Melyik módzser jobb ablakos programozásra (c++)?
2021-02-20T20:05:12+01:00
2021-03-01T19:45:14+01:00
2022-07-20T11:26:57+02:00
 • ha vannak gombok és valós időben képes kiírni bizonyos dolgokat a képernyőre.


  Ezt hogy érted?
  Konzolra is tudsz 'valós időben' adatokat kiírni, nem?
  Szálakkal legalább alap szinten érdemes lehet még UI framework nélkül megismerkedni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyébként nem játék lenne a cél, legalábbis egyelőre. Csak simán jobban megvalósítható a program amit elképzeltem, ha vannak gombok és valós időben képes kiírni bizonyos dolgokat a képernyőre. :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ne írjuk le az SDL-t, számtalan 2d játék és egyéb program (pl. mplayer, qemu) használja, több op.rendszeren (még Android alatt is)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 •  SDL-t soha nem használtam, de elterjedt, sok anyag elérhető hozzá, kezdőként egyszerű kattintgatós játék fejlesztésére ideális lehet (nem üzleti alkalmazáshoz).

  Az SDL C nyelven írt, így én ezt nem feltétlen ajánlanám. Ha játékot szeretne írni szerintem alkalmasabb az SFML, C++ nyelven írt (namespace, objektum orientált, templatek, stb.).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendben, legközelebb jobban odafigyelek majd erre. Bocsi!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kb egy hónapja kezdtem el c++ programozást tanulni és szeretnék elkezdeni egy saját projektet, de immár grafikus felülettel

  Szerintem ez még korai. Tudom unalmasnak tűnhet a mai világban fancy GUI nélküli dolgot készíteni, de elhiheted, hogy nem a nyomógomb / slider lesz a hozzáadott érték egy szoftverben.

  Túl nagy projektbe egyelőre nem érdemes belevágnod, mert úgysem érsz a végére. Mire a feléhez érsz, már szíved szerint újraírnád az egészet, mert annyit tanultál már. 1-2 év távlatból meg valószínűleg legszívesebben le is tagadnád, hogy azt te írtad :)

  Pár hónapot még nyugodtan C++-ozhatsz szerintem, mert stabil alapok nélkül sokkal nehezebb lesz külső könyvtárakkal dolgoznod.

  Célszerű lehet platformfüggetlen ablakozó könyvtárakat használni. Személy szerint Qt-t preferálom, mindent tud amire szükséged lehet. SDL-t soha nem használtam, de elterjedt, sok anyag elérhető hozzá, kezdőként egyszerű kattintgatós játék fejlesztésére ideális lehet (nem üzleti alkalmazáshoz).

  Illetve akkor a QT-vel írt ablakos alkalmazások is csak Windows-ra jók

  Nem, pont ez a lényege az ablakozó rendszereknek, hogy a saját könyvtáruk mögött ott vannak az adott OS specifikus implementációk, de az rejtve van előled. Ugyanaz a kód fordítható több platformra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem GUI valasztasnal az egyik legfontosabb eldontendo kerdes, hogy azt szeretned-e hogy minden platformon pixelpontosan ugyanugy nezzen ki az alkalmazasod, esetleg probalja utanozni az aktualis ablakozo rendszer megjeniteset, vagy pedig direkt nativ API hivasokkal tokeletesen a rendszerbe illeszkedo kinezetet es funkcionalitast biztositson.
  Mindharom modszernek megvannak az elonyei es a hatranyai.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a lista készítője próbált elterjedtség szerinti sorrendet tartani. Tehát a lista végéről nem választanék.

  Amiket pl. linuxos programokban láttam: qt, wxWidgets, gtk, gtkmm.

  Tanulásra nemigen választanék fizetőset, sem túl bonyolultat.

  A listából a helyedben a wxWidgets-et, vagy talán a Nukleart nézném meg. Vagy hát amelyiknél tetszik a screenshot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Próbáld meg felismerni, hogy mi a különbség a Tudástár (konkrét programozási/fejlesztési kérdések, megoldandó programozási/fejlesztési problémák színtere – ahol tévesen nyitottad ezt a témát) és a Társalgó (kötetlen beszélgetések, ötletelések, eszmecserék, viták, vélemény-, javaslat- és ajánlatkérések helyszíne – ahol nyitnod kellett volna ezt a témát és ahova most áthelyeztem) között, és a jövőben új téma nyitásánál alkalmazd is ezt az ismeretet. Köszönöm.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Neta: A reális választás platformfüggetlen GUI-hoz a Java.
  A Win32 API, ahogy a neve is sugallja, csak Windows-ra jó.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel a nagyon profitól még jó pár óra tanulás elválaszt, ezért akkor maradok a könyvtárnál. Vagy szerinted kezdőként melyiket érdemes kipróbálni? Leginkább az lenne a célom jelenleg, hogy az eddig tanultakat belesűrítsem egy általam már elképzelt alkalmazásba gyakorlásképpen, de macerás és csúnya lenne konzolosan megírni. Főként a gombok hiányoznának nagyon... :D

  Amúgy köszi a választ, megfogom nézni amit linkeltél.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Így igaz, vagy az oprendszert célzod, vagy használsz egy könyvtárat. Ha majd később nagyon penge leszel, legyárthatod a saját platformfüggetlen könyvtáradat GUI készítéséhez.

  Addig is itt egy lista:

  C++ UI Libraries • memdump
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kb egy hónapja kezdtem el c++ programozást tanulni és szeretnék elkezdeni egy saját projektet, de immár grafikus felülettel, mert eddig csak konzolos alkalmazásokat írtam.

  Elkezdtem utána nézni a témának és például a QT Creatorban van is lehetőség ablakos alkalmazás készítésére, de ezek csak előre megírt osztályok függvényekkel stb (mint mondjuk a vector) amiknek nekem már csak elég paramétereket megadnom és kész is vagyok.
  Ez nekem kicsit illúzióromboló, sokkal jobban tetszene, ha én írhatnám meg a konkrét függvényeket is tetszés szerint, viszont azt meg nem tudom hogyan kell és nem is találtam eddig nekem megfelelő anyagot a neten erről.

  Annyit tudok, hogy ha windows-ra akarok ablakos alkalmazást írni akkor eleve a main függvény helyett már a winMain függvénnyel kell majd kezdenem a kódot és majd message-ken keresztül tudok kommunikálni az operációs rendszerrel, de ez így meg nem platform független. 

  Akkor most konkrétan hogy is van ez? Ha grafikus felületű alkalmazást akarok írni (nem a QT és társait használva) akkor minden operációs rendszernél máshogy kell majd dolgoznom és eleve úgy kezdjek el keresgélni is a neten? Illetve akkor a QT-vel írt ablakos alkalmazások is csak Windows-ra jók (mármint ha eleve windowsos QT-ről beszélünk)? Vagy tulajdonképpen milyen lehetőségeim vannak akkor, ha nem fejlesztői környezetet használva akarok ablakos alkalmazást készíteni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd