Lead/architect kerdes

Lead/architect kerdes
2021-02-01T15:17:28+01:00
2021-02-02T00:51:38+01:00
2022-10-17T11:25:33+02:00
 • Mert legtöbbször nem az kerül oda aki tényleg technikailag is mélyen ismeri az adott rendszert/nyelvet/környezetet. Ennek meg szerintem az az oka, hogy túl kicsi fizetésben az ugrás, szerintem a legtöbb helyen kisebb mint 20%, ehhez meg legtöbbször jön a plusz idegeskedés stb. Ha nincsenek nagy karrier álmaid és nem szorít fizetésileg a cipő (ami azért lássuk be a legtöbb szoftveresnél így van) így nem tobzódnak az emberek az architekt pozícióra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanakkor meg kell legyen az erős technikai háttér, hogy jól tudja ellátni a feladatát.

  Meg kéne... nincs meg elég sokszor...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Tudom, hogy rettentően önérzetes vagy és mindenről megvan a megmásíthatatlan véleményed, de próbáld már meg a megfelelő kategóriába sorolni a témádat (igazán illő lenne már a lassan két évtizednyi itt eltöltött idő után). Hogy értsd: ez nem állás-/munka-/munkaerő-hirdetés, így semmi keresnivalója nincs az állás-kategóriában.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon röviden az architect "mit kéne csinálni" product manager igényeket fordít "hogyan kéne csinálni" fejlesztési inputra. Ennek megfelelően értenie kell a business nyelvet. Nem igazán kódol, inkább max POC-ol, viszont nyomon követi a fejlesztést, és biztosítja, hogy a tervek szerint halad a fejlesztés, vagy adott esetben a tervvel utánköveti a fejlesztést, ahol attól el kell térni valami miatt. Inkább magasról, átfogóan nézi a fejlesztést, dobozokként látja a rendszert.

  A team lead felelős egy csapat kimenetéért, úgy mint a fejlesztői idő leghatékonyabb eltöltése, ennek keretében megfelelő priorizálás (csapaton belül), kódminőség (tesztek, reviewk, módszertan), megakadások elhárítása (technikai esetben, ha a csapattagnak technikai problémája van), határidők betartása és betartatása. Vagy kódol még, vagy nem/ritkán. Az architecttel szemben inkább mélységében kell jól átlássa a csapat által fejlesztett rendszert, de azt is jól kell értse hogy kapcsolódik az adott dolog a nagy egészbe. 

  Mindkettő kipróbált, harcedzett szakit igényel. Főleg team lead esetén jó soft skillek is kellenek, hogy a napi kommunikációban jól tudjon működni, hogy biztosítsa és támogassa a jó csapatszellemet, megvédje őket a felülről, belülről és kívülről érkező problémáktól azok rájuk öntése helyett, mentoráljon, karrierfejlődést segítsen, jól delegáljon, gondoljon az utódlásra stb. 

  Aztán van, ahol ezek a szerepek összemosódnak kicsit jobban, mint az természetes. Főleg kisebb cégeknél, projecteknél, ahol nincs keret külön szerepeket fenntartani. 

  A lényeg, hogy ezek egyike se tisztán technikai pozíció már, sőt. Ugyanakkor meg kell legyen az erős technikai háttér, hogy jól tudja ellátni a feladatát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Udv, 

  Senior poziciobol szeretnek feljebb lepni (lassan 11ev android), elerkezett az ido, hogy sok lead, architect megkeresesem van mobil oldalrol. Eddig nem annyira foglalkoztam ezekkel. 

  Viszont nem vagyok benne biztos mit csinal egy lead/architect. Van egy sejtesem, hogy egy ideje mar kb ugyanezt a feladatot latom el a jelenlegi helyen is kebesebb penzert, de jo lenne melyebben beleasni a temaba magam.

  Tehat olyan embereket keresek, akik pontosan ilyen feladatkort latnak el es le tudjak irni pontosan miket kell csinalniuk naponta. Az oraberekbe is szeretnek belelatni, igy az sem lenne hatrany, hogy bejelentetten mennyi ezert az elerheto min/max, illetve contractorkent milyen oradijjal szamolhatok ezen teruleten. 

  Magyar ceg.. 

  Koszonettel, 
  Laci
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd