Miért ez a skizofrénia a php-munka világában?
2020-10-18T10:10:32+02:00
2020-10-26T18:31:07+01:00
2022-07-20T13:11:50+02:00
 • Az igen! :D Na, pont az ilyenekért írják le sokan a PHP-t... Nagyon durva. Szerintem ebben minden benne van a "hogyan NE" kézikönyvből... Kiábrándító volt csak belenézni is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor anno oda kerültem egy másik sráccal azt mondták ez volt a szebb alkalmazás, mert vettek egy orosz verziót is ami még kókányabb volt. Mi meg felvetettük, hogy szerintük lehet jobb lenne 0-ról írni egy sajátot, mint ezen tovább kókányolni, de annyira nem tetszett nekik az ötlet
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Na, ez már döfi! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Gyönyörű  

  De ez még a smarty érából van. Akkor még nem volt React, Angular. Sót igazából az is csoda volt ha állásinterjún belekérdeztek valamibe.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ránézésre pl. az SQL injection lehetősége engem jobban zavar.

  Az azért már 2011-ben sem volt újdonság.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • <strong>{$mgrlang[pubMedia]} ({$lightboxItem[media_id]})</strong>
  Na ettől valóban hányingert kap minden rendes programozó, meg a menet közben, futtában definiált változóktól is ($icon_width = 19;). Nehogy már legyen egy .ini fájl vagy valami, ahová ezek ki lennének gyűjtve, mert akkor esetleg nem lenne ilyen undorító salátajellege az egésznek.

  Amúgy pedig a php programozó szerencsés esetben webalkalmazásokat készít, ennek legegyszerűbb válfaja pedig a weboldal, ahol többet kell adni a külcsínre, mint  belbecsre, de éppen ettől izgalmas és szép az egész. Szerintem
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem találtam meg a nagyobbat, de szerintem példának ez is jó lesz amit csatoltam. Ott a file elején benne van hogy kik alkották. Ez egy online fotó ügynökség eladásra szánt kókány alkalmazásából egy részlet.

  Online szolgáltatásokat meg szintén nem szervezel ki kliens oldalra. Ott a front-end valami kis vacak, de a lényeg az mind a back-end-en van, amiből a cégnek a bevétele van.

  Weblapokat meg csináljon az akinek 6 anyja van, én biztos halálra unnám magam a második után.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Aztán persze natív PHP-nál egyik keretrendszere se gyorsabb, de keretrendszert se véletlenül használunk, mert az 5-10000 soros php forrásfileokat karbantartani egy agyrém, a fejlesztési sebesség sokkal lassabb, meg még lehet sorolni az előnyeit, de ezeket mind ismerjük

  De mitől lesz 5-10000 sor az a php? Egy React, Angular alkalmazás mellett hogyan lesz 5-10000 sor? Mit csinálsz benne? Minden a kliensre került, az ahhoz szükséges fájlok meg akár egy CDN-re. Ahány felületed van, annyiszor lesz egy query API (ami mondjuk egy jsont ad vissza). Ha admin felületed van, akkor lesz egy CRUD api, amit majdhogynem legenerálsz és ennyi volt. Ha kell egy chat, vagy video chat akkor sem kell a PHP, a legtöbb szolgáltatás máshonnan jön. De ha saját szolgáltatást használsz, akkor is jobb külön szervezni. Én úgy látom, hogy elment mellette a világ, és ehhez az egyszerű feladathoz meg túl lett bonyolítva már. És utána csodálkoztok hogy nem ismeri a névtereket egy csomó PHP programozó? Minek, ezekre a pitiáner feladatokra? Egy nagy monolitikus alkalmazás esetén nyilván hasznos lehet, de ott már az egész felépítés el lett rontva, ideje lenne elkezdeni legalább részlegesen kiszervezni szolgáltatásokba.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • 'meg amikor két nap után el is megy valaki, mert "nincs szendvicsautomata"'
  'nem tudom számít-e, de mi közvetítővel keresünk'

  Baráti jótanács: rúgjátok s3ggb3 azt a közvetítőt, aki ilyet produkál
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • a c-s nem neked szólt, nem te írtad.

  az egész innen indult, nem csak a php-ról volt benne szó.
  javascriptet javások is használnak javások, a php fejlődésére is lehetnek valamekkora hatással, ha más nem annyiban hogy a sok kritika hatására a buta php-sek kezdik elhinni hogy javásodniuk kell...
  az elvből nem használ nem igazán azt jelenti hogy nincs rá szüksége, de úgy hogy megmagyaráztad, már érthető hogy mire gondolsz

  előzmények
  teljesenlaikus

  mert
  a javások nem akarnak mást megtanulni, a java egy igen ronda nyelv, de
  annak aki c-c++ vonalról jött, lehet hogy tetszik, másoknak meg hát nem
  annyira.

  meg ugye könnyebb magas lóról, lenézően nyilatkozni a "nem is igazi
  programozási nyelvekről" "szkriptnyelvekről" mint megtanulni őket
  színvonalasan használni---csak hát azt meg az ego nem engedi, hogy
  elismerjük, nem vagyunk php-javascript akármi mesterek....  nova76
  Szerintem
  meg most megy a PHP rossz irányba. Remélem a JS-ből nem csinálnak olyan
  szemetet. Én sosem fogom megérteni hogy miért kell mindenből JAVA-t
  csinálni!? Aki JAVAzni akar, használja azt, minek megy át máshová
  hittéríteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A C, C++ nyelvekről semmit nem mondtam. Fogalmam sincs hogyan kevered őket most ide.

  a Java programozók jellemzően elvből nem nyúl PHP kódhoz
  de miért? mert lenézi?

  Hozzászólásomban megadtam a lényegi választ a kérdésedre. Nem arról van szó, hogy lenézné, hanem nincs rá szüksége. Más piacon alkalmazzák őket.
  Ha én kizárólagos android fejlesztő lennék, akkor elvből nem használnék soha semmire swift-et. Mert más piacon mozog, semmi hasznom nem származna belőle.

  nyilván a javások javascripttel kapcsolatos hozzáállása nincs hatással a nyelv változására, a php-vel kapcsolatos elvi attitűdjük sem, stb. hogy is lenne?

  Te állítottad ez a hozzászólásodban.

  mert a javások nem akarnak mást megtanulni
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A java miért lenne kedvence C-s programozónak?

  A c/c++ nyelvet tanult, de azt nem kedvelő, túl komplikáltnak tartó programozókra gondoltam. Ami érdekes lehet, hogy az alapból szkriptnyelvekkel kezdő és ezekben seniorrá váló programozók hányan állnak át szívesen javára, hánynak
  tetszik meg igazán a nyelv?

  a Java programozók jellemzően elvből nem nyúl PHP kódhoz

  de miért? mert lenézi?


  Az az igazság, hogy az adott nyelv tervezői változtatják, bővítik a saját kis nyelvüket. „  nyilván a javások javascripttel kapcsolatos hozzáállása nincs hatással a nyelv változására, a php-vel kapcsolatos elvi attitűdjük sem, stb. hogy is lenne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Leszámítva azt, hogy valaki nem magyarázza bele mindenbe a politikát, meg mindenféle vélt, vagy valós ismeretet, pártatlanul egyszerűen meg lehetne nézni, hogy milyen munkával keresi meg az a szerencsétlen gyári munkás azt a pénzt, amiért egy másik (szellemi szalagmunkás) csak pötyögtet a gép előtt. Ha több pénz kell, akkor tessék vállalkozni, ügyfelezni, kockáztatni és fizikai, vagy szellemi munkával egyaránt megtérül a befektetés és akkor nem kell mindenért a politikát, oktatást, meg minden mást hibáztatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyszer mikor munkát kerestem, beszéltem egy közvetítővel, és ő azt mondta, hogy 500 az a max amit a cégek adni szoktak. Végül találtam olyat ami 550-et adott, és az volt a legtöbb amit Mo-on kerestem.
  Akkor kezdtem Katázni, szóval úgy netto-ra kijött 500-ra(mínusz az extra adók, mint iparűzési, kamara, stb és könyvelő), és abból már meg lehet élni - persze lakást meg házat ebből se veszel, de arra elég, hogy lelépj az országból, aztán ha jól választod meg, hogy hova mész, akkor tényleg rendesen megfizetnek. Szóval 5-7-szeresét is meg tudod keresni vele - az 2.5-3.5m/h, persze drágább lakhatás, stb stb, szóval ha gyűjteni akarsz lakásra is vagy cég alapításra, ha van jó ötleted, akkor full remote-ból lehet kihozni a legtöbb pénzt, ha kiköltözöl vele egy csóró országba/helyre. Ott meg 500-ból megélsz mint egy király, minden mást meg félreteszel amire akarsz.

  Mi amúgy legutóbb fejvadásszal kerestünk 3 fejlesztőt, amiből 5-nek az önéletrajzát kaptam meg - itt már volt egy extra előszűrés a közvetítő után, azokat nem is láttam. Az ötből aztán egy önéletrajz alapján lett kiszűrve, mert teszterként jelentkezett úgy, hogy nem is kerestünk tesztert - de valszeg ő se jelentkezett volna, csak a fejvadász nagyon tolta, hogy jó lesz az. A másik 4 eljutott az interjúig, közülük egy volt teljesen tapasztalatlan, a másik 3 meg közvetítő cégtől jött és ők végül fel lettek véve. Ebből 2 srác ment front-end-re és egy back-end-re. Ők szerintem jól dolgoznak. Ebből mind a 3 külön közvetítő cég volt, az egyik az folyamatosan képezte a fejlesztőit, a másik kettő egyáltalán nem. Többet róluk nem tudok mondani, mert nem beszéltem velük közvetlen, viszont semmi rosszat nem hallottam vissza.

  Az indiai cég amit korábban említettem szintén közvetítő cég volt, náluk viszont a cég is ÉS a fejlesztők is lehazudták a csillagokat. Onnan is volt 2 front-end és egy 13 év tapasztalatos back-end negatív legenda. És minden amit csináltak nagyon, nagyon rossz volt. Az összes fejlesztés már a design szinten el lett rontva, pont a héten beszéltem itt a scrum master sráccal, hogy a task amit most csinálok az utolsó hely ahol az indián back-end master fejlesztett és nem írtam át mindent teljesen. És ugye te ezekbe a javításokba időt fektetsz, ami a cégnek pénz, mert kétszer kell ugyan arra fizetni, neked meg nem élvezetes javítani, mert prod-on is közben kint van, akkor migrálni az adatokat, de közben úgy is működjön mint előtte, vagy akkor front-end-el külön egyeztetni, hogy módosítást kell, teszteket átírni, stb.

  A magyar közvetítőkről fogalmam sincsen, viszont szerintem rájuk ugyan az igaz, mint a fejlesztőkre, hogy ott is van aki jobban csinálja, és van aki rosszabbul.

  Nálunk pl azért van közvetítős megoldás, mert ha anyagilag gáz van - pl covid - akkor könnyű leépítést csinálni, mert nem köt a munkatörvény, másrészt meg nem kell fizetni a szabadságokat, ami évi 1 hónapnyi munkanap - persze a közvetítő 50% profitja úgyis rajta van, amiből meg tudtál volna venni akkor 2 fejlesztőt azon az áron, de a freelancerek drágábban dolgoznak, irodait meg nem akarsz, mert nehéz megszabadulni tőle, akkor hogyan is legyen.

  Meeg, - én egyébként személy szerint szeretem ezt a covid vírust, mert sok cég realizálta, hogy felesleges bejárni - pont most megszűntették az irodabérlést is, ami volt vagy 20-30k font per hó, mert bent volt központban. És akkor, hogy ezt hogy éri meg nem éri meg? Mert dolgozni otthonról teljesen más, mint irodában, ezért sokan nem is tudják, hogy hogyan kell. Pl nekem van külön dolgozó/gamer szoba, itt csak asztal, pck meg légkondi van bent. De pl munkatársam bejárós volt irodába, és ő szabályosan szenvedett, hogy nincs hova ülni, nincs asztal, zavarják a gyerekek, nem tud fókuszálni, stb stb. Mondjuk hogyha most megkérdezném már azt mondaná, hogy jobb otthonról dolgozni, mert mostanra már azért kialakította a munkakörnyezetét, de első 3-4 hónapban totál ellene volt és vergődött.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A közvetítés egy egészen önálló rétegnyi vicc. Amit közvetítő mond, ellenőrizhetetlen. Nem tudhatod sehonnét, hogy az a cég, amelyikről a hr-es mondja, hogy ők keresnek (sőt, még a cég részéről is rábólinthat valaki, hogy úgy van), az tényleg úgy van-e. Vagy igen, vagy nem. Némelyik hr-esnek van 1-2 ismerőse, megkéri őket, bólintsanak majd rá, ha valaki megkérdezi, de azon túl csak saját gyűjteménybe keresi az önéletrajzokat. Ahol meg tényleg hr-est használnak előszűrésnek, ott az lehet elrejtve előled, mekkora egy giccs az egész cég. Arra kell a hr-es, hogy azokat szűrje ki, akik ha rájönnek, mekkora vicc az egész, nem fogja őket faképnél hagyni. Például az egyik vicc, hogy hó végén az derül ki, nem tudnak fizetni. És 3 hónapig húzni fogja a szerencsétlen, mire tényleg elmegy. Aztán a cég is lehúzni fogja a rolót, és tényleg sosem lesz kifizetve az ember. Utólag az derül majd ki, be sem jelentették egyáltalán, és a nav küldi majd neki a levelet, hogy egészségügyi hátraléka van, amit legyen szíves befizetni. Na az olyan cégeket védik a hr-esek. És közben hazudoznak mindenfélét, amit csak a nagyon naívak hisznek el.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kb 2 éve voltam interjún, ahol 500at mondtam, simán odaadták volna, bár nem 100%ra jelentve (de minimálbérnál többre). Szerintem azért nem 500 Pesten a maximum, és akkor nem vagyok senior. Amúgy más okok miatt nem mentem oda.

  Azért viccen kívűl, ez egy nagyon ijesztő helyzet. Jó persze, mi jót nevetünk interjú után, mikor "na, hová fog ülni a delikvens?" "Hát max otthon, a nappalijában", meg amikor két nap után el is megy valaki, mert "nincs szendvicsautomata", de ebbe egy cég akár bele is dögölhet.
  Nem tudom számít e, de mi közvetítővel keresünk, a cég weboldalára nincs kiirva semmi ezügyben. Ez lehet hátrány?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Leszámítva azt az esetet, hogy képben vagy politikából, és jelentős társadalomi ismereteid vannak, talán nem szükséges kritizálnod a munkaerő világának jelenlegi berendezkedését.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nekem is gyanús
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak az összeg a lényeg, hanem milyen munkával. 3 műszakban fizikai munkát végezni azért totál más, mint egy műszakban rugalmas munkaidőben (akár home office-ban!) beülni a gép elé és doksikat olvasgatni, meg pötyörészni. Kezdő szinten még azt se lehet mondani, hogy füstől az agy a sok algoritmizálástól, hanem nagyon egyszerű bemelegítő feladatokat fog kapni, amit egy okosab IDE tool automatikusan is megoldana. Szóval csak azért, mert valaki programozik, már azért is több fizetést kapjon, ha bekapcsolja a gépet, mint, aki egész nap szétszakad az emelgetéstől?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A valóság pedig az, hogy a Java programozók jellemzően elvből nem nyúl PHP kódhoz, a JavaScript-hez pedig azért mert ő bizony nem frontend fejlesztő. Eszméletlen mennyiségű munkájuk van kizárólagos backend Java programozóként is. Ők nem befolyásolhatják a többi nyelv változását, fejlődését. Az az igazság, hogy az adott nyelv tervezői változtatják, bővítik a saját kis nyelvüket. Ők döntik el mi legyen benne, nem a "senki" Java programozó. A PHP nyelv tervezői pedig úgy döntöttek, hogy kell nekik a Facebook által megálmodott nyelvi feature közül jó néhány. Ezek a feature-k pedig ránézésre sem hasonlítanak a Java nyelvben látottakra. Szóval abszolút nem értem miből gondolod, hogy a Java nyelv hatással van a PHP-ra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A php nem mesteri szintre lett kitalálva, hanem gyors fejlesztésre. Arra jó, hogy bemutatkozzon egy ötlet, és begyűjtse az első 1k user-t. Aztán teljesítmény okok miatt úgyis át kell írni mindent.

  A java miért lenne kedvence C-s programozónak? C-ben a precíz kezelhetőséghez szokunk hozzá, a java nem ad olyasmit.

  A script nyelveket illetően a php-t és a javascriptet nem kellene egy kalap alá venni. A javascript kliens oldalra van, és ott más szempontok vannak. Pld nem gáz, ha akármilyen cpu pocsékolós.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, és szerintem ezért fordulhat elő, hogy alap dolgokat nem tud egy fejlesztő, ha egy ilyen helyen kényelmesedik be, mert valakinek elég az, hogy megvan a havi betevő, ki tudja fizetni a számlákat. A cég igér fűt fát, pl. pár éven belül ha minden jól megy lehetsz csapat vezető - de az egész IT 3 főből áll, és hasonló képességű fejlesztők hasonló okokból ragadnak meg ott, vagy éppen ahogy írtad; folyamatosan cserélődnek. Aztán a cég bedől, mert nem volt mögötte üzlet/ötlet, a fejlesztő meg kénytelen új munkát találni, ahol az előzmények miatt az interjún kibukik, hogy az alapokat sem ismeri. Nekem így képzelhető el ilyen szituáció.

  PHP esetében meg weboldalt úgy is tudsz írni, hogy soha nem használsz osztályokat vagy névtereket, és szerintem ilyen oldalból egyébként rengeteg van. Aztán persze natív PHP-nál egyik keretrendszere se gyorsabb, de keretrendszert se véletlenül használunk, mert az 5-10000 soros php forrásfileokat karbantartani egy agyrém, a fejlesztési sebesség sokkal lassabb, meg még lehet sorolni az előnyeit, de ezeket mind ismerjük. Másrészt meg ha a sebesség tényleg annyira nagyon fontos, akkor adott részeket nem muszáj php-ban megírni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugyanez a typescriptről is a véleményem. A javascript C#

  Csak sajnos javascript alapokkal, a gány azért a felszín alatt még ott van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az nem a php bűne, hogy semmi életszerű elgondolás nincs amögött, amin éppen dolgoznak, és persze akkor nincs miért elkészülnie, senki sem bízik benne, senkinek semmijen áldozatot nem ér meg. Mert az anyagiak ugye annak a következménye.

  Ami helyeket irogattál, azok a tipikus hopper cégek. Friss egyetemistáknak való helyek. Felmarkolni egy hónapnyi pénzt, aztán faképnél hagyni őket. Közben keresni a következő helyet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szóval ti kerestek B kategóriás jogsival rendelkező php fejlesztőt! 

  (bocs, de ezt le kellett csapni)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • junior meg 200k netto


  De miért? 

  Azért vegyük már észre, hogy 3 megye kivételével az átlagfizetés több ennél. Egy kezdőnek is szerintem meg kell adni legalább az átlagfizetést, ez Budapesten most nettó 320 000. Ez nem a junior, akitől elvárható hogy sok mindent tudjon, és akár már egy két projekten túl legyen. Hanem a kezdő, aki azért legalább annyit már felmutatott, hogy nem jön zavarba egy class használatától és tudja mi az a LEFT JOIN. 

  Csak mondom, hogy nettó 250e-ért nem találunk használható sofőrt B-s autóra.  Céges telefon, amit haza is vihet magával, a kocsit természetesen mi adjunk ez nem egy pizzéria. Erre az egyik eltűnik a telefonnal a másik a bevétellel, a harmadik összetöri 2x a kocsit egy héten, a negyedik GPS-sel se talál oda a címhez, az ötödik ezekből többet választ, Soroljam még? Biztos van normális is, de akkor az úgy tűnik nem nettó 250e. Azt meg már nem termeli ki, úgyhogy mi elengedtük ezt a dolgot. Ehhez képest már csak több egy programozó értéke, és nem kevesebb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mennyit is fizetnek otthon php-re? Max 500k - senior(sok helyen ennek az ötszöröse kevésnek számít - egyáltalán nem Mo-on), junior meg 200k netto de borítékba adminisztrátornak bejelentve(mivel arra kevesebb a minimálbér)? Meg milyen projekteken dolgoznak átlagosan? Wp website kéne.. ecommerce website kéne - de valami ami már meg van írva aztán majd a kollega belekókányolja amit kérünk. Nagy tudású fejlesztő 314234. nyilvántartó rendszert nem szívesen fejlesztene már, mert dög unalmas, és kihívás nélküli.
  Az IT lead a cég tulaj havercsávója, számtech suliba járt, meg kibukott BME-ről lelki terror gyakorlott használója: "Ha nincs kész hétfőre, be se gyere dolgozni".
  Hogy is jutottunk el ide?
  Jah igen, tech stack-be miért nem volt benne amúgy, hogy OOP-t kell tudni? Szerintem mondjuk azt már akkor érdemes feltűntetni, hogy mi az amit elvárunk majd tőle, és akkor ő se fog bemenni feleslegesen. Másrészt meg még így is lehet hogy jelentkezni fog magasabb kvalitású helyre, hogyha a karierje elején van és fejlődni akar vagy csak több pénzt remél.

  Amúgy erről volt indiai kollégám jut eszembe - backstory: Londoni cég, teljes vezetés dilettáns delikvensekből állt, ami miatt nem haladt a projekt. Pl.: nem volt roadmap stb, csak ami eszükbe jutott az hirtelen legyen lefejlesztve, amit előtte csináltál az meg nem számít - sose lett kész feature-ök hada. Az új project owner agyon sztárolta magát, és első lépésként kirúgta a teljes IT nagyrészét - a maradék 2 ember azért maradt, mert különben senki nem tudott volna semmit a projektről - pedig eredetileg az egész csapatot ki akarta tenni, viszont a többi kolléga erről lebeszélte. A csókának semmi IT tapasztalata nincs, csak amit összehazudott az interjún. Az IT-t soha nem kérdezi meg semmilyen IT jellegű döntésről, hónapokkal később meg mindig megjelenik, hogy akkor hozzuk rendbe a pl. weboldalt amit egy általa kiválasztott IT részleg mentes marketing cég kattintgatott össze wp pluginból, mert a havi 1000$ kicsit sokba kerül a koronavírus alatt. Stb stb <további hasonló jellegű story-k helye>. Aztán jött az ötlete, hogy nagyobb vállalattal legyen fejlesztve a cucc, mert azok biztos jobban figyelnek az alkalmazottjaikra meg a minőségre. De mivel ugye az drágább, ezért legyen már indiából - aminek van egy UK irodája. Az ottani lead devnek 13 év tapasztalata volt akkor - szintén agyon sztárolta magát -, és harmadik héten szó szerint elsírta magát meeting-en, mert képtelen volt három hét alatt felrakni projektet local környezetre(és nem jutott eszébe kérdezni), de nem azért mert nem volt dokumentáció, hanem olyanok miatt, mert pl nem esett le neki a hibaüzenetből, hogy a local mongo szerver azért nem fut, mert a környezeti változókhoz nem adta hozzá az elérési útvonalat. Aztán utána ott kellett neki órákon kresztül magyarázni, hogy az MVC szemlélet és a framework, a routing, tesztelés, stb, stb hogyan működik
  - és ezek szintén mind dokumentálva voltak. Hatalmas bánatomra sajnos sikerült az egész bagástól megszabadulni kevesebb mint egy év alatt és a következő csapatnál már interjúztathatott az IT csapat, aminek csodák csodájára nagyon pozitív kimenetele lett.

  Más:
  Berlinbe starup cég - első és egyben utolsó startup-os kalandom volt; Megvolt az interjú, oké, akkor tudnánk fizetni 4k/hó-t, ezt és azt kell csinálni, csak legyen egy próba hét előbb aztán papírmunka. Próba hét: jah, amúgy igazából ilyen pici irodánk van amit az egyik kliens biztosít nekünk. Jah és amúgy mivel startup, ezért jó lenne, ha többet lennél bent, mondjuk 12 órát egy nap, de az se baj, hogyha az irodába alszol. Jah és amúgy nincs pénzünk, szóval majd az első 2 évben csak 500 eurót tudnánk fizetni, de bármit ehetsz az irodai hűtőből. Aha, anyádat. Mentségemre szóljon, fiatal voltam, nagyon tapasztalatlan és nagyon kellett a pénz, ezért nem tűnt fel interjún már a probléma.

  Szerintem a probléma az lehet, hogy nagyon sok az alacsony szintű gagyi PHP projekt amiből nem lehet tanulni semmit, és a fejlesztőnek meg ezen felül nincs affinitása önképzésre.

  Meg mit jelent az hogy tapasztalt? Lehet a fejlesztő ezt úgy értelmezi, hogy járatos a programozási nyelvben. A cég meg úgy érti, hogy közben legyen mellette front-end-es is, devops, cyber security engineer, architect, teszter, ismerjen minden cloud technológiát amit a cég használ és akkor ezért tudunk fizetni... [dobpergés] 400k-t. Azért fizetünk ezért átlagnál jobban - jön a magyarázat az egyébként még középosztályba lépéshez sem elegendő fizetésről - mert ez egy "picit" tapasztaltabb fejlesztőt kíván. Jah amúgy van egy beléptető kapukhoz mikrokontrollerek fejlesztésével foglalkozó részlegünk amiket C-ben programoznak, szóval tudsz C-ben is programozni ugye? Jah meg amúgy van pár modul amit az előző fejlesztő csinált pythonban, szóval azt is kéne ismerni. Igazából programozói szemmel anno nagyon vonzott a hely, mert tuti rengeteg XP-t össze lehetett volna halászni ott is. Végül az utolsó pillanatban hívtak még egy másik helyről ahol egy 100-assal többet kértem amire végül a másik helyen húzták a szájukat - mivel ott egy range-et adtam meg 4-500k között, ahol én az 500-at láttam ők meg a 400-at -, de hosszú távon azt sem bántam meg, hogy nem oda kerültem.

  Na és akkor vissza oda, hogy mi az, hogy tapasztalt? Mert én évről évre minnél többet tudok, annál ostobábnak érzem magam, pedig érzem, hogy sokkal nehezebb lett a fejem, és sokkal komplexebb problémákkal tudok probléma nélkül dolgozni mint előtte. Csak a cég ugye nem mondja meg, hogy mennyit tudnak fizetni, te meg mondj egy számot, ami ha túl nagy akkor sajnos nem vagy elég tapasztalt, de ha túl kicsi akkor meg nem fogod tudni megvenni a havi fizetés feléből a következő csúcsmodern gamer PC-t.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • mert a javások nem akarnak mást megtanulni, a java egy igen ronda nyelv, de annak aki c-c++ vonalról jött, lehet hogy tetszik, másoknak meg hát nem annyira.
  meg ugye könnyebb magas lóról, lenézően nyilatkozni a "nem is igazi programozási nyelvekről" "szkriptnyelvekről" mint megtanulni őket színvonalasan használni---csak hát azt meg az ego nem engedi, hogy elismerjük, nem vagyunk php-javascript akármi mesterek....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg most megy a PHP rossz irányba. Remélem a JS-ből nem csinálnak olyan szemetet. Én sosem fogom megérteni hogy miért kell mindenből JAVA-t csinálni!? Aki JAVAzni akar, használja azt, minek megy át máshová hittéríteni. Ugyanez a typescriptről is a véleményem. A javascript C#
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azok másmilyen idők voltak. 

  Persze, ezzel tisztában vagyok, az eredeti "Real programmer" 1983-ban jelent meg (amikor én még ált.isk. 5. osztályba jártam ). Egyszerűen csak beugrott ez a rész az írásból nova76 hozzászólását olvasva.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd