Megalakult a Rust fejlesztését átvevő alapítvány, a Rust Foundation
2021-02-12T14:08:12+01:00
2021-02-17T08:30:16+01:00
2022-07-18T22:30:25+02:00
 • Engem a mikrovezérlő programozás érdekel.
  Van esetleg ebben tapasztalatotok? C-hez képest mire számítsak Rust esetén?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • * Rendszerprogramozási nyelv. Benne meg tudsz valósítani mindent, amit C-ben. Akár operációs rendszert is írhatsz. Például komplett Unix-szerű OS-t. De alkalmas mikrovezérlő programozásra is.

  * Full automata a memóriamenedzsmentje, mégsincs garbage collector a hátrányaival benne.

  * Rengeteg hibát nyelvi szinten kivéd. Rust felől nézve a C nyelv egy biztonsági öv nélküli papír Porsche.

  * Napjaink modern szemlélete. "cargo test" --> kódban van a unit test rész. "cargo doc" --> kódsorok közé írt kommentekből állítja elő a doksit. "cargo fmt" --> egységes kinézetre formáz, stb.

  * Gyorsan futó kód írható benne: Rust vs C gcc - Which programs are fastest?

  * Elegáns.  pl.  iterátorok nagyon jól működnek és "zero cost abstraction" elvén a fordító a háttérben amit csak tud, globális szemlélettel kioptimalizál.

  * rayon: parallel iterátor. Igen elegánsan borul rá a feladat a sokmagos CPU-ra.

  * async is szépen megy a futures csomaggal.

  * Csomagok: https://crates.io/ ... itt szinte minden van, mint a búcsuban. Elég a projekt Cargo.toml fájljába a nevét és kívánt verziószámát beírni és a "cargo build" automatikusan lerántja a megadott verzióját a modulnak és összefordítja a kódoddal. De privát GIT repót is megadhatsz.

  * C-ben írt meglevő kódbázissal könnyen összehozható. A Firefox ma már C++ és Rust hibridje.

  Ahogy írtad, jól használható de még tud fejlődni. A Nightly-ból van minek még kikristályosodnia a stable ágba. Product környezetben a stable ágat bátran használhatod. A kompatibilitást, azaz hogy 5 év múlva is forduljon a kódod, azt garantálják. Erre van az "edition = 20xx" opció.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • magas szintű nyelv ami olyan gyorsan fut, mintha c-ben írtad volna + a compiler nem engedi, hogy hülyeséget csinálj (null pointer / invalid reference elérés, race condition)
  meg mivel vagy magától legenerálja neked a kódot, vagy használhatsz a klasszikus C utasításoknál jobb absztrakciót is (pl for ciklus helyett iterátort) ezért kevesebbszer is fogod elgépelni a változó neveket.

  de igazából csak érződik rajra a tervezés és visszatérve <currently used language>-re az egy szarnak fog érződni

  de szerintem még nincsen teljesen kész a nyelv, könnyen bele lehet futni egy olyan problémába, hogy az adott területhez nincsenek jó könyvtárak, mert azok egy nightly API-ra épülnek.
  szerintem kell neki még 2-3 év, hogy utolérje a TOP10 nyelvet használhatóságban de el tudom képzelni, hogy utána átveszi az általános mindenre jó nyelv szerepét (system, backend, univerzális könyvtár, embed, game, kb. mindenre jó lesz) és mivel nagyjából C kompatibilis ezért lesz rá kereslet. A kutyát sem érdekli, hogy az adott függvényt milyen nyelvben írták, ha az jól működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aki fejleszt Rustban: mi ennyire jó benne? Miért szereted?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd