Új, alacsony kódigényű programozási nyelvet jelentett be a Microsoft

Új, alacsony kódigényű programozási nyelvet jelentett be a Microsoft
2021-03-03T07:20:24+01:00
2021-03-06T10:39:51+01:00
2022-10-17T10:45:38+02:00
 • Az alapvetõ probléma az ezzel, hogy ahhoz te ezt összelegózd, olyan szinten kell logikusan gondolkodni, ami egy átlag usernek nem megy. Neked igen, mert te tizen/huszon éve ezt csinálod.

  A user viszont nem ebben jó, hanem Pl. abban hogy autót gyártson vagy kivegye a vakbeledet, vagy házat építsen. Másik szakma. És ezen nem sokat segít, hogy te egy GUI-n keresztül írod le, hogy a terméket össze kell kötni megrendelõvel, a szállítóval, a heti eladásokkal, a tervezett heti eladásokkal, a heti eladásokból venni kell az elõzõ hat hetit, a tervezetekbõl pedig a következõ három hetit, ezekbõl átlagot kell számolni, és levonni az aktuális készletbõl, és ha ez kisebb mint a minimális készlet akkor rátenni a jelentésre a vevõt, a szállítót, a termék nevét, a készletet, és az így kiszámolt mennyiség és a minimálkészlet különbségét. És ha a vevõ mennyiségi egysége más mint amiben te tárolod, akkor erre átszámolva. És ez még csak egy report, és egy nagyon-nagyon egyszerû scenario.

  Ja, és persze az is idõ amíg az aktuális ilyen cuccot megtanulja. Ráadásul ha utána át kell térni egy másikra, akkor kb. ugyanúgy újra kell hogy tanulja a másik rendszert, mint ha mondjuk C#/.NET kombóról állna át mondjuk TypeScript/NodeJs-re. Csak neki mellette még vakbél kiszedésbõl/ház építésbõl/stb. is jónak kell lennie.

  Ezt így egy átlagos user mire összelegózza, elköt rá úgy 20x annyi idõt, mint ha ugyanezt egy profi programozó csinálja meg az erre hivatott eszközökkel. Most arról nem beszélve, hogy ehhez nulladik körben mind fel kell venni a vevõ, szállító, termék, stb. táblákat, ezeknek valahonnan érkezni kell, azaz meg kell csinálni az import funkciókat, esetleg felvivõ formokat, validációt, stb. Mindezt persze a munkája mellett, esetleg a szabadidejében. Ja, és persze az az menedzser aki minderre képes egy nagyvállalatnál, a többszörösét keresi egy fejlesztõ fizujának.

  Nem. Ezekkel a cuccokkal bizony te fogsz majd szívni ha egyszer elterjednek. És nem az lesz a baj, hogy nem lesz munkád, hanem az, hogy utálni fogod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Excel vagy nem excel, szerintem ez a low code egy nagyon logikus irány. Veletek előfordult már, hogy megékérdezte valaki, hogy mit fejlesztetek, és erre az a kérdés jött, hogy ilyen program még nincs? Amire a válasz egy kicsit frusztrált hát nem, pont ilyen nincs. Mert minden szoftver egyedi, egyediek az igények, a részletek. Másrészt, éppen az ügyviteli szoftverek terén a megrendelők évtizedek óta jönnek a hasonló igényekkel, a szoftveripar pedig próbálja megragadni a "hasonló, de mégis különböző" fogalmát paradigmák (OOP), library-k, protokollok, keretrendszerek, engine-ek stb. formájában. Ezek szépen lassan épülnek egymásra, és véleményem szerint el fogunk jutni odáig, hogy tényleg magas szinten, deklaratívan le lehet írni egy rendszer jelentős részét. Ez persze azzal járhat, hogy a fejlesztő többször tárja szét a kezét, ha a megrendelő valami szokatlant kér, vagy hirtelen megugrik az ár. De van amikor a degradáció jelenti az előrelépést (lásd MP3), mert gyorsabban és könnyebben elérhető. 

  Nem félek tőle, hogy ez a folyamat elveszi a munkánkat. Ahhoz, hogy a manager (vagy egy csapat citizen programmer) összelegózhassa a saját ügyviteli szoftverét, nagyon komoly software stacknek kell működnie alatta. Egy egész technológiai piramis, amit továbbra is csak profi fejlesztők fognak tudni megvalósítani és életben tartani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk szerintem az Excel igazából a nyomtatás helyét vette át. Ma a programok outputja már nem egy nyomtatott report hanem egy excel tábla, esetleg jól kiszínezve. Az átlag user ezt pörgeti lelkesen, ami több szempontból is jobb mint a nyomtatott jelentés: egyrészt nagyon gyorsan lehet benne keresni/szûrni egy 1500 oldalas listához képest, másrészt sok-sok papírt, festéket, idõt lehet spórolni vele. Ráadásul sokkal könnyebben archiválható. Ez az excel igazi ereje, és nem az, hogy az az egy-két user aki használ ilyet, beleszenvedi a képleteket. Bár soha nem láttam erre statisztikát, de kétlem hogy az átlag excel használó a sum-on kívül bármi mást használna.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kicsit tágabban értelmezve én így látom ezt:
  Mindig is volt egy 'self-serve' piac, ahol tech-savvy userek (középmanagerek, kisvállalkozók) elkészítették a saját kis egyszerű rendszerüket. Rengeteg a szerény/jelentéktelen sikereket elérő rendszer ezen a piacon, de van/volt egy közülük, ami elképesztő sikereket ért el, ezt pedig úgy hívják, hogy Excel. Az ezen a piacon lévő szereplők az Excel elképesztő sikerét szeretnék reprodukálni. Egyelőre kevés sikerrel. Legalábbis az Excel sikeréhez mérve.

  Ha az excel szemszögéből nézzük, amúgy jól látható, hogy hogyan tud ez az egész nem annyira konkurrenciája, mint inkább kiegészítője lenni a professzionális fejlesztésnek: a user elkezd valamit Excelben, aztán amikor már dübörög a biznisz, meg ultrakomplikálttá válik a dolog, megbíz egy fejlesztőt, fejlesztőcéget.

  Egyébként a fekete és fehér között szürkeárnyalatok is vannak: ahogyan egyre customizálhatóbbá és szkriptelhetőbb teszik ezeket az eszközöket, úgy fog a bennük történő munka egyre technikaiabbá válni, és úgy fogják a userek kiszervezni az ezekben való 'programozást' amatőr olcsó programozók kezébe. (lásd Access a régi szép időkben). A profiknak maradnak a jobban fizető munkák professzionálisabb eszközökkel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok róla meggyőződve, hogy AI kell hozzá.

  Pedig de. Az a user aki egy program specifikációt sem hajlandó/képes végigolvasni (ezért bukott meg a waterfall modell és terjedtek el az agilis megoldások), soha nem fog neked a helló világnál lényegesen komplexebb rendszert fejleszteni semmilyen eszközzel. Pláne nem a napi melója mellett.

  Másrészt egy ügyes általános célú AI segítségével nem csak programozót válthatsz ki, hanem orvost, ügyvédet, menedzsert, kutatót, mérnököt, ezek kiváltása pedig jóval jövedelmezõbb mint csak a programozóké. Ezért kidobott pénz az összes ilyen cucc. Legalábbis a user oldaláról, mert fejleszteni persze érdekesebb feladat mint az N+1 üzleti alkalmazást.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem vagyok róla meggyőződve, hogy AI kell hozzá.

  Régi mániám, hogy ha nem a törvényhozás agymenéseihez akarnák igazítani az adminisztrációt, hanem a törvényeket már eleve úgy alkotnák, hogy az egyszerű, hatékony adminisztrációt is belekalkulálják (nem mellékesen a szabványos adatszerkezeteket, adatutakat, közhiteles állami adatbázisokat, netes lekérdezésekkel, hitelesítésekkel, stb, stb), akkor mindenféle MI nélkül, csupán a hagyományos technologiával lehetne kánaánt teremteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  A csõgörényes kb. egy óra alatt vitt el 36 ezer forintot

  Igen, ő tényleg vállalkozó - nem úgy, mint mi szoktuk, hogy kényszervállalkozunk- és vállalva a vállalkozás kockázatait nagyobb "jutalomra" is tesz szert. Ha te is valódi vállalkozó lennél, akkor neked is több pénzed lenne. De ha azt nézed, hogy egy alkalmazottnak mit fizetne a csőgörényes, akkor meglepődnél milyen keveset.

  És még eltart vagy 10-15 évig amíg lesz olyan jó általános AI ami kb. minden szellemi tevékenységet kivált, beleérve a programozót is.

  Nem vagyok róla meggyőződve, hogy AI kell hozzá.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyjából úgy 30 éve. És még eltart vagy 10-15 évig amíg lesz olyan jó általános AI ami kb. minden szellemi tevékenységet kivált, beleérve a programozót is. Persze kérdés, hogy és akkor mi a fenével fog pénzt keresni az átlagpolgár? Mert persze ez az AI az AI-t kifejlesztõ cég programozóit, sõt az összes emberét is kiváltja a vezérigazgatótól a portásig.

  Amúgy nyugaton a többi szakmához képest annyira nagyon nem drága a programozó. Jó, mondjuk a portáshoz képest az, de kismillió dolog van amivel jobban keresel. Amúgy egyébként nálunk is. A csõgörényes kb. egy óra alatt vitt el 36 ezer forintot, aztán volt neki egy profi csõgörénye és 8 általánosa. És katával ennek jó része nála is marad. Ha csak három helyre megy ki naponta, az már elég szép nettó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Megy a próbálkozás ezerrel a gyártók részéről, mert nagyon drága a programozó! Aki először rátalál a szent grálra, az nagyot szakíthat...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze. Pár év múlva megy a lecsóba ez is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "És végképp nyugdíjba küldi az elavult Win32 API-t és az arra épülő hagyományos alkalmazásokat."
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na kíváncsi leszek mikor jelenik meg a DLR-ben, új és érdekes lehetőségeket vet fel a testre szabhatóság terén!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem volt elég a világnak a Lightswitch ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd