Ez a könyv még mennyire aktuális c++-hoz?
2020-11-19T13:27:31+01:00
2020-11-23T00:25:46+01:00
2022-07-20T12:46:52+02:00
 • Szerintem ebből nem tanulható meg a C++.
  Mert túl nagy falat!
  Egyszerre nem is bekaph@tó!!!

  Még egy érv. hogy a 98-ban tapasztalatot és alaptudást szerezni, mert az OOP elveket át kell érezni, be kell gyakorolni és a gondolkodásmód alapjává kell tenni.
  Vagyis a kezdetet a módszerek és finomságok megismerésére elherdálni nagy hiba.
  Ha stabil a C++98 használat és "érted" a nyelv lényegét, na akkor érdemes továbblépni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • köszönöm a válaszokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én kicsit másképp látom, mint előttem néhányan írták! - Persze ez egy alapkönyv a nyelvhez. DE! Tény, hogy sok a legacy kód, ugyanakkor már a legtöbb projektben megkövetelik, hogy ismerd az un. Modern C++-t. Ez alatt minimum a C++11 szabványt értik. Kevés helyen követik a szabványt és az azt támogató fordító változatokat elég gyorsan de a 11-es már elég régi és sok mindent fundamentálisan megváltoztatott. 
  A 14-es és 17-es szabványok annak a folytatása, kiegészítése. A 20-as legfrissebb ad hozzá a nyelvhez igen sok újat!

  Épp ezért kezdésnek, C-s alapokkal én inkább beszereznék egy legfrissebbet ebből a könyvből eredetiben - angolul!

  A másik amit tanácsolnék a CppCoreGuidelines oldal tanulmányozása, ez kevésbé referencia viszont inkább szemléletet próbál átadni, javasolni. ERre jóval nagyobb szükséged lesz, minden másra ott a https://en.cppreference.com

  E mellett van most már jó pár olyan szak oldal ahonnan nagyon jó átfogó tudást lehet szerezni témakörönként!
   pl.: Modernes C++ vagy Bartek's coding blog
  De számtalan youtube csatornát is találsz!

  Egy konkrétumot hoznék fel még érvként, ami személyes kedvencem és aminek fényében az iostream típusú szövegformázást majdhogynem felesleges megtanulni. A C++20-ba frissen bekerült, de külön header only libként már régóta létező fmt lib  ami egy C-snek még inkább kézreálló és ismerős lehet (mindamellett pont megmutatja a modern c++ előnyeit).

  ++ az std::auto_ptr-t meg már régen sem használtuk -inkább írtunk rendes smart pointert, ha máshonnan nem volt -azóta meg teljesen deprecated, nem is érdemes megtanulni, max ha másért nem, mint elrettentő példa és hogy jobban megértsd a C++ közvetendő resource kezelését!

  Jó tanulást!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mint könyvtulajdonos, hozzátennék még annyit, hogy ez egy referenciakönyv, nem pedig egy "tanuljuk meg X idő alatt" jellegű könyv. Inkább arról szól, hogy a nyelv miért lett úgy kialakítva ahogy, miért olyan az STL amilyen, mik voltak a tervezési szempontok. Régen olvastam már, de ha jól emlékszem a memóriakezelést is szépen részletezi mind a nyelv, mind a standard library szempontjából.
  Ha elakarsz benne mélyülni tényleg hasznos.

  Tényleg érdemes ezen felül utánnanézni, hogy "what's new in c++11". Például az auto_ptr nagy ötlet volt, de manapság már deprecated, mert meg lehet írni jobban is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hali!

  Próbáld meg felismerni, hogy mi a különbség a Tudástár (konkrét programozási kérdések, megoldandó programozási problémák színtere – ahol tévesen nyitottad ezt a témát) és a Társalgó (kötetlen beszélgetések, ötletelések, eszmecserék, viták, vélemény-, javaslat- és ajánlat-kérések helyszíne – ahol nyitnod kellett volna ezt a témát és ahova most áthelyeztem) között, és a jövőben új téma nyitásánál alkalmazd is ezt az ismeretet. Köszönöm.

  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak annyit fűznék hozzá, hogy szerintem ez a két könyv nagyon bőbeszédű (8 cm?), nem végigolvasásra való, hanem egy-egy terület részletes tanulmányozására, ha már az átfogó kép megvan. Be kell vallanom, hogy nekem ebből (sem) sikerült megtanulnom a C++-t, úgyhogy nyugodtan ne értsetek egyet velem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • értem, köszönöm:d
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az utóbbi időben nagyon gyorsan fejlődött a nyelv, úgyhogy nagyon sokminden nincs benne. Effektíve 3 évente jöttek és jönnek az új verziók csomó újdonsággal :)

  Szerintem nem baj, ha C++98-al kezded (az a régi kb mindenhol használt és ismert változat / standard, a te könyvedbe is ez van).

  És utána ha ezek megvannak, akkor utána nézni, hogy na 'Whats new in c++11' és csomó részletes leírást találsz. Utána c++14-re ugyanezt, majd c++17-re, most meg már itt a c++20-is megint csomó jó dologgal :)

  Én személy szerint sorba haladnék a dolgokkal. Az értelmét is fogod látni, hogy az egyes új feature-k milyen helyzetben jelentenek könnyítést / fejlődést, stb.. a fejlesztés során.

  Az első nyelv, amit megtanulsz, azaz angol legyen, up-to-date magyar anyagot nem fogsz találni..
  Azért is javaslom, hogy a c++98-al nyugodtan ismerkedj meg, mert sajnos úgyis fogsz nagyon sok 'legacy' kódot látni, ahol azt használták, sőt ha rossz helyre kerülsz, lehet hogy rád lesz kényszerítve, hogy te is csak azt használhatod (én menekülnék és nem kerülnék ilyen helyre :)

  De ez csak az én személyes véleményem, kíváncsi leszek mit mondanak a többiek. C alpok nagyon jó! Amire nagyon oda kell figyelni, hogy C++-ban ne C-ül akarj programozni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • igazából eddig C-vel foglalkoztam, most szeretnék váltani c++-ra
  tehát akkor sok ma használt fontos dolog nincs benne ebben a könyvben?
  érdemesebb lenne az újabb kiadást beszerezni / másból tanulni?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nagyon sokat változott, de igazából nem gond, ha megismerkedsz a régebbi dolgokkal is, csak ne ragadj le a C stílusú dolgoknál :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bjarne Stroustrup A C++ programozási nyelv I-II. kötet
  2001-es kiadás
  Szeretném a nyelvet megtanulni, és az lenne a kérdésem, hogy sokat változott-e azóta a c++? Mennyire aktuális ez a könyv még? Sok újdonság jelent meg azóta?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Címkék
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd