Összefog a böngészőkompatibilitás javítása érdekében a Google és a Microsoft

Összefog a böngészőkompatibilitás javítása érdekében a Google és a Microsoft
2021-03-24T01:03:33+01:00
2021-03-26T15:28:37+01:00
2022-10-17T10:30:34+02:00
 • Valóban. A súlyos sebezhetőségek számában, valamint az erőforráspazarlás mértékében nyomába sem ér ma sem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a HTML5 már régen képes volt helyettesíteni a Flash minden funkcióját, és még jobban, gyorsabban is, mint az eredeti.

  Vannak olyan területek, ahol a html5 még ma is elmarad hatékonyságban a flash-től
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Konkrétan 2011 áprilisában, mikor a kipöccintés történt, az Apple piacvezető volt a mobilos böngészők között. 

  Sőt, az Apple mobilos böngészői között most is piacvezető. A valóság meg az, hogy mint mondtam: marginális részesedéssel rendelkezett akkor is, utána is a weben és a böngészőpiacon. Ezen az, hogy te - ahogy az előbb, úgy most is - mesterségesen és önkényesen megpróbálod leszűkíteni a vizsgálati halmazt, hogy kizárd a téged egyértelműen cáfoló eredményeket, nem változtat semmit. Ahogy azon sem, hogy a szóban forgó esemény után is egy évtizedig benne volt gyakorlatilag az összes többi böngészőben a Flash támogatása.

  Ehhez képest az, hogy az általad forrásként hozott linken olvasható statisztika egyrészt nem arra az időszakra vonatkozik, amikor az Apple dobta az iOS-ről a Flash-t, hanem későbbre, valamint, másrészt nem reprezentatívak, és mint ilyenek semmit nem mondanak a böngészők piaci részesedéseiről, már csak ráadás.


  A többiek meg lázasan dolgoztak a HTML5-ön, hogy ki lehessen venni a böngészőkből a flash supportot

  Amely állításnak megint tökéletesen ellentmond az a tény, hogy egészen addig nem került ki belőlük a Flasdh support, amíg az Adobe maga ki nem nyírta azt, miközben a HTML5 már régen képes volt helyettesíteni a Flash minden funkcióját, és még jobban, gyorsabban is, mint az eredeti.

  amit ugye egyik napról a másikra nem lehetett, mert akkor még rengeteg oldal, például a youtube is flash-sel ment.

  A YT már akkor támogatta a HTML5-ös videólejátszást, amikor az Apple dobta a Flash-t, 6 évvel ezelőtt már alapértelmezetten a HTML5-ös lejátszót használta a Flash helyett, 4 év óta pedig már egyáltalán nem is támogatja a Flash használatát. Mégsem dobta ennek ellenére sem, még a Google saját böngészője, a Chrome sem a Flash támogatást. Szóval ez az elméleted is full bukta. Ha úgy lett volna ahogy te gondolod, a Google legkésőbb már 4 évvel ezelőtt kirakta volna a Flash szűrét a Chrome-ból. De nem tette. Tehát nem lehet igaz az állításod. QED

  Egy halott lovat püfölsz, kegyetlenül. Hiába, nem fog felugrani és elszáguldani veled.

  Nem a böngészőgyártók nyírták ki a Flash-t, hanem az Adobe. Pont.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Flash az iOS-ről kipöccintése egyébként is egy marginális esemény a Flash történetében, mivel az Apple egy, a weben marginális piaci részesedéssel rendelkező cég volt és ma is az

  Konkrétan 2011 áprilisában, mikor a kipöccintés történt, az Apple piacvezető volt a mobilos böngészők között. 

  A többiek meg lázasan dolgoztak a HTML5-ön, hogy ki lehessen venni a böngészőkből a flash supportot, amit ugye egyik napról a másikra nem lehetett, mert akkor még rengeteg oldal, például a youtube is flash-sel ment.

  A HTML5 sikere vezetett oda, hogy évek múltával az Adobe elengedte a Flash-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem. A sztori úgy kezdődött, hogy a Macromedia megcsinálta a Shockwave-t. Persze ki lehet ragadni önkényesen pontokat az onnan a sztori végéig tartó vonalon, csak az nem lesz több, mint egy önkényesen kiragadott pont a teljes történetből. Ami nem ott kezdődött és nem ott ért véget.

  A Flash az iOS-ről kipöccintése egyébként is egy marginális esemény a Flash történetében, mivel az Apple egy, a weben marginális piaci részesedéssel rendelkező cég volt és ma is az, és mert tőle a több böngésző még simán támogatta több, mint egy évtizedig a Flash-t. És mert nem előbbi miatt tűnt el utóbbiakból is.

  Ehelyett - ahogy már korábban le lett írva - a Flash azért és csak azért tűnt el a böngészőkből, mert maga az Adobe beszüntette a böngészőkbe építhető pluginje karbantartását. Lehet, hogy a böngészőgyártók a technológia visszaszorulása miatt is kinyírták volna pár éven belül, de ez a nagyanyám villamos lett volna esete. Nem úgy történt, nem tudjuk hogyan történt volna, és az egyetlen valóban tényszerű megállapítás az, hogy az Adobe miatt tűnt el végleg a böngészőkből, nem a böngészőgyártók miatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól emlékszem, úgy kezdődött a sztori, hogy az Apple az iOS-ből kipöccintette.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt a Flash esetében nem a Flash halt ki, hanem a lejátszó plugin. Ugyanakkor az eszköz és a formátum is él (amennyire igény van rá), és pl. WA alapokon viszont továbbra is lehet futtatni akár böngészőben is. Másrészt a Flash plugin konkrétan legalább fél évtizeddel később került eltávolításra a böngészőkből, mint minden más plugin, és egy évtizeddel az után, hogy irrelevánssá vált.

  A Chrome és az Edge is még évekig pluszban direkt és önként belegyúrták a böngészőbe azt követően is, hogy az általános plugin-támogatás megszűnt bennük. (Tehát minden más plugint már nem lehetett futtatni bennük, a Flash viszont még mindig működött.) Amikor pedig végül kirakták a Flash szűrét az idei év elején, az sem a böngészőgyártók szuverén döntése volt, hanem egy kényszerűség azért, mert az Adobe maga beszüntette a Flash plugin fejlesztését, foltozását. És innentől a böngészőgyártók sebezhetővé tették volna a szoftvereiket ha továbbra is beléjük építik a Flash lejátszó plugint.

  Szóval a Flash, ha valaminek, akkor a pozitív kivételezésnek és a halálon túli életbentartásnak is a tökéletes példája a böngészők esetében, nem pedig a kényszerített kihalasztásé - tehát tökéletes ellentettje és ellenpéldája annak, mint aminek te próbálod beállítani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kihalás alatt itt azt kell érteni, hogy a "vezető" böngészőgyártók letiltják. Aztán jön a "nahát, kihalt".
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kitalálhatnának, de idővel minden egyszerű dolog pont ugyanennyire bonyolulttá fog válni. Vagy kihal mint a Flash és Java appletek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem egyre gyakrabban jut eszembe az SDL. Az alapból olyan fél mega, mégis olyan programok készülnek alatta (felette), mint az openttd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na hát akkor még ezek is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • WebGL, WebRTC, WebSocket .... Web APIs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ebben az esetben viszont, bár Chromium rögtön "kompatibilis" lenne az új szabvánnyal, a többi motornak kéne hagyni időt a felzárkózásra... no meg a programozóknak, hogy megtanulják.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kitalálhatnának inkább ennél a bábeli HTML/CSS/JS/WebAssembly/SVG/mithagytamki "szabvány"-nál valami egyszerűbbet, amire legalább ők tudnának egy kompatibilis programot írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd