni, jelesül egy "Your connection is not private", üdvözlettel fogad az oldal. (Nem nyit meg ilyet az ember, ha nincs rá elég nyomós oka, úgyhogy ezen a ponton meg is álltam.)

  Én megértem, hogy ma már a szoftverfejlesztés egyenlő a webfejlesztéssel, mert a Javascript felrobbantotta és megette az internetet (is), de ez a szakszervezeti honalp nem igazán fest előnyös képet a szakmáról. (-:

  Ha lenne iss magyar szakszervezet programozóknak, az nem csak attól kezdve védene, ha már munkába állt az illető?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem is volt már hasonló, szintén hozzá nem értő fejvadászok miatt:
  A kiírás szerint egy hozzám közel álló témában kerestek valakit egy kis projektre, elmentem:
  Kb minden kérdésre, vagy az volt a válaszom, hogy nem, nem különösebben értek hozzá. Kiderült, teljesen elrontotta a fejvadász a kiírást, tök másvalaki kellett a cégnek.

  A végeredmény az lett, hogy a rövid projektmunka helyett 5 évet húztam le a cégnél, mert kiderült, hogy indítani akartak egy új projektet is egy hónappal később, amihez viszont pont azt kellett, amihez én értettem és még nem volt rá emberük.

  De ahogy a későbbi céges bulikon kiderült, nem csak nekem volt ez a legabszurdabb állásinterjúm: amikor a felvételiztetők (aztán későbbi kollégáim) kimentek megbeszélni, ugyanazt a kérdést tették fel egymásnak, amit én a fejvadásznak:
   - Mi a (vulgáris kifejezést) is keresek én itt??
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kellene csinálni egy szervezetet az informatikusok számára, ahova mondjuk az informatikusok havi 1000 Ft-ot (vagy külföldön devizát) fizetnek, amely az ilyen helyzetekben valamilyen módon kiáll a felvételiző érdekében.

  Szerintem a szó, amit keresel, a szakszervezet...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kellene csinálni egy szervezetet az informatikusok számára, ahova mondjuk az informatikusok havi 1000 Ft-ot (vagy külföldön devizát) fizetnek, amely az ilyen helyzetekben valamilyen módon kiáll a felvételiző érdekében. Pl. egy magyar informatikai szervezet, akárcsak egy párt gazdálkodna havonta x millió Forintból, és az lenne a feladata, ha méltánytalanság ér egy informatikust, akkor megpróbál közvetíteni a cég és az informatikus között, pl. új interjú érdekében. Ez a cégnek is jól jöhet, mert egyéb esetben rossz hírét keltheti a felvételiző. Én is, és sokan rendesek vagyunk, mert nem nevezzünk nevén egyes cégeket és személyeket. Teli van szemétláda cégekkel és főnökökkel a világ.  Mondjuk van egy weblap, a glassdoor. Ott le kell húzni a cégeket a f***ba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most már tudod, hogy miért bosszankodnak mások is a hozzá nem értő HR-esek munkája miatt. Az ilyen interjúk sajnos kapásból legalább három ember idejét pocsékolják egyszerre. Kíváncsi lennék, hol van ilyenkor a sokat hangoztatott felelősségvállalás a HR-es részéről, aki behívott...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Most volt egy interjúm, senior BA-t kerestek egy startuphoz. Beirták a kiírásba, hogy érteni kell a derivatives / asset class / financial risk management blabla dolgokhoz (ez megvan) meg előny ha érdekel a blockchain. A blockchain érdekel ugyan, de nem igazán mély a tudásom benne.
  Na ehhez képest ilyen tök el....tt crypto-s kérdésekkel volt tele az egész, hogy melyik ethereum forkot használják a tokenizációhoz a Swiss Digital Exchange-n meg ilyenek. Egyrészét tudtam, de egyébként full bukta az egész. Miért nem tudták beírni, hogy mély crypto tudás kell hozzá? Mást meg nem is kérdeztek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd