Munkahelyi légkör, csapatszellem, munka módszer
2021-03-29T20:15:49+02:00
2021-04-10T15:34:26+02:00
2022-07-20T10:46:49+02:00
 • Én annó egy nagyhatalmú huszonéve élet-halál ura igazgatót láttam, amikor hétfő reggel elállta az útját a portás, hogy hétvégén privatizálták a céget, új a tulaj, új a cégvezető.
  A biztonsági őrrel felmehet összeszedni a holmiját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amikor még Magyarországon dolgoztam, az egyik ügyfélnél volt olyan kirúgás, hogy jött be a koma reggel dolgozni, le akarta húzni a kártyáját, csip csip, nem engedte be. Bement a recepcióra, ott meglátta a cuccait egy nagy papír dobozban :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínűleg nem csak a PO-t kérdezték meg. De a PO-nak nem is igazán dolga, hogy szakmailag megítéljen. Nem is kell értsen a munkádhoz. És nem is csak a szaktudás az egyetlen dimenzió, amiben meg kell felelni. Vagy ami segít a bennmaradásban egy leépítésnél, próbaidőnél pl. 

  Az elvezetés durván hangzik. De hogy valaki jelen van, amikor összepakol a kirúgott ember, az azért nem feltétlenül indokolatlan/szokatlan. Bár ebben nem sok tapasztalatom van. Az említett esetet leszámítva sose állítottak fel a székből, és közeli kollégámmal se történt ilyen, amennyire emlékszem. De a párom HR szakember, és néha mesélt dolgokat, amik kilógtak a sorból :) Látnak néha csodát...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Minden lehet természetesen, az is, hogy rosszul láttam a dolgokat. 
  A PO-s szituációban, egy új csoportban dolgoztam.
  Ott kérdezte meg a PO-t a menedzsment, mit gondol rólam, és miután azt mondta, hogy "korai megitélni a srácot, nemrég kezdett", kirugtak. Nem csak ezért ezt elismerem (pl. nem volt jó a németem...), ugyanakkor a PO azt mondta nekem utána, hogy nem tudta, hogy ilyen komoly a tétje az ő véleményének, ha tudta volna, akkor azt mondta volna, hogy "jól dolgozok". És számított rám a következő héten, mondta. Az autómata tesztjeim pont tetszettek a menedzsmentnek. És hát a kollegákat meglepte a dolog, sajnálkoztak. De összességében nem érdekelt a dolog, mert éreztem, hogy én a szakmámban jobb vagyok, mint akár a PO, akár egyik másik menedzser. És nekem ez elég elégtétel.

  Engem is rúgtak ki, de soha nem vezettek el. Mindig adtak elég időt (akár 1.5 hónapot is...), hogy "méltóképpen távozzak."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Vagy a világ legrosszabb tapasztalata a tiéd, vagy csak részleteket láttál az egészből, és rossz következtetéseket vontál le. 

  Ezután a srácot szinte szó szerint "elvezette" a HR főnök (szinte kicibálta, pedig nem volt rá oka.

  De van rá oka, ez a policy minden normálisabb cégnél. Akit eltávolítanak, annak azonnal megvonják a hozzáférését mindenhez, és kikísérik. Ahogy az irodában mindenkit kísérni kell, aki nem a cég alkalmazottja. Egy kirúgott embert különösen, mert csinálhat olyat, amit nem lenne jó.

  Velem is megtörtént, hogy contractor voltam egy cégnél, ami bebukott 2 nagy projectet is, és contractorok egymásnak adtuk a kilincset a vezetőnél a felmondásért. Mire visszaértem a székemhez, nem tudtam belépni, és semmit elrendezni. Más kérdés, hogy nekem gyorsan újraélesítették az accountomat, amikor rájöttek, hogy következő hétfőn átadás, és én tudok csak bármit az egészről :)

  A PO kirúgat egy fejlesztőt/tesztelőt szintén érdekesen hangzik. Ha valaki eltávolíttat a csapatomból valakit, ráadásul külsősként (márpedig egy PO az), akkor az keressen új leadet is a projectjére. Több okból is. Ha az illetővel baj van, akkor leadként én fogom kezelni a helyzetet. De elsőre semmiképp nem kirúgással. Az én dolgom, hogy tudjam, hogy hogy van, mi baja van esetleg (akár céges, akár magánéleti), és esetleg türelmesebbnek kell vele lenni. Vagy performance managementtel helyére tenni a dolgokat. Ha az sem segít, akkor lehet csak elengedni a kezét valakinek (kivéve persze ha olyat csinál, amiért azonnal mennie kell). Volt kollégám, akivel eljutottunk a performance managementig, és végül sikeresen megoldottuk, hogy maradjon a projecten. Meg olyan is, aki szóbeli figyelmeztetést kapott, mert nem megfelelő véleményt fogalmazott meg az irodában egy kollégáról mindenki füle hallatára. Ő meg magától elment inkább. De egyikről se tudott egyik másik kolléga se. Lehet ezek a kollégáid esetében is megvoltak, de te nem tudsz róla. Sőt, erős a gyanúm, hogy megvolt. Csak úgy nem rúghatsz ki valakit, arra nyomós okod kell legyen. Ezért a cégek amikor performance management alá vonnak valakit, akkor aktív indokgyűjtésbe kezdenek, és ezekre az indokokra hivatkozva távolítanak el valakit később. Hogy ezek rögzítésre kerüljenek, az a HR dolga. Egy esetleges munkaügyi perben a kolléga felettesei is és a HR is be van vonva, és ott kell tudni meggyőző dolgot mondani, különben a cég fizethet, mint a katonatiszt. Ezért is próbálnak a cégek közös megegyezéssel "kirúgni" esetleg még valami lelépési pénzt is mellé csapva. De az ilyen közös megegyezéses megoldások esetében mindig van a HR-es kezében egy felmondás is, ami komolyan meg van támogatva indokokkal. A másik lehetőség, hogy totál amatőr a cég, és kirúgnak valakit pofára. De egy multi nyilván nem amatőr, úgyhogy gyanús, hogy inkább rosszul raktad össze a kirakóst, és a kollégádat jó okkal rakták ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A srác kirugása Magyarországon történt. A stopperórás és a PO-s cég külföldön volt.
  Nem akarok a srácról írni, tulajdonképpen a kirugása törvényileg legális volt, de az egész eljárás ultra gáz volt. És hát maga az, hogy nekem mondják, hogy tartsak titkot, de a közvetlen kollegámat másnap kirugják. Szerintem ez tisztességtelen eljárás. És szakmailag jó volt a srác, modern eszközökkel jól dolgozott, ezt nem csak én, hanem egy másik tesztelő kollega is mondta. Tehát ketten is az oldalán álltunk, de ez mit sem ért, minket nem kérdeztek meg.
  Nyilván nem volt közveszélyes, de szebbnek tűnt volna, ha a munkanak végeztével egyedül távozik, és nem elvezeti a HR menedzser. Olyan "Szedd a cuccodat, és tünj el hangulata volt." Természetesen ezt követően a kollegák jól kibeszélték a srácot ebédnél, pedig nem volt rossz  szakmailag.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes sztorik ezek... Ez Magyarországon volt? Ha nem próbaidő alatt volt a srác, akkor nem rúghatják ki csak így, jár a felmondási idő.

  A másik, hogy mi volt az indoklás? A "gonosz főnök random kirugdos embereket" meg "besúgó cég" azért eléggé sántít nekem. Ha kirúgnak egy jó fejlesztőt, annak azért biztos van valami oka.

  "éreztem a HR főnökön, hogy ha kell, testileg is közbelép"

  Miért kellett volna? Közveszélyes volt a kolléga? :) Mert akkor nem csodálom, hogy kirúgták.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én láttam már pár kirugást, leépítést, magam is benne voltam olykor. Volt, hogy úgy rugtak ki amúgy egy szerintem megfelelő kollegámat, hogy engem hívtak be, és mondták, át kell vennem a feladatát, mert kirugják ha visszajön a szabadságról. Kérdeztem, tud e róla az illető ? Nem. Kértem, ne rugják ki, mert szerintem jó kollega, és szivesen dolgozom vele együtt. Szakmailag én tudtam felmérni a kollega fontosságát. Hajthatatlan volt a vezetés, mondták, maradjon a titkunk, hogy hamarosan kirugják. Kellemetlenül érintett a dolog, mert nyilvánvaló volt, hogy ha kirugják, akkor megkapom a feladatait (így is lett), és kedveltem, szerintem volt jövője a közös munkánknak. Semmit nem ért a szavam, hiába lobbiztam. Olyan emberek döntöttek, akik nem értettek a szakma ezen részéhez.  Ott éreztem először a besugó légkört, lényegében ez egy ilyen besugásra épülő cég volt. Ez ritka amúgy, nem minden cégnél lehet érezni a besúgást. Se az említett stopperes, se a PO-s cégnél amit írtam, nem éreztem a besugást.De itt a kollegámat kirúgó cégnél igen. Vannak jó cégek, rossz cégek, szigorú cégek, és vannak besúgásra épülő cégek. Figyelmeztethettem volna Facebookon, de végül nem írtam, másfelöl nem tudtam volna elérni semmit se. Megjött a kollega a szabadságról. Kedélyesen váltottunk pár szót munka előtt, nem mondtam neki, hogy már csak órái vannak hátra. Míg dolgozott, engem hívott fel a vezetés, hogy őrizzem meg a hidegvéremet, csak semmi elkotyogása a dolgoknak, hamarosan behívják a kollegát és HR főnök majd  vele jön vissza. Így is lett. Volt maximum 1.5 óra, hogy a kollegától átvegyem a feladatot. Ezalatt a HR főnök kedélyesen pötyögött a mobilon. Mikor letelt az idő, mondtam a srácnak, hogy sajnálom a dolgot, nekem semmi közöm a történtekhez, Ezután a srácot szinte szó szerint "elvezette" a HR főnök (szinte kicibálta, pedig nem volt rá oka. Bár nem fogta meg a srácot, de éreztem a HR főnökön, hogy ha kell, testileg is közbelép. Végül szerencsére erre nem került sor), sose láttam többet. Kicsit olyan SS letartóztatás hangulata volt a dolognak, amikor a HR főnök elvitte a srácot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Érdekes... De szerintem ne általánosíts. Nem minden multi meg nem minden "főnök" ilyen.
  Nekem volt már olyan főnököm, akinek PhD-je volt szoftverfejlesztés területen és nagyon jó szakember volt. Volt olyan team lead is, akinek folyamatban volt a PhD-je és emellett egy több tízmillió letöltést számláló open-source toolt fejlesztett munka mellett. Az egyikük egy kisebb magyar cégnél, a másikuk egy multinál dolgozott.

  Szóval szerintem nem lehet olyat mondani, hogy "a főnökök mindig úgy gondolkodnak". Másrészt mit értünk főnök alatt? Vezető fejlesztő, team lead, PO, project manager, line manager, department head, CTO, CEO, board member, mind "főnökök", de nem hinném, hogy a legfőbb vezetési módszertan az lenne, hogy csinálj marhaságokat, aztán rugdosd ki az embereket. :D

  12 év alatt én 2 kirúgást láttam, ha az lenne amit te mondasz, akkor minden projekt bukna, és repkednének az emberek. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • komoly multicégnél mérték stopperrel a feladat megoldási időmet. De ezt még mindig jobbnak tartottam, még akkor is, ha ha kellemetlen volt, mint amikor más multicégnél dolgoztam, volt kb 5 fönököm, és a PO nem állt ki mellettem amikor ki kellett volna. Ha legközelebb munkát keresek, multihoz nem megyek, és olyanhoz se, ahol 2 vagy annál több főnököm van. Olyan főnökeim voltak multiknál is, hogy ha megkértem volna őket, hogy ugyan már, irj egy rekurziv Fibonacci sorozat számító programot, bármilyen nyelven, nem tudta volna megírni. A főnökök mindig úgy gondolkodnak, hogy bármilyen feladatot bevállalnak, mert ha bukik a projekt, akkor a beosztottjaikat rugják ki.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát ez a stopperórás jelenet nyilván azért volt, mert ki akartak rúgni. 
  Nemrég beszéltem egy startup projektes csávóval, és második beszélgetésen jött azzal, hogy majd valami toolt fel kéne telepítenem a gépemre, hogy majd az alapján számolunk majd el.
  Lebeszéltem telefonon, hogy ez így biztos nem lesz jó, majd az egyedüli emberével egyeztetek mindig előre, hogy nagyjából mennyi idő lesz egy-egy nagyobb feladat, és annál többet nem fogok kiszámlázni az adott feladatra.
  Ettől függetlenül két nap múlva küldtem neki az emailt, hogy inkább kihagynám a projektet.
  Ha már így kezdődik, akkor később mennyi sz@rrágás lenne... (nyilván ez utóbbit nem írtam le neki)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elhiszem, hogy rossz volt.

  Lehet, csak én vagyok szerencsés, de én 12 év alatt eddig összesen 2 kirúgást láttam. És mindkétszer teljesen indokolt volt, az egyik esetben egy pszichopata programozó srácot, a másik esetben egy drogfüggő srácot raktak ki, mert alig járt be dolgozni, céges bulin meg kokóval kínálgatta az embereket.

  Ezeket leszámítva nekem teljesen jó tapasztalataim vannak, sosem volt még rossz főnököm, ami nem jelenti azt, hogy sose volt még stresszes projekt, mert nyilván volt, de a konfliktusok nem mentek el személyeskedésbe. És nem méregetett senki stopperrel másokat...

  Ha ilyen van, szerintem válts munkahelyet. Próbálj komolyabb, normálisabb helyekre bejutni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez (a stopperes időmérés) elég kellemetlen volt a számomra, de még ennél is rosszabb volt, amikor hosszas munka után a PO nem állt ki mellettem a menedzsment előtt. A stopperes időmérés azért volt elviselhetőbb, mert pár percig mérték az időmet, és utána vége lett. Rövid távú megalázás volt. A PO-nak pedig dolgoztam (automata tesztek) rendesen, napi 8 órákat, a programozó kollegák is akartak velem dolgozni, de a PO nem volt képes azt mondani a menedzsmentnek, hogy jól dolgoztam. Csak "mivel új a csoportban, ezért csak semleges a véleményem" - mondta. Bár nem tudta a PO, hogy a véleménye döntő, mert a menedzsment rámszállt ("nem válaszoltál időben az emailekre" (teljesen irreleváns emailek voltak), "rossz a német tudásod", stb.) Ekkor elvesztettem a munkámat, a PO meg élte tovább laza életét. Persze a programozók rövid távon rosszul jártak, mert új tesztelőnek kellett beszállnia a csapatba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ó figyusz, ezen az omniózus projekten az ügyél PO egy paraván mögül (openoffice) kukkolva kémkedett a programozóink után, hogy éppen mit csinálnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon egyszerűen, ez a cég egy nagy banknak dolgozott nem Magyarországon. Itt elég nagy szerepe van a személyes referenciáknak. Amikor a projekt végetért, a cég megpróbált rárakni a bank másik projektjeire, de azok mindig bekértek referenciát ettől a majomtól, aki elmondott minden szarnak.
  Persze egy projektre sem tudtam bejutni, úgyhogy három hónap bench után repültem.

  Mondjuk addigra már pont találtam magamnak egy tök jó projektet máshol, szóval különösebben nem volt baj, de mentálisan nagyon megviselt az egész.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "kolléga stopper órával mérte"

  Milyen helyeken dolgoztok ti...?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És ez a PO hogy győzte meg a te főnökeidet, hogy rugjanak ki ?
  Ha anyagilag megtehetem, akkor ki fogok szállni a szakmából. És nem azért mert nem értem a szakmát, vagy nem érdekel, hanem azért, mert szakmai környezet olyan, ami frusztrál. Az egyik "kedvencem" volt, amikor a programozásban felettes kolléga stopper órával mérte több alkalommal is, mennyi idő alatt oldom meg e programozási feladatot. Egyik esetben 3, a másik esetben 11 perc alatt oldottam meg. Utána beszéltem a menedzserrel, és megkértem, hogy beszéljen programozási felettessel, hogy ne mérje stopperrel az időmet, mert elrontja a kedvemet. Sőt olyan is volt, hogy ezt a stopperes sztorit elmeséltem egy nem szakmabelinek, aki nem talált semmi kivetnivalót abban, ha stopperrel mérik az időmet... Ugyanez a felettes kollega más kollegával együtt egyszer 1.5 órán keresztül faggatott egy külön teremben valamilyen ssh témakörrel kapcsolatban, keresték, hol tudnak a munkámba belekötni. Végül nem tudtak megszivatni a témával kapcsolatban. Kinek kell ez ? Ha lesz elég pénzem, azonnal otthagyom a szakmát. Érdekel az informatika, de elegem van az ilyen helyzetekből. Nekem ez nem kell.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Engem egyszer úgy rúgtak ki, hogy a cégnél mindenki szeretett, a főnökeim szerint is kiváló munkát végeztem, viszont pont ez nem tetszett az ügyfél oldali PO-nak, aki emiatt nem tudta a saját trógerségeit megvalósítani. (Pl utólag becsempészni storyt a sprint backlogba, a sprint kellős közepén stb) és hát ő közölte velem, hogy ki fog rugatni. És így is lett.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • jo gondolatok, de ez inkabb elmelet.
  a gyakorlat az, hogy a menedzsereknek es mas fonokoknek 

  1. mindig igazuk van a beosztottjaikkal szemben
  2. ha nincs igazuk, akkor (1) lep eletbe
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyebkent, hogy ez mennyire sokat szamit, csak tudni kell birni majjal ;)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit merengtem még ezen a témán, aztán a következőkre jutottam: a fejlesztői egység, vagyis a team ideális esetben 5-6 személyes (na jó, max 8-10 belefér), de ezen felül nyilvánvalók lesznek a kommunikációs zavarok és távolságok. Egyszerűen nem tudod olyan közel ültetni őket egymáshoz, hogy beszélgetni tudjanak, értelmes ötleteket adjanak át egymásnak. Szóval egy terem, egy csapat. Az igazság az, hogy a klikkesedés már szobaszinten is elő tud jönni, itt elsősorban valóban a fizikai tér az egyik nagy gátja a fejlődésnek. (És erre az "informatikusi hodály" alkalmazása nyilván csak fél- vagy kényszermegoldás lehet és inkább csak általános háttérzajhoz és gyors megőrüléshez vezet, nem a hatékony munkavégzéshez.)
  Ideális esetben a csapat úgy működik, hogy van egy senior, aki nagyjából mindenhez ért, aztán hozzá lehet járni mentorálni, megbeszélni a kérdéseket, ha a med/jun elakad. Ideális esetben a seniornak tényleg rálátása van mindenre és elefántmemóriával bír és nem utolsó sorban emberileg is valid, integer és not null Az "ülünk a sarokban és dolgozunk" bizonyos helyzetekben persze ettől függetlenül működhet, de azért az kínos (és egyben nagyon drága is!) tud lenni, mikor valaki némán dolgozva arra kényszerül, hogy feltalálja a langyos vizet, miközben az már rég fel lett találva...
  Ha idáig sikerült az építkezés, akkor ugyanezt kell megpróbálni magasabb szinten alkalmazni: összegyűjtöd a seniorokat, akik akár 20-30 fős csapatokban is tudnak egymással kommunikálni, elvégre ők nem folyamatosan eszik egymás életét, hanem csak a meetingek alkalmával találkoznak. A meeting pedig nyilván nem egymás untatására lett kitalálva, hanem arra, hogy a seniorok megismerjék a párhuzamosan futó fejlesztéseket, informálódjanak egymás feladatairól, kihívásairól, megoldásairól. Ha jó a senior memóriája, akkor évek múltán is emlékezni fog arra, hogy melyik csapatban merült fel az övéhez hasonló probléma és ott milyen megoldásokat alkalmaztak. A standup pedig az a  műfaj, ahol az egyes programozó ki tud tűnni a többiek közül, mert olyan érdekesen, értelmesen és használhatón adja elő a tudását, hogy megfelelő szakmai tudás felszedése után akár csoportvezető is lehet majd belőle. Normális helyen nincs össznépi meeting, hanem csak a team vezetők + egyes informatikusok, akiknek valóban értékes mondanivalójuk lehet a többiek számára.
  Kényes téma következik: csapatépítés és más hasonlók. Természetesen ez is elsősorban a klikkesedés ellen lett kitalálva, aztán persze vérmérséklet kérdése, hogy a merev részegre való ivás a fő cél, vagy pedig a társaság kicsit is globális és kötetlen megismerése
  Ha idáig megvagyunk, már csak egyre nehezebb és nehezebb kihívások vannak előttünk: integráld be a fenti struktúrába a PO-kat, különféle architecteket, akik ugye jó esetben nem programozók, vagy ha olyan a cég szerkezete, akkor a sales becses tagjait. Itt ugye elsősorban a kölcsönös lesajnálás és megvetés a legfőbb emberi gát: mint az köztudott, a sales minden tagja született szájmenéses felelőtlen és semmihez sem értő idióta, az informatikusok pedig annyira kockák, hogy ha a specifikációban leírod nekik, hogy ötödik lépésben öld meg anyádat, akkor azt szó nélkül megteszik.
  Na meg persze integráld a felsőbb vezetést is, akik ugyebár se túl tolakodók, se túl visszafogottak, se túl felelőtlenül költekezők, de azért túl smucigok se legyenek...
  Szóval tök egyszerű az egész, mondjuk engem meglep, hogy nagyobb cégeknél is ennyire kaotikusan működik minden és ezekkel az alapvetésekkel nem ismertetik meg a nyájas munkavállalót. Cserébe viszont dolgoztam olyan 5 személyes(!) cégben, ahol a főnökség kitalálta, hogy azontúl projektindítással kezdünk minden projektet, ezért időnként nagy színpadiasan hárman átvonultunk a vezetői szobába, ahol úgymond megbeszéltük a projektet, majd visszamentünk mindannyian a közös terembe, ahol folytattuk a munkánkat, meg úgy általában a beszélgetést. Valaki valamit olvasott valahol, hogy ezt így kell, aztán ez lett belőle, mindenféle értelem és pozitív hozadék nélkül :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, vagy ha elment volna rendszeresen sorozni azzal a donteshozoval mennyivel ertekesebb munkaeronek latszodott volna. Kulcs ember :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (egy fiatal szőke csaj) 

  Biztos levagta, hogy himsoviniszta vagy! :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért írok a munkamódszerekről, mert vesztettem már el munkát azért, mert szerintem nem volt jó
  a munkamódszer. Persze ez csak az én véleményem. Egyszerűen amit csináltam, az nem lett nyilvános
  annak a számára, aki kirúgott. Pl. egy 3 szintű modellben, ahol van a döntési (kirugássi) jogkörrel
  rendelkező menedzser, a PO, és én, a PO mondhat akármit a menedzsernek, az lesz a hivatalos. És amit én, mint a feladat elvégzője mond, nem is számít. Vesztettem el munkát azért, mert a PO számára jó munkát végeztem, a PO alatt lévő programozók kedveltek és akartak velem dolgozni, de amikor a PO-t (egy fiatal szőke csaj) a döntési jogkörrel rendelkező menedzser megkérdezte, mi a véleménye rólam, akkor a PO azt mondta, hogy semleges a véleménye, még új vagyok a csoportban. Ezek után kirugtak, majd a PO sajnálkozott, mert nem tudta, hogy akár az ő véleményén is múlhatott, hogy maradok e. Úgy éreztem, a PO, ha tudja, mit a tét, akkor azt mondta volna, hogy jó vagyok, nem csak semleges.  A programozók akikkel együtt dolgoztam, akartak volna velem dolgozni, de őket senki nem kérdezte meg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ...mert mostanában jobban érdekelnek a jó feladatok és jó kollegák, mint a pénz.   Ez nagyon szép és trendi kijelentés, de eléggé álszent.
  Elhiszem, hogy vannak elhivatott emberek, akik szeretik a szakmájukat, lelkiismeretesek, odafigyelnek a részletekre  - a leírásod alapján te is ilyen lehetsz - de a hétköznapi tapasztalat az, hogy azt, aki egy előre lefixált bérért (értsd: munkaszerződés alapján, és nem teljesítmény alapú díjazás alapján) dolgozik nap mint nap, nem érdekeli az, hogy meeting-re kell járnia, vagy egyéb más feladatokat is el kell látnia a fejlesztésen kívül. Miért is érdekelné? Ő megkapja így is, úgy is a pénzét, és ennyi. Ha pedig a munkáltatója azt mondja, hogy márpedig itt minden nap standup meeting van reggel 9-től 9:30-ig, akkor az van és kész. Ez is a munka része, meg kell csinálni, részt kell rajta venni, sőt, jópofát is kell hozzá vágni. (Ezt én is hülyeségnek tartom, de ha ez van, akkor ez van, elfogadom, és nem siránkozok miatta.)
  Nem igazán hiszek abban, hogy egy beosztottnak ennyire gondot jelentene az általad felvázolt esetek és problémák.
  Mindenki pénzért dolgozik, ha nem kapnád meg a havi habcsókodat, egyből nem ezeken a - rossz - munkamódszereken gondolkoznál, és nem tennél ilyen álszent kijelentéseket. Ez is az informatikusokra mostanában annyira jellemző elkényelmesedés egyik jele.
  Lehet szeretni a szakmát, meg lehet látni egy adott cég rossz beidegződéseit, és bizonyára vannak olyanok, akiket ez zavar, de a mai világban a fejlesztői munka nem csak az operatív kódolásból és programozásból áll. Az általad felsorolt elemek ma már mind az informatikusok napi elfoglaltságához tartozik. Erről nem is olyan rég itt a fórumon is volt egy külön topic.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • En is mar voltam sok helyen, es azt figyeltem meg, hogy minden helyen maskepp ertelmezik az agilis modszereket, meg ugy egyebkent mindent.
  Szemely szerint eljutottam oda, hogy ugy hasznalom a modszertanokat, ahogy az adott helyen interpretaljak, legyen ugy ahogy megalmodtak. Minden helyen az adott scrum master ismerteti, hogy ok mit vettek ki az agilis modszertanok kiskosarabol es miert, szamara mi a tuti. Erre en ma mar csak annyit tudok mondani, hogy amen. Mar nem erdekel.
  Engem jobban zavarnak az olyan dolgok, amikor bizonyos managerek melyen hisznek olyan dolgokban pl, hogy aki nem jon el a hetente vagy ket hetente tartott kozos kocsamazasra azt nem is erdekli a munka. Vagyis az ilyen helyeken jo esellyel es szemmel lathatoan az lep elore, aki surun elmegy merev reszegre inni magat a csapattal, hisz aki eljon, abban meg lehet bizni. Aki csak bejon, dolgozik es hazamegy, azt nem is erdekli az egesz, nincs meg a bizalom. Az, hogy szakmailag mit tudsz, az tok mindegy. Ez milyen ertelmezes mar, hogy akkor erdekel a munka ha eljosz a kocsmaba....es ez meg a UK-ben is megy :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyit ehhez a témához, hogy az említett cégnél ötletes, jó dolgokat láttam. Amiket aztán módosítva más cégeknél fel tudtam vetni. Pl. használtam a linux parancssoros mysql mellett sqlite3 adatbázis kezelőt is. Ki hallott sqlite3-ról ? Szerintem nem sokan. De olyan is volt, hogy láttam egy nagyon jó teszteléssel kapcsolatos tool-t valahol, amit egy másik cégnél más  környezetben be akartam vezetni. Mondtam is a dolgot egy megbeszélésen, de egyáltalán nem fejtettem ki, mire a menedzser kérdezte a teszt vezetőt, hogy szerinte megvalósítható e, amit mondok. Azt mondta a teszt vezető, hogy szerinte nem. És ennyibe maradt a dolog, le lettem szavazva. Meg se kértek rá, hogy ugyan fejtsd már ki bővebben. Nem is fejtettem ki, vittem magammal az ötletemet, ha lesz időm, megpróbálom lekódolni. Mert az eredeti teszteléssel kapcsolatos tool-t más környezetben kellene használni, ezért kellene lekódolnom, persze másképp nézne ki, mint az eredeti, de tartalmilag hasonló lenne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Dolgoztam komoly helyen, ha nem is a Google-nál vagy a Facebook-nál. És ott az volt, amit írtam, hogy a kollegákkal nem mentünk a stand-up-ra, mert oda csak a menedzser ment. Előtte néha megkérdeztem fél percben, ki hogy halad, de általában azt se. Nagyon jó dolgokat tanultam ott meg, próbáltam ki. Persze nem lettem sztár informatikus, de elégedett voltam azzal, amit tanultam. Ott fizettek a legjobban, de ez most nem is érdekes, mert mostanában jobban érdekelnek a jó feladatok és jó kollegák, mint a pénz. 
  Pl. ott (is) tartottunk egymásnak bemutatókat, de ez azért nem mindenhol jellemző. 
  Ott olyan mentalitás volt, hogy "hozd ki magadból a legtöbbet". A tesztdokumentumokat, amiket írtam, a menedzser megnézte, és bizony a vesszőbe is belekötött. Ő egy szigorú tesztmenedzser volt, értett a teszteléshez. Mondjuk PO-nak is volt tekinthető, de teszt menedzser volt a státusza, külön PO nem volt. De más helyeken rendszeres az is, hogy az ember munkáját meg se nézik, a PO se nézi meg, a dokumentáció mélyebb elolvasásáról ne is beszéljünk. Ezért volt jó a cég, amit írtam. Kemény is volt, voltak komoly viták, mégis azt mondom, hogy talán a legjobb cég volt, ahol valaha dolgoztam, 15-20 év alatt. Ez egy multi volt, de vannak rossz multik is. Hiába fizet jól, attól még rossz az egész, mert rosszul van szervezve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A cégek többségénél kb az a jellemző, amit írtál: mindenki össze-vissza csinál mindent, olvasnak valamit a neten, aztán rácsap egyik vezető az asztalra és holnaptól TDD lesz, meg daily scrum és ezzel meg is van oldva minden függetlenül a projecttől csapattól, mindentől.

  Másrészt viszont szerintem az se megoldás, hogy mindenki ül egy sarokban csendben, megkapják a  személyre szóló feladatokat és egyszer csak kialakul egy nagy rendszer az ismeretlen semmiből, aztán senki se tudja, hogy hogyan, de működik. Utána kilép valaki és rácsodálkozik a vezető fejlesztő, hogy eddig 5 évig mit csinált az illető és valahogy az új ember ezt próbálja értelmezni egyedül, mert senki se érti azt a dedikált modult.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az ilyen felelossegatharitas kinn (Angliarol tudok beszelni) ugyanugy mukodik, mint otthon. Csak amig nem erted az adott nyelvet melysegeiben, nem erted, hogy ugyanaz megy csak sokkal finomabb modszerekkel, de lenyeget tekintve nem sok kulonbseggel. Nekem is kellett hozza 1,5 ev, mire leesett, hogy a sok csurom-csavarom mogott mirol is van szo.
  Szerintem
  vannak igazán sikeres cégek, pl.. Facebook, Google, stb. Biztos vagyok
  benne, hogy másképp működnek, mint az ilyen cégek, amilyenekre céloztam.
  ne legyel addig annyira biztos benne, amig nem dolgoztal ezeken a helyeken. Ne idealizald, mert nagynevu cegekrol van szo es kifele milyen jo a kommunikacio.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd